Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL2 čempioni "Jelgavu" vadīs Gatis Justovičs

Krišs Upenieks

LBL2 čempioni "Jelgavu" vadīs Gatis Justovičs
Gatis Justovičs
Foto: BK Jelgava

Basketbola klubs ''Jelgava/BJSS"' sagatavojis interviju ar Gati Justoviču, kurā viens no pagājušās sezonas komandas līderiem LBL 2. divīzijas turnīrā apstiprina, ka jaunajā sezonā būs Jelgavas vienības galvenais treneris.

Pēdējais vasaras bērnu treniņš beidzās pirms gandrīz stundas. Kādas ir sajūtas?
Viennozīmīgi – labas. Es arī bērniem šodien teicu, ka man pēdējie treniņi parasti ne visai patīk. Visu vasaru redzi, kā bērni spēlē, attīstās, pamani progresu. Treniņu beigās ir mazliet skumji ar viņiem šķirties. Šobrīd ar BK „Jelgava” plānojam turpināt treniņus arī rudenī, un tad droši vien viņus visus atkal satikšu.

Cik liela bija atsaucība šiem treniņiem?
Regulāri treniņus apmeklēja apmēram 85 bērni. Bija vairāk, bet tos bērnus, kas apmeklēja tikai vienu treniņu, es neskaitu. Šogad esam sasnieguši rekordu – visu četru gadu laikā, kopš šie treniņi notiek, nevienu gadu iepriekš nav bijis tik liels dalībnieku skaits. Tie, kas trenējās pagājušajā vasarā pie manis, turpināja visu sezonu sekot līdzi arī BK „Jelgava” panākumiem.

Kāda, Tavuprāt, iezīmējas jaunā paaudze?
Par bērniem, kas šovasar trenējās pie manis, varu viennozīmīgi teikt, ka šī jaunā paaudze iezīmējās labi. Tie, kas nāk uz treniņiem pie manis, zina, ka ir noteikumi, kas ir jāievēro, un manos treniņos disciplīna ir viena no svarīgākajām lietām. Tādā ziņā problēmu nebija vispār, visi bērni ir forši un visi klausīja. Protams, brīžiem kādam gribējās arī blēņas padarīt, bet tad man kā trenerim ir arī tādas lietas saprāta robežās jāatļauj, jo viņi tomēr ir bērni. Daudzi saka, ka jaunā basketbola paaudze ir izlaista, bet es tam nepiekrītu. Fiziski kāds var izdarīt vairāk, cits mazāk, bet tie bērni, kas nāk šovasar pie manis, lielākā daļa nāk jau ceturto gadu. Un, ja bērns jau ceturto gadu apmeklē fiziskās nodarbības, tad kaut kādas prasmes viņam ir. Daži bērni varbūt ir fiziski vājāki, bet izpildīt varēja visus uzdevumus, un man pat brīžiem likās, ka nākamajā vasarā, ja šādi treniņi būs, ir jādomā risinājums un jādod sarežģītāki vingrinājumi, jo daudzi jau zina, kādas ir manas prasības, un labi tās prot izpildīt. Lai bērni turpinātu savu attīstību, ir jādod mazliet sarežģītāki uzdevumi, jo tie, kam ir divpadsmit gadi, ir jau gandrīz pusaudži – ar viņiem vairāk nevar strādāt tāpat kā ar astoņgadīgajiem.

Kā radās ideja par bērnu basketbola treniņu organizēšanu un kāpēc piekriti tos vadīt?
Ar nometni viss sākās pirms četriem gadiem. JPPI „Sporta servisa centra” vadītājam Jurim Kaminskim ar domubiedriem bija radusies ideja, ka Jelgavai, kā jau lielai pilsētai, vajadzētu sākt domāt par bērnu basketbola attīstību un jauniešiem būtu jānodrošina iespēja sportot arī vasaras mēnešos. Tā kā es savu nākotni gribēju saistīt ar Jelgavu un darīt to, kas man patiešām patīk, es piekritu. Un gadu no gada šī nometne un treniņi turpinās. Manuprāt, ja šo ideju attīsta pareizajā virzienā, tā var dot lielu atspēriena punktu basketbola attīstībai Jelgavā un nākamajai basketbolistu paaudzei.

Kādas atsauksmes esi saņēmis no bērnu vecākiem?
Cik esmu runājis, visi vecāki ir priecīgi par to, ka ir iespēja bērniem iet uz bezmaksas treniņiem. Daudzi bērni, kas apmeklē vasaras treniņus, arī mācību gada laikā trenējās kādā sporta veidā, un vecāki novērtē iespēju arī vasarā bērnus nodarbināt. Tā ir laba alternatīva sēdēšanai pie datora vai TV.

Runājot par nesenu vēsturi – pa vidu treniņiem paspēji aizbraukt arī uz Maskavu un piedalīties 3×3 Challenger posmā. Kādas ir sajūtas?
Sajūtas ir labas, ar rūgtuma piegaršu. Trīs gadus esmu piedalījies Maskavas turnīrā, un divas no tām mūsu komanda ir palikusi ceturtajā vietā. Mazliet pietrūkst. Žēl par to, ka pusfinālā nācās spēlēt pret latviešiem, jo uzvarēt mēs varējām jebkuru no pārējām komandām, izņemot latviešus. Kā ir, tā ir.

Turnīrā piedalās divas latviešu komandas, un abas satiekas pusfinālā. Kāda bija sajūta, spēlējot pret „savējiem”?
Es neizjutu nekādu lielu atšķirību. Drīzāk pret savējiem ir vieglāk spēlēt, jo zini, ko gaidīt un labāk pazīsti spēles taktiku. Bet jebkurā gadījumā spēlei gatavojies tāpat kā pret jebkuru citu pretinieku. Jāsaka, ka man azarts bija pat vēl mazliet lielāks nekā spēlējot pret citām komandām, jo bija jāmērojas spēkiem ar Eiropas čempioniem.

Kā Tu vērtē BK „Jelgava” 2016./2017.g.sezonu?
Mēs uz laukuma izdarījām visu, ko varējām izdarīt, un tas arī rezultējās zelta medaļās.

Kā komanda gatavojas 2018.gada sezonai? Vai ir plānotas būtiskas sastāva izmaiņas?
Lielākā un būtiskākā izmaiņa laikam ir tā, ka esmu apstiprināts par BK „Jelgava” galveno treneri. Pirmkārt, jāsaka liels paldies BK “Jelgava” vadībai, ka uztic man vadīt “lielo” komandu. Esmu apņēmības pilns attaisnot uz sevi liktās cerības. Sāksim gatavoties 7.augustā, esam uzrunājuši pagājušās sezonas spēlētājus, bet tas, vai viņi visi būs komandā, ir atkarīgs no viņiem pašiem un tā, kā viņi strādās treniņos. Tiem, kam ir interese iekļūt BK „Jelgava” sastāvā, būs iespēja savus spēkus izmēģināt divos atvērtajos treniņos, ko organizējam augusta beigās, bet par precīziem laikiem informācija sekos. Es ar pozitīvu satraukumu gaidu, kad varēsim sākt trenēties. Visu savu trenera gaitu laikā esmu gribējis būt treneris savas pilsētas komandai, un, lūk, tagad man tāda iespēja ir. Es uz visu skatos tikai pozitīvi.

Galvenais mērķis – nosargāt titulu?
Es sev vēl pagaidām nekādus konkrētus mērķus neesmu nospraudis šajā ziņā. Sākumā galvenais ir saprast, kas būs tie 12 spēlētāji un tad domāsim, kā maksimāli izmantot pieejamos resursus.

Nesen sarunā ar Edgaru Krūmiņu viņš kā vienu no nozīmīgajiem brīžiem sezonas laikā minēja tieši Tavu pievienošanos komandai kā saspēles vadītājam. Vai nebaidies, ka, iegūstot labu treneri, zaudēsiet lielisku saspēles vadītāju?
Atbildēšu īsi – šobrīd vairāk negribu ieiet zālē formastērpā, es gribu uzvilkt uzvalku un ieiet zālē kā treneris.

Kas ir tuvākais basketbola notikums, kam gatavojies?
Piena un medus svētku ietvaros BK „Jelgava” rīko strītbola turnīru, tas būs otrs šāda veida 3×3 turnīrs – pirmais notika Jelgavas pilsētas svētku ietvaros, par to saņēmām ļoti labas atsauksmes. Turnīrs norisināsies 27.augustā, pieteikties varēs gan internetā, gan uz vietas, turnīra norises vietā, kas arī šoreiz būs Pasta salā. Dalības maksas nebūs, tā kā aicinām visus, kas vēlas, izmēģināt savus spēkus un vienkārši labi pavadīt laiku.

Izmantotie resursi:
BK “Jelgava” galvenais treneris...

     [+] [-]

, 2017-08-08 12:13, pirms 7 gadiem
LBL2 uzvarētāji jau sāka gatavoties sezonai. Cik LBL1 komandu jau trenējas?