Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Džordans Grants: "Jūrmalā neesmu saņēmis neko citu, izņemot mīlestību"

Džordans Grants: "Jūrmalā neesmu saņēmis neko citu, izņemot mīlestību"
Džordans Grants cīņā ar Rinaldu Sirsniņu. Foto: BK Jūrmala

"Treneris Gulbis pret mums izturas agresīvi, cenšoties pastāstīt, kas jādara. Taču viņš ir labs cilvēks. Man patīk treneris. Viņš grib, lai kļūstu par tik labu spēlētāju, cik vien iespējams," pēc pēdējās sekundēs izrautās uzvaras pār Ogri teica basketbola kluba "Jūrmala/Betsafe" aizsargs Džordans Grants (Jourdan Grant).

Jūrmalnieki šosezon zaudēja četras galotnes ar 1-3 punktu starpību – un trīs spēles uzvarēja ar tādu pašu pārsvaru. Nepatīkami, ka trīs no minētajām galotnēm bija pēdējos divos mēnešos pret igauņu komandām no Pērnavas, Tallinas “TalTech” un Tartu. Komanda sāka slīdēt lejup, nonākot “play-off” zonas malā.

Sestdien teicamu epizožu bija daudz, taču spēles likteni izšķīra viena. Jūrmalas amerikāņu pirmgadnieks Grants pēc minūtes pārtraukuma šķērsoja laukumu un meklēja partneri, taču, nokļuvis aizsargu žņaugos, pieņēma lēmumu. Tālmetiens sasniedza mērķi 0,5 sekundes pirms finālsvilpes.

“Treneri teica man, lai spēlēju agresīvi,” atcerējās Grants. “Ja varu, lai nogādāju bumbu stūrī divdesmit ceturtajam numuram (Ervīnam Jonātam). Pretinieki pret mani uzlika “double-team”, tāpēc piespēle nebija labākais variants. Izšķīros par tālmetienu – iemetu ar pārliecību!

Jūrmala pēc gadu mijas bija izcīnījusi tikai vienu uzvaru sešās spēlēs, tāpēc Grants nešaubījās par panākuma nozīmi. “Šī ir liela uzvara. Ogre kopvērtējumā ieņem augstu vietu, kamēr mēs cīnāmies ar grūtībām. Forši, ka varam atgriezties uz panākumu takas. Ceru, ka iegūto pārliecību paņemsim līdzi sezonas turpinājumam.”

Kā kūrortpilsētā uzņem puisi, kurš pirmo reizi devies spēlēt uz Eiropu? Džordans ir pateicīgs par katru uzmundrinājumu. “Jūrmalā neesmu saņēmis neko citu, izņemot mīlestību. Patīk līdzjutēji – viņi mūs atbalsta katrā spēlē. Nāk ar bungām. Nevaru īpaši vairāk prasīt.

Ceturtās ceturtdaļas vidū bija epizode, kurā nenosegts Ogres spēlētājs saņēma bumbu un iemeta tālmetienu. Nākamajā mirklī treneris Gulbis bļāva uz spēlētāju. Grants atzīst, ka ne bez pamata. “Man vajadzēja tajā brīdī palīdzēt aizsardzībā. Nokavēju un neatrados savā vietā. Trenerim bija iemesls kliegt uz mani. Priecājos, ka spēli pabeidzām ar uzvaru.”

Granta debijas spēle NCAA pirmajā divīzijā notika 2014. gada 14. novembrī Lebrona Džeimsa dzimtajā pilsētā Akronā, Ohaio pavalstī. Pēdējā spēle – 2018. gada 18. martā, NCAA čempionāta otrajā kārtā Šarlotē pret “Kansas State”. Kas Džordanam saistās ar divām minētajām pilsētām? “Pat nezinu – daudz brīnumainu notikumu. Īpaši Šarlotē, tāpēc priecājos tagad būt šeit.”

Nepilnus 22 gadus vecais spēlētājs ar komandas biedriem Šarlotē uzrakstīja vienu no spilgtākajām nodaļām studentu basketbola vēsturē – 2018. gada 16. martā “University of Maryland at Baltimore County” kļuva par pirmo vīriešu komandu, kura, būdama izsēta ar 16. numuru (nosacīti 61.-64. labākā vienība valstī), nacionālā čempionāta pirmajā kārtā izslēdza galveno favorīti “Virginia”.

“Retrievers” puiši uzvarēja Tonija Beneta trenētos “Cavaliers”. Nevis vienkārši uzvarēja, bet sakāva – 74:54! Tā bija basketbola zemestrīce, kuras radītie pēcgrūdieni izveidoja cunami līdzīgu vilni. Sākot no 1985. gada, kad nacionālā čempionāta dalībnieku loks tika paplašināts līdz 64 komandām – vienības tiek sadalītas četros apgabalos pa 16 komandām katrā – #16 bilance pret #1 bija 0-135.

Ironiski, ka UMBC šajā cīņā vadīja Raiens Odoms – bijušais “Virginia” fans, kādreizējā “Cavaliers” trenera asistenta Deiva Odoma dēls. Viņš ar saviem puišiem paveica darbu, kuram iepriekš līdzinājās tikai viens – #16 “Harvard” sieviešu komanda 1998. gadā šokēja #1 “Stanford”.

Vai notikušais mainījis augstskolas dzīves ritējumu? “Noteikti. Mans ceturtais gads bija izcils. Ir gandarījums, ka spējām padarīt UMBC par atpazīstamu vietu. Pierādījām, ka smags darbs atmaksājas. Priecājos, ka ar puišiem rakstīju vēsturi. Turpinām uzturēt kontaktus – mīlu viņus.”

Grants vēsturiskajā spēlē laukumā devās no soliņa, 27 minūtēs sarūpējot visus astoņus rezervistu gūtos punktus. Nav nepieciešams samazināt paveiktā nozīmi – Džordans pēdējās divās sezonās veica “Retrievers” kapteiņa pienākumus un kļuva par spēlētāju, kurš aizvadījis visvairāk spēļu UMBC vīriešu komandas vēsturē (129).

Trenera Odoma lielākais balsts kaujā pret “Virginia” bija trīs ceturtā gada studenti – Grants, Džeiruss Lailss (Jairus Lyles) un Kīdžejs Maura (KJ Maura). Visi trīs kļuvuši par profesionāliem basketbolistiem. Lailss spēlē Vācijā, Maura Puertoriko un Grants Latvijā. “Viņi man ir kā brāļi. Sazināmies katru dienu. Uzturam kontaktus, interesējamies, kā viens otram iet. Katra panākums liek pārējiem justies lepniem.

Grants nāk no Bovijas – Mērilendas pavalsts mazpilsētas dažus kilometrus uz austrumiem no ASV galvaspilsētas Vašingtonas. Pirms došanās uz UMBC viņš mācījās “Archbishop Spalding” vidusskolā un spēlēja Baltimoras katoļu līgā.

Visas nosauktās vietas atrodas starp Vašingtonu un Baltimoru, tāpēc Grantam nebija obligāti jādzīvo UMBC kampusā. “Studiju laikā dzīvoju mājās un ģimene varēja apmeklēt daudzas spēles. Tas bija labi visiem. Pēc augstskolas beigšanas paņēmu gadu brīvu – bija jānokārto ģimenes lietas. Vienu gadu vēlāk radās iespēja spēlēt Eiropā un biju gatavs to pieņemt.”

Džordana tēvs Moriss (Maurice Grant) bija labs sportists un nopelnīja ielūgumu uz ASV Olimpiskās izlases kvalifikācijas treniņiem vieglatlētikā. “Mana mamma arī nodarbojās arī vieglatlētiku. Vecāki man nodevuši ātruma īpašības – priecājos par to.

Brīdī, kad Džordans iemeta uzvaras grozu, viņa studiju laika komanda arī atradās basketbola laukumā. UMBC basketbolisti “America East” čempionāta ceturtdaļfinālā pieveica “New Hampshire” ar 73:67, nonākot viena soļa attālumā no kārtējā līgas fināla.

Džordans ir mediju un komunikācijas zinātnes maģistrs. Arī patīkams un uzmanīgs sarunu biedrs, kuram ir interesants mūzikāls vaļasprieks. “Nē, Latvijā vēl neesmu spēlējis klavieres, taču noteikti vēlos pamēģināt.”

Izmantotie resursi:
WNBA basketboliste Rīgā vada treniņus un...


, 2020-03-08 08:21, pirms 4 gadiem
DŽORDANS GRANTS: "JŪRMALĀ NEESMU SAŅĒMIS NEKO CITU, IZŅEMOT MĪLESTĪBU"

Tad algas Jūrmalā nemaksā???
, 2020-03-08 09:02, pirms 4 gadiem
tiešām pat nevienu eiro čalim nav samaksājuši? Jūrmalai tik slikti?
, 2020-03-08 09:10, pirms 4 gadiem
Jā tāda ir pirmā asociācija par virsrakstu.
Bens Šungu. Foto: Marita Brigitta Mones
26

"Ventspils" nespēj iegrožot Šungu, fināls bez Latvijas komandu piedalīšanās

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā regulārās sezonas uzvarētāja "Kalev/Cramo" otrajā puslaikā kontrolēja notikumus laukumā, ar 84:73 laupot "Ventspils" cerības uz turnīra fināla sasniegšanu.
Roberts Blūms. Foto: Mikus Kļaviņš/VEF Rīga
17

Roberts Blūms pieteicies 2024. gada NBA draftam

''Octagon Europe'' basketbola aģentūra pavēstījusi, ka 18 gadus vecais Roberts Blūms ir pieteicies 2024. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam, kurš gaidāms šī gada jūnija beigās.
Mats Juciks. Foto: Jānis Martels
6

Ķilpa 30 punkti nekavē "Ogres" ceļu pretī ceturtdaļfināla otrajai uzvarai

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas spēļu turnīrā uzvaras turpina krāt mājinieku komandas. Otrdienas vakarā "Ogre" savā laukumā ar 94:79 uzveica liepājniekus, ceturtdaļfināla sērijā līdz trīs uzvarām panākot 2-1.