Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Edgars Jaunups: "LBL finālu kalendārs – bezatbildīgs pret spēlētājiem"

Edgars Jaunups: "LBL finālu kalendārs – bezatbildīgs pret spēlētājiem"
"VEF Rīga" prezidents Māris Martinsons un Edgars Jaunups 2016. gada 22. februārī VTB līgas spēlē pret "CEZ Nymburk"
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Sezona beidzās ļoti nepatīkami, taču būtu gļēvi un nepelnīti zaudējumu "Aldaris" LBL finālā uzskatīt par galvenā trenera Jāņa Gailīša zaudējumu," pirmdien, 6. jūnijā, telefonsarunā ar Sportacentrs.com teica basketbola kluba "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Kādi ir pirmie secinājumi pēc 2016. gada sezonas?
Šī bija grūta un smaga sezona. Tās vidū piedzīvojām galvenā trenera maiņu, veicām izmaiņas sastāvā. Sezona beidzās ļoti nepatīkami, ar sāpīgu zaudējumu izšķirošajā spēlē. Uzdevumi nav izpildīti. Tā ir basketbola un sporta sastāvdaļa – ja visu varētu paredzēt, nebūtu interesanti ar to nodarboties.

Sezonas emocijas – krāšņas, spilgtas un spēcīgas. Tādas emocijas cilvēkiem rada motivāciju iesaistīties basketbola atbalstīšanā un organizēšanā. Tālākus secinājumus izdarīsim pēc kluba vadības tikšanās. Izanalizēsim kļūdas, tai skaitā sastāva veidošanas kļūdas, lai nākotnē censtos tās neatkārtot.

Kāda varētu būt kluba izvēle starp Basketbola Čempionu līgu, VTB Vienoto līgu un Latvijas Basketbola līgu? Pēdējā ir iespēja aizvadīt divus vai četrus apļus.
Čempionu līga uz mums pagaidām neattiecas, jo vieta pamatturnīrā garantēta tikai Latvijas čempioniem. Par to jālemj Valmierai. VTB līga devusi ļoti daudz gan VEF, gan Latvijas basketbolam – īpaši spēlētājiem, kuri, tajā spēlējot, varējuši sevi apliecināt augstākā līmenī.

Skaidrs, ka spēlēšana VTB līgā būs viena no mūsu prioritātēm, kuru ļoti nopietni izskatīsim, taču kluba vadības lēmums šajā jautājumā vēl tikai gaidāms. Tas pats attiecas uz LBL. Divi vai četri apļi nacionālajā čempionātā – tas būs atkarīgs no starptautisko turnīru slodzes.

Kas zināms par sastāvu un treneriem?
2017. gada sezonas pirmās aprises iezīmēsies jūnija otrajā pusē. Galvenā trenera maiņa nav mūsu dienas kārtībā, taču precīzāka nostāja gaidāma pēc kluba vadības diskusijām par aktuālajiem jautājumiem. Cita lieta – sezonas izvērtējums, kļūdu apzināšanā un mācīšanās no tām, trenera redzējums un analīze.

Zaudējums “Aldaris” LBL finālā nav uzskatāms par galvenā trenera zaudējumu. Tam ir objektīvi iemesli. Pirmkārt, treneris Gailītis sāka vadīt komandu sezonas vidū. Otrkārt, nācās veikt būtiskas izmaiņas sastāvā. Treškārt, absolūti nepateicīgais kalendārs izslēgšanas spēlēs.

Mēģinājums automātiski nenozīmē kļūdu un kļūdīšanās nav nekas nepiedodams. Tieši otrādi, kļūdīties ir nepieciešams. Vai mainījušās domas par VEF agrāko pozīciju, nosaucot klubu par Latvijas komandu un aizvadot mājas spēles reģionos?
Mans viedoklis nav mainījies. Domāju, ka rīkojāmies pareizi. Tiesa, mana nostāja šajā jautājumā nav kluba viedoklis – būtu nekorekti to pasludināt par tādu pirms diskusijām ar kolēģiem. Aizvadītajā sezonā no iepriekšējās stratēģijas atteicāmies. Paanalizēsim šāda lēmuma sekas un izlemsim, kā rīkoties nākotnē. Nav izslēgts, ka atgriezīsimies pie atsevišķām sevi labi pieradījušām lietām.

Vai "play-off" laikā klubā radās šaubas un pārdomas par LBL finālspēļu kalendāru, ņemot vērā, ka vadība pati piekrita šādam grafikam?
Manuprāt, turēšanās pie mistiskas tradīcijas beigt sezonu maijā izskatās muļķīgi. Spēja konkurēt un uzvarēt tāda kalendāra apstākļos nav pats nozīmīgākais. Galvenais, kas jāsaprot – tāda slodze finālos ir bīstama sportistu veselībai. Gan VEF, gan Valmieras sastāvos finālā spēlēja daudzi Latvijas izlases spēlētāji, tai skaitā tādi nozīmīgi valstsvienības spēlētāji kā Mārtiņš Meiers un Mareks Mejeris. Pārslodzes apstākļos iespēja savainoties ir ļoti augsta.

2016. gada finālsērijas grafiks bija bezatbildība pret spēlētājiem. Tas ir galvenais aspekts, par kuru jāpadomā, plānojot kalendāru nākamajās sezonās. Tik blīva kalendāra apstākļos būtu tikai normāli, ja sezona beigtos, piemēram, 5. jūnijā. Nenotiktu nekas slikts. Septiņas spēles 11 dienās nekādi neatbilst profesionāļa grafikam izslēgšanas spēlēs. Tik blīvs kalendārs iespējams vienīgi jaunatnes čempionātos, nevis profesionālā turnīrā. Aizstāvēšu ideju par veselīgāku kalendāru un ceru, ka kolēģi no citiem klubiem to atbalstīs.


, 2016-06-06 16:01, pirms 8 gadiem
Ui nu čīkstulis, abām komandām apstākļi vienādi, takā jābeidz raudāt.
, 2016-06-06 16:01, pirms 8 gadiem
Gan jau arī pārslodze ir noziegums pret spēlētājiem, taču tas ir vēl lielāks zaudējums skatītājiem, basketbola cienītājiem, jo līdz ar nogurumu basketbols kļūst prastāks, neinteresantāks. Vienā vārdā, pazūd basketbola kvalitāte. Paskat, pat superatlētu līgā NBA finālspēles ar vienas spēles izņēmumu ir ik pa 3 dienām, nevis mistiski 4 spēles 5 dienās.
, 2016-06-06 16:08, pirms 8 gadiem
Hahahahaaaa! Jaunupam sponsori mazgā galvu, tāpēc arī čīkst spaniels! Pie tāda piķa neuzvarēt, tā ir viestiešākā komandas vadības un menedžmenta vaina, un nav ko pinkšķēt par kalendāru. Labāk iešņauc!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:12, pirms 8 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Gan jau arī pārslodze ir noziegums pret spēlētājiem, taču tas ir vēl lielāks zaudējums skatītājiem, basketbola cienītājiem, jo līdz ar nogurumu basketbols kļūst prastāks, neinteresantāks. Vienā vārdā, pazūd basketbola kvalitāte. Paskat, pat superatlētu līgā NBA finālspēles ar vienas spēles izņēmumu ir ik pa 3 dienām, nevis mistiski 4 spēles 5 dienās.
lai kļūtu par NBA čempionu vajag 16 uzvaras PO, LBL pietiek ar 7 uzvarām, tā kā salīdzināt šīs līgas nevajag. NBA pusfināli bija cauri dienai, kas ir 4 spēles 7 dienās. Tas, ka finālos ir šādas pauzes saistās arī ar citu sporta (un ne tikai) notikumu kalendāru ASV, lai uz katru spēli varētu savākt maksimālo auditoriju pie TV ekrāniem. Pie tam VEF regulārajā sezonā cik spēles aizvadīja, ap 50. NBA aizvada tuvu 2x vairāk spēļu un nečīkst.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:17, pirms 8 gadiem
Kauns par VEF. Izgāzās gan uz ārzemju skatuves, gan pašmājās, tribīnes, kā vienmēr, tukšas. Tālu no tā ko kādreiz izdarīja ASK Rīga un Barons.
, 2016-06-06 16:18, pirms 8 gadiem
Galvenais ir tas, ka E.J. pilnaa nopietniibaa uzskata, ka orienteejas sai sporta veidaa. Skaistaa runaasana - vinja firmas ziime
, 2016-06-06 16:20, pirms 8 gadiem
Cik savdabīgi, ka kungs izliekas par apkrāpto - lai gan tajā pašā laikā durvis Latvijas Basketbola savienībā ver ar kāju, nosaka gan LBS prezidentu, gan izvēles, cik daudz maču LBL vēlas aizvadīt viņa klubs.
LBS darbinieks Agnis Pērkons pilnīgi droši nav cilvēks, kurš riskētu ar savu darba vietu, lai principiāli ietu pret VEF interesēm.
, 2016-06-06 16:21, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Tieši tā, pie tam redzējām, ka abās komandās spēlētāji bija paguruši un man šķiet, ka no Valmieras skatu punkta tas bija diezgan švaki, ka Vairogs un Šķēle bija uz špricēm un Šķēle jau atteicās no izlases...

Bet nu izlasot interviju labi redzams, ka nekas nav skaidrs un būs tā kā Martinsons ar kolēģiem nolems un šis paziņos
No kā Valmiera bija nogurusi? No trenēšanās?
, 2016-06-06 16:21, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Tur tak ir cita sagatavošanās utt. NBA salīdzinājumā ar LBL ir kosmoss....Vispār, lai kļūtu par čempionu LBL vajag 10 spēles ja sāk no pirmās kārtas un tam pašam VEF PO bija 15 spēles, bet Valmierai 10
kas LV profesionālajiem sportistiem liedz iegūt labu fizisko sagatavotību? VEF spēlētāji pa dienu strādā un trenējas pa vakariem, vai pa dienu trenējas un vakaros iet strādāt naktsmaiņās? Nē, atrubī savu treniņu, tad laiž luni un pēc tam čīkst par visu. Plus vēl ir frīki, kas tikai trapeci beztolkā kačā un visu sezonu atsēž uz soliņa rādot pirkstu LV klubu faniem...
Tas attiecināms uz abiem Rīgas superklubiem, kuru galvenā prioritāte ir uzjautrināt Austrumu kaimiņus, kas viņus par gansiem un fašistiem saukā.
, 2016-06-06 16:22, pirms 8 gadiem
Krišjānis Kļaviņš rakstīja: Cik savdabīgi, ka kungs izliekas par apkrāpto - lai gan tajā pašā laikā durvis Latvijas Basketbola savienībā ver ar kāju, nosaka gan LBS prezidentu, gan izvēles, cik daudz maču LBL vēlas aizvadīt viņa klubs.
Ja būtu uzvarējuši, tad nečīkstētu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:26, pirms 8 gadiem
Visspilgtaakaas emocijas VEF maajas speelees Areenaa rada VEF speletaju izsauksana peec gaismu pazushanas tukshu tribiinju prieksaa Kur var taadi prikolisti buut?
, 2016-06-06 16:29, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Te jau neuztrenēs tādu fizisko sagatavotību kādu NBA vajag, pašreiz mūsu sportistiem ir laba fiziskā sagatavotības, bet 7 spēles 11 dienās tomēr savu prasa un ja skatās atsevišķi VEF, tad tās bija 12 spēles 21 dienā, tā ir slodze tomēr
Buutu ienjeemushi 1.v. regulaarajaa sezonaa, taada probleema buutu atkritusi, taa ka dalja vainas jaauznjemas pashiem, tachu kopumaa piekriitu, ka kalendars bija galigi garaam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:32, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Paprasi viņiem, tās ir mikrotraumas pašas no sevis nerodas, Šķele, Vairogs, tomēr nav nekādi jaunie ar
Kā tu zini, ka tās ir mirkotraumas? Mikrotraumām pretsāpju līdzekļu izmantošana nav vajadzīga lai spēlētu. Ja kā tu saki, ka uz špricēm spēlējā, tad tie ir nopietni savainojumi un tā papildus diena starp spēlēm savainojumu nezadziedētu. Sezonas beigās visiem ir sakrājies nogurums, dažādi savainojumi, bez tā nevar iztikt.
, 2016-06-06 16:34, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Te jau neuztrenēs tādu fizisko sagatavotību kādu NBA vajag, pašreiz mūsu sportistiem ir laba fiziskā sagatavotības, bet 7 spēles 11 dienās tomēr savu prasa un ja skatās atsevišķi VEF, tad tās bija 12 spēles 21 dienā, tā ir slodze tomēr
Kas neļāvā VEFam uzvarēt regulāro un nespēlēt 1/2 pret BKV, vai arī uzvarēt to pašu BKV 3 spēlēs? Noteikumi tika pielāgoti VEFam sezonas laikā, nevajag tagad cirst par pārslodzi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:36, pirms 8 gadiem
VEFs varēja noslēgt sezonu ar Ventspili daudz ātrāk, kurš vainīgs? LBS?

Trenera maiņa sezonas laikā? Ne jau VEFam tikai tā notika!

Ja VEF uzvarētu LBL, nez Jaunups tāpat pie kabatlakatiņa stāstītu cik visi ir slikti?

Gailītis kā galvenais treneris ir lemts sudraba medaļām.. VEF - sudrabs, U16 - sudrabs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 16:39, pirms 8 gadiem
Man šai sakarā ir tikai viens jautājums - kādos termiņos un kā VEFs varētu aizvadīt LBL play-off (sākot spēlēt no 1/4 fināla), ja būtu sekmīgi startējuši VTB līgā un tiktu, piemēram, līdz 1/2 finālam?
, 2016-06-06 16:39, pirms 8 gadiem
sandis444444 rakstīja: VEFs varēja noslēgt sezonu ar Ventspili daudz ātrāk, kurš vainīgs? LBS?

Trenera maiņa sezonas laikā? Ne jau VEFam tikai tā notika!


Ja VEF uzvarētu LBL, nez Jaunups tāpat pie kabatlakatiņa stāstītu cik visi ir slikti?


Gailītis kā galvenais treneris ir lemts sudraba medaļām.. VEF - sudrabs, U16 - sudrabs!
Par Gailiiti taa spried, it kaa vins jau 20 gadus straadaatu par galveno - tuksha muldeeshana no tavas puses!
, 2016-06-06 16:46, pirms 8 gadiem
Lai arī Jaunupa retorika kaitina, šoreiz piekrītu par to, ka gabals nevienam nebūtu nokritis, ja finālu tomēr pavilkti par kādām 4-5 dienām garāku. Tās tomēr spēlētājiem būtu tās dažas papildus brīvdienas, kuru laikā atjaunot spēkus un apārstēt mikrotraumas. Sezonas laikā es vēl saprotu, ka periodiski ir intensīvs spēļu grafiks, taču finālā... tāpat taču neko vairs nenokavēs, jo ir pailikušas tikai 2 komandas...
Kas attiecas uz vienādajiem apstākļiem, tad jā - tie bija vienlīdz smagi abām komandām, taču rodas jautājums - priekš kam tas bija vajadzīgs t.i. radīt smagus apstākļus abām komandām? Kurš no tā bija ieguvējs?
, 2016-06-06 16:48, pirms 8 gadiem
Shitas pamuljkjis nekad nemainisies. Speles arena riga kaa izbraukumaa, klubu nemil, bet viss iet pareizaa virzienā. Pamuljkjis
, 2016-06-06 16:49, pirms 8 gadiem
Muļķīgs un nekompetents priekšstats Jaunpupam, ka blīvs kalendārs un pārslodzes drīkst būt jaunatnes čempionātos. Lai normāli jauns cilvēks attīstītos un nostiprinātu savus locekļus un orgānus, pārslodze ir vēl nevēlamāka. Ne velti pavisam nesen tika noteikti ierobežojumi spēļu skaitam. Profi lai skrien, cik var. Par to naudu maksā. Apstākļi visiem vienādi. Vismaz tā tam būtu jābūt.
, 2016-06-06 16:55, pirms 8 gadiem
Nu ko var čīkstēt? Abām komandām vienādi apstākļi un pats vainīgs, ka nespēj samierināties, ka VEFam ielika kloķi . Būtu labāk sācis pārdomāt, ko mainīt klubā, nevis te čīkstējis.
, 2016-06-06 16:56, pirms 8 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Shitas pamuljkjis nekad nemainisies. Speles arena riga kaa izbraukumaa, klubu nemil, bet viss iet pareizaa virzienā. Pamuljkjis
Ieskaidro to arī Redneck!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-06-06 17:00, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Protams, ka iztikt nevar, bet Valmieras spēlētājiem tomēr tas kalendārs bija parocīgāks (nedēļa pauze - PO pret Liepāju - pusotra nedēļa pauze un tad fināls)
Diezgan loģiski, ka parocīgāks, jo uzvarēja regulāro sezonu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Rodrigo Būmeisters. Foto: Mikus Kļaviņš
1

LBL pusfināls sāksies 25. aprīlī Rīgā, dienu vēlāk otras sērijas pirmā spēle Ventspilī

Latvijas Basketbola savienība (LBS) publicējusi Latvijas čempionāta pusfināla spēļu kalendāru. Kā pirmās laukumā dosies aktuālā valsts čempionvienība "VEF Rīga", kas jau ceturtdien sacentīsies ar garā ceturtdaļfināla sērijā ogrēniešus pieveikušo "Liepāju". Savukārt sērija starp "Ventspili" un debitantiem "Rīgas Zeļļiem" sāksies piektdien.
Kristaps Ķilps. Foto: Jānis Martels
40

45 vadības maiņas un Ķilpa 38 punkti: "Ogre" pirmoreiz kopš 2017. gada bez pusfināla

Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālā otro sezonu pēc kārtas piedalīsies "Liepāja", kura ceturtdaļfināla sērijas piektajā kaujā izbraukumā pagrinājumā uzveica (85:81) "Ogri". Ogrēnieši, skaitot pabeigtās sezonas, pēdējoreiz pusfinālu nesasniedza 2017. gadā.
''Prometey'' komanda pēc titula iegūšanas. Foto: Paf League
17

Klavelam 26 punkti, ''Prometey'' kļūst par divkārtējo LAT-EST čempioni

Šodien Igaunijas galvaspilsētā Tallinā par divkārtējo apvienotās Latvijas - Igaunijas basketbola līgas čempioni kļuva Ukrainas komanda ''Prometey'', kas sīvā cīņā ar 91:83 pārspēja ''Kalev''/''Cramo''. Par spēles varoni kļuva Puertoriko basketbolists Džians Klavels, kuram sezonas rezultatīvākā spēle - 26 punkti.