Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: "Ventspils" plusi un mīnusi

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

Viedoklis: "Ventspils" plusi un mīnusi
Agrim Galvanovskim un Armandam Krauliņam šosezon izdevies paveikt sarežģītu uzdevumu - aizvest salīdzinoši jaunu komandu līdz LBL finālam.
Foto: Romāns Kokšarovs, ''Sporta Avīze'', f64

Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērija strauji tuvojas, un eSports.lv turpina analizēt abu komandu līdzšinējo sniegumu un varējumu. Šodien vairāk par BK "Ventspils" plusiem un mīnusiem. Tāpat pievērsīsim uzmanību spēlētājam, kura loma finālsērijas laikā varētu būtiski pieaugt.

"Ventspils" plusi

Kurzemes klubam šosezon ir ļoti labi nokomplektēts sastāvs ar solīdu spēlētāju rotāciju - ir divi augstas klases leģionāri, kuru uzdevums ir ''taisīt rezultātu'', un pārējās desmit vakances aizņem talantīgi latviešu puiši. Šāda spēlētāju rocība trenerim Agrim Galvanovskim spēļu laikā ļauj uzturēt augstu spēles tempu, taču maz ticams, ka ventspilnieku treneris izmantos visus pieejamos spēkus, jo izslēgšanas spēles ir turnīrs, kur laukumā tiek likts uzsvars uz meistarīgākajiem un pieredzējušākajiem spēlētājiem. Tajā pašā laikā – nav slikti, ja uz rezervistu soliņa ir kāds spēlētājs, kas var jebkurā brīdī aizvietot pamatsastāva spēlētājus un nekrist ārā no kopējās blices. Arī Valdis Valters jau vairākkārt medijos izteicies, ka ''ja Ventspilij no sastāva izkrīt viens vai divi spēlētāji, viņi to īpaši nejūt.'' Garajā sastāvā kurzemniekiem ir četri labi spēlētāji (avārijas gadījumā arī Mārtiņš Berķis var spēlēt kā ceturtais numurs), par aizsargu līniju nemaz nerunājot. Sastāvs ir saspēlēts, jauns (Ventspilī spēlē deviņi spēlētāji, kuri vēl nav sasnieguši 25 gadu slieksni) un apveltīts milzīgu vēlmi izcīnīt Latvijas čempiontitulu.

Savu lomu finālā noteikti spēlēs mājas spēļu priekšrocība, kas šogad pieder ventspilniekiem. Nav noslēpums, ka kurzemnieki savā laukumā spēlē ļoti labi un atšķirībā no pagājušās sezonas aizvadījuši pāris ļoti veiksmīgas spēles arī "Arēnā Rīga". Protams, savu iespaidu uz spēlētājiem varētu atstāt aptuveni 190 kilometrus garais ceļa posms, kas mērojams, lai no Rīgas nokļūtu Ventspilī. Vienmēr patīkamāk gatavoties spēlei savā pilsētā, spēlēt savā laukumā un savu līdzjutēju priekšā, to zina ikviens, kas kādreiz nodarbojies ar sportu.

Kamēr ''baronus'' komandē nesen par galveno treneri ieceltais Mārtiņš Zībarts un viņa palīgs Edgars Teteris, Ventspilī visas sezonas garumā spēlētājus trenē Agris Galvanovskis un pieredzes bagātais treneris Armands Krauliņš, veidojot spēcīgu treneru tandēmu. Tieši Krauliņa pieredze un Galvanovska kontakts ar spēlētājiem varētu kalpot par ''Ventspils'' atslēgu uz čempiontitulu, abi šie treneri ar komandu strādājuši visas sezonas garumā un lieliski pārzina savas iespējas, kamēr Zībarts un Teteris pie teikšanas tika pēc Muižnieka aiziešanas. Skaidrs, ka Zībartam ar Teteri nav tik liela autoritāte spēlētāju acīs kā Muižniekam, tāpēc treneru faktoram šajā finālsērijā būs izšķiroša nozīme.

"Ventspils" mīnusi

"Ventspils" sastāvā spēlē deviņi spēlētāji, kuri ir jaunāki par 25 gadiem, tāpēc loģiski, ka vēlme sevi apliecināt uz lielās basketbola skatuves būs milzīga. Par cīņasspara trūkumu šeit nevar būt ne runas. Cita lieta – kā tik jauni spēlētāji tiks galā ar sev uzkrauto atbildības nastu. Jaunības maksimālisma ietekmē jaunie ventspilnieki savus uzdevumus centīsies izpildīt līdz pilnībai, un te sākas nevajadzīga skriešana un pieļautas kļūdas. Ventiņu galvenais treneris Agris Galvanovskis nereti pēc šosezon piedzīvotajām neveiksmēm tās norakstījis uz jaunību, tomēr tagad pienācis laiks atrādīt sezonas laikā veikto mājasdarbu un nepārdegt sezonas izšķirošajās spēlēs. Vai tas izdosies – to rādīs spēles.

Spēlētājs, kura loma finālā varētu pieaugt

Juris Umbraško

Foto: Romāns Kokšarovs, ''Sporta Avīze'', f64

Pēc potītes savainojuma izdziedēšanas neilgu laiku bija aizsēdējies "Ventspils" rezervē un pusfinālsērijā pret VEF laukumā vidēji pavadīja tikai septiņas minūtes. Līdzīgi kā Viļums, arī Juris ir izteikts komandas spēlētājs, kurš bieži vien paliek aizkadrā pēc labi pielikta bloka, izcīnītas bumbas vai laikā uzsistas piezīmes. Arī Umbraško ir ļoti precīzs metienos no distances – regulārajā čempionātā viņš iemeta 48% izmesto tālmetienu, kas ir augstvērtīgs rezultāts. Ventspilnieku galvenais treneris Agris Galvanovskis pēc pēdējās spēles ar VEF norādīja, ka pieredzējušā Jura loma finālā varētu pieaugt, tāpēc nav pamata apšaubīt to, ka 1979. gadā dzimušā spēlētāju turpmāko spēļu laikā laukumā redzēsim biežāk, nekā ierasts.

Spēlētājs''Play-off'' spēlesMinūtesPunktiPiespēlesAtlēkušās bumbasKļūdasPiezīmes
Juris Umbraško27:2030.00.510.5

Mājas spēļu priekšrocība, pieredzējis treneru tandēms un teicama spēlētāju rotācija - tie ir Kurzemes kluba galvenie plusi. Jautājums - vai ventspilniekiem tos izdosies izmantot - paliks aktuāls līdz pat sērijas noslēgumam.

  +8 [+] [-]

, 2009-05-13 13:11, pirms 15 gadiem
Manuprāt ļoti neprognozējama sērija, ļoti daudz izšķirs psiholoģiskā stabilitāte abām komandām. Ja man būtu jāliek nauda par uzvarētāju - liktu uz Ventspili, bet nebrīnītos par jebkuru rezultātu gan sērijā, gan atsevišķā spēlē.

  +3 [+] [-]

, 2009-05-13 13:21, pirms 15 gadiem
kā gadi skrien... Umbraško jau 30..

  +4 [+] [-]

, 2009-05-13 13:23, pirms 15 gadiem
KristsT rakstīja: Manuprāt ļoti neprognozējama sērija, ļoti daudz izšķirs psiholoģiskā stabilitāte abām komandām. Ja man būtu jāliek nauda par uzvarētāju - liktu uz Ventspili, bet nebrīnītos par jebkuru rezultātu gan sērijā, gan atsevišķā spēlē.
Tev taisnība vecīt - pāragri celt kādu tronī. Šodien paskatīsimies pirmo spēli un varēsim izdarīt pirmos secinājumus.

  +3 [+] [-]

, 2009-05-13 14:10, pirms 15 gadiem
Zirgu zaglis rakstīja: Tev taisnība vecīt - pāragri celt kādu tronī. Šodien paskatīsimies pirmo spēli un varēsim izdarīt pirmos secinājumus.
zinot ventspils nestabilitati viena sspeles bus maz lai secinatu

     [+] [-]

, 2009-05-13 15:40, pirms 15 gadiem
sinTizators-sēmušku rakstīja: kā gadi skrien... Umbraško jau 30..
un cik ta krauliņam ???

  +1 [+] [-]

, 2009-05-13 15:47, pirms 15 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: zinot ventspils nestabilitati viena sspeles bus maz lai secinatu
nu, peedeejaa laikaa taa nestabilitate bik pazudusi. es teiktu ar Kinga iejušanos komandā.

     [+] [-]

, 2009-05-18 16:42, pirms 15 gadiem
nav nemaz pie minusiem tik trak, bet pie plusiem mūs un trenerus slavē