Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Latvijas-Igaunijas basketbola līga - 14. spēcīgākais čempionāts Eiropā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Latvijas-Igaunijas basketbola līga - 14. spēcīgākais čempionāts Eiropā
Piepildītā tribīne "Ogres" un "VEF Rīga" mačā. Foto: Renārs Koris/estlatbl.com

Vācu basketbola žurnāls ''FIVE'' kopā ar basketbola treneri Adamu Radomiroviču izveidojuši Eiropas basketbola līgu spēka rangu, kurā izvērtēti vairāk nekā simts turnīri. ''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas basketbola līga tajā ieņem 14. vietu.

Veidojot reitingu, lielākā vērtība tika piešķirta piecgades koeficientam, kas atspoguļo līgā spēlējošo komandu sasniegumus Eiropas starptautiskajos turnīros. Tāpat starp kritērijiem, kuri tika ņemti vērā, ir arī komandu budžeti attiecīgajā čempionātā, spēļu apmeklētības rādītāji, atspoguļojums medijos, FIBA Arbitrāžas tiesas prāvu skaits, ārzemnieku un vietējo spēlētāju meistarības līmenis, sporta veida statuss valstī, Nacionālajā basketbola asociācijā draftēto spēlētāju skaits iepriekšējos piecos gados, kā arī ranga veidotāju subjektīvs viedoklis par līgas imidžu.

''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas basketbola līga rangā saņēmusi 23 punktus par komandu sasniegto uz Eiropas skatuves, kas atsevišķi šajā rādītājā to ierindo 18. vietā Vecajā kontinentā. Iegūti astoņi punkti par komandu budžetiem, kas pēc ranga veidotāju aplēsēm ir vidēji 1,5 miljoni eiro. Šāda informācija gan, visticamāk, ir nepatiesa, jo Latvijas komandu budžeti, neskaitot ''VEF Rīga'', ir ievērojami mazāki. Tāpat četri punkti iegūti no spēļu apmeklētības, kas atbilst 1'500-2'000 skatītājiem ik spēli. Apmeklētības kritērijs aprēķināts, ņemot vērā spēļu norises vietu ietilpību un basketbola statusu valstī. Par atspoguļojumu medijos un iespējām vērot spēles internetā Latvijas-Igaunijas basketbola līga saņēmusi desmit punktus. Neviens punkts netika zaudēts FIBA Arbitrāžas tiesu dēļ. Basketbola statusam valstī noteiktajā kritērijā ''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas līgai piešķirti maksimāli augstākais punktu skaits - pieci. 12 punkti iegūti par leģionāru skaitu, bet ar desmit no iespējamajiem 20 reitinga punktiem novērtēti vietējie spēlētāji. Iepriekšējo piecu gadu laikā no Latvijas un Igaunijas vienībām neviens spēlētājs nav ticis izraudzīts NBA draftā, tādēļ šajā kritērijā līgai nepiešķīra reitinga punktus.

Augstākajā vietējo basketbola līgu līmenī pirmo vietu ieņem Spānijas ACB līga ar 1'080 reitinga punktiem, otrajā vietā atrodas Turcijas Superlīga, kurai tikusi pie 794 punktiem, bet par trešo spēcīgāko līgu Eiropā atzīta Vienotā līga ar 729 punktiem. Lietuvas basketbola līga (LKL) ieguvusi 266 ranga punktus, kas to ierindo kā devīto spēcīgāko vietējo turnīru Eiropā. ''Pafbet'' Latvijas-Igaunijas basketbola līga ieņem 14. vietu rangā ar 71 punktu, bet Nacionālā basketbola līga (iepriekš zināma kā LBL2) ierindota 63. pozīcijā, sakrājot 11 punktus.

Par spēcīgāko Eiropas starptautisko klubu turnīru atzīta ULEB Eirolīga, kurai seko ULEB Eirokauss. Trešajā vietā ierindota FIBA Čempionu līga, kurā spēlē ''VEF Rīga'' komanda, bet par vājāko starptautisko turnīru atzīts FIBA Eiropas kauss. Atsaucoties uz ''FIVE'' publicēto rangu, pats vājākais čempionāts Eiropā ir Norvēģijas pēc spēka otrā līga.

VietaLīgaPunkti
1.Spānijas ACB1080
2.Turcijas Superlīga794
3.Vienotā līga729
4.Francijas ''Pro A''489
5.Vācijas Bundeslīga484
6.Itālijas A sērija450
7.Grieķijas līga404
8.Adrijas līga318
9.Lietuvas līga266
10.Izraēlas līga207
14.Latvijas-Igaunijas līga71
63.Nacionālā basketbola līga11

Izmantotie resursi:
https://www.league-ranking.eu/

     [+] [-]

, 2021-02-15 18:07, pirms 3 gadiem
Reāli pēc spēles līmeņa Itālijas A2 un Francijas 2. līga un ACB Oro zemāk par LIBL Tur taču pat Vefam ar Kalev regulāri ietu spalvas pa gaisu nerunājot par pārējiem...