Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Aigars Nerips: ""TTT Rīga" vienmēr cīnās par pirmo vietu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aigars Nerips: ""TTT Rīga" vienmēr cīnās par pirmo vietu"
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības un "TTT Rīga" galvenais treneris Aigars Nerips
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Strādājam, lai pilnveidotu taktisko domāšanu un attīstītu individuālo meistarību. Summā jāiegūst pārliecība, lai spēlētu pret jebkuru pretinieku, neskatoties uz tā kalibru. Parādot labāko spēli, tas izdosies," darba virzienu un mērķi 2013. gada sezonā raksturo sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Aigars Nerips.

Vienpadsmit no divpadsmit “TTT Rīga” spēlētājām vasarā trenējās un spēlēja Latvijas izlasēs. Ieva Krastiņa sekmīgi debitēja pieaugušo valstsvienībā. Ance Aizsila, Paula Tomsone, Krista Brīdiņa, Ilze Jākobsone un Rūta Veidere vasaras laikā spēlēja gan junioru, gan jaunatnes izlasēs. Otro reizi Eiropas U20 čempionātā spēlēja Dita Rozenberga un Guna Lagzdiņa, savukārt Agates Gekas braucienu uz Ungāriju izjauca savainojums. Kitija Laksa un Ieva Spīgule U16 izlases sastāvā nopelnīja ceļazīmi uz A divīziju.

Aigars Nerips ir “TTT Rīga” galvenais treneris no 2009. gada 13. novembra. Vadījis komandu 138 spēlēs. Bilance 109-29, tai skaitā LSBL 84-7, FIBA Eirolīgā 3-14, Baltijas Sieviešu basketbola līgā 12-6, pārbaudes spēlēs 10-2. Jaunajā sezonā rīdzinieces spēlēs tikai Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā.

Kā šobrīd notiek treniņdarbs?
Trešdien bija otrā pilnā diena, kad strādājām desmit cilvēku sastāvā. Kopējos treniņos iesaistījušās Kitija Laksa, Rūta Veidere un Ilze Jākobsone. Septembra pirmajā pusē savainojumus dziedēja sešas meitenes, pārsvarā Eiropas jaunatnes čempionāta dalībnieces. Pavisam komandas pieteikumā ir trīspadsmit spēlētājas.

Pirms dažām dienām sākās Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgas sezona. Tas nozīmē, ka nedēļu nogalēs lielākā daļa spēlētāju būs aizņemtas U19 un U17 grupu spēlēs. Junioru vecuma spēlētājas sacenšas arī Rīgas meistarsacīkstēs, tādējādi jāsāk sabalansēt slodzes. Trīs dienas trenējamies kopā, pārējā laikā notiek dalīšanās.

Sastāvs ir vēl jaunāks nekā pagājušajā gadā. Eva Pavlovska un Inga Borodavko pārcēlušās uz Zviedriju, Līga Šurkusa uz Itāliju, bet Sabīne Dukāte devusies uz Lietuvu, kur spēlēs Marijampoles klubā “Sūduva”. Turpat aizbraukusi Ieva Veinberga. Pieredzējušākā spēlētāja komandā ir Ieva Krastiņa, kura izvēlējusies pabeigt studijas Latvijā. Piedāvājumi no ārzemju klubiem bija Ditai Rozenbergai. Viņa nolēma šosezon koncentrēties treniņprocesam.

Dažas meitenes studē, lielākā daļa mācās vidusskolā. Sanāk rēķināties ar absolventu vajadzībām, mācības apvienojot ar treniņiem. Tas iespaido treniņprocesu. Rītos apmeklējums ir mazāks. Finansiāli šī ir grūtākā sezona kopš 2006. gada. Pat jaunatnes modeļa uzturēšana prasa zināmu piepūli, cīnoties par katru mazu finansējumu. Mums ir skanīgs nosaukums, taču šobrīd esam izvēlējušies iet jaunatnes komandas ceļu.

Jaunajām spēlētājām ir iespēja attīstīties, perspektīvā kļūstot par izlases kandidātēm. Tas ir primārais uzdevums. Treniņu grafiks sanācis sarežģīts, taču veidojam to tā, lai tas kalpotu meistarības izaugsmei. Lai meitenes augtu un varētu spēlēt profesionāli.

Kā vērtējams Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas formāts, regulārajā sezonā izspēlējot divus apļus?
Par spēļu kalendāru ar Igaunijas komandām esam vienojušies, atlicis sakārtot vietējo grafiku. Latvijas spēles pārsvarā notiks darba dienās, pret Igaunijas komandām spēlēsim sestdienās un svētdienās. Ņemot vērā spēlētāju noslogojumu, spēļu skaits ir pietiekams. Sezonas beigās būs divas “play-off” spēļu sērijas – vispirms apvienotās līgas finālturnīrs, vēlāk Latvijas fināli. Uzskatu, ka jaunajām spēlētājām lielāko izaugsmi dos kvalitatīvs treniņprocess.

Nākamajā nedēļā pārbaudes spēlē tiksimies ar Krievijas premjerlīgas komandu Vologdas “Chevakata”, kura, tāpat kā Maskavas “Dynamo”, Latvijā aizvadīja treniņnometni. Saņēmām daudz piedāvājumu piedalīties turnīros, taču taktiski sākām strādāt tikai šonedēļ un nebijām gatavi spēlēt. Pirms gada septembra beigās jau bijām sasnieguši zināmu formu, šoreiz nācās pielāgoties situācijai.

Savainojumu dēļ pagaidām nevar spēlēt Agate Geka un Ance Aizsila, kuras laukumā varēs atgriezties orientējoši novembrī. Piecas jaunpienācējas - Linda Sarja, Paula Tomsone, Ilze Jākobsone, Kitija Laksa, Ieva Spīgule - ir dažādas. Pirmajos treniņos visas izpilda prasīto, esot gatavas pilnvērtīgai iesaistei. Priecē viņu apņēmība un griba. Meitenes turpina atjaunošanās treniņus svaru zālē.

Kā meitenes varēs savienot slodzes pieaugušo un jaunatnes komandās?
2012. gada sezonā pirms spēlēm jaunatnes līgā izvērtējām spēlētāju tābrīža vajadzības. Kad bija svarīgas spēles jaunatnē, atļāvām meitenēm pārstāvēt LJBL komandas. Ievērojam rūpīgu grafiku, kontrolējot spēļu skaitu nedēļā. Visi gadījumi ir individuāli, nešķirojot spēles un spēlētājas. Skatāmies, lai nebūtu pārslodze. Tāds pats princips tiks ievērots Latvijas čempionātā. Ja nebūs atbilstoša fiziskā gatavība, LSBL būs mazāks spēles laiks, savukārt jaunatnē lielāks.

Kādi ir vispārējie komandas attīstības mērķi?
Prioritāte ir jauno spēlētāju attīstība. Klāt nākušas meitenes no “Kolibri”, “Pārdaugavas”, “Valmieras”. Pirmie treneri ir labi pastrādājuši, tagad spersim nākamo soli. Meitenes jau spēlējušas jaunatnes izlasēs. Strādājam, lai pilnveidotu taktisko domāšanu un attīstītu individuālo meistarību. Summā jāiegūst pārliecība, lai spēlētu pret jebkuru pretinieku, neskatoties uz tā kalibru. Parādot labāko spēli, tas izdosies.

Iespējams, ka rezultāta starpība Latvijas čempionātā nebūs tik pārliecinoša kā iepriekšējos gados. Pēc Jaunā gada būsim saspēlējušies, būs izveidojies kodols un spēlēsim uz konkrētu rezultātu. “TTT Rīga” mērķis, neatkarīgi no sastāva komplektācijas un vecuma, ir viens – cīņa par pirmo vietu. Tā tam jābūt!

Pēc U20 čempionāta meitenes saņēma laiku atpūtai, septembrī galveno uzmanību pievēršot atjaunošanās treniņiem. Viņas sāk ielikt bāzi sezonai un šo darbu turpināsim. Oktobrī turpināsim strādāt gan pie fiziskās sagatavotības, gan taktikas. Rezultāti spēlēs nāks pakāpeniski. Pirmajos mēnešos tie var nebūt tādi, kā to gribētu treneri un pašas spēlētājas, taču pirms mājas celšanas jāieliek labi pamati.

“TTT Rīga” 2013

#SpēlētājaSporta skolaPoz.Augums/Dzimš.d.Dzimš.v.
4Dita RozenbergaJugla/KandavaU181/22.12.1992Tukums
5Ance AizsilaRīdzene/99. vsk.AU176/03.05.1994Rīga
7Guna LagzdiņaRīdzene/Tukums/JaunpilsUC187/03.09.1993Tukums
8Paula TomsoneRīdzene/VentspilsC192/19.11.1994Ventspils
9Kitija LaksaKolibriU180/05.06.1996Rīga
10Ieva SpīgulePārdaugavaU182/27.07.1996Rīga
12Linda SarjaRīdzeneA176/03.01.1991Rīga
13Krista BrīdiņaRīdzeneA174/30.03.1994Cēsis
14Ilze JākobsoneValmieraA170/19.04.1994Valmiera
15Ieva KrastiņaCēsisA172/22.07.1990Cēsis
17Rūta VeidereRīdzeneC188/01.05.1994Rīga
20Agate GekaRīdzeneA176/22.03.1993Bauska

Galvenais treneris Aigars Nerips (Rīdzene)
Fiziskās sagatavotības treneris Viktors Lācis (Wichita State)
Fizioterapeite Līga Folkmane

Pirmā spēle paredzēta sestdien, 13. oktobrī, plkst. 14:00, Olimpiskajā sporta centrā sacenšoties ar Raplas komandu no Igaunijas.