Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Anrijs Miška: "Biju šokā, uzzinot, ka jābrauc atrādīties Madrides "Real""

Anrijs Miška: "Biju šokā, uzzinot, ka jābrauc atrādīties Madrides "Real""
Anrijs Miška
Foto: Mikus Kļaviņš

"Kad ierados Madridē, mani aizveda uz treniņcentru, parādīja "Real" izcīnītos kausus un pastāstīja par "Los Blancos" vēsturi," Latvijas U18 izlases spēka uzbrucējs Anrijs Miška sarunā ar Sportacentrs.com atcerējās pirmo viesošanos Eiropas titulētākajā basketbola klubā.

Rūjienā dzīvo trīs tūkstoši iedzīvotāju, taču pienesuma ziņā valstsvienībai Vidzemes pilsētu nepārspēj neviena cita apdzīvota vieta. Dairis Bertāns, Dāvis Bertāns nopelnījuši līgumus ar NBA un Eirolīgas klubiem, Jānis Bērziņš spēlē Itālijā, Rinalds Mālmanis Spānijā. Talantu tērce Rūjas krastos nav izsīkusi – Anrijs Miška un mazsalacietis Ojārs Alekss Bērziņš sestdien Ventspilī startēs Eiropas U18 čempionātā.

Anriju 2015. gada vasarā savās rindās uzaicināja Karaliskais klubs “Real Madrid”. Gadu vēlāk viņš nonāca Madrides apgabala komandas “Fuenlabrada” rīcībā, bet aizvadītajā sezonā tika izīrēts dzimtajam klubam “BK Valmiera”. Rudenī viņš atgriezīsies Madridē – vēl viena sezona tur un Anrijs iegūs tiesības sacensties Spānijas līgā kā vietējais spēlētājs.

Tavā ģimenē ir divas vecākas māsas – Aiva un Egija. Basketbolā ieveda vecāki Sanita un Mārtiņš, vai bija kāds paraugs?
Uz pirmo treniņu aizveda mamma. Bija divi varianti – basketbols Rūjienā vai volejbols Naukšēnos. Groza bumba bija tuvāk, jo dzīvoju un mācījos Rūjienā. Basketbols iepatikās.

Ko atceries no pirmā gada?
Mans pirmais treneris bija Vidars Zviedris. Sākumā mācīja pamatus – paņēma rādītājkoku un parādīja kvadrātu, kurā jāmet bumba. Atceros arī uzdevumu, kurā bija jālec cauri riņķim. Treniņos piedalījās trīs puiši. Alvils, Anrijs un Romāns.

Ojārs Alekss Bērziņš grupai pievienojās vēlāk?
Ojārs nāk no Mazsalacas. Grupu apvienošanās notika, kad mācījos trešajā vai ceturtajā klasē. Atceros, ka pirmajā pusgadā trenējāmies trijatā. Vēlāk mūs laida klāt 1998. un 1999. gadā dzimušiem puišiem.

Bērnībā skatījies, piemēram, brāļu Bertānu spēles?
Daudz nesanāca, taču pēc pirmā pusgada basketbolā sāku pievērst uzmanību. Iepatikās. LTV7 agri no rīta rādīja vēlās NBA “play-off” spēles. Skatījos Rīgas ASK un VEF cīņas. Izvēle nosliecās par labu latviešu klubiem, bet Eiropas klubu basketbolam nesekoju tik ļoti kā tagad.

Pašus brāļus esi saticis?
Pagaidām nē.

Tas vēl priekšā. Valmiera bija pirmā, kura mēģināja tevi dabūt pie sevis?
Par mani interesējās dažādas basketbola skolas. Mamma neļāva iet uz Rīgu un negribēja laist uz Valmieru, taču beigās atļāva. Valmiera atradās tuvu mājām un piedāvāja labākas izglītības iespējas.

Mamma ir tavs lielākais dzinējspēks?
Jā, lēmumus pieņēma viņa. Kad pārcēlos uz Valmieru, klubs nodrošināja dzīvošanu un ēdināšanu. Tur dzīvoju, mācījos un trenējos divas sezonas – no 2013. līdz 2015. gadam. Pērn atgriezos uz vienu sezonu – “Fuenlabrada” mani izīrēja.

Kas bija labākais, ko ieguvi Valmierā?
Progresēju kā basketbolists. Pirmajā vasarā trenējos ar Gati Melderi – tas kļuva par lielāko izrāvienu. Pārgāju no LJBL otrās divīzijas uz pirmo, viss notika pakāpi augstākā līmenī.

Gatis bija prasīgs pret Tevi?
Pat ļoti. Mums bija divi treniņi dienā. No rītiem fiziskās nodarbības Sanda Amoliņa vadībā. Viņš lika trenēt koordināciju. Skriet, lēkt smilšu bedrē, attīstīt dziļo tehniku. Skriet krosus mežā pie Jāņa Daliņa stadiona. Vakarā individuālais darbs pie Gata Meldera. Diezgan smagi, tiesa, bez svariem.

Kurš pirmais paziņoja par iespēju pievienoties “Real Madrid” sistēmai?
Mans aģents Mārtiņš Bērziņš – viņš ir mans pārstāvis Latvijā. Kad piezvanīja un pateica, ka pēc trīs dienām jābrauc atrādīties, biju šokā.

Kā notika atrādīšanās? Parādīja “Santiago Bernabeu” stadionu un “WiZink Center”?
Tikai basketbola pusi. Aizveda uz zāli, parādīja “Real” izcīnītos kausus, pastāstīja par Karaliskā kluba vēsturi. Izvadāja pa treniņcentru, iepazīstināja ar garo spēlētāju darba metodēm. Sekoja divi treniņi. Pirmajā strādāju individuāli. Otrajā pārbaudīja fizisko sagatavotību un spēli viens pret vienu. Pret vienu vietējo spēlētāju.

Madridē iepatikās?
Jā, tikai vasarā par karstu (jūlijā un augustā gaisa temperatūra bieži sasniedz 40 grādu atzīmi – Sportacentrs.com). Rudenī un pavasarī ir ļoti forši, bet, ja būtu jādzīvo tur visu vasaru, klātos smagi. Gaiss sauss, ūdenstilpju maz. Kondicionieri “Real” zālē bija, “Fuenlabrada” nē. Ziemā zālē kļuva auksti, vasarā karsti.

Uzzināju, ka esi iemācījies runāt spāniski.
“Real” pirmajos četros apmācības mēnešos nodrošināja spāņu valodas kursus. Apguvu pamatus. Kluba pārstāvji teica – ej un runā! Sāku izmantot valodu ikdienā. Viss aizgāja, īpaši otrajā gadā, kad sāku trenēties “Fuenlabrada” sistēmā. Dzīvoklī bijām trīs – es un divi spāņi.

Trenējoties “Real”, dzīvoji kopā ar citiem ārzemju spēlētājiem?
Istabā bija viens brits un viens spānis. Tajā laikā vairāk runāju ar britu, jo tā bija vienkāršāk. Tiesa, spāņu valodas prasmju izkopšana notika lēnāk.

Ja “Instagram” paskaties Kristapa Porziņģa video, atpazīsti “Real” treniņcentrā redzētās vietas?
Jā, tajā zālē pabiju trīs mēnešus. Mēs tur strādājām.

Vai Tev izdevās apmeklēt lielo basketbola un futbola komandu spēles?
Biju uz abu komandu spēlēm. Futbolā redzēju “Real” sezonas pirmo un pēdējo spēli “La Liga” (Spānijas čempionāts – spēcīgākā nacionālā futbola līga pasaulē). “Santiago Bernabeu” tribīnes bija pārpildītas abos gadījumos. Emocijas gāja pāri malām – visa pilsēta bija atnākusi uz spēli. Basketbolā cilvēku bija salīdzinoši mazāk, taču tribīnes tāpat pilnas.

Kluba audzēkņiem ir īpašas vietas vai tiesības ienākt kādā ložā?
Pirmajā reizē mums piešķīra biļetes uz parastām vietām. Otrajā – tikām VIPā, jo daži futbolisti bija aizbraukuši mājās. Mums piedāvāja – vai gribam izmantot iespēju?

Tā bija sezonas pēdējā spēle?
Jā, “Real” spēlēja pret Valensiju. Pirmā spēle, kuru redzēju, notika pret Seviļas “Real Betis”.

Rolands Šmits ir palīdzējis Madridē?
Rolands ir ļoti daudz palīdzējis. Pirmajā reizē lidojām kopā – viņš pastāstīja par dažādām niansēm. Otrajā gadā tikāmies daudz vairāk. Rolands mani iedrošināja, deva daudz padomu. Viņš strādāja pie tā paša trenera, kura vadībā trenējos es.

”Fuenlabrada” ir pateikusi – tiekamies 26. augustā?
Precīza datuma nav, taču klubs gaida manu ierašanos. Vairāk zināšu pēc Eiropas čempionāta.

Vai ir kāds spēlētājs, kuru centies atdarināt laukumā?
Īpaši necenšos kādu atdarināt. Vairāk – paņemt no visiem. Jo grūti atrast tādu pašu spēlētāju kā es. Daudzos spēlētājos redzu lietas, kuras man patīk. Taču ir lietas, kuras nepatīk – vai nu basketbolā, vai personīgajā dzīvē.

Patīk kolēģis Tavā pozīcijā – Dirks Novickis?
Tas gan. Bija Dalasas “Mavericks” krekls, taču pazaudēju. Pats Amerikā vēl neesmu bijis.

Kā patīk Ventspilī?
Ir karsti, bet nav par karstu. Nesvilina kā Madridē. Pilsēta jau zināma – Ventspilī notika U16 izlases treniņnometne. Ir daži vietējie, kuri parāda, kas un kā.

Brīvais laiks izlasē ir pašu spēlētāju darīšana vai jāpakļaujas noteikumiem?
Liela iejaukšanās nenotiek. Mums ir 18 gadu, paši saprotam, ka nevaram darīt visu. Lielākā daļa brīvā laika tāpat aizrit viesnīcā.

Vai ir forši, ka Eiropas čempionātā varēs spēlēt mājās?
Protams. Varbūt dažiem tas rada lielāku spiedienu. Pats domāju, ka mums tas palīdzēs – skatītāji brauks, atbalstīs un dzīs mūs uz priekšu. Tas būs tikai liels pluss.

Vidars Zviedris, Anrija pirmais treneris

“Bērnudarzā Anriju nepamanīju. Noskatīju viņu 1. septembrī – ieraudzīju puisi, galvas tiesu garāku par pārējiem. Rūjienā tobrīd bija tikai basketbols, tāpēc kā groza bumbas trenerim man nebija variantu – vajadzēja dabūt viņu savā aprūpē.

Anrijs bija mīļš audzēknis, taču agrā pāreja no Rūjienas uz Valmieru viņam nāca tikai par labu. No daļas vienaudžu viņš atšķīrās ar to, ka cenšas apzinīgi izpildīt uzdoto. Anrijs saņēmis labu audzināšanu, īpaši no mammas. Ciena trenerus un skolotājus, apveltīts ar darba mīlestību.”

Gatis Melderis, Anrija treneris Valmierā

“Valmieras klubs 2013. gadā reģionos meklēja jaunos spēlētājus. Uzzināja par Anriju un tā viņš nonāca mūsu paspārnē. Viņš dzimis 2000. gadā. Tajā pašā laikā pie Valmieras apvāršņa parādījās arī gadu jaunākais Ojārs Alekss Bērziņš. No tajā laikā sameklētajiem puišiem viņi tikuši vistālāk.

Anrijs kā cilvēks ir salīdzinoši kluss. Dažreiz jāpastumj, lai trenētos. Kā sportists var būt ļoti azartisks un neatlaidīgs. Kādam tas nāk dabīgi, viņa gadījumā – trenerim jāatraisa. Rūpējamies, lai nodrošinātu viņa izaugsmi.

Valmierai izveidojušies ļoti labi kontakti ar Spānijas klubiem. Madridi ieinteresēja Anrija augums – viņš turpina augt – un metiena izjūta. Viņš aizbrauca uz Spāniju, vēl nenobriedis, un joprojām tikai tuvojas brieduma gadiem. Manuprāt, “Real” viņš pirmajā gadā nenoturējās tikai tāpēc, ka Madridei vajadzēja gatavu spēlētāju. Tas ir klubs, kuram, pirmkārt, interesē uzvaras.

Lielākais izaicinājums – pagaidām Anrijs vēl nav gatavs veču basim. Viņam jāturpina nobriest. Domāju, ka viņš būs “vēlais zieds” tīri fiziskā ziņā. Gudrība, metiens un basketbola IQ viņam ir pietiekami augstā līmenī. Daudzās pārejas starp dažādām līgām nav vieglas, taču šosezon individuāli ieguldītais darbs un spēles laiks Valmierā viņam nāks tikai par labu. Kad Anrijs iegūs spēku, viss apgūtais saplūdīs vienā veselā. Viņam ir iespējas kļūt par augsta līmeņa spēlētāju.”

Īpašais piedāvājums "Seko Latvijas U18 izlasei"

Skatītājiem ir iespēja apmeklēt visas Latvijas spēles, Basket.lv un Bezrindas.lv izvēloties piedāvājumu “Seko Latvijas U18 izlasei”. Piedāvājuma cena – 15 eiro (+0,60 eiro komisija) par septiņām spēlēm. Pirmās četras spēles notiks 28., 29., 31. jūlijā, kā arī 1. augustā plkst. 18:30 Ventspils Olimpiskajā centrā, savukārt 3.-5. augustā Latvija spēlēs galvaspilsētā – “Arēnā Rīga” vai “Elektrum” Olimpiskajā centrā.

Dienas biļete Liepājā un Ventspilī maksā 3 eiro (+0,60 eiro komisija). Spēļu dienās no plkst. 13:00 biļetes varēs iegādāties Ventspils Olimpiskā centra foajē.

Par U18 čempionātu

Latvija trešo reizi rīko Eiropas U18 čempionātu basketbolā vīriešiem – tas ir prestižākais jaunatnes turnīrs. Sacensībās piedalās 2000. gadā dzimuši un jaunāki spēlētāji. Latvija 2007. un 2010. gadā izcīnīja bronzas medaļu, bet 2013. gadā Liepājā un Rīgā tika līdz ceturtajai vietai.

Eiropas U18 čempionāts tiek līdzfinansēts no valsts līdzekļiem. Turnīru atbalsta Liepājas, Ventspils un Rīgas pašvaldības. Visas spēles tiks pārraidītas FIBA kanālā YouTube. Latvijas spēles, kā arī pusfinālu un finālu translēs LTV7.

KALENDĀRS (Ventspils; Liepāja)

Sestdiena, 28. jūlijs
14:00 Turcija – Vācija; Lielbritānija – Melnkalne
16:15 Grieķija – Itālija; Lietuva – Serbija
18:30 Horvātija – Latvija; Spānija – Bosnija
20:45 Krievija – Francija; Ukraina – Somija

Svētdiena, 29. jūlijs
14:00 Itālija – Horvātija; Serbija – Lielbritānija
16:15 Francija – Turcija; Melnkalne – Lietuva
18:30 Latvija – Grieķija; Bosnija – Ukraina
20:45 Vācija – Krievija; Somija – Spānija

Otrdiena, 31. jūlijs
14:00 Horvātija – Grieķija; Melnkalne – Serbija
16:15 Turcija – Krievija; Somija – Bosnija
18:30 Itālija – Latvija; Lietuva – Lielbritānija
20:45 Francija – Vācija; Spānija – Ukraina

Seko Eiropas U18 čempionātam: #FIBAU18Europe #TrīsZvaigznes
https://www.facebook.com/basketbols
https://twitter.com/basketbols


, 2018-07-27 14:20, pirms 6 gadiem
Talantīgs spēlētājs! Lai viss izdodas!!
, 2018-07-27 14:35, pirms 6 gadiem
Piekrītu Gatim. Viņam ir vēl 2-3 gadi fiziski jānobriest, lai parādītu savu īsto varējumu. Ļoti gudrs spēlētājs ar labu metienu un atbistošiem parametriem 4nr pozīcijai. Tikai darbs darbs un vēlreiz darbs!
, 2018-07-27 15:46, pirms 6 gadiem
Miska looti svarigs speletajs sai izlasei. Principa komanda nav vaajo vietu. Speeciiga areeja linija- Zagars, Kurucs, Ojārs, Snipke, Viksne utt, gan loti specigs garais gals- Miska, Mezulis, Berkis.. Visiem minetajiem aizvaditaja sezona pieredze un liels speles laiks LBL1 vai Spanija+ ir vairaki speletaji, kuri var izsaut.. Gaidu augstu vietu!!
, 2018-07-27 16:13, pirms 6 gadiem
Ja būs īsts valsts patriots, tad nomainīs uzvārdu uz 'Lācēns' !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-27 16:48, pirms 6 gadiem
kuklitis rakstīja: Ja būs īsts valsts patriots, tad nomainīs uzvārdu uz 'Lācēns' !
Nav jāmaina - jāpārtulko!Varu kļūdīties,bet manuprāt lietuviski-mežs
, 2018-07-28 00:23, pirms 6 gadiem
Latvijā beidzot daudz maz normāls turnīrs.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.