Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Alvils Kaufmanis: "Puiši finālā spēlēja savainoti, pārsistām galvām"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Alvils Kaufmanis: "Puiši finālā spēlēja savainoti, pārsistām galvām"
Alvils Kaufmanis, Roberts Zeile un Valmieras U19 basketbolisti
Foto: Romualds Vambuts

"Panākums nav pārsteigums – mēs uz to gājām. Zinājām, ka būs grūti. Centāmies motivēt puišus, aicinājām viņus netērēt spēkus citās sarunās," izcīnot vēsturisku panākumu Latvijas Jaunatnes basketbola līgā, teica Valmieras U19 puišu galvenais treneris Alvils Kaufmanis.

Valmiera turpina veikt jaunus ierakstus Latvijas basketbola vēstures grāmatās. Pirms diviem gadiem valmierieši pirmo reizi uzvarēja nacionālajā čempionātā, savukārt svētdien pirmo reizi nopelnīja zelta medaļu Latvijas Jaunatnes basketbola līgas U19 finālturnīrā.

Pārstāvji sieviešu un vīriešu valstsvienībās, divas komandas LBL “Top 12”, attīstīta jaunatnes sistēma un, visbeidzot, arī pirmā vieta prestižākajā jaunatnes grupā – Alvila Kaufmaņa trenētie puiši 6. maijā dāvāja savai pilsētai panākumu komplektu, ar kuru iepriekš varēja lepoties tikai Rīga un Ventspils (2001, 2004, 2012).

Valmieras komanda nesen bija Gruzijā un zaudēja ļoti pretrunīgu spēli...
Precīzāk nevar pateikt. Šodien atdevām visu un vēl vairāk. Puiši spēlēja savainoti, pārsietām galvām. Ar īsāku sastāvu un mazāk maiņām – tie, kuri gāja laukumā, nezinu, kā viņi jutīsies pēc pāris dienām. Droši vien sāpēs visās malās.

Īsāks sastāvs. VEF garie spēlētāji sagādāja daudz problēmu?
Brīžiem bīstamāki šķita ārējie spēlētāji. Viņi iemeta trīspunktniekus, gāja caurgājienos. Palaidām garām ātrajos izrāvienos, nenostrādājām uz maiņām – var teikt, ka grūtāk spēlēt bija sestdien pret Ogres garajiem. Un vēl grūtāk – Gruzijā.

Mazie spēlētāji otrajā puslaikā ļoti daudz uzņēmās. Ar asinīm, izprovocēja pārkāpumus un nesportisko piezīmi. Tas lauza spēli?
Nesportiskā piezīme...mūsu mazajiem nekas cits neatlika kā būt agresīviem. Iet caurgājienos, jāpiespiež kļūdīties. Klasisko centru mums nav, pozicionālais basketbols galīgi neder. Tikai ātra spēle ar pareiziem lēmumiem un nežēlīgu, ciešu aizsardzību.

Svētdien atteicāmies no segšanas pa visu laukumu – daudz spēku atdevām pusfinālā. Ogrei ir ļoti laba, fiziska komanda. Divas dienas pēc kārtas neizdotos radīt spiedienu ar presinga palīdzību.

Izlašu kandidātu, šķiet, Valmierai bija mazāk nekā citās komandās.
Edgars Kaufmanis iekļauts U20 izlases paplašinātajā sarakstā. Iespējams, ka Latvijas U18 izlasē būs tikai Valters Vēveris. Un treneris Roberts Zeile, kurš man ļoti palīdzēja. Viņš zīmēja lielāko daļu taktisko uzbrukumu. Mums bija koleģiāla vienošanās par spēļu vadīšanu.

Jaunatnes līgas spēles vadījām pārmaiņus – tas, kurš bija brīvāks un attiecīgajā dienā atradās Valmierā. Deviņdesmit devītie gadi ir mana grupa, divtūkstošie viņam. Sapratāmies ļoti labi un sasniegtais rezultāts to apliecina. Sezonas iznākums būtu vēl labāks, ja ne notikumi EYBL finālspēlē Gruzijā, kur mums liedza uzvarēt.

Ar cik komandām treneris šosezon strādā?
Laikam nedrīkstu to teikt (smejas). Viena grupa – meitenes. Viena grupa – čaļi, lielie un mazie. Palīdzu sievai trenēt mazās meitenes. Apjoms liels, brīvais laiks tikai vasarā. Par laimi, svētdien bija sezonas pēdējais fināls.

Šai Valmieras paaudzei ir četras zelta medaļas, taču U19 vecumā – pirmā.
Tā sanācis, ka līdz šim Valmierai neizdevās uzvarēt vecākajā grupā. Kādreiz pie otrās vietas tika Valmieras un Rūjienas apvienotā komanda. Iepriekšējā labā paaudze bija astoņdesmit devītie gadi – tikai vairāki puiši aizgāja uz Rīgas ASK un Ventspili (Oskars Virsis). Vidējā grupā, U17, izcīnījām medaļas, A grupai vairs nepietika.

U19 čempionāta vēsture, puiši

GadsČempioniFinālistiTrešā vieta
2018ValmieraVEF skolaOgre
2017DSNBS RīgaVEF skola
2016VEF skolaDSNJugla
2015DSNSaldusJugla
2014VEF kadetiPārdaugavaValmiera
2013VEF skolaVentspilsJelgava
2012VentspilsLiepājaDSN
2011BS RīgaDSNVentspils
2010BS RīgaOgreVentspils
2009ĶeizarmežsBS RīgaJelgava
2008Rīga/PolsVentspilsRīdzene
2007Rīga/PolsOgreVentspils
2006RīdzeneVentspilsĶeizarmežs
2005RīdzeneĶeizarmežsVentspils
2004VentspilsRīdzeneĶeizarmežs
2003ĶeizarmežsVentspilsRīdzene
2002Rīga/PolsVentspilsVBS
2001VentspilsVBSLiepāja
2000VBSRūjiena/ValmieraVentspils
1999VBSVentspilsValmiera
1998VBSLīvāniVentspils
1997VBSOgreGulbene
1996VBSGulbene3.BJSS
1995VBSOgreVentspils
1994VBSOgreLiepāja
1993OgreTalsiLiepāja