Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Dārznieks

Visockis-Rubenis: ''Ceram panākt vienošanos ar Armandu Ginteru''

Visockis-Rubenis: ''Ceram panākt vienošanos ar Armandu Ginteru''
BK ''Latvijas Universitāte'' galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis,
Foto: Renārs Buivids, www.bk.lu.lv

Jūsu uzmanībai piedāvājam BK Latvijas Universitāte sagatavotu interviju ar komandas galveno treneri Artūru Visocki-Rubeni, kurš atklāj gaidāmās sezonas sastāva iezīmes, raksturo komandas jaunos spēlētājus, stāsta par BK LU sistēmas paplašināšanos un jaunajiem sadarbības klubiem, kā arī analizē komandas potenciālu startam Aldaris LBL. Tāpat tiek atklāts, ka gaidāmajā sezonā, ļoti iespējams, LU startēs arī VTB Studentu līgā.

Cītīgais pirmssezonas sagatavošanās posms tuvojas ilgi gaidītajam un likumsakarīgajam noslēgumam – jau pēc mēneša startēs jaunā Aldaris LBL sezona! Vasaras gaitā komandas viena pēc otras nāca klajā ar sastāva papildinājumiem, taču LU ar partizāna cienīgu klusēšanu kaujai gatavojās bez publiskām runām. Kā tas notiek katru gadu, pēc LU komandas pirmssezonas treniņnometnes sastāvs izkristalizējas par 90 procentiem skaidrāks, līdz ar to šonedēļ uz nelielu interviju tika aicināts komandas galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis, lai uzzinātu ko vairāk par vasarā paveikto, jaunumiem LU komandā un, pats svarīgākais, par spēlētājiem, kas gaidāmajā sezonā pārstāvēs Latvijas Universitātes studentu komandu.

Kā komandai aizritēja treniņnometne un kādi secinājumi tika izdarīti pēc tās?
Nometne bija ļoti laba tādā ziņā, ka izpalika jebkādas traumas un visi spēlētāji varēja ar pilnu slodzi tajā darboties. Runājot par secinājumiem – komandas kodols paliek nemainīgs pret iepriekš plānoto, un tika noņemti vairāki citi mazāki jautājumi. Lieliski parādījās tas, kas ko šobrīd var, ko nevar izdarīt, līdz ar to uz sezonas sākumu spēlētāju rotācija ir aptuveni skaidra.

Kas ir tie jaunie spēlētāji, kas šosezon papildinās komandas rindas startam Aldaris LBL?
Kā pirmais minams Dima (Dmitrijs Brizgalovs, aut.). Viņš šogad uzsāks studijas Latvijas Universitātē un ar šo spēlētāju mēs noteikti rēķināmies ilgtermiņā. Viņš ir ļoti gudrs un tehnisks spēlētājs, lieliski redz laukumu, lasa spēli, taču ir arī savas nepilnības, ko, cītīgi strādājot, pakāpeniski centīsimies likvidēt. Ja izdosies panākt vienošanos, tad kā otro es sauktu Armandu Ginteru (šī gada Eiropas čempionāta Latvijas U-18 izlases spēlētājs, aut.). Šobrīd viņam priekšā vēl ir viens gads vidusskolā, taču viņu labprāt mēs redzētu sastāvā ar potenciālu ilgtermiņā. Gribētu ticēt, ka mums ar Armandu izdosies vienoties. Kā nākamie divi minami, kas šobrīd ir visai līdzvērtīgās pozīcijās, ir Roberts Jaunozols (startēja Grīziņkalnā notiekošajā starptautiskajā Sprite Slam-dunk konkursā kopā ar Kristapu Dārgo un citiem pasaules TOP dankeriem) un Jānis Eiduks (pērn pārstāvēja LU komandu Studentu Basketbola līgā). Eiduks – spēlētājs ar savām kvalitātēm, kādas nav citiem. Augums divi metri, garas rokas, mīksts metiens - ja spēle aiziet, no trīs punktu metienu līnijas viņš var uzbrukt ar vairāk kā 50% precizitāti, taču tajā pašā laikā pietrūkst sportiskās nekaunības un azarta cīņā zem groza. Fakts, kādu lomu viņš ieņems komandā vēl nav zināms, taču visdrīzāk sastāvā tiks iekļauts. Jaunozols ir nosacīti uzskatāms par jauno, jo šis viņam būs jau pēdējais gads bakalaura studiju programmā, taču jau tagad ir pateicis skaidru ''Jā!'' studiju turpināšanai arī LU maģistratūrā. Viņam ir visas dotības kļūt par ļoti labu basketbolistu un šobrīd lielākais mīnuss ir pieredzes trūkums, taču skaidrs, ka tas viss ir maināms.

Mūsu sistēmā trenējas arī Sandis Ceplītis no Rīdzenes sporta skolas, Aleksis Putniņš, Ingvars Lerķis un Inguss Immers, ar kuriem mēs tuvākā vai tālākā nākotnē lolojam cerības uz iekļaušanos 1.komandas sastāvā. Treniņos aktīvi darbojas arī Māris Rinkulis, kurš basketbola sabiedrībai nav zināms, taču spēlētājs ir ar augstu potenciālu, galvenokārt pateicoties saviem auguma parametriem (šobrīd 203 cm, 130kg) un, pats galvenais, viņš pats ir apņēmības pilns ieguldīt smagu darbu treniņos un, cerams, reiz debitēs arī LU komandas sastāvā LBL 1.divīzijā.

Saprotams, ka LU sistēmā trenējas ievērojams skaits labu jauno basketbolistu. Kā visiem tiks nodrošināta spēļu prakse? Vai komandai būs farmklubs LBL 2.divīzijā?
Jā, šosezon mēs sadarbosimies uzreiz ar divām LBL 2.divīzijas komandām. Pirmā no tām būs OC Limbaži. Kā zināms, tādi pamatsastāva spēlētāji kā Armands Ošiņš un Mārcis Vītols ir tieši šīs pilsētas basketbola skolas audzēkņi un acīm redzot tas mudināja limbažnieku vēlmi veidot sadarbību ar LU, par ko mēs esam ļoti priecīgi. Komandu trenē Normunds Feierbergs, kurš pats reiz bijis augsta līmeņa profesionāls basketbolists, kurš Limbažos veido tādu attīstības sistēmu, kādā mēs labprāt iesaistītu arī savus spēlētājus. Jāpiebilst, ka OC Limbaži līderis Kaspars Veide jau aizvadītās sezonas laikā apmeklēja mūsu 1.komandas treniņus, līdz ar to var teikt, ka sadarbība ar šīs pilsētas komandu attīstās ļoti veiksmīgi. OC Limbaži vēlējās oficiāla farmkluba statusu, taču šosezon tāds tiks LBL 2.divīzijas komandai BJBS Rīga/Pārdaugava/LU. Pēc tūlītējas neiekļūšanas 1.komandas sastāvā mēs nevēlamies zaudēt tādus spēlētājus ar augstu potenciālu kā Ceplītis, Immers, Lerķis, kuriem šādā veidā tiks nodrošināta pienācīga spēļu prakse labi organizētā basketbola komandā, kāda ir Limbažiem. Kas attiecas uz BJBS Rīga/Pārdaugava/LU, šajā komandā pamatā spēlēs līdzšinējie BS Pārdaugava jauniešu komandu spēlētāji, kuru veiksmīgākai izaugsmei ir nepieciešams pietiekams spēles laiks, taču komandā noteikti tiks pieteikti 2-3 BK LU 1.komandas spēlētāji, ar mērķi nepieciešamības gadījumā pastiprināt komandu. Tāpat netiek izslēgta rotācija pretējā virzienā, kad arī jaunie spēlētāji var tikt pie iespējas aizvadīt spēles 1.divīzijā.

Tātad Latvijas Universitātes basketbola sistēmas spēlētājiem būs iespēja attīstīties Latvijas Basketbola līgas 1.un 2.divīzijā?
Jā un ne tikai. LU komanda tiks pieteikta arī startam Studentu Basketbola līgā (SBL), kā arī būs sadarbība ar Dubultamatieru līgas Elites divīzijas komandu ''Leifheit''. Līdz ar to var teikt, ka Latvijas Universitātes basketbolam ir atzari profesionālā līmenī, studentu/basketbolistu attīstībai - kopumā pietiekamai spēļu prakses nodrošināšanai. Uzskatu, ka šādas basketbola attīstības iespējas, galvenokārt pateicoties atbilstošas spēļu prakses nodrošināšanai, reti kurš klubs spēj nodrošināt.
Tāpat vēl jāmin fakts, ka, ļoti iespējams, Latvijas Universitāte spēlēs VTB Studentu līgā, kurā tikām aicināti startēt jau pērn. Dalība šajā līgā vēl nav pilnībā apstiprināta, jo tas galvenokārt ir finansiālās puses jautājums un arī pilnībā jāizvērtē iespējas apvienot to ar Aldaris LBL visai blīvo spēļu plānu, taču šobrīd izskatās, ka būsim gatavi startēt arī VTB Studentu līgā. 

Rodas jautājums par Studentu Basketbola līgu. Vai galvenie principi startam šajā līgā paliks nemainīgi, proti, Aldaris LBL komandas pamatsastāva spēlētāji nemaz netiks pieteikti?
Jā, viennozīmīgi. Ja vēl pērn atsevišķās spēlēs tika pulcēti uzreiz vairāki 1.komandas spēlētāji, lai pastiprinātu sastāvu startam SBL, tad šogad rezultāts šajā līgā noteikti būs otršķirīgs, galvenokārt akcentējot spēlētāju izaugsmi ar spēļu prakses nodrošināšanu.

Kā vērtē spēlētāju progresu starpsezonu periodā? Vai jūtams spēlētāju ieguldītais darbs arī pirms komandas koptreniņu atsākšanās jūlija sākumā?
Manā skatījumā spēlētāji ir ļoti progresējuši, it īpašie tie, kuriem šī būs 2 vai 3 sezona komandā. Lai arī profesionāļu gaitas uzsākuši trīs no pērno sezonu pamatsastāva spēlētājiem (Žanis Peiners, Harijs Rubenis un Kristaps Dārgais, aut.), uzskatu, ka šobrīd komanda veidojas ne mazāk slikta. Šie spēlētāji, visi kopā, var aizstāt aizgājušos un darīt to pietiekami kvalitatīvi. Protams, atsevišķos aspektos viņi nav tik individuāli spēcīgi, taču es ticu, ka kā viena kopēja vienība mēs varam spēlēt tikpat sekmīgi kā aizvadītajās divās sezonās. Vairākus spēlētājus pat nevar pazīt, raugoties uz attieksmes maiņu treniņos un domāšanu, pozitīvā nozīmē, protams. Ošiņš, Aizpurs, Zēbergs, Vītols, Strazdiņš.. visi spēlētāji ir ievērojami pielikuši visos aspektos un domāju, ka ārējā līnija mums ir ļoti spēcīga. Ne mazāk apņēmīgi darbojas arī spēlētāji sākot ar 4.numuru, kur visiem tiks dota iespēja sevi pierādīt.

Pēteris Rēķis teju divus mēnešus pavadīja kopā ar Latvijas U-20 izlasi trenera Artūra Štālberga vadībā, turklāt Eiropas čempionātā laukumā devās katrā spēlē. Vai ir jūtama arī šīs spēlētāja izaugsme?
Manā skatījumā, pārstāvot izlasi, viņš ir ieguvis trūkstošo pārliecību. Fiziski un tehniski Pēteris var izdarīt ļoti daudz, taču izmantot visas savas iespējas liedza pārliecības trūkums. Skaidrs, ka spēlēšana LU komandā ir pavisam atšķirīga no izlases un šeit viņam nāksies no jauna iegūt šo pārliecību, taču pieredze Eiropas čempionātā noteikti ļaus to izdarīt vēl veiksmīgāk. Es Pēterim redzu augstu lomu komandā un viņam uzticos, par kļūdām uzreiz neraujot lejā, taču izkarotās spēles minūtes, ka jau ikvienam, ir paša basketbolista ziņā. Viennozīmīgi viņš ir spēlētājs ar augstu potenciālu.

Kāds ir tuvākā  laika gatavošanās plāns? Kad un ar ko komandai ir plānotas pārbaudes spēles?
Gluži kā aizvadītajos gados, ar pārbaudes spēļu plānošanu nesteidzamies un to parasti veicam treniņnometnes laikā. Zināms, ka ceturtdien dosimies uz Valmieru, kur spēlēsim pret Vidzemes Augstskolu. Šī studentu komanda ir ievērojami prognozējusi un rīt redzēsim, kā mums ar viņiem veiksies spēlē. Atkarībā no mača iznākuma, tiks izlikts sastāvs atbildes spēlei Rīgā, kas tiek plānota pēc nedēļas. Uzreiz piektdien dosimies uz Kauņu, kur sacentīsimies ar spēcīgo LSU-Atletas studentu komandu. Šī spēle sāksies jau 16:30, jo lietuvieši mūs ir uzaicinājuši uzreiz pēc mača kopīgi skatīties Eiropas čempionāta spēli Latvija – Lietuva. To, vai paliksim Lietuvā uz spēli vēl domāsim, jo tādā gadījumā Rīgā atgriezīsimies ļoti vēlu. Spēles noteikti tiks plānotas vēl, taču šīs ir šobrīd simtprocentīgi apstiprinātās.

Paldies. Vēl nobeigumā jautājums par tavu nedēļu ilgo prombūtni no komandas, ko pavadīji treneru kursos. Pastāsti nedaudz par to.
Jā,  vienu nedēļu biju devies uz FIBA Europe treneru kursiem Ukrainā, kur vienlaicīgi risinājās Eiropas U-16 čempionāts zēniem. Tās ir mācības, kur pēc triju gadu cikla tiek piešķirts apliecinošs sertifikāts. Gluži kā šis, visi pārējie kursi risināsies jaunatnes izlašu čempionātu laikos. Par cik man šis bija pirmais gads, biju devies uz U-16 vecuma Eiropas čempionātu. Nākošgad došos uz U-18, savukārt vēl pēc gada – U-20. Mācības sastāvēja no vairākām daļām, katrai dienai esot noslogotai no rīta līdz vakaram. Ieguvums, protams, no mentoriem un citiem semināru vadītājiem bija milzīgs, taču tikpat augstu vērtēju iespēju iepazīties ar citu valstu speciālistiem, kas deva gan jaunus kontaktus, gan redzes loka paplašināšanu. Runājot par pašu semināru tematiku, arī tās specifika mainās līdz ar katru kursu apmācības gadu, tādēļ katrs gads nāks ar jaunām lietām.

Izmantotie resursi: Basketbola komanda LATVIJAS UNIVERSITĀTE -...


, 2013-09-05 18:41, pirms 11 gadiem
Komentāru vēl nav. Esi pirmais!
, 2013-09-05 19:46, pirms 11 gadiem
ja Lerki min ka perspektivu tad skaidrs kadi ir parejie kurus nezinu akdies
, 2013-09-06 00:57, pirms 11 gadiem
LBL II būtu vieni no līderiem...
, 2013-09-07 13:07, pirms 11 gadiem
Kur Rubenis spēlēs nākamsezon?
Aizeja Osborns. Foto: Jānis Lārmanis
8

"Zeļļi" galotnē nospiež Valmieru un iesoļo LBL pusfinālā

Šovakar biļeti uz Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālu ieguva debitanti "Rīgas Zeļļi", kas izbraukumā ar 81:74 pieveica "Valmiera Glass"/ViA un ceturtdaļfināla sērijā guva virsroku ar 3-1.
Bens Šungu. Foto: Marita Brigitta Mones
27

"Ventspils" nespēj iegrožot Šungu, fināls bez Latvijas komandu piedalīšanās

"Pafbet" Latvijas - Igaunijas basketbola līgā regulārās sezonas uzvarētāja "Kalev/Cramo" otrajā puslaikā kontrolēja notikumus laukumā, ar 84:73 laupot "Ventspils" cerības uz turnīra fināla sasniegšanu.
Roberts Blūms. Foto: Mikus Kļaviņš/VEF Rīga
26

Roberts Blūms pieteicies 2024. gada NBA draftam

''Octagon Europe'' basketbola aģentūra pavēstījusi, ka 18 gadus vecais Roberts Blūms ir pieteicies 2024. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam, kurš gaidāms šī gada jūnija beigās.