Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Ivo Lakučs liek fiziskās sagatavotības bāzi "Valmiera Glass/ViA" basketbolistiem

Ivo Lakučs liek fiziskās sagatavotības bāzi "Valmiera Glass/ViA" basketbolistiem
Foto: Jānis Lārmanis

Ar 1. jūliju pirmsezonas sagatavošanās posmu uzsākusi “Valmiera Glass/Vidzemes Augstskolas” basketbola komanda. Fiziskās sagatavotības treniņus komandas spēlētājiem vada labi pazīstamais BMX treneris un olimpietis Ivo Lakučs.

“Valmiera Glass/ViA” basketbolisti sākuši gatavoties jaunajai basketbola sezonai. Komandas spēlētāju kodols palicis gandrīz nemainīgs no iepriekšējās sezonas, bet netiek izslēgta iespēja, ka vienību varētu pastiprināt arī kāds pieredzes bagātāks spēlētājs. “Valmiera Glass/ViA” vienība veidota no vietējiem Valmieras basketbolistiem un Vidzemes Augstskolas studentiem.

Sagatavošanās posma pirmajās nedēļās Valmieras komandas spēlētāji strādā pie fiziskās sagatavotības Ivo Lakuča vadībā. Lakučs savas sportista karjeras laikā divas reizes piedalījies olimpiskajās spēlēs, 2000. gadā Sidnejā Latvijas treka riteņbraukšanas komandā un 2008. gadā Pekinā kā BMX riteņbraucējs. Trenera starusā Lakučs palīdzējis Mārim Štrombergam kļūt par divkārtējo olimpisko čempionu.

Paralēli darbam pie fiziskās sagatavotības, basketbolisti strādā pie individuālās metiena tehnikas, dribla un tehniskajiem elementiem basketbola treniņos Sanda Amoliņa vadībā. Tikmēr komandas galvenais treneris Roberts Zeile turpina gatavot Latvijas U18 basketbolistus Eiropas čempionātam.

“Valmiera Glass/ViA” galvenais treneris Roberts Zeile: “Šobrīd pats strādāju ar Latvijas U18 izlasi - gatavojamies Eiropas čempionātam. Savai komandai varēšu pievienoties pēc čempionāta noslēguma, kas būs 5. augustā. Viens no šīs vasaras mērķiem bija komandai piesaistīt Ivo Lakuču, kurš viennozīmīgi ar savu pieredzi ir labākais fiziskās sagatavotības speciālists Valmierā. Lai gan Ivo iepriekš nav strādājis ar basketbolistiem, bet sporta skolā un hobija līmenī viņš pats to ir spēlējis. Domāju, ka arī čaļiem strādāšana pie divkārtējā olimpiskā čempiona trenera dos lielu uzrāvienu. Tas, ka aizvadītās sezonas beigas nesanāca tādas kā gribējām, būs vēl lielāks motivātors, lai smagi strādātu sagatavošanās posmā un sezonā realizētu iepriekš nepiepildītos mērķus. Domājam par to, kā sakārtot basketbola sistēmu, lai Valmierā būtu basketbola piramīda kurā veidot savu izaugsmi jaunajiem spēlētājiem.”

Trenera Ivo Lakuča komentārs: “BMX sportistu un basketbolistu fiziskās sagatavotības uzdevumi gatavošanās sākumposmā gandrīz neatšķiras, tikai tas, ka šeit ir lielāki apjomi ilgstošākā periodā. Atšķirība ir specifiskajā darbā, par ko rūpēsies basketbola treneri. Es centīšos salikt pa punktiem vispārējo fizisko sagatavotību – nokoriģēt stāju, iekšējos un ārējos muskuļus, kā arī palielināt vispārējo spēka bāzi. Mans uzdevums ir salikt sportistu simetriski, lai viņš ir vesels un fiziski gatavs sākt savu specifisko darbu – spēlēt basketbolu. Sagatavošanās procesa sākuma daļā strādājam pie tā, lai spēlētāju muskuļu tonuss ir proporcionāls attiecībā pret ķermeni. Nostiprinot locītavas, kustību aparātu, vēdera presi, iekšējos muskuļus un balstu, kā arī iemācot pareizas kustības teorijā tam vajadzētu strādāt, lai izvairītos no savainojumiem. Kā es to saprotu, traumas rodas no nepietiekamas uzmanības un līdz galam neizdarītām tehniskajām kustībām, par ko sportistiem aizrādīšu un par to runāšu.”

“Man patīk process, ja ir grupiņa, kas nāk ar degošām acīm. Ja viņi saprot ka vajag darīt un treneru kopums ir gatavs provēt no citas puses, tad tas man ir izaicinājums. Man izaicinājumi vienmēr ir patikuši. Cilvēks ir cilvēks. Vai tas basketbolists, riteņbraucējs vai futbolists - atšķiras tika specifiskie uzdevumi. Es šajos puikās redzu potenciālu un domāju, ka caur viņiem sasniegšu to ko gribu. Cerams, ka viņi jutīs to, ka ieguldītais darbs atmaksājas basketbola laukumā. Galvenais ir tas, ka fiziskā sagatavotība ļaus viņiem specifisko darbu veikt vairāk. Viņi būs tehniskāki, atlētiskāki un ātrāki. Ja muskuļi ir attīstīti, tad tu tos labāk spēj kontrolēt, kas ļaus izšķirošajos brīžos iemest nepieciešamos grozus,” atklāj Lakučs.

Sporta organizācija “Valmiera Glass/Vidzemes Augstskola” tika izveidota 2014. gadā, apvienojoties basketbola komandai ”Vidzemes Augstskola” un “Valmieras Futbola klubam”. Šosezon futbolisti spēlē Latvijas Virslīgā, izrādot pretestību valsts spēcīgākajām komandām. Savukārt basketbola komanda kļuvusi par vienu no vadošajām komandām LBL 2. divīzijas līmenī.

Pirms divām sezonām “Valmiera Glass/ViA” basketbolisti kļuva par Latvijas Basketbola līgas 2. divzijas vicečempioniem. Savukārt aizvadītajā sezonā LBL 2. divīzijas līmenis bija visu laiku augstākais turnīra vēsturē, daudzās vadošajās komandās spēlējot Latvijas čempionāta augstākajā līmenī pieredzējušiem basketbolistiem. Valmierieši iekļuva pusfinālā, kur piekāpās nākamajai turnīra čempionei “Ķekavai”, bet saspringrā sērijā par bronzas medaļām veiksmīgāki bija “Gulbenes Buku” basketbolisti.


, 2018-07-10 11:43, pirms 6 gadiem
Ivo Lakučs, tas gan ir interesanti.
Bet kāpēc nav neviena vārda, par to vai Valmiera Glass spēlēs augstākajā līgā Ordo vietā vai nē?! Autors jau varēja kādu vārdu par to noskaidrot.
, 2018-07-10 11:55, pirms 6 gadiem
BK Valmiera meklē naudu ! Nav vēl nekādas skaidrības . Ja BK Valmiera atsakās startēt apvienotajā līgā, visādi varianti iespējami !!! Arī tāds , ka neviens klubs nebūs ne tikai no Valmieras, bet arī no Vidzemes !!!
, 2018-07-10 12:02, pirms 6 gadiem
bundža rakstīja: Ivo Lakučs, tas gan ir interesanti.
Bet kāpēc nav neviena vārda, par to vai Valmiera Glass spēlēs augstākajā līgā Ordo vietā vai nē?! Autors jau varēja kādu vārdu par to noskaidrot.
jā, busot ViA Latvijas- Igaunijas liga. Tikai jāgaida oficiāla info kad Valmiera/ORDO atteiksies no dalības. ViA busot jaudīgs sastavs un labs budžets. Stikla šķiedra esot krietni palielinājusi savu atbalstu. Sastāvā klat nākšot Elksnis, Ziediņš, Kaufmanis, Virsis un vēl viens centrs tikšot meklēts. Varbūt Iļjins?
, 2018-07-10 17:37, pirms 6 gadiem
Valmierai ir stipri paveicies, ka pilsētā ir otrs šāds klubs. Lai izdodas!
, 2018-07-11 17:44, pirms 6 gadiem
Manas domas, Lakučs mierīgi varētu par fizisko strādāt arī ar galveno Valmieras komandu!
Kajs Hancberijs pret Aizeju Ozbornu. Foto: vgvia.lv
16

Valmieriešiem obligāti jāuzvar – "Zeļļu" pirmā iespēja tikt pusfinālā

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgā esam sagaidījuši sezonas pirmo izslēgšanas spēli, kurā kādai no komandām vairs nebūs atkāpšanās ceļa – lai turpinātu cīņu, "Valmiera Glass"/ViA savās mājās būs obligāti jāuzvar Rīgas "Zeļļi". Cīņas sākums paredzēts plkst. 19.00, tiešraide portālā Sportacentrs.com un no aptuveni plkst. 19.30 arī kanālā TV4.
Bens Šungu. Foto: Marita Brigitta Mones
27

"Ventspils" nespēj iegrožot Šungu, fināls bez Latvijas komandu piedalīšanās

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā regulārās sezonas uzvarētāja "Kalev/Cramo" otrajā puslaikā kontrolēja notikumus laukumā, ar 84:73 laupot "Ventspils" cerības uz turnīra fināla sasniegšanu.
Roberts Blūms. Foto: Mikus Kļaviņš/VEF Rīga
26

Roberts Blūms pieteicies 2024. gada NBA draftam

''Octagon Europe'' basketbola aģentūra pavēstījusi, ka 18 gadus vecais Roberts Blūms ir pieteicies 2024. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam, kurš gaidāms šī gada jūnija beigās.