Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Ozoliņš: ''LU katrai basketbola specifikai ir savs treneris, kas viens otru papildina''

Ozoliņš: ''LU katrai basketbola specifikai ir savs treneris, kas viens otru papildina''
Dāvids Leopolds Ozoliņš
Foto: Māris Greidāns, bk.lu.lv

Ar ļoti sekmīgu sezonas startu šogad priecē LU basketbola sistēmas vīriešu attīstības komanda ''LU/BS Rīga'', kas pirmajos septiņos mačos izcīnījusi jau 5 uzvaras. Šajā komandā ir pulcēti vairāki pērspektīvākie Latvijas jaunie basketbolisti un viens no šī gada komandas pamata spēlētājiem ir centrs Dāvids Leopolds Ozoliņš. Nelielā intervijā Dāvids skaidro veiksmīgā sezonas ievada iemeslus, kā arī kopumā raksturo LU basketbola sistēmu.

Edija Šlesera vadītā ''LU/BS Rīga'' sastāvu galvenokārt veido gados jauni un perspektīvi spēlētāji. Jau pērn vairāki spēlētāji, kas sezonas lielāko daļu pieredzi krāja LBL-2 čempionātā, sezonas beigu daļā tika iespēlēti arī valsts vadošā čempionāta OlyBet LBL ''Latvijas Universitātes'' komandas sastāvā un, izmantojot savas iespējas, šogad sevi var saukt jau par pamatsastāva spēlētājiem. Iespējams, viens no nākošajiem šādā godā var būt tieši 203 centimetrus garais 19 gadus jaunais centra spēlētājs Dāvids Leopolds Ozoliņš, kurš ''LU/BS Rīga'' komandā spēlē otro gadu. Nelielā intervijā spēlētājs stāsta par līdzšinējiem iespaidiem LU basketbola sistēmā.

''Latvijas Universitāte/BS Rīga'' jauno sezonu iesākusi spoži, ar piecām uzvarām esot B grupas līderu pozīcijā. Pērn tik izcili nesekmējās. Ar ko Tu to pamatotu? 
Godīgi sakot, sezona iesākta uz nelielas pārsteigums nots, vismaz personīgi man. Jau vispirms pirmā uzvara viesos pret ,,Gulbenes bukiem/BJSS’’ bija patīkams pārsteiguma moments, jo viņu sastāvā ir vairāki pieredzējuši spēlētāji ar lielu nospēlēto minūšu skaitu LBL augstākajā divīzijā. Tajā pašā laikā mēs sezonai sākām gatavoties jau jūnijā, kas, acīm redzot, ir palīdzējis veiksmīgāk iesākt čempionātu, jo pērn komanda tā pa īstam nokomplektējās vien septembra vidū.
Nevarētu teikt, ka gads ir riņķī un esam labāk saspēlējušies, jo tomēr sastāvs ir krasi pamainījies, taču noteikti ir augusi spēles izpratne un arī jaunie spēlētāji ir malači, kas spēja ātri iejusties. Uzskatu, ka gan kā komanda, gan individuāli kopš treniņu cikla sākuma esam ļoti progresējuši. 

Komandas galvenais treneris Edijs Šlesers nav slēpis, ka mērķis ir pirmo posmu noslēgt starp apakšgrupas TOP4 komandām, lai turpinājumā cīnītos pret spēcīgākajām komandām..
Tieši tā, tāds ir mūsu mērķis. Šis gan ir tikai sezonas iesākums. Lai mēs noturētu šo pozitīvo uzvaru skaitu, mums ir jāprogresē vēl vairāk, jo liela daļu komandu, kurās ir vairāki pieredzējuši spēlētāji, arī nestāv uz vietas un kļūs labākas ar katru spēli. Mums ir jāspēj konkurēt ar viņām un izcīnīt uzvaras, lai sasniegtu vairāk kā pērn. Šo regulāri atgādina arī galvenais treneris, ka viss būs atkarīgs no mūsu pašu motivācijas progresēt un kļūt labākiem. 

Kā pats kopumā jūties LU sistēmā? Tev šis ir otrais gads un noteikti jau esi apradis ar visu.
LU sistēmā jūtos kā mājās! Prieks šeit būt, kur valda pozitīva atmosfēra, kur viss ir ļoti labi organizēts. Varu par LU basketbolu teikt tikai labus vārdus un pateikties par iespēju šeit būt un attīstīties. Mani noteikti šeit viss apmierina - vadība, treneri, spēlētāji.. Viss ir vislabākajā kārtībā!

Varbūt ir kas tāds, kas LU basketbola sistēmā piesaista visvairāk?
Varu izcelt trenera ieguldīto darbu un vēlmi strādāt ar spēlētājiem, palīdzot tiem progresēt katrā treniņā. Ar mums strādā vairāki treneri un katrs iemāca ko jaunu, bet visiem ir kopīgs tas, ka ar milzu entuziasmu palīdz kļūt labākam gan laukumā, gan ārpus tā.

Tev pašam noteikti ir mērķis debitēt un nostabilizēties LBL 1.divīzijā. Vai spēlējot Latvijas Univeritātes sistēmā redzi, ka šis mērķis ir realizējams šeit?
Pavisam noteikti! Ne tikai man, bet visiem, kas ir LU basketbola sistēmas komandās, ir reāla iespēja iekļūt 1.komandā. Jau aizvadītā gada laikā ir vairāki, kas no otrās komandas iekļuvuši pirmajā un tikuši pie spēles minūtēm. Tas dod motivāciju mums ikvienam smagi strādāt treniņos un gaidīt savu iespēju, kas noteikti pienāks.

Jā, uz šādu iespēju noteikti cer arī jaunie spēlētāji. Kā, tavuprāt, viņi ir iejutušies LU basketbola sistēmā?
Manuprāt, labi, jo teju visu vasaru trenējāmies kopā un viss noteikti jau ir iepazīts. Tāpat arī esam pieraduši viens pie otra. Nav pieredze tik liela, lai varētu ļoti salīdzināt, taču ir sajūta, ka mēs esam izveidojušies kā īsta komanda – viens veselums. Liela daļa jauno spēlētāju ir patīkami pārsteigusi ar savu attieksmi treniņos un sniegumu laukumā, līdz ar to arī treneri noteikti ir priecīgi par procesu kā tādu – ka viss tiktāl izdodas sekmīgi.

Kā pašam? Vai jūti arī sevī progresu, ja salīdzinām ar iepriekšējo gadu?
Noteikti! Vasarā ieguldīju smagu darbu, lai kļūtu labāks gan basketbola prasmēs un izpratnē, gan fiziskajā sagatavotībā. Ar mani daudz strādāja fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens un esošais rezultāts dod motivāciju turpināt. Varbūt vēl nav izdevies visu to pārnest arī laukumā, bet viss vēl ir priekšā. Vēl vairāk jānotic sev!

Izklausās, ka par izvēli pievienoties LU basketbola sistēmas attīstības komandai nesūdzies.
(iesmej) Protams, ka nē! Kā jau minēju iepriekš, treneru ieguldītais darbs ir augsti vērtējams un esmu ļoti priecīgs par to. Treneri sastāda grafiku pēc profesionāla sportista režīma, apvienojot to visu ar mācībām, kas Latvijā ir ļoti liels retums. Tieši tādēļ LU basketbola sistēmu vērtēju ļoti augsti. Treneri pievērš uzmanību visiem sīkumiem, jo tieši sīkumi ir tās lietas, kas atšķir labu, viduvēju sportistu no ļoti laba un izcila. Treneri sabalansē grafiku tā, lai būtu atbilstošs slodzes lielums pēc spēļu daudzuma nedēļā, protams, dodot arī kādu brīvdienu. Man līdz šim nav bijusi pieredze, ka darbā ar komandu strādā tik daudz treneru. Katrai specifikai ir savs treneris un vienam otru papildinot, manuprāt, tiek sasniegts ideālais darba režīms. Ar to laikam arī atšķiramies no citām šī čempionāta komandām.

Noslēgumā vēl jautājums par skolu. Jau minēji par pielāgoto grafiku skolai. Vai tiešām rīta treniņi neliedz kavēt vidusskolas stundas?
Rīta treniņi ir apmēram četras reizes nedēļā, kuri parasti Elektrum Olimpiskajā centrā sākas 7:00 vai 8:00. Visus noteikti nesanāk apmeklēt skolas dēļ, tas ir atkarīgs no uzdotā mācību daudzuma nedēļā, bet, ja visu sabalansē, saplāno, neatstāj uz pēdējo vakaru, tad nav grūti apvienot. Tas, manuprāt, ir vairāk katra gribasspēka jautājums, bet, protams, arī dažreiz uzdotais mācību daudzums liedz fiziski visu paspēt. Treneri to ļoti labi saprot un uzticas katram. Sezonas sākumā visiem bija jāiesūta savs mācību grafiks, no kura arī tika izveidots optimālais treniņu grafiks.