Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Lucis: "Plānots, ka visās Latvijas-Igaunijas līgas spēlēs tiesnešiem būs pieejami atkārtojumi"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Lucis: "Plānots, ka visās Latvijas-Igaunijas līgas spēlēs tiesnešiem būs pieejami atkārtojumi"
Ārons Džonsons un Oskars Lucis. Foto: BK "Ventspils"

Liepājā norisinoties pārbaudes turnīram basketbolā "Wind Basket", kopā sanāca arī Latvijas Basketbola līgu tiesneši, lai aizvadītu semināru. Pirms jaunās sezonas ar galvenajām atziņām un akcentiem iepazīstināja FIBA tiesnešu instruktors Latvijā Oskars Lucis.

"Galvenie akcenti tika likti uz vairākām lietām. Tiesānas tehnikā uzsvars bija uz mehāniku un pozīcijas izvēli. Ja būsim pareizajā vietā un pareizajā laikā, labāk redzēsim situāciju un tiks pieņemti kvalitatīvāki lēmumi. Nesportiskās piezīmes – šeit izmantojām gan FIBA mācību materiālus, gan piemērus no Eirolīgas, Čempionu līgas un Latvijas – Igaunijas līgas spēlēm," stāstīja Lucis.

"Piezīme metienā – gan trīspunktu, gan divpunktu metienu gadījumos. Pamatdoma ir maksimāli aizstāvēt uzbrucēju situācijās, kad aizsargs paliek kājas zem metēja atļautajā piezemēšanās laukumā. Iepriekšējā sezonā un arī nupat Pasaules kausa izcīņā aizsargu nepareiza rīcība bija cēlonis vairākām traumām," pauda Lucis. Viņš gan sacīja, ka uzmanība tika pievērsta arī tēlošanai – galvas raušanai, kontakta meklēšanai pēc metiena un provokācijām.

"Plānots, ka visās Latvijas – Igaunijas līgas spēlēs varēsim izmantot video atkārtojumu sistēmu, ar kuras lietošanas noteikumiem iepazīstinājām tiesnešus. Nākotnē plānots šādu sistēmu ieviest arī LBL2 spēlēs," skaidroja instruktors.

FIBA noteikumos paredzēts, ka visas spēles laikā atkārtojumus var izmantot, lai noteiktu: tas bijis divu vai trīs punktu metiens; kuram jāizpilda soda metiens; divi vai trīs soda metieni, ja pārkāpums fiksēts tuvu trīspunktu metiena līnijai; parastā, tehniskā, nesportiskā vai diskvalificējošā piezīme; laika kontrole; grūstīšanās un situācijas ar sitieniem – identificēt dalībniekus un piešķirt adekvātus sodus.

Ceturtdaļu un pagarinājuma beigās atkārtojumus var izmantot piecās situācijās: vai metiens izdarīts laikus; vai metiena izpildītājs nav uzkāpis uz līnijas; vai nav pārkāpts 14/24 sekunžu noteikums; vai nav pārkāpts astoņu sekunžu noteikums; vai nav bijis pārkāpums spēles laikā.

Savukārt ceturtās ceturtdaļas un pagarinājuma pēdējās divās minūtēs atkārtojumus var izmantot četrās situācijās: vai nav bijis 14/24 sekunžu pārkāpums; vai pārkāpums bijis pirms metiena vai metiena brīdī; vai bumba atstājusi laukumu; neatļauta iejaukšanās bumbas lidojumā (bloķēts metiens vai aizskarta groza konstrukcija). "Obligāts priekšnoteikums – atkārtojumu var izmantot, ja spēle ir apturēta. Piemēram, Pasaules kausā Lietuvas un Francijas spēlē tiesneši neapstādināja spēli, tāpēc nedrīkstēja izmantot video," teica Lucis.

Izmantotie resursi:
https://basket.lv/lbs/oskars-lucis-...

  +1 [+] [-]

, 2019-09-16 13:34, pirms 5 gadiem
Kad vispār kalendārs tik publicēts? Izskatās pēc vēl vienas cirka sezonas organizēšanā

     [+] [-]

, 2019-09-16 14:24, pirms 5 gadiem
Lai arī tas īsti nav saistīts... varētu teikt, ka kopš to atkārtojumu ieviešanas, tiesāšanas kvalitāte ir kritusies.

     [+] [-]

, 2019-09-16 14:57, pirms 5 gadiem
Spēļu rezultativitāti atkārtojumi tikai samazina. Pie tam čempionātā varēja redzēt, ka pat ar visu atkārtojumu pieņem nepareizu lēmumu..

     [+] [-]

, 2019-09-16 15:27, pirms 5 gadiem
Atceros Valmierā sezonas sākumā, šis psts tiesnesīts pirnāca pie ekrāna skatīt atkārtojumu par to cik tad spēles laiks palicis..bļāva savā austiņā, lai tin atkārtojumu atpakaļ un citiem leņķiem, bet tā arī nevienu nedabūja sazināties... cik laiks ir palicis izdomāja uz sajūtām pats.

     [+] [-]

, 2019-09-16 21:33, pirms 5 gadiem
Tas nozīmē ka katra līgas spēle tagad tiks filmēta no vismaz 2 kamerām dažādām ?! :O