Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Nigērija pirmoreiz izcīna Āfrikas zeltu un rezervē vietu Rio spēlēs

Andrejs Siliņš

Nigērija pirmoreiz izcīna Āfrikas zeltu un rezervē vietu Rio spēlēs
Šeins Lavals Āfrikas čempionāta finālspēlē
Foto: FIBA

Svētdien vēlu vakarā par FIBA Āfrikas čempionāta uzvarētāju pirmo reizi vēsturē kļuva Nigērija, kas finālspēlē ar rezultātu 74:65 apspēlēja Angolu, tādējādi arī nodrošinot ceļazīmi uz nākamvasar paredzētajām Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Āfrikas čempionāts Tunisijā startēja 19. augustā, kad 16 komandas uzsāka grupu turnīra kaujas. Pēc tām visas 16 piedalījās arī izslēgšanas turnīrā, kas sākās no astotdaļfināla. Par lielu pārsteigumu gandrīz parūpējās Maroka, kas tikai pagarinājumā minimāli atzina pārliecinoši grupu turnīru spēlējušās mājinieces Tunisijas pārākumu (68:69). Vēlāk mājinieki, ar ko jūlija beigās divas pārbaudes spēles aizvadīja Latvijas otrā izlase, tika līdz pusfinālam, kur piekāpās Angolai (51:58).

Tunisija gan pie medaļas tika šā vai tā, jo izcīnīja trešo vietu, pārspējot Senegālu (82:73). Gan Tunisija, gan Senegāla tika pie iespējas nākamvasar piedalīties olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Finālā noskaidrojās ne tikai Āfrikas čempionvienība, bet arī komanda, kas uzreiz garantēja vietu olimpiskajās spēlēs. Angolai bija jāaizstāv pirms diviem gadiem iegūtais tituls. Kopumā 11 čempiontitulus izcīnījušās Angolas sastāvā spēlēja 11 Angolas čempionāta klubu spēlētāji un 24 gadus vecais Janiks Moreira, kurš pēc koledžas pabeigšanas mēģinājis tikt "Clippers" sastāvā (parakstījis negarantēto līgumu). Nigērija pretī lika 12 vīrus, no kuriem neviens nespēlē Āfrikas klubos. Lielākā daļa pārstāv Eiropas vienības, tostarp top klubus, kā arī trīs Ķīnā (Aiks Diogu) vai ASV (Al-Faruks Aminu no "Blazers", Bens Uzo no Attīstības līgas un Maikls Gbinije no Sirakūzu universitātes) spēlējošie.

Finālā nigērieši jau pirmajā puslaikā ielika kārtīgus pamatus (37:24) uzvarai, ko otrajā puslaikā vien nostiprināja. Beigās, pateicoties sodu taktikai, angolieši samazināja starpību, bet Nigērija uzvaru no rokām neizlaida - 74:65. Nigērija pirmo reizi vēsturē izcīnīja Āfrikas čempiontitulu. Līdz šim nigērieši bija pa trim reizēm tikuši pie sudraba un bronzas. Olimpiādē nigērieši piedalīsies otro reizi vēsturē pēc debijas pirms trim gadiem Londonā.

Finālmačā par rezultatīvāko vīru kļuva Vloclavekas "Anwil" uzbrucējs Čemberleins Oguči, kuram 19 punkti un septiņas atlēkušās bumbas. Itālijas čempions Šeins Lavals, kurš turpmāk pārstāvēs "Barcelona", guva 12 punktus un izcīnīja astoņas bumbas. Zaudētājiem jau minētais Moreira guva 13 punktus un izcīnīja sešas bumbas.

Nigērijas uzvara čempionātā nozīmē arī automātisku galvenā trenera Viljama Voigta līguma pagarināšanu līdz olimpisko spēļu beigām. Amerikānis, kurš ir uzvarām bagātākais NBA Attīstības līgas treneris, par Nigērijas stūrmani tika nozīmēts vien jūlija sākumā.

Āfrikas čempionāts 2015

VKomandaBilance
1.Nigērija6-1
2.Angola5-2
3.Tunisija6-1
4.Senegāla5-2
5.Ēģipte6-1
6.Alžīrija3-4
7.Mali3-4
8.Gabona1-6
9.Kamerūna3-2
10.Kaboverde3-2
11.Mozambika2-3
12.Kotdivuāra2-3
13.Maroka1-6
14.Centrālāfrika1-4
15.Uganda1-4
16.Zimbabve0-5

     [+] [-]

, 2015-08-31 09:59, pirms 9 gadiem
Cerams, ka šoreiz viņus neielozēs ar amerikāņiem.

     [+] [-]

, 2015-08-31 15:18, pirms 9 gadiem
mikelis_goppers rakstīja: Cerams, ka šoreiz viņus neielozēs ar amerikāņiem.
tas tik būtu šovs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja