Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: LBL regulārās sezonas MVP – Peiners

Andrejs Siliņš

Viedoklis: LBL regulārās sezonas MVP – Peiners
Žanis Peiners
Foto: Renārs Buivids, bk.lu.lv

Dienu pirms Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas izslēgšanas spēļu sākuma Sportacentrs.com atskatījās uz regulāro sezonu, sadalot subjektīvas atzinības dažādās populārākajās nominācijās.

Tā kā divi pēdējos gados ierasti labākie klubi, kā arī Latvijas junioru valstsvienība šajā sezonā, līdzīgi kā iepriekš, startēja nepilnā turnīrā (aizvadot divus apļus, kamēr pārējie četrus), šajā topā iztiksim bez spēlētājiem no VEF, "Ventspils" un U18 izlases. Savukārt nominācijā Labākais jaunais spēlētājs aplūkojam tos, kuriem vēl priekšā jaunatnes izlases, tātad 1993. gadā dzimušie vai jaunāki.

Regulārās sezonas MVP – Žanis Peiners (LU)

Žanis Peiners ir labākais LBL spēlētājs pēdējos divos gados. Šajā sezonā, neraugoties uz augušo konkurenci un spēles kvalitātes līmeni čempionātā, Žanis atkal spēra soli uz priekšu, nostabilizējot savu sniegumu un ievedot "Latvijas Universitāti" labāko sešiniekā. Divas reizes sezonas laikā atzīts par mēneša vērtīgāko spēlētāju, ir līgas rezultatīvākais spēlētājs (21.1 punkts vidēji spēlē). Iespējams, pašā svarīgākajā LU sezonas spēlē aprīļa pirmās svētdienas vakarā guva 39 punktus (sezonas rekords vienā spēlē gūto punktu skaita ziņā), kārtējo reizi iedvesmojot komandu uz neticamu atspēlēšanos un uzvaru pār spēcīgo "Barons kvartālu" (91:88).

Žanis nebūt nav ātrākais spēlētājs, bet viņa spilgtākās īpašības lieliski parādās tieši ātrā spēlē. Nesen šī raksta autoram kāds aģents sacīja, ka Žanis atgādina Skotiju Pipenu pēc spēles stila. Man gan vairāk patīk salīdzinājums ar Maģisko Džonsonu – 204 centimetrus garš saspēles vadītājs ar ekselentu piespēli un laukuma pārredzamību. Viens pret vienu spēcīgākais spēlētājs līgā, lai gan joprojām ir daudz, pie kā strādāt (piemēram, spēle ar muguru pret grozu). Kas īpaši svarīgi – ar savu attieksmi pret darbu un dzīvi ir izcils piemērs jaunajai paaudzei. Jau sezonas laikā par Žani interesējās ārpus Latvijas un, domājams, šī vasara būs saspringta, mēģinot pierādīt sevi augstākā līmenī.

Labākais jaunais spēlētājs – Jānis Bērziņš ("Valmiera")

Jānis Bērziņš, sezonu nocieties uz VEF soliņa, aizvadītajā ciklā rādīja visu, ko samācījies pa gadu Rīgā un ko apguvis sezonas laikā turpat Valmierā. 19 gadu vecumā Jānis ir Latvijas trešās labākās komandas rezultatīvākais spēlētājs (16,2 punkti) un labākais atlēkušo bumbu izcīnītājs (7,3; vairāk ir Agnim Čavaram, taču viņš nav nospēlējis desmit spēles). Tāpat Bērziņš izprovocējis visvairāk pārkāpumus (3,8), pārtvēris visvairāk bumbu (1,2), iemetis un izmetis visvairāk soda metienus (4,2/5,5) un ir efektīvākais komandā (18,7). Bērziņam vēl palicis viens līguma gads ar VEF klubu un būs interesanti pavērot, vai Rīgas vienība nākamajā sezonā vēlēsies redzēt Bērziņu savā sastāvā vai atkal izīrēs.

Citās valstīs parasti labākais jaunais spēlētājs tiek skatīts vecumā līdz 22 gadiem, taču LBL tādu spēlētāju ir ļoti daudz, tāpēc loģiskāk šķita apskatīt tos, kuriem vēl priekšā starti jaunatnes izlasēs. Ja skatītos U22, tad, visticamāk, uzvarētājs būtu Jānis Timma, kurš ir viens no "Ventspils" panākumu stūrakmeņiem un tuvākajā nākotnē var aizsniegties līdz basketbola zvaigznēm.

Starp citiem atzīmēšanas vērtajiem jāmin Ingus Jakovičs ("Liepāja/Triobet"), Klāvs Strazdiņš (LU), Guntis Sīpoliņš ("Turība"). Daudz perspektīvu basketbolistu ir šī gada U18 izlases modelī, taču kādu izcelt pagaidām negribētos.

Labākā debija – "Jēkabpils"

Viena ļoti spilgta debitanta-spēlētāja, pie tam vietējā, LBL turnīrā nebija. Šai nominācijai varētu atbilst LU uzbrūkošais aizsargs Klāvs Strazdiņš (stabila vieta komandas rotācijā, vidēji 23 ar pusi minūtes, 7,7 punkti, 4,6 bumbas, vairākas spožas spēles), ja vien...Klāvs nebūtu debitējis LBL jau pirms vairākām sezonām grimstošā "Ķeizarmeža" sastāvā.

Mārtiņš Gulbis debitēja LBL 1.divīzijas turnīrā kā "Barons kvartāls" galvenais treneris, aizvedot komandu līdz ceturtajai vietai regulārajuā sezonā, tomēr par labāko debiju gribētos šoreiz atzīmēt "Jēkabpils" basketbola klubu kā organizāciju. Entuziasms pilsētā, kluba menedžmentā un līdzjutēju rindās, dokumentālā īsfilma par komandas veidošanu, skaļš atbalsts, daudz emociju tribīnēs un uz soliņa, kolorīts komentētājs un galu galā – ļoti solīds komandas sastāvs, kas sezonas gaitā attaisnoja cerības un tika izslēgšanas spēlēs, kādu laiku pat pretendējot uz trešo pozīciju noslēguma tabulā. Jācer, ka entuziasms neapsīks pēc pašvaldību vēlēšanām un Jēkabpili nākotnē atcerēsies ne tikai kā 2013. gada spilgtāko debiju.

Labākais treneris – Varis Krūmiņš ("Valmiera")

Valmieras komanda pirms šīs sezonas atgriezās pie saknēm, un tas nozīmēja arī Vara Krūmiņa atgriešanos pilsētas basketbolā. Tas izdarīts godam – atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, "Valmiera" trešo pozīciju tabulā ieņēma ne tikai regulārā turnīra gaitā, bet arī tā izskaņā. Neraugoties uz dažbrīd sarežģīto situāciju ar savainotajiem spēlētājiem, Krūmiņš mācēja atlikušos vīrus pietiekami motivēt, lai saglabātu cīņassparu, nemeklēja palīgus ārzemēs, bet spītīgi (un tas apsveicami) turējās pie pašmāju vērtībām. Jā, tieši "Valmiera" bija vienīgais U18 izlases upuris šajā sezonā, bet tai pat laikā reizi sagrauta "Ventspils" (83:62) un tikai pagarinājumā zaudēts citā rocības plauktiņā esošajai VEF (105:107).

Komanda daudz paļaujas uz tālmetieniem, bieži spēlē ne tikai efektīvi, bet arī efektīgi, ko novērtē vietējie līdzjutēji (apmeklētākā komanda līgā – vidēji vairāk nekā 684 līdzjutēji). Krūmiņa vadībā labākās sezonas karjerā aizvada Jānis Bērziņš, Jānis Kaufmanis, Māris Ziediņš, Viktors Iļjins, sezonas pirmajā pusē savainoto Raimondu Gabrānu teicami aizvietoja Kalvis Kŗūmiņš.

Labākais leģionārs – Tailers Keins ("Barons kvartāls")

Taileram Keinam vajadzēja divas sezonas citas komandas rindās, lai trešajā beidzot parādītu, ka ir spējīgs ne tikai veikt melno darbu, bet arī izcelties statistikas ailēs un tikt novērtētam līdzjutēju vidū. Keins būtu labs ieguvums jebkurai Latvijas komandai, bet šeit uzslava "Barona" menedžmentam, kas mācēja pirmā piesaistīt labu laiku bez darba esošo amerikāni. Keins vidēji mačā guva 16,2 punktus un izcīnīja 10,8 bumbas, kļūstot par vienīgo LBL spēlētāju, kurš vidēji spējis savākt "double-double". Tāpat amerikāņu centram 5,4 izprovocētas piezīmes, 1,9 bloķēti metieni, 1,5 pārtvertas bumbas.

"Double-double" rādītāji sasniegti arī mačos pret abām līdervienībām VEF un "Ventspili". Kopumā sezonā 14 "double-double" 22 mačos. Līdz ar Keina pievienošanos "Barona" uzbrukums kļuva bīstamāks jebkurai aizsardzībai, kurai nu nācās koncentrēties uz ārējās līnijas neitralizēšanu, bet arī savilkšanos groza tuvumā. Keins ir gudrs un nesavtīgs spēlētājs, pie kura neapstājas bumba, ja labākā situācijā ir kāds partneris.

Priekšā LBL izslēgšanas cīņas un, ja nenotiks brīnumi, finālā tiksies VEF un "Ventspils" komandas. Tad arī pelnītu atzinību saņems kāds no šo komandu spēlētājiem. Līdz fināla pēdējai spēlei varam minēt, kurš tas būs?

Kurš kļūs par LBL finālsērijas MVP?

  • 151

  • 18

  • 19

  • 6

  • 54

  • 7

  • 46


  +7 [+] [-]

, 2013-04-16 12:33, pirms 11 gadiem
Pirms kāds sāk sprēgāt ap Keinu - šeit ir runa par LBL, kur Keins viennozīmīgi bija svarīgāka figūra Barona sniegumā nekā Roulends VEF, proti, VEFs tāpat būtu bijis tur, kur ir, varbūt mainīti ar BKV, bet Barons bez Keina atrastos tur, kur LU. Finālsērija priekšā, tur jau tiešām varēs skatīties kas ir kas un no kā bijusi lielāka jēga tieši LBL un izslēgšanas spēlēs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2013-04-16 12:37, pirms 11 gadiem
playoffi būs aizraujoši.. cant wait.

  -2 [+] [-]

, 2013-04-16 12:37, pirms 11 gadiem
Lābakais treneris Varis krūmiņš???? haha! U18 zaudējums jau nekas liels nav..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-16 13:04, pirms 11 gadiem
ar tādu sastāvu ,kā Valmierai katrs dārznieks varētu novadīt šīs spēlēs,vairāk jau uzslavas komandas vadībai,kas mācēja nokomplektēt šo komandu,pats smagākais vel priekšā,turas Valmiera........

  -1 [+] [-]

, 2013-04-16 13:16, pirms 11 gadiem
Deŗetu tāds plašāks raksts par šo tēmu. Principā jāapskata tāpat būtu arī gan VEF, VPILS arī u-18, vienalga, ka mazāk spēles spēlē, bet turpmāk te ir ko padomāt- vai tad ACB, Adrijas līgā vai itālijā kādi klubi spēlē tikai pusi sezonas?? Lai spēlē visu sezonu vai nespēlē vispāŗ. Un te atkal nav jāskatās Leišu virzienā!!
Bet par rakstu- Manas domas šīs tēmas sakarā- MVP noteikti būtu Peineram, jo bez peinera redzejām kāds ir LU pēdejā spēlē pret Jelgavu, kas starp citu būs jārisina LU treneriem starpsezonā..
Labākais Jaunais spēlētajs- Bērziņš, otrais Jakovičs, jo abiem šogad bija diezgan nozīmīga loma savu komandu sastavos, atšķirībā no pagājušā gada, kad abi vairāk vai mazāk sildija.
Labākais Ārzemnieks- Keins, bet, ja aptver visu līgu tad Rowlands.
Labākais aizsardzības spēlētajs- Kaplis Strēlnieks!
Labākais sestais spēlētājs- D.Bertāns, kuram diezgan pablāva sezona, bet uz LBL fona nemaz nav tik švaki.

UN te mans sezonas all star Five- Rowland, Peineris, Timma, Jānis Bērziņš, Keins. Otrais piecinieks - Kaufmanis, Telefons, Gulbis, Antanas (vai Daniels) un visbeidzot Zem groza Tēvocis Tood O Brien !

  -4 [+] [-]

, 2013-04-16 13:23, pirms 11 gadiem
Vērtīgākais spēlētājs no komandas, kurai ir vairāk zaudējumu nekā uzvaru.. Tāpēc, ka tajās piecās komandās, kas tabulā ir augstāk nav izteiktu līderu, Peiners ir vērtīgāks.. Nevar tā ritīgi būt viens vērtīgāks par citu, ja meistarīgākie spēlē 50% no kalendāra un spēles laiku dala bez maz 50/50 ar rezervistiem..

  +2 [+] [-]

, 2013-04-16 13:24, pirms 11 gadiem
Valmierai vidēji 684 skatītāji... not bad!
Kāds nezin kur var apskatīt visu komandu oficiālos spēļu apmeklētības datus?

  +2 [+] [-]

, 2013-04-16 13:34, pirms 11 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Valmierai vidēji 684 skatītāji... not bad!
Kāds nezin kur var apskatīt visu komandu oficiālos spēļu apmeklētības datus?
LBL

  +1 [+] [-]

, 2013-04-16 14:17, pirms 11 gadiem
priedza rakstīja: http://basket.lv/lbl1/show-stats-team
Paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-04-16 17:35, pirms 11 gadiem
Rocky33 rakstīja: Vērtīgākais spēlētājs no komandas, kurai ir vairāk zaudējumu nekā uzvaru.. Tāpēc, ka tajās piecās komandās, kas tabulā ir augstāk nav izteiktu līderu, Peiners ir vērtīgāks.. Nevar tā ritīgi būt viens vērtīgāks par citu, ja meistarīgākie spēlē 50% no kalendāra un spēles laiku dala bez maz 50/50 ar rezervistiem..
loģiski, jebkura cita no pirmajām 5 komandām tiktu pleijofos arī bez kāda spēlētāja, bet LU bez Peinera ar Turību cīnītos, lai nebūtu pirmspēdējie!

  -1 [+] [-]

, 2013-04-16 18:08, pirms 11 gadiem
Kaps rakstīja: Lābakais treneris Varis krūmiņš???? haha! U18 zaudējums jau nekas liels nav..
+ 2 reiz turībai

     [+] [-]

, 2013-04-17 10:37, pirms 11 gadiem
kn23m rakstīja: Pilnīgi piekrītu!!
Labākais treneris ir LU vadītājs!!
Tu esi drošs? Tas pats, kura vadītā LU šosezon trīs reizes pakāsa Jelgavai, pie tam divas no tām tā pamatīgi (-22 un -42).
Nē, nē, lai arī treneris nav slikts, tur visa lielākā komandas varēšana balstās uz Žani.
Valmiera vai LU, Krūmiņš vai Visockis-Rubenis? Pēc regulārās sezonas rezultātiem vērtējot Valmiera un Krūmiņš. Kurš būs labāks pēc peiofiem, to jau mēs pavisam drīz redzēsim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-17 13:50, pirms 11 gadiem
kn23m rakstīja: Tu te man tā raksti, ka pakāšana Jelgavai ir kaut-kāda kauna lieta - ar ko LU ir labāka par Jelgavu?!? Es teiktu, ka atskaitot Peineru Jelgavai sastāvs ir gan labāks, gan pieredzējušāks!!
Pilnīgi nepiekrītu!!
Kamēr Krūmiņam ir Bērziņš, Kaufmanis, Gabrāns un Veselovs, no kuriem vismaz trīs ir pabijuši jau LBL čempionu godā, tikmēr LU ir tikai Peiners, kuru varētu nolikt viņiem pretī - kā te vēl var būt kādas šaubas!?! Ja LU būtu kaut-vai VIENS centrs (kaut-vai tas pats Plivda, kas pagājušajā sezonā), tad Valmiera varētu tikt piesmieta tāpat kā pirms gada, bet tagad...
Es Tev arī pilnībā nepiekrītu!!!
Klau, nu nevajag puspatiesības grozīt. Kāda tur lielā jēga sēdēt uz soliņa tālā gala un zelta medaļu saņemt? Valmierai zaude pret U-18 bija šīs sezonas briesmīgākā spēle, bet, ja neskaita VEF, visām komandām LBL tādas ir bijušas, arī LU. Nekā Tev nevaru piekrist, ka spēt pakāst saviem konkurentiem ar -42 nav nekas tāds, par ko nebūtu jākaunās. Un ja Valmierai pie zaudes U-18 Tu par vainīgu uzskati Krūmiņu, tad pie LU kāsiena Jelgavai Visockis-Rubenis ir tik pat vainīgs. It kā attaisnojums - LU nespēlēja Peiners, bet Valmierai tajā spēlē nespēlēja ne Bērziņš, ne Veselovs, kurš nesen bija roku salauzis. Savukārt pieredzējušajam Gabrānam bija melnā diena, bet vienīgais pāri palikušais centrs Iļjins todien arī neko nespēja...
Un, ja kas, Valmiera lielāko daļu sezonas bija tāda pati jauniešu komanda, kā LU. Vienīgais pieredzējušais tur bija Gabrāns un otrais vecākais Kaufmanis, kurš ir dzimis 89.gadā! Pašā sezonas sākumā bija Veselovs, kas salauza roku un Porziņģis, kas aizlaidās, un tikai tagad uz sezonas pašām beigām atgriezās Veselovs un pievienojās Amoliņš un Čavars.
Man personīgi šīs abas komandas (Valmiera un LU) šķiet vissimpātiskākās visā LBL, jo spēlē labu, skatāmu basketbolu bez visādu leģionāru palīdzības. Un tur savs nopelns ir arī abiem treneriem. Tā kā labāk baudām basketbolu un nav ko matus skaldīt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja