Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Valmiera" atgriežas pie saknēm

Andrejs Siliņš

"Valmiera" atgriežas pie saknēm
"Valmieras" kapteinis 2013. gada sezonā - Jānis Kaufmanis
Foto: Jānis Priedītis

Pēc kaunpilna zaudējuma "Latvijas Universitātei" pavasarī, agrāk nekā plānots, noslēdzās basketbola kluba "Valmiera" komandas sezona. Nepārvarētā ceturtdaļfināla kārta bija šoks, taču starpsezona bijusi pietiekami gara, lai no tā atgūtos, pārdomātu notikušo un ķertos pie lietām ar jaunu sparu.

Atbalstītāji paliek uzticīgi

Pagājušo sezonu valmierieši sāka teicami, pavisam droši nostiprinoties uzreiz aiz abiem grandiem VEF un "Ventspils". Tomēr turpinājums nesa vairāk bēdu nekā prieka – uzvaras mijās ar zaudējumu sērijām, īsti nelīdzēja nedz trenera nomaiņa (Ainārs Zvirgzdiņš pret Zoranu Kalpiču), nedz pieredzējušu spēlētāju piesaiste (Ingus Bankevics, Jānis Porziņģis) – pavasarī "Valmiera" joprojām nepārliecināja un izsaukuma zīme viduvējai sezonai bija sāpīgs zaudējums ceturtdaļfinālā pret LU.

"Protams, zaudējums LU ceturtdaļfinālā bija nepatīkams, taču tāds ir sports – kāds uzvar, kāds zaudē. Tāpēc tas ir tik neprognozējams un saistošs," kluba ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš norāda, ka pamatā visi atbalstītāji apsolījuši sadarbību turpināt arī nākamajā sezonā. "Kopīgi esam izvērtējuši gan aizvadīto sezonu, gan iezīmējuši optimistisku skatu nākamo sezonu virzienā."

Ārzemnieka vietā savējais

Optimistiskais skats vērsts uz vietējo talantu un jau pieredzējušu Vidzemes reģiona spēlētāju savienošanu. Arī galvenā trenera amats tiks uzticēts vietējam Vidzemes speciālistam – Vara Krūmiņa izvēle šķiet loģiska. Trenera panākumi ar jauniešu izlasēm labi saskan ar uz jauno talantu attīstīšanu vērsto kluba vīziju. "[Bijušais treneris] Zorans Kalpičs ir laba līmeņa speciālists, bet tāda profila komandām kā Valmiera, manuprāt, jāpieturas pie vietējiem speciālistiem," savu redzējumu stāsta Bērziņš.

"Pagājušās sezonas vidū bija ārkārtas situācija, kurā bija jāreaģē zibenīgi – piesaistīt atbilstošu vietējo speciālistu nebija iespējams, vienkārši šādu opciju treneru tirgū nebija, tādēļ arī nosliecāmies par labu ārzemju speciālista piesaistei." Valmierieši izskatījuši iespēju arī turpināt sadarbību ar Kalpiču, taču beigu beigās klubs nosliecies par labu vietējam trenerim. "Ja tiek parakstīts līgums ar ārvalstu speciālistu, tai jābūt ilgtermiņa sadarbībai – kā minimums divi trīs gadi. Mūsu gadījumā,balstotis gan uz finansiāliem aspektiem, gan attiecīgajām kvalitātēm tas nav iespējams un nepieciešams."

Varis Krūmiņš ne reizi pierādījis, ka ar salīdzinoši ierobežotiem resursiem spēj sasniegt teju maksimālus rezultātus. "Tā kā komanda pamatā tiek būvēta uz salīdzinoši jauniem un nepieredzējušiem spēlētājiem, Vara Krūmiņa pieredze ir nenovērtējama – vadot dažādas jauniešu izlases, viņš ir strādājis praktiski ar lielāko daļu esošo un potenciālo Valmieras spēlētāju. Ticu, ka rezultāts neizpaliks," pārliecināts par Krūmiņa lietderību komandai ir ģenerālmenedžeris. Izskatītas esot vairākas kandidatūras°, taču Krūmiņš bijis prioritāte numur viens.

Atgriežas pie saknēm

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, jauno seoznu "Valmiera" uzsāks bez papildspēkiem no ārvalstīm. Patiesībā pat vēl konkrētāk – komandu gandrīz pilnībā pārstāvēs tikai Vidzemes reģiona spēlētāji. Komandu veido deviņi Valmieras sporta skolas audzēkņi. "Tas Valmieras pēdējo gadu vēsturē ir nebijis gadījums un tikai apliecina Valmieras Bērnu sporta skolas spēcīgo pienesumu," vietējās jaunatnes sistēmas auglīgumu akcentē Bērziņš. Klāt nāk divi pieredzējuši vīri no netālās Gulbenes Raimonda Gabrāna un Pāvela Veselova personās, kā arī Rēzeknē groza bumbas gaitas sākušais spēka uzbrucējs Artjoms Butjankovs. "Ļoti ceram, ka nebūs vajadzības meklēt papildinājumu ārpus Latvijas un ar šādu valmieriešu-vidzemnieku komandu varēsim sekmīgi startēt gan Latvijā, gan Baltijā."

Divi vietējie jaunie saspēles vadītāji gan komandā nebūs – Vents Veinbergs (pirms Valmieras gan spēlēja Gulbenē, bet pašos pirmsākumos Limbažos) un Visvaldis Bikše nolēmuši pievērsties mācībām un devušies uz galvaspilsētu. Abus, visticamāk, redzēsim LBL studentu komandās – Bikše cīnās par vietu LU sastāvā, bet Veinbergs, ar kuru "Valmiera" saglabā līgumatticības, izīrēts "Turībai". "Ceru, ka pēc sezonas vai divām Vents varētu atgriezties Valmieras sastāvā kā nopietnas lomas spēlētājs," Bērziņš atzīst, ka ar Veinbergu saista zināmas cerības nākotnē.

Centimetri pietiks

Ja pagājušajā sezonā viena no galvenajām pozīcijām jebkurā komandā tika uzticēta amerikāņu leģionāram Džejam Lukasam, tad jaunajā seoznā "Valmieras" spēli laukumā diriģēs divi jau iepriekš kādos karjeras posmos Valmierā spēlējušie saspēles vadītāji Raimonds Gabrāns un Kalvis Krūmiņš. Pavadījis sezonu Rīgas VEF klubā, pārsvarā gan ārstējot savainojumu, dzimtenē atgriezies Jānis Kaufmanis. "Kaufmanis, lai arī iepriekš spēlējis gan pirmā, gan otrā numura pozīcijā, daudz labāk jūtas tieši, spēlējot kā otrais," ģenerālmenedžeris norāda, ka Jānis uzbrūkošā aizsarga pozīcijā dalīs spēles laiku ar savu sporta skolas laiku komandas biedru Edmundu Elksni.

Garajā galā auguma centimetru un spēka pietiek – Viktors Iļjins izstiepies līdz 212 centimetriem un ir gatavs lēcienam jaunā kvalitātē. Izskatās cerīgi - pirmajā pārbaudes mačā Iļjins Norvēģijas čempionu grozā sameta 23 punktus. Tāpat tiek aktīvi strādāts pie 208 centimetrus garā U20 izlases centra Elvja Saulīša meistarības izkopšanu. Viens no Valmieras potenciālajiem līderiem noteikti ir pieredzējušais Pāvels Veselovs (207 cm), kurš ceturtā numura pozīcijā spēles laiku dalīs ar jau pietiekami nopietnu pieredzi LBL līmenī guvušo Artjomu Butjankovu (205 cm).

Savukārt Māris Ziediņš pēc pašreizējās komplektācijas aprisēm tiks izmantots vieglā uzbrucēja pozīcijā, lai gan iepriekš nereti spēlēja arī kā ceturtais. "Māra Ziediņa pluss ir tas, ka viņš var spēlēt gan vienā, gan otrā pozīcijā un faktiski abās jūtas pietiekami komfortabli," stāsta Bērziņš. "Ja skatāmies uz Latvijas līgu, tad, protams, Māris var pārliecinoši spēlēt spēka uzbrucēja pozīcijā, taču Baltijas līmenī viņš daudz noderīgāks ir tieši kā trešais numurs."

Izskatās, ka Ziediņa pārinieks vieglā uzbrucēja pozīcijā būs Jānis Bērziņš. Ja Kaufmanis, pavadījis VEF sezonu, vairs nebija vajadzīgs rīdziniekiem, tad Bērziņam paliks līgumsaistības ar Latvijas čempionvienību, bet šajā seżonā Jānis pārstāvēs savu dzimto klubu. Būtībā vienošanās par Bērziņa īrēšanu esot panākta, norādīja kluba ģenerālmenedžeris. Atlicis nokārtot formalitātes.

Jēkabpils atņem kapteini

Jaunajā sezonā LBL dalībnieču skaits kārtējo rudeni būs palielinājies. Ja par citām iespējamajām jaunpienācējām joprojām nav skaidrības, tad Jēkabpils atgriežanos LBL elitē uzsākusi droši un pārliecinoši, tai skaitā ar ārpus laukuma aktivitātēm. "Jēkabpils" ienākšana nozīmē vēl viena patērētāja klātbūtni jau tā ne visai plašajā vietējo spēlētāju tirgū. "Ļoti ceru, ka tas nebūs vienas vai divu sezonu projekts, bet tiešām ilgtermiņa pasākums," valmieriešu ģenerāldirektors Bērziņš atzīts, ka ir prieks par to, ka uz basketbola skatuves parādījusies vēl viena reģionālā pilsēta.

Jaunais Jēkabpils projekts Valmierai nozīmēja komandas kapteiņa zaudēšanu. Vairāksolīšanā valmierieši nav iesaistījušies, un Oskars Virsis piekrita jēkabpiliešu piedāvājumam. "Varu pateikt viņam lielu paldies par līdz šim ieguldīto Valmieras basketbolā. Viņam beidzās līgumattiecības ar klubu, bijām gatavi piedāvāt jaunu līgumu, taču Oskara uzstādījums bija pieņemt jaunu izaicinājumu."

Vieta gan tukša nepaliks – jaunajā sezonā komandu cīņās vedīs Jānis Kaufmanis. Tā nesen lēmuši komandas biedri, iebalsojot Jāni par kapteini.

 +11 [+] [-]

, 2012-08-13 12:08, pirms 12 gadiem
veiksmi Valmierai un visiem tās atbalstītājiem

 +15 [+] [-]

, 2012-08-13 12:37, pirms 12 gadiem
Sastāvs jau nav slikts, bet redzēs kas vel beigās spēlēs Lauvās, par 3. vietu būs nopietns kapiņš, Veiksmi Valmierai! Pozitīvi, ka spēlēs ar Latviešiem, nevis 6 mellajiem! VEIKSMI!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2012-08-13 13:03, pirms 12 gadiem
Si bus interesanta sezona. Vismaz Latviesu klubi vares pacinities eirokausos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2012-08-13 13:23, pirms 12 gadiem
Beidzot labs Sportacentra materiāls par kādu no LBL komandām! Jo pēdējā laikā ar šādiem labiem materiāliem LBL.lv un/vai SA+ izkonkurēja Sportacentru.

  +4 [+] [-]

, 2012-08-13 13:24, pirms 12 gadiem
varēsim sekmīgi startēt gan Latvijā, gan Baltijā

Kādi jaunumi par BBL? Vai tā vēl būs? Ja būs, tad kādas komandas, divīzijas?

  +7 [+] [-]

, 2012-08-13 13:35, pirms 12 gadiem
pēdējā versija par BBL ir tāda, ka būs tikai viena augstākā divīzija ar 18 komandām 10-LT, 4-LV un EST. Divās grupās pa 9 un tad arī tiks noskaidroti labākie, bez TOP klubu dalības.

  +6 [+] [-]

, 2012-08-13 13:44, pirms 12 gadiem
basketbolam nesekoju līdz, bet liels prieks, ka Valmierieši dod priekšroku latviešiem, nevis kaut kādiem lētiem nigeriem vai lietuviešiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-08-13 19:43, pirms 12 gadiem
tas chalis bildee taads interesants.

  +5 [+] [-]

, 2012-08-13 20:41, pirms 12 gadiem
Warriors75 rakstīja: Tas Bērziņš ir riebīgs tips,lielos draugos ar Krūmiņiem,Melderiem,visi reāli pazīstami. Nu bet tpt par Valmieru fanošu,jau kopš Valmiera/Rūjiena laikiem,prieks ka savējie,vietējie audzēkņi savākti.
Bik nersapratu. Riebigs tape ka pazistams ar Kruminiem un Melderiem?

  +1 [+] [-]

, 2012-08-13 23:07, pirms 12 gadiem
Patiess prieks. Lai veicas!

  -1 [+] [-]

, 2012-08-14 10:08, pirms 12 gadiem
Nu sastāvs un treneris nodrošina cīņu par 2. vietu LBL.

  +2 [+] [-]

, 2012-08-14 13:30, pirms 12 gadiem
LeBraun rakstīja: Sastāvs jau nav slikts, bet redzēs kas vel beigās spēlēs Lauvās, par 3. vietu būs nopietns kapiņš, Veiksmi Valmierai! Pozitīvi, ka spēlēs ar Latviešiem, nevis 6 mellajiem! VEIKSMI!
Vai Tu vari uz papīra sastādīt basketbola komadu tikai no LV spēlētājiem, pie tam, tādu komandu kas var cīnīties eiropā? Paskaties uz tiem pašiem lietuvas grandiem, arī viņi nevar iztikt bez leģionāriem, neviens top klubs nevar iztikt bez leģionāriem, vienalga spānija, itālija what ever!