Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Rubulis

Startēs 23.Latvijas Basketbola līgas sezona

Startēs 23.Latvijas Basketbola līgas sezona
Foto autors: Romualds Vambuts

Šovakar ar divām spēlēm Valmierā un Jūrmalā sāksies 23.Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonas pamatturnīrs. 12 komandu čempionātu ievadīs principiālais "Valmieras" un "Latvijas Universitātes" duelis.

Šogad LBL regulārā sezonas turnīrā startēs 12 komandas – par vienu vairāk kā aizvadītajā sezonā. Klāt ir nācis pagājušā gada LBL2 čempions BK "Saldus". Iespējams, komandu skaits varētu būt vēl lielāks, ja ar visām prasībām būtu spējis tikt galā "VEF/LSPA", kas arī bija iesniedzis pieteikumu startam LBL, tomēr beigās šī vienība nestartēs arī otrās divīzijas turnīrā.

VEF Rīga

Starpsezonā Latvijas čempionus skārušas pamatīgas pārmaiņas, tomēr LBL kontekstā komandas mērķus tam ietekmēt nevajadzētu. Vefiņa rindas ir pametuši vairāki pagājušās sezonas līderi, piemēram, Roulends un Dairis Bertāns, tomēr arī vietā nākušie spēlētāji solās būt spēcīgi basketbolisti. Pagaidām kopā ar komandu ir četri leģionāri – Daniels Brauns, Entveins Robinsons, Gani Lavals un Toms Delininkaitis. Sezonas sākumā VEF lielākā uzmanība gan būs veltīta Eirolīgas kvalifikācijas turnīram, kas startē jau šodien, un arī VTB Vienotajai līgai. Pirmā čempionu spēle LBL paredzēta vien 7.decembrī.

Ventspils

Roberta Štelmahera trenētajam BK "Ventspils" basketbola sezona jau sākās ar BBL Kausa izcīņas turnīru Ķedaiņos, kur BBL čempioniem nācās samierināties ar trešo vietu. Starpsezonā no Ventspils prom devās leģionāri Kempbels un Simss, kā arī garā gala vīri Mārtiņš Meiers un Artūrs Bērziņš, tomēr vietā iegūti papildinājumi. Ja par leģionāriem Kristoferu Feiberu un Lorenco Viljamsu nopietnus secinājumus izdarīt vēl būtu pāragri, tad Māris Gulbis (pagājušogad "Barons kvartāls") īpašus komentārus neprasa. Tāpat ventspilniekiem ir pievienojies arī Artjoms Butjankovs no BK "Valmiera".

Valmiera

Pagājušās sezonas LBL bronzas medaļnieku komanda starpsezonā piedzīvojusi jūtamas pārmaiņas. "VEF Rīga" pagarināja līgumu ar Jāni Bērziņu, kuram acīmredzot būs lielāka loma Rīgas vienībā, tāpat čempionvienībai pievienojies arī Viktors Iļjins. Prom devušies arī garā gala spēlētāji Artjoms Butjankovs ("Ventspils") un Pāvels Veselovs ("Jēkabpils"), un aizsargs Kalvis Krūmiņš ("Jūrmala/Fēnikss"). Valmieriešu rindām pievienojies dankeris Kristaps Dārgais, centrs Zintis Plivda un jaunais aizsargs Edgars Lasenbergs, tomēr gaidāms, ka šie nebūs vienīgie komandas papildinājumi.

Barons kvartāls

Šobrīd "Barons kvartāla" galvenā trenera Mārtiņa Gulbja rīcībā ir tikai 10 basketbolisti, tomēr, līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, būtiskākie papildinājumi varētu vēl būt priekšā. Komandai klāt nākuši Dāvis Čoders, Kārlis Apsītis, Roberts Mednis un Harijs Rubenis, bet baronu rindās vairs nebūs ne aizvadītās sezonas leģionāri Keins, Digss un Duļķis, ne viens no komandas līderiem Māris Gulbis. Tāpat komandu nomainījuši arī Artūrs Brūniņš, Aigars Šķēle, Nauris Miezis un Rihards Pāže.

Jēkabpils

Aizvadītā sezona "Jēkabpilij" bija debijas gads LBL, un debitanti jau pirmajā gadā iekļuva ceturtdaļfinālā, kur gan nācās piekāpties "Barons kvartālam". Šogad Edgara Teteta vadītajai komandai pavērsies jauni apvāršņi (BBL), un gaidāms, ka arī LBL jēkabpilieši joprojām būs vērā ņemams spēks. Komandas garajā galā Toda O'Braiena un Jurija Aleksejeva vietā nākuši Pāvels Veselovs un Kaspars Cipruss, tāpat Latvijā atgriezies arī Mārtiņš Kravčenko, un "Jēkabpilij" šobrīd sastāvā ir arī divi viesspēlētāji. Tāpat jāatzīmē, ka komandā paliek Rinalds Sirsniņš un Mihals Hlebovickis, bet klāt nācis ir viens no "VEF/LSPA" līderiem Jānis Pozņaks.

Latvijas Universitāte

Vēl interesentāk šogad būs vērot Latvijas Universitātes komandu. Ja iepriekšējās sezonas lielu daļu panākumu varēja novelt uz Žaņa Peinera, Kristapa Dārgā un arī Harija Rubeņa pleciem, tad šogad LU nāksies iztikt bez šiem spēlētājiem. Atkārtoti iekļūt ceturtdaļfinālā varētu būt ļoti smags uzdevums Artūra Visocka-Rubeņa vadītajai komandai.

Jelgava

"Jelgavas" komanda starpsezonā neizcēlās ar lielām aktivitātēm, galvenā trenera pienākumus turpinot pildīt Marekam Bajāram un ierindā paliekot lielākajai daļai komandas. Nozīmīgs papildinājums ir bijušā liepājnieka Artūra Briča personā, klāt nākuši arī Edgars Čunda un Armands Seņkāns.

Jūrmala/Fēnikss

Jauni vaibsti būs manāmi arī "Jūrmala/Fēniksa" sejā, pirmkārt, jau galvenā trenera pozīcijā, kur Jevģēniju Kosuškinu ir nomainījis Ainars Zvirgzdiņš. Virkne jaunumu ir arī spēlētāju sastāvā, kur klāt nākuši septiņi basketbolisti, viņu vidū arī amerikāņu centra spēlētājs Tairons Lī.

Liepāja/Triobet

Liepājnieki jauno sezonu sāks jauna galvenā trenera vadībā – "Liepāja/Triobet" vadīs Uvis Helmanis. No "VEF Rīga" pievienojies ir arī Lauris Blaus, sezonas startā liepājniekiem būs arī viens leģionārs – Kingslijs Oguči. Komandā vairs nespēlēs Artūrs Bricis un Pāvels Pastušeņa, kā arī neviens no daudzajiem aizvadītās sezonas viesspēlētājiem. No pagājušā gada sastāva palikuši deviņi basketbolisti, tostarp Eiropas U20 vicečempions Ingus Jakovičs.

BA Turība

"Turību" starpsezonā pametuši divi no pagājušās sezonas līderiem – Kārlis Apsītis devies uz "Barons kvartālu", savukārt Mārtiņš Šteinbergs spēlēs Jūrmalas vienībā. Līdzīgi kā LU, arī "Turībai" būs krietni smagāka sezona, tomēr jāvēro, kādu pienesumu dos esošie spēlētāji.

Latvija U18

LBL turnīrā piedalīsies arī U18 izlases basketbolisti. Līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, paredzams, ka arī šogad jaunajiem basketbolistiem galvenais mērķis būs tikt pie kādas uzvaras, tomēr par lielāko ieguvumu uzskatāma tieši spēļu prakse pieaugušo basketbolā. Pagājušogad U18 spēlētāji tika pie vienas, pie tam diezgan negaidītas uzvaras pār "Valmieru" (84:80), cienīgi nospēlējot arī citos mačos.

Saldus

LBL2 čempionvienība BK "Saldus", gatavojoties savai debijai LBL, izvēlējās paturēt komandas kodolu, ieskaitot galveno treneri Madaru Rogu. Komandai ir arī daži papildinājumi, piemēram, no "Jēkabpils" ir pievienojies Krists Pīternieks, tomēr izmaiņas komandā nav ievērojamas. Cits jautājums, vai ar to pietiks cienīgai debijai LBL.

Izspēles sistēma

Arī šogad LBL kalendārā izviesti zināmi jaunumi. Čempionvienībai "VEF Rīga" pamatturnīrā paredzētas tikai 12 spēles, U18 izlase aizvadīs 21 maču, "Ventspils" – 22, bet visas pārējās komandas tiks pie 37 spēlēm pamatturnīrā.

Sešas labākās komandas iegūs tiesības startēt izslēgšanas turnīrā. Ceturtdaļfināla (trešā labākā komanda pret sesto, ceturtā pret piekto) un pusfināla cīņās sērija noritēs līdz trim uzvarām, bet LBL čempionu titula iegūšanai finālā būs nepieciešamas četras uzvaras.

Izmantotie resursi:
Latvijas Basketbola savienība


, 2013-10-01 10:11, pirms 11 gadiem
Par spraigu un intrigu pilnu sezonu!
, 2013-10-01 10:18, pirms 11 gadiem
Pēc papīriem spriežot un komandu izvēlētiem treneriem, izskatās, ka topošajā sezonā kādas 5 komandas atrausies diezgan tālu. Pārējie muļļāsies savā starpā. Līdzvērtīgas spēkos izskatās Jelgavas, Liepājas un Jūrmalas komandas, kuras arī, ja nenotiks nekas pārdabisks, sadalīs pēdējo vakanto vietu uz izslēgšanas spēlēm.
, 2013-10-01 10:39, pirms 11 gadiem
Jēkabpils uz papīra izskatās pat labāk nekā pērn! Brīžos, kad Veselovs un Cipruss vienlaicīgi būs laukumā, grūti klāsies lielākajai daļai klubu..
, 2013-10-01 10:47, pirms 11 gadiem
Pāvels Pastušeņa - kur sis speles?
, 2013-10-01 10:48, pirms 11 gadiem
Uz BK Jelgava varetu, tur tiesi cm pietrukst garaja gala...
, 2013-10-01 10:53, pirms 11 gadiem
Kamponadze rakstīja: Jēkabpils uz papīra izskatās pat labāk nekā pērn! Brīžos, kad Veselovs un Cipruss vienlaicīgi būs laukumā, grūti klāsies lielākajai daļai klubu..
Nedomāju gan, jo ir ļoti efektīgas pretzāles gariem sastāviem, ko pierādīja dažas spēles pagājušajā Eiropas čempionātā. Modernajā basketbolā ar izteiktiem centriem, spēlē jau reti kurš.
, 2013-10-01 11:14, pirms 11 gadiem
Vasaras darbi ir vērtējami divējādi: mazās izmaiņas un lielās. Pie mazajām - komandas, kuras saglabāja kodolu tikai nedaudz pamainot sastāvu (Ventspils; Jelgava; Liepāja; Turība) un pārējās komandas, kurās ir notikusi liela tautas staigāšana. Jau šodien būs interesanti pavērot, kurš modelis nesīs rezultātus Jūrmala - Liepāja. Es par Kurzemi un sekmīgāku sezonu kā pag.gadā! Go Liepāja, Go Lauvas!
, 2013-10-01 12:08, pirms 11 gadiem
Lai sanāk interesanta sezona visiem! Pārsteigumu jau laikam atkal būs daudz... Par LIELU VALMIERU!
P.S. Jā, šitā bilde ar vaigus piepūtušo joprojām nerealizējušos NBA spīdekli, kurš pat valsts izlases 12-niekā netika paņemts kā pēdējais rezervists, jau nu gan bija tā īstā, ar kuru sākt jauno sezonu... Tad jau redzēsim, kā būs finišā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 13:07, pirms 11 gadiem
Sermulītis rakstīja: Liepāja/Triobet
Komandā vairs nespēlēs Artūrs Bricis un Pāvels Pastušeņa...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 14:27, pirms 11 gadiem
Par Ventspils uzvaru LBL sezonā !
, 2013-10-01 16:12, pirms 11 gadiem
Tiešām, ja kāds zina, kur spēlēs Pāvels Pastušeņa. Vēl jauns, ļoti gaŗš. LBL čempionātā daudzām komandām nav garo. Centrs ar 2.00m ir smieklīgi mūsdienās,kad man vienam dēlam 2.00 un otram 1.97.Saka- vajag garos, bet šādus nelaiž spēlēt.
, 2013-10-01 17:37, pirms 11 gadiem
Amatierim sensen. Ne visiem gara auguma cilvēkiem Dieviņš devis basketbola funktieri - nu, nesanāk, viņam un viss... Šķiet, no šīs kategorijas varētu būt arī Pastušeņa - puisis garš, bet īsti neprot (un laikam arī pats tā pa nopietnam negrib) šos savus dotumus izmantot. Arī Valmierā mums ir divi pretēji piemēri. Viktors Iļjins ilgus gadus spēlēja šahu, pirms pievērsās basketbolam. Fanātiska centība (neviena kavēta treniņa!) plus iespaidīgi auguma parametri, un, viņš jau šodien ir VEF Rīga sastāvā un nebūt tur nebūs pēdējais soliņa sildītājs jau šosezon. Un otrs piemērs. Bija mums tāds 2,10 m garš un slaids puisis Makstenieks, šķiet, Jānis vārdā, kurš arī trenējās, taču bez iedvesmas. Mēģināja viņu visur pavilkt aiz ausīm, taču nekā - viņš tagad dzīvo bez basketbola. Arī tas jau nav nekāds grēks, bet varēja būt... Rakstura pietrūka.
, 2013-10-01 18:07, pirms 11 gadiem
Amatieris sensen rakstīja: Tiešām, ja kāds zina, kur spēlēs Pāvels Pastušeņa. Vēl jauns, ļoti gaŗš. LBL čempionātā daudzām komandām nav garo. Centrs ar 2.00m ir smieklīgi mūsdienās,kad man vienam dēlam 2.00 un otram 1.97.Saka- vajag garos, bet šādus nelaiž spēlēt.
Ja nemaldos Pastušeņam ir 2,20 un vinsh diezgan paglups uz tā laukuma izskātās
, 2013-10-01 18:55, pirms 11 gadiem
druupim87
Kāds jau nu bija Pastušeņa, bet pagājušā sezonā dažā spēlē pa 15 punktiem savāca. Tā ka prāta pietiek. Ar gribu spēlēt var būt dažādi, bet 2.20cm ir jālolo.
Jānis Krūmiņš savulaik saņēma visas komandas atbalstu, lai taptu no mežstrādnieka basketbolists. Vienkārši jāskatās treneri-dažs varbūt vienkārši nemāk izmantot un trenēt garos. Varbūt tur tā vaina?
, 2013-10-01 19:20, pirms 11 gadiem
Par labu basketbolu! Cerams būs labas spēles!
Rodrigo Būmeisters. Foto: Mikus Kļaviņš
1

LBL pusfināls sāksies 25. aprīlī Rīgā, dienu vēlāk otras sērijas pirmā spēle Ventspilī

Latvijas Basketbola savienība (LBS) publicējusi Latvijas čempionāta pusfināla spēļu kalendāru. Kā pirmās laukumā dosies aktuālā valsts čempionvienība "VEF Rīga", kas jau ceturtdien sacentīsies ar garā ceturtdaļfināla sērijā ogrēniešus pieveikušo "Liepāju". Savukārt sērija starp "Ventspili" un debitantiem "Rīgas Zeļļiem" sāksies piektdien.
Kristaps Ķilps. Foto: Jānis Martels
40

45 vadības maiņas un Ķilpa 38 punkti: "Ogre" pirmoreiz kopš 2017. gada bez pusfināla

Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālā otro sezonu pēc kārtas piedalīsies "Liepāja", kura ceturtdaļfināla sērijas piektajā kaujā izbraukumā pagrinājumā uzveica (85:81) "Ogri". Ogrēnieši, skaitot pabeigtās sezonas, pēdējoreiz pusfinālu nesasniedza 2017. gadā.
''Prometey'' komanda pēc titula iegūšanas. Foto: Paf League
17

Klavelam 26 punkti, ''Prometey'' kļūst par divkārtējo LAT-EST čempioni

Šodien Igaunijas galvaspilsētā Tallinā par divkārtējo apvienotās Latvijas - Igaunijas basketbola līgas čempioni kļuva Ukrainas komanda ''Prometey'', kas sīvā cīņā ar 91:83 pārspēja ''Kalev''/''Cramo''. Par spēles varoni kļuva Puertoriko basketbolists Džians Klavels, kuram sezonas rezultatīvākā spēle - 26 punkti.