Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Berkolts: ''LU komanda ir iepatikusies daudziem basketbola līdzjutējiem''

Berkolts: ''LU komanda ir iepatikusies daudziem basketbola līdzjutējiem''
Dzintars Berkolts pasniedz TelCom sarūpēto balvu līdzjutēju apmeklētības konkursa uzvarētājai 2014.gada februārī. Foto: Gatis Saukāns

Jauno Aldaris Latvijas Basketbola līgas sezonu ar būtisku papildinājumu basketbola sistēmas vadībā uzsākusi Latvijas Universitāte, kluba attīstības direktora amatā stājoties Dzintaram Berkoltam. Jūsu uzmanībai piedāvājam interviju ar uzņēmēju, kurš no parasta basketbola entuziasta kļuvis par sporta organizāciju funkcionāru, šobrīd sabiedriskā kārtā savu laiku un enerģiju veltot LU sistēmas attīstībai.

Lai arī kā attīstības direktors BK Latvijas Universitāte sistēmā darbojaties vien aptuveni divus mēnešus, tuvu komandai esat jau ceturto gadu kā viens no lielajiem sponsoriem. Kādi ir līdzšinējie iespaidi par LU basketbola sistēmu?
Pirmo Latvijas Universitātes spēli apmeklēju pirms pieciem gadiem un jau toreiz biju patīkami pārsteigts par organizatorisko pusi, kas attiecās uz procesiem ārpus spēlēs laukuma - attieksme un darbs ar līdzjutējiem, spēļu programmiņu sagatavošana, atraktīvi konkursi spēļu starplaikos un citas lietas, kas lika novērtēt šo organizāciju. Protams, arī laukumā komanda rādīja un arī pašreiz  rāda atzīstamu sniegumu, un ar savu nepiekāpību un neatlaidību ir iepatikusies daudziem basketbola līdzjutējiem.

Līdz ar to, noteikti varat sniegt  vērtējumu  virzienam, kurā šobrīd dodas LU?
Virziens viennozīmīgi ir skaidri redzams pat bez īpašas iedziļināšanās - basketbola attīstība Latvijā bērnu, jauniešu un studentu vidū. Uzskatu, ka tieši studentu basketbola komandām būs ļoti liela ietekme uz kopējo basketbola attīstību Latvijā. Brīdī, kad valstī bija ekonomiskā krīze, tieši studentu komandas kā Latvijas Universitāte un BA Turība noturēja un pat uzlaboja vidējo basketbola līmeni Latvijā, bet diemžēl šajos piecos gados Latvijas Basketbola savienības attieksme pret studentu komandām nav bijusi attīstību veicinoša, drīzāk pat negatīva. Iespējams, tieši šis ir viens no iemesliem, kādēļ LBL 1.divīzijā šobrīd palikusi tikai viena studentu komanda.

Kas ir Jūsu galvenie pienākumi klubā kā attīstības direktoram?
Pienākumus var iedalīt trijās daļās. Pirmkārt, apkopot aizvadītajos piecos gados paveikto un uz tā pamata izstrādāt kluba attīstības stratēģiju, jo tas, kas ir paveikts līdz šim klubā, ir vairāk jāizceļ arī ārpus Latvijas Universitātes.  Sistēma un tās mehānisms, kas šai organizācijai ir izstrādāts, nosaucams par jau izveidotu produktu jeb, precīzāk, pakalpojumu un no uzņēmēja viedokļa tas būtu jāpārdod tālāk. To es arī centīšos darīt. Otrkārt, esošo  sadarbību pilnveidošana un jaunu uzsākšana ar atsevišķām bērnu un jauniešu sporta skolām Latvijā. Treškārt, protams,  papildus finanšu līdzekļu piesaiste, lai varētu virzīties uz šiem nospraustajiem mērķiem.

Starp darba rezultāta mērķiem noteikti būs komandas labklājības nodrošināšana, taču noteikti Jums ir arī savi personīgie mērķi, kādēļ pieņēmāt šādu izaicinājumu?
Protams, labklājība ir ļoti būtiska un svarīga lieta, un par to noteikti mēs domājam, taču mans moto tomēr ir vispirms darbs un pēc tam atalgojums. Šajā sakarā mēs esam vienādās domās ar kluba direktoru Uģi Bisenieku.  Diemžēl jāsaka, ka šāds princips daudziem nav saprotams, bet mēs noteikti pie šīm lietām pieturēsimies arī turpmāk.
Mērķis viennozīmīgi ir izaicinājums apgūt kaut ko jaunu, kas nav saistīts ar manu pamatnodarbošanos. Tādejādi ceru iegūt jaunus paziņas, savstarpēji dalīties ar savām zināšanām un kopīgi virzīties uz noteikto mērķi.

Iespējams, daudzi neizprot situāciju, kādēļ uzņēmumi atbalsta komandas, kas nav starp labākajām savā līgā, vēl jo vairāk, šajā gadījumā studenti starp profesionāļiem. Kas ir Jūsu būtiskākie argumenti un pārliecība, ziedojot finanšu līdzekļus LU basketbolam?
Jā, diemžēl nav nemaz tik daudz uzņēmumu, kas atbalsta sportu. Šie, kā es tos sauktu- fanāti - galvenokārt paši nodarbojas ar sportu vai ir to darījuši agrāk. Ir arī cits populārs atbalsta pamatojums - basketbolu spēlē kāda no šo uzņēmēju atvasēm vai radiniekiem.
Uzskatu, ka uzņēmējos ir radies tāds stereotips, ka viņa ieguldītā nauda sportā nesasniedz  to, par ko pirms tam sarunās ar klubu tika solīts. Šajā gadījumā es vairāk varu spriest tieši par basketbolu.  Arī man ir bijusi līdzīga iepriekšējā pieredze, turpretī pirms četriem gadiem, uzsākot sadarbību ar Latvijas Universitāti, es pats redzēju un jutu, kur mans katrs ieguldītais eiro cents jeb tolaik santīms tiek izlietots, un attiecīgi kādus rezultātus tas man dod. Personīgi man par šo sadarbību ir ļoti liels gandarījums.

Cik lielā mērā būsiet iesaistīts BK LU ikdienas darbā, jo, kā zināms, pamatnodarbošanās nemainīgi būs uzņēmējdarbība.
Darbu esmu uzņēmies veikt sabiedriskā kārtā, bet tas nekādā veidā netraucēs manam pamatdarbam.  Gluži pretēji  - tas palīdzēs, jo man būs iespēja komunicēt ar cita skatījuma cilvēkiem uz apkārt notiekošo. Līdz ar to savukārt es no savas puses ar jaunu skaitījumu varēšu palīdzēt attīstīt un uzlabot jau pašreiz labi darbojošos BK LU mehānismu.

Runājot par basketbolu, tas Jums nebūt nav svešs, un lietas kursā par notiekošo esat jau ļoti sen. Kā vispār nonācāt tajā?
Kā es tagad visiem stāstu un smejos, man aizrit jau 14. sezona Latvijas basketbolā. Divpadsmit no tām es sekoju līdz sava vecākā dēla gaitām, taču pašreiz jau ir otrais gads, kad viņš basketbolu ir metis pie malas. Jāatzīst, ka pa šo laiku es, acīmredzot , ar to esmu pozitīvi saslimis, un tiklīdz nāk rudens, es jūtu, ka notiks kaut kas jauns un interesants – tas ir laiks, kad tuvojas jaunā basketbola sezona. Iepriekšējais gads bija pārdomām bagāts par to, vai turpināt tik aktīvi tajā visā būt iekšā, taču ja reiz esi basketbolā tik ilgi, nav iespējams no tā tik viegli atteikties.
Interesanti ir arī tas, ka šo četrpadsmit gadu laikā esmu redzējis, kā vairāki pašreizējie LU komandas spēlētāji izaug no maziem puišeļiem un kļūst par nopietniem vīriem, kam klāt nāk vērtīgs rūdījums, kas gūts tieši basketbola laukumā. Esmu pārliecināts, ka tas viņiem noderēs, lai nākotnē sasniegtu savus mērķus gan sportā, gan ārpus tā.

Interesanti ir arī tas, ka daudzi nemaz nezina, ka par BS Pārdaugava, kas šobrīd LBL 2.divīzijā ir LU fārmklubs, viens no dibinātājiem bijāt tieši Jūs. Kā tas notika?
Jā, pirms sešiem gadiem iepazinos ar tajā laikā perspektīvu bērnu un jauniešu treneri Kristapu Kozlovski, kam bija ļoti interesantas idejas un arī iespējas tās realizēt, tādēļ 2010. gadā kopīgi nodibinājām šo biedrību. Diemžēl sadarbība gan nebija ilgstoša – manā skatījumā Kristaps netika galā ar sevi, jo no trenera un administratīvā vadītāja funkciju apvienošanas nekas labs nesekmējās. Tā rezultātā sekoja neizbēgamie konflikti ar kolēģiem, spēlētājiem un to vecākiem, kas savukārt noveda pie mūsu ceļu šķiršanās. Mans secinājums būtu, ka visticamāk vienkārši nebija īstais laiks, lai kaut ko tādu uzsāktu. Līdz ar šo kopējo faktu, zīmīgi, ka tieši tagad viens no maniem mērķiem ir kvalitatīvas sadarbības veicināšana starp BS Pārdaugava un BK LU. Tas pat šobrīd būtu viens no svarīgākajiem darbiem.

Kā minēts, šajā amatā darbojaties jau aptuveni divus mēnešus. Vai ir kādi darbi, kur jau ir redzams rezultāts?
Ja skatāmies dziļāk, tad principā daļēji jau biju iesaistīts organizācijas darbā arī iepriekšējos trijos gados, jo akcijas līdzjutējiem, kas tika veiksmīgi realizētas, bija mūsu kopīgi saplānotas. Šobrīd nedaudz vairāk mēģinu iedziļināties komandas ikdienas lietās, un jau esmu sapratis, kur un ko ir nepieciešams uzlabot. Tajā pašā laikā tas visticamāk vairāk attiecas uz nākamo sezonu. Ir gan viena lieta, kur jau ir rezultāts. Mēs esam pirmā basketbola komanda Latvijā, kas treniņos un spēlēs izmanto Informācijas Tehnoloģiju sniegtās priekšrocības - komandas rīcība ir planšetdators ar attiecīgo programmnodrošinājumu efektīvākam treneru darbam. Tāpat pie jaunumiem jāmin tas, ka visas LBL spēles, kurām netiks nodrošināta Latvijas Basketbola savienības interneta tiešraide, būs iespējams vērot kluba mājas lapā bk.lu.lv. To mēs nodrošināsim sadarbībā ar LU Sabiedrisko attiecību un Informācijas tehnoloģiju departamentiem. 

  -1 [+] [-]

, 2014-11-10 23:11, pirms 9 gadiem
Ļoti laba un vispusīga intervija. LU basketbols ir izveidojies kā stabila vērtība LBL un redzams, ka turpmāk vēl progresīvāk varēs attīstīties! Gribētos, ka arī RTU izveido līdzīgu sistēmu LBL līmenī, jo daudzi RTU studenti spēlē LBL komandās. LU karsējmeitenes labākās Latvijā, tā turēt.

  -1 [+] [-]

, 2014-11-11 15:36, pirms 9 gadiem
LBL pietruukst RTU ,RSU,bet tas ka sporta akadeemija nav ir nozzeelojami un smiekliigi,tas tikai pieraada ,ka SPA ir apendiciits bez atdeves,ne speeleetaaji,ne treneri......