Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Kalniņš

PČ B grupa: ASV un Irāna

PČ B grupa: ASV un Irāna
Vai Kevins Durants kļūs par rezultatīvāko arī pasaules čempionātā?
Foto: AFP/Scanpix

Sportacentrs.com turpina iepazīstināt ar FIBA pasaules čempionāta komandām. Kārta pēdējām divām B grupas komandām ASV un Irānai, kur pirmo apmierinās tika čempionu tituls, bet otrajai būs pietiekami jau ar izkļūšanu no grupas.

ASV: Ar ātrumu un atlētismu pēc ceturtā titula

Vēsture

ASV basketbola izlase ir visu laiku tituliem bagātākā izlase (10 medaļas pasaules čempionātos), kas arī šogad tiek minēta kā galvenā pretendente uz čempionu titulu. ASV izlase ir piedalījusies visos 15 līdz šim notikušajos pasaules čempionātos un izcīnījusi trīs zelta medaļas, trīs sudraba medaļas un četras bronzas medaļas. Vēl komandas kontā divas 4.vietas, divas 5.vietas un viena 6.vieta, kas ir līdz šim izlases neveiksmīgākais rezultāts pasaules čempinātos. Tiesa, pēdējais čempiontituls izcīnīts tikai pirms 16 gadiem 1994.gadā (pārējie divi 1986.gadā un 1954.gadā).

ASV izlasei ir arī ievērojami sasniegumi Olimpiskajās spēlēs, kur pavisam startēts 16 reizes, ne reizi nepaliekot ārpus medaļnieku pulka. Amerikas Savienoto valstu izlase Olimpiskajās spēlēs spējusi izcīnīt 13 zelta, vienu sudraba un divas bronzas medaļas. No 1936.gada līdz 1968.gadam ASV uzvarējusi septiņās Olimpiskajas spēlēs pēc kārtas, bet visu Olimpisko spēļu vēsturē ASV izlases bilance ir 122:5 ( 122 uzvaras un tikai 5 (!) zaudējumi).

Kopš 1989.gada, kad tiek rīkots FIBA Americas turnīrs, kas paredzēts Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Dienvidamerikas komandām, ASV izcīnījusi sešas zelta medaļas šajā turnīrā.

Grupa un izredzes

ASV spēlēs vienā apakšgrupā ar Brazīliju, Slovēniju, Irānu, Tunisiju un Horvātiju. Bukmeikeri uzskata, ka ASV ne tikai būs labākie savā apakšgrupā, bet arī visā turnīrā. Viņu izredzes uzvarēt betsafe.com vērtējumā tiek vērtētas ar koeficientu 1.65. Viennozīmīgi, ASV izlases mērķis ir tikai un vienīgi uzvara turnīrā, jebkurš cits iznākums tiks uzskatīts par lielu neveiksmi. Pēdējos gados ASV basketbola darboņi (pēc neveiksmēm 2004.gada Olimpiādē un 2006.gada Pasaules čempionātā) sākuši aktīvāk nodarboties ar izlases sagatavošanu svarīgākajiem turnīriem, lai izvairītos no iespējamām neveiksmēm. Iespēju robežās tiek pulcēti labākie pieejamie spēlētāji, kas patiešām vēlas pārstāvēt izlasi un cīnīties par tituliem.

Treneris un spēlētāji

Par ASV izlases galveno treneri strādā 63 gadus vecais amerikāņu speciālists Maiks Kžiževskis, kurš sezonas laikā trenē Djūkas Universitātes komandu „Blue Devils”. Kžiževskis vadīja komandu arī 2006.gada pasaules čempionātā, kad izlase izcīnīja 3.vietu un 2008.gada Olimpiskajās spēlēs, kad ASV ieguva zelta godalgas.

Visi 12 spēlētāji pat vidusmēra basketbola līdzjūtējam ir labi zināmi, jo visi šie 12 spēlētāji spēlē vadošas lomas savos NBA klubos. ASV izlasei nav tādi spēlētāji kā Kobe Braients, Lebrons Džeimss, Dvaits Hovards un Dveins Veids, bet ir NBA pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Kevins Durants (30.1 pts), 2010.gada NBA čempions Lamārs Odoms, 2008.gada drafta pirmais numurs Deriks Rouzs un citi spēlētāji, kas ir līgas mēroga zvaigznes. Komandu kā pēdējais pameta Bostonas „Celtics” saspēlēs vadītājs Reižons Rondo, kurš, pēc presē izskanējušās informācijas, pats atteicies no vietas valstsvienībā. ASV izlase šajā turnīrā startēs diezgan „netipiski”, jo uz Turciju tiks vests tikai viens nominālais centra spēlētājs Taisons Čandlers. ASV izlase jau iepriekš ir paziņojusi, ka izmantos savu ātrumu un atlētismu, lai apspēlētu savus pretiniekus pasaules čempionātā.

ASV izlases sastāvs

SpēlētājsKlubs
Kevins DurantsOklahoma City „Thunder”
Deriks RouzsChicago „Bulls”
Kevins LavsMinnesota „Timberwolves”
Denijs GreindžersIndiana „Pacers”
Rūdijs GejsMemphis „Grizzlies”
Čonsijs BilapsDenveras „Nuggets”
Lamārs OdomsLos Angeles „Lakers”
Ēriks GordonsLos Angeles „Clippers”
Stefans KarijsGoldenstate „Warriors”
Andrē IgudalaPhiladelphia „76ers”
Rasels VestbrūksOklahoma City „Thunder”
Taisons ČandlersDallas „Mavericks”

Irāna: Debitante ar NBA centru un serbu treneri

Vēsture

Irānas basketbola izlase pasaules mērogā nav bijis ievērojams spēks, bet, sākot no 2000.gada, tā ir kļuvusi par vienu no vadošajām Āzijas komandām, ko arī apliecina pēdējos gados uzrādītie rezultāti. Irāna ir 2007. un 2009. gada Āzijas čempioni un 2008. gada Pekinas Olimpisko spēļu dalībnieki ( Olimpiskajās spēlēs piedalās tikai 12 izlases).
Pasaules čempionātos Irānai šis būs pirmais starts, līdz ar ko Irāna būs piedalījusies visos trīs lielākajos basketbola turnīros – Olimpiskajās spēlēs (1948.gadā un 2008.gadā), pasaules čempionātā (2010.gadā) un Āzijas čempionātā, kur pavisam startēts 15 reizes, bet divreiz izcīnīta pirmā vieta (2007. Un 2009.gads). Zemākā vieta Āzijas čempionātos Irānai ir desmitā, un tā iegūta 1995.gadā.

Grupa un izredzes

Irāna spēlēs vienā grupā ar ASV, Slovēniju, Brazīliju, Horvātiju un Tunisiju. Pēc bukmeikeru kantora betsafe.com domām, Irāna savā grupā paliks 5.vietā, apsteidzot vien Tunisiju. Irānas komandas izredzes uzvarēt čempionātā tiek vērtētas ar koeficientu 1160.00, kas ir 20.vieta starp visām turnīra dalībniecēm. Ja Irāna spēs uzvarēt vairāk kā vienā spēlē (ne tikai pret Tunisiju), tad starts Pasaules čempionātā būs bijis veiksmīgs. Tiesa, Irānai būs jāparāda savs vislabākais sniegums, lai pārspētu tādas izlases kā Slovēnija, Horvātija, ASV un Brazīlija.

Treneris un spēlētāji

Par Irānas izlases galveno treneri kopš 2009. gada strādā 50 gadus vecais serbu speciālists, Veselins Matičs, kurš no 2006. līdz 2008.gadam bija mums labi pazīstamā Igaunijas basketbola kluba Tallinas „Kalev/Cramo” galvenais treneris. Pēc igauņu kluba trenēšanas, Matičs pārcēlās uz Libānas augstāko basketbola līgu un pēc tam tika uzaicināts vadīt Irānas izlasi.

Irānas izlases lielākais spīdeklis spēlētāju vidū ir vienīgais Irānas basketbolists NBA Hameds Hadadi. Šis 218cm garais basketbolists savu algu pelna Memfisas „Grizzlies” klubā. Irānas izlasē ir vēl viens spēlētājs, kas ikdienā spēlē ASV – tas ir Raisas universitātes basketbolists Arsalans Kazemi. Pārējie valstsvienības spēlētaji nāk no Irānas augstākās basketbola līgas klubiem. Neilgi pirms turnīra sākuma Irāna zaudējusi tās kapteini Samedu Bahrami, kurš guvis traumu.

Irānas izlases kandidāti

SpēlētājsKlubs
Mohameds AkbariZob Ahan
Amirs AminiPetrochimi
Džavads DavariPetrochimi
Arens DavudiZob Ahan
Ali DoragiLouleh Bond Shiraz
Hameds HadadiMemfisas „Grizzlies”
Mehdi KamraniMahram
Asgars KardustsAzad University
Arsalans KazemiRice University
Ošins SahakiansZob Ahan
Hameds SohrabnejadsMahram
Poja TažiksAzad University
Imans ZandiLouleh Bond Shiraz

ASV un Irānas kalendārs grupu turnīram

LaiksSpēleArēna
28 . aug.19.00ASV - HorvātijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
28 . aug.21.30Brazīlija - IrānaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
29 . aug. 16.30Slovēnija - ASVAbdi İpekçi Arena. Istanbul
29 . aug. 19.00Irāna - HorvātijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
30 . aug. 19:00Tunisija - IrānaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
30 . aug. 21.30ASV - BrazīlijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
1.sep. 19.00Irāna - ASVAbdi İpekçi Arena. Istanbul
2.sep. 16.30ASV - TunisijaAbdi İpekçi Arena. Istanbul
2.sep. 19.00Slovēnija - IrānaAbdi İpekçi Arena. Istanbul

Izmantotie resursi:
2010 FIBA World Championship Turkey - powered...
en.wikipedia.org
nba.com
usabasketball.com

Vai ASV un Irānai izdosies izkļūt no B apakšgrupas?

  • 9

  • 100

  • 16

  • 4



, 2010-08-26 13:10, pirms 14 gadiem
Wtf Irāna?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-08-26 13:35, pirms 14 gadiem
Irāna ir vienkārši LOL. es redzēju viņu spēli, tas ir apkaunojums visai basketbola pasaulei, ka tāda 'komanda' un spēlētāji piedalās PČ.
, 2010-08-26 13:45, pirms 14 gadiem
Hameds Hadadi... vēl atceros to NBA spēli, kā komentētāji nedaudz paironizēja par viņa uzvārdu.
, 2010-08-26 13:55, pirms 14 gadiem
wifebeater rakstīja: Irāna ir vienkārši LOL. es redzēju viņu spēli, tas ir apkaunojums visai basketbola pasaulei, ka tāda 'komanda' un spēlētāji piedalās PČ.
Tas pats ar Jordaanu, Tunisiju musu sha brizha sastaavs nav sliktaaks par vinu PČ sastaavu.
, 2010-08-26 14:45, pirms 14 gadiem
Irānas sastāvs = LV šī gada sastāvs + biedrs
, 2010-08-26 14:52, pirms 14 gadiem
meikls92 rakstīja: Irānas sastāvs = LV šī gada sastāvs + biedrs
domāju, ka arī bez Biedra izliktu Irānu
, 2010-08-26 15:30, pirms 14 gadiem
Man jau likās, ka Rondo noteikti būs izlasē, bet vienam no mazajiem bija jāiet. Būtu ļoti grūts lēmums kādu atskaitīt, jo, cik skatījos pābaudes spēles, westrbūks,gordons un karia ļoti labi sevi parādīja.

Lets go U S A!
, 2010-08-26 17:17, pirms 14 gadiem
Jūs no sākuma apskatieties, kurā vietā FIBA reitingā ir Irāna un Jordānija pirms muldiet:
FIBA.com - FIBA World Ranking for men

Abas komandas var diezgan viegli tikt galā ar tagadējo Latvijas izlasi ;-)
, 2010-08-26 19:10, pirms 14 gadiem
Jefiņ, tu pats no sākuma apskaties, kā tas reitings tiek veidots. Ja Latvija būtu Āzijā, mēs tajā smirdīgajā reitingā būtu turpat kur Ķīna vai pat augstāk.
, 2010-08-27 12:33, pirms 14 gadiem
Haddadi ritiigi draaziis visus akal..
prognozeeju visvairak atlecoshas bumbas un blokus ap 3-4 per game
puntki ap 20!!
MVP!!!
, 2010-08-27 12:37, pirms 14 gadiem
bwap.org rakstīja: Jūs no sākuma apskatieties, kurā vietā FIBA reitingā ir Irāna un Jordānija pirms muldiet:
FIBA.com - FIBA World Ranking for men

Abas komandas var diezgan viegli tikt galā ar tagadējo Latvijas izlasi ;-)
nU nU... āzijas un āfrikas čempioni knapi knapi knapi var paciiniities ar eiropas 10-15 vietu..
Punktus tur veertee nevis peec savstarpeejo speelu statistikas, bet peec taa kaa vini tur savaa galaa godaldgotas vietas salasiijushi!!

Taadai austraalijai - okeaanijaa nav neviena norm pretinieka.. praktiski vienmer tiek

ja butu baltijas/skandinaavijas chempis - latvieshi vienmeer aiz lietuvieshiem kaa otrie tiktu uz pasaules chempi!!!
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.