Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Hanno Motola: "Ceru, ka Porziņģis spēlēs Eiropas čempionātā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Hanno Motola: "Ceru, ka Porziņģis spēlēs Eiropas čempionātā"
Hanno Motola (#13) spēlētāja karjeru noslēdza 2013. gada septembrī, pārstāvot Somijas valstsvienību Eiropas čempionātā Slovēnijā
Foto: AFP/Scanpix

"Svarīgākais nav basketbola fani, bet sporta veida vispārējā atpazīstamība. Lai cilvēki mūs pazītu un spēles būtu izpārdotas," sestdien, 11. februārī, sarunā ar Sportacentrs.com atzina pirmais Somijas spēlētājs NBA un Helsinku basketbola akadēmijas (HBA) treneris Hanno Motola.

Četrdesmit gadus vecais Motola nedēļas nogalē apmeklēja “Olybet” LBL zvaigžņu spēli Ventspilī, apbalvoja “Jr. NBA” turnīra labākos spēlētājus un piedalījās “slam-dunk” konkursa vērtēšanā. Pirms profesionāļa karjeras sākuma somu spēka uzbrucējs pārstāvēja NCAA pirmās divīzijas komandu “Utah”, savukārt 2000. gada NBA draftā viņu ar #40 izvēlējās Atlantas “Hawks”.

Motola pasaules spēcīgākajā līgā aizvadīja divas sezonas, bet vēlāk 10 gadus spēlēja Eiropā, pārstāvot Spānijas, Itālijas, Krievijas, Lietuvas, Grieķijas un Somijas klubus. Viņa rēķinā ir piecas sezonas Eirolīgā ar “Baskonia”, “Virtus”, “Scavolini”, “Žalgiris” un “Aris”, triumfs Eirokausā ar Maskavas “Dynamo” (2006) un Lietuvas čempiona tituls (2007).

Somijas basketbolam 2017. gads ir ļoti svarīgs. Pirmkārt, Somija 6. decembrī svinēs valsts pastāvēšanas 100 gadu jubileju. Otrkārt, Helsinkos pēc 50 gadu pārtraukuma notiks Eiropas čempionāta grupas turnīrs. Kādas ir gaidas pirms lielā notikuma?
Tieši tā. Eiropas čempionāts šogad ir Somijas basketbola federācijas galvenā prioritāte. Līdz finālturnīram palikušas 200 dienas un gaidām to ar nepacietību. Ceram, ka Latvijas valstsvienība ieradīsies uz draudzības spēlēm Helsinkos. Manuprāt, mums tā būtu lieliska pieredze. Priecājos, ka varu būt daļa no Somijas basketbola.

Vai esat iesaistīts Eiropas čempionāta rīkošanā?
Nē, finālturnīram sekošu kā skatītājs. Manā pārziņā ir darbs ar labākajiem Somijas jaunajiem spēlētājiem, kuri pulcēti Helsinku basketbola akadēmijā. Ceru, ka talantīgākie akadēmijas audzēkņi pēc pieciem gadiem spēlēs Somijas valstsvienībā.

"Susijengi" – vilku bars – pēdējos gados ir kļuvis par spēcīgu Somijas basketbola zīmolu.
Taisnība. Mēs vēl neesam tādā atpazīstamības līmenī kā Somijas hokeja valstsvienība, taču cilvēki mūs zina. Svarīgākais nav basketbola fani, bet vispārējā atpazīstamība. Piemēram, lai mūs pazītu ledus hokeja fani, lai basketbola spēles būtu izpārdotas, lai mums būtu daudz sekotāju izbraukuma cīņās.

Lauri Markanens šosezon sevi pierādījis kā lielisku NCAA spēlētāju, pārstāvot "Arizona". Jūsuprāt, kurš būs nākamais Somijas pārstāvis NBA?
Lauri divus gadus mācījās Helsinku basketbola akadēmijā (2014-2016) un tagad aizvada lielisku debijas gadu Amerikā. Manuprāt, viņam ir nepieciešamās prasmes, lai jauno spēlētāju izvēles ceremonijā viņš tiktu izvēlēts pirmajā kārtā. Uzskatu, ka viņš būs nākamais Somijas basketbolists NBA, taču dažus gadus vēl jāpagaida.

Jūsu iespaidi par "Olybet" LBL Zvaigžņu spēli?
Patīkami, ka pasākuma ietvaros notiek daudzas un dažādas aktivitātes. Trīspunktnieku un danku konkursi, ģimeņu sacensības, jauniešu spēles – ļoti labi, ka viss apvienots vienā izrādē. Latvijai basketbols ir ļoti nozīmīgs.

Kāds būtu jūsu vēlējums Latvijas basketbolam?
Manuprāt, Latvijas basketbolam klāsies ļoti labi. Vēlu jums labus panākumus Eiropas čempionātā. Ceru, ka (Kristaps) Porziņģis atbrauks un spēlēs, sagādājot prieku visai valstij.

 +10 [+] [-]

, 2017-02-14 09:55, pirms 7 gadiem
Visi uz to cer, bet , jo tuvāk tas nāk, jo lielākas šaubas māc , ka tas šogad notiks...

  -2 [+] [-]

, 2017-02-14 10:10, pirms 7 gadiem
Atkal zemtekstu spiediens uz KP. Tlt trolli lidis ara no alam,un tik dos vala.
Es saku - visam savs laiks.!!

  -1 [+] [-]

, 2017-02-14 10:17, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Visi uz to cer, bet , jo tuvāk tas nāk, jo lielākas šaubas māc , ka tas šogad notiks...
kas tieši skaidrībā par Kristapa dalību čempī ir mainījies kopš oktobra? pilnīgi nekas!

     [+] [-]

, 2017-02-14 10:31, pirms 7 gadiem
Nu nebūs viņš. Labāk lai atpūšas nākamajām 82 spēlēm.

  +1 [+] [-]

, 2017-02-14 11:28, pirms 7 gadiem
Tas pēdējais teikums tā pārāk izklausās kā paša autora piedomāts
Slēpts komentārs: chubaki

  +1 [+] [-]

, 2017-02-14 11:44, pirms 7 gadiem
Go0dFather rakstīja: Atkal zemtekstu spiediens uz KP. Tlt trolli lidis ara no alam,un tik dos vala.
Es saku - visam savs laiks.!!
Pats ziini, kā ar to laiku ir - nu baigi skrien, te ir laiks, te vairāk nav, vienu turnīru izlaidīs, tad vēl vienu, un vēl vienu... It īpaši tagad, kad Eiropas čempji būs retāk, un kvaļi uz PČ būs nelaikā NBA spēlētājiem visdrīzāk.

     [+] [-]

, 2017-02-14 11:44, pirms 7 gadiem
LOL
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-02-14 12:07, pirms 7 gadiem
Stipri šaubos vai KP spēlēs

  -2 [+] [-]

, 2017-02-14 12:08, pirms 7 gadiem
Vienkārši KP jau tagad ir traumatisks. Ko viņš darīs vēlāk?

     [+] [-]

, 2017-02-14 12:21, pirms 7 gadiem
KP arī varētu savādāk palīdzēt Valstvienībai, piemēram, apciemot kādu treniņnometni pirms EČ. Tas jau būtu daudz pēc manām domām. Bertāns varbūt gan varētu palīdzēt Izlasei, jo tomēr ir nobriedušāks.

  +2 [+] [-]

, 2017-02-14 12:48, pirms 7 gadiem
vf rakstīja: KP arī varētu savādāk palīdzēt Valstvienībai, piemēram, apciemot kādu treniņnometni pirms EČ. Tas jau būtu daudz pēc manām domām. Bertāns varbūt gan varētu palīdzēt Izlasei, jo tomēr ir nobriedušāks.
Spurs sitīsies vismaz līdz konferences finālam, kas ir līdz maija beigām, bet KP sezona, tāpat kā pirms gada, beigsies martā. Pat ja Bertāns netiks laukumā, treniņus un visu nogurdinošo izslēgšanas spēļu maratonu viņš izbaudīs uz savas ādas. Te ir jautājums tikai par gribasspēku. Jokičam tas netraucēja spēlēt vasarā un tagad vākt triple-double.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2017-02-14 14:10, pirms 7 gadiem
lukaz23 rakstīja: Šis EČ principā ir mazavarīgs un spēlēs mūsi NBA veci ir viņu darīšana.Protams būtu forši,ja novāktu spēcīgāko sastāvu,bet svarīgs ir,lai Kristapam un Dāvim karjera iet uz augšu NBA. Paši tikai būsim ieguvēji no tā!!
Ko mēs no tā iegūstam?

  +3 [+] [-]

, 2017-02-14 14:35, pirms 7 gadiem
nu nespēlēja KP izlasē, vai tad viņš ir kļuvis nereāli labāks? Nu nav tomēr, tāpat ir tās traumas, ir nogurums, nevar visu sezonu vienā līmenī noturēt. Varbūt sākums būtu bijis smagāks, bet pēc tam sezonā, kas zin. Jau atkal gribas salīdzināt ar to paču Jokiču. Es uzskatu, ka nevar atrunāties, izlasē jāspēlē jebkurā gadījumā, nebūs viens, bet būs cits ieguvums, pieredze, līdera īpašību attīstība (nav šobrīd KP līderis vispār). Un es pats vasarā biju par to, ka Kristaps izlasē nespēlē

  +3 [+] [-]

, 2017-02-14 14:36, pirms 7 gadiem
Jokičam sezonas sākums bija daudz smagāks, bet kā viņš tagad spēlē!

  -1 [+] [-]

, 2017-02-14 14:39, pirms 7 gadiem
lukaz23 rakstīja: Šis EČ principā ir mazavarīgs un spēlēs mūsi NBA veci ir viņu darīšana.Protams būtu forši,ja novāktu spēcīgāko sastāvu,bet svarīgs ir,lai Kristapam un Dāvim karjera iet uz augšu NBA. Paši tikai būsim ieguvēji no tā!!
Kepkam taisnība, Jokich palīdzēja izlasei un tagad vāc TD, bet KP bija bedrē ar visu atpūtu. 'Tieši viņam ir jāspēlē izlasē, bet tieši DB varētu nespēlēt un to piedot, jo viņam ir jātiek sastāvā, viņam ir jātrenējas un jābūt kopā ar Spurs, lai nostiprinātos sastāvā.

  +2 [+] [-]

, 2017-02-14 18:29, pirms 7 gadiem
Aigaro rakstīja: nu nespēlēja KP izlasē, vai tad viņš ir kļuvis nereāli labāks? Nu nav tomēr, tāpat ir tās traumas, ir nogurums, nevar visu sezonu vienā līmenī noturēt. Varbūt sākums būtu bijis smagāks, bet pēc tam sezonā, kas zin. Jau atkal gribas salīdzināt ar to paču Jokiču. Es uzskatu, ka nevar atrunāties, izlasē jāspēlē jebkurā gadījumā, nebūs viens, bet būs cits ieguvums, pieredze, līdera īpašību attīstība (nav šobrīd KP līderis vispār). Un es pats vasarā biju par to, ka Kristaps izlasē nespēlē
Nu jā. Viennozīmīgi jāpiekrīt, jo es jau agrāk esmu minējis daudzus džekus, kas uzspēlēja EČ un tur bija augstākā līmenī kā citi un to pašu sniegumu pārnesa uz NBA. Ļoti spilgts piemērs ir Shroders. Un tas pats Pau jau arī. Eiropā viņš blin superstārs, ka vāca 30+20 spēles.

     [+] [-]

, 2017-02-17 23:49, pirms 7 gadiem
Tiem kuriem nav traumu un visādu problēmu tie arī spēlē Eiropas čempionātos. Tie kas atsaka, tiem ir kādas veselības likstas, konflikti vai kas tāds par ko mēdijiem nestāsta. Un neviens NBA klubs savam spēlētājam neaizliedz spēlēt Eiropas čempionātā, tā ir brīva izvēle. Tas nav NHL

     [+] [-]

, 2017-02-17 23:52, pirms 7 gadiem
Un cik esmu ievērojis tad tie kas atsaka izlasēm, tie ilgi NBA nenoturās. Visi sāk ar traumām.

     [+] [-]

, 2017-02-17 23:53, pirms 7 gadiem
Es Džeksona vietā KP aizmainītu pirms viņa vērtība nav kritusies