Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Artūrs Visockis-Rubenis: "Nolēmām kalt dzelzi riktīgā karstumā"

Artūrs Visockis-Rubenis: "Nolēmām kalt dzelzi riktīgā karstumā"
Artūrs Visockis-Rubenis
Foto: Basket.ee

"Mums ir ierobežots spēlētāju resurss, tāpēc ļoti jārūpējas, lai labākie spēlētāji procesa laikā neizkristu ārā. Veidojām komandu tā, lai puiši treniņnometnē ierastos veseli un gatavi darbam," Latvijas U18 junioru basketbola izlases treneris Artūrs Visockis-Rubenis atklāja gatavošanās nianses Eiropas čempionātam, kas 28. jūlijā sāksies Liepājā un Ventspilī.

Kurā brīdī pirmo reizi ieraudzīji 2000. gadā dzimušos puišus?
Artūru Žagaru, šķiet, ieraudzīju 12 gadu vecumā “Trīs punktu” nometnē (Artūrs Visocka-Rubeņa iniciatīva vasaras darbam ar jaunajiem spēlētājiem – Sportacentrs.com). Viņš uzreiz iekrita acīs, lai gan spēlēja pie divus gadus vecākiem puišiem. Artūrs izcēlās ar radošumu un basketbola mīlestību.

Lielāko daļu puišu pirmo reizi iepazinu Latvijas U14 izlasē. Latvijas Basketbola savienība darbu ar šī vecuma spēlētājiem uzticēja Robertam Zeilem un man. Tajā vasarā Latvija bija Baltijas U14 kausa rīkotāja, ar tiesībām izveidot divas komandas. Roberts vadīja pirmo komandu, es viņam palīdzēju. Vienlaikus strādāju ar otro komandu. Tas ļāva ieraudzīt vairāk spēlētāju.

Teici, ka strādāji ar “underdog” komandu. Kā puišiem veicas?
Grūti uzreiz nosaukt precīzu spēlētāju sadalījumu, taču izaugsmes ceļu basketbolā turpina gan vieni, gan otri. Piemēram, Niks Salenieks bija pēdējais, kurš palika aiz U18 izlases divpadsmitnieka, taču varu teikt, ka savu talantu un iespējas viņš izmanto tuvu 100%. Nupat viņš uzvarēja “Ballzy” 1 pret 1 izaicinājuma turnīrā. Ļoti ceru, ka viņš tiks iekļauts Latvijas U18 3x3 izlasē.

Zinu, ka Latvijas U18 meiteņu izlase vienlaikus ir pamats 3x3 komandas izveidei. Vai puišiem notiek līdzīgi?
Tieši tā pati situācija. Izlases treneris visu laiku zvana, interesējas par pieejamiem kandidātiem. Atbildu – situācija nav tāda, ka spēlētājs neiztur konkurenci. Mēs veidojam sastāvu, izvēlamies cilvēkus lomām, nevis dalām labākajos un sliktākajos. Pašlaik Rodrigo Būmeisters un Niks Salenieks ir reāli Latvijas U18 3x3 izlases kandidāti.

Vai sastāva izvēle ir sāpīgākais lēmums sagatavošanās posmā? Amerikāņi saka “cilvēki tiek izvēlēti, nevis atskaitīti”.
Tie ir vieni no smagākajiem brīžiem. Darba procesā ar katru spēlētāju izveidojas ciešas attiecības. Iepazīsti viņu gan kā basketbolistu, gan personību. Izvēlēties ir visgrūtāk. Daudz vieglāk ir nepaņemt “sūdabrāli” – tādos gadījumos katrs var vainot tikai pats sevi. Daudz grūtāk ir nepaņemt spēlētāju, ja tajā brīdī meklējam kandidātu citai lomai, citam mērķim.

Izvēlētais var būt vienā līmenī ar atskaitīto. Kā saka mana sieva, vakarā pēc atskaitīšanām ar mani nav iespējams runāt. Iekšēji izdzīvoju notiekošo. Nākamajā dienā nav citu variantu kā iet uz priekšu. Mēs, treneri – Gatis Melderis, Gunārs Gailītis, Ēriks Visockis, fizioterapeite Kristīne Plūme – strādājam, lai visi puiši nākamajās sezonās būtu ieguvēji.

Izlases darba sākums parasti tiek pamanīts brīdī, kad sākas treniņnometne. Reāli – pirms tam ir izvēles process, Baltijas jūras kauss. Cik daudz laika ieguldīts?
No brīža, kad Latvijas Basketbola savienība apstiprināja mani par izlases treneri, ieguldīts ļoti daudz laika. Daudz sekoju puišiem, kuri spēlēja U14 un 16 izlasēs – centos internetā atrast Artūra Žagara un Artūra Kuruca spēles. Palīdzēja apstāklis, ka virkne kandidātu šosezon spēlēja LBL komandās – pretinieku skautings kļuva personiskāks. Domāt, kā uzvarēt pretiniekus un vienlaikus – kā nodrošināt spēlētāju izaugsmi.

Izlase ir ikdienas process – domāšana, būvēšana, apspriešanās ar kolēģiem. Jo vairāk viedokļu, jo vairāk informācijas iegūstam. Protams, brīžiem esam subjektīvi, taču cenšamies izveidot labāko komandu no šajā brīdī pieejamiem spēlētājiem.

Latvijas U18 izlasei bija daudz pārbaudes spēļu pret labām komandām – Vāciju, Spāniju, Lietuvu, Franciju, Igauniju. Tā bija mājinieku priekšrocības izmantošana, trenera vēlēšanās vai viss kopā?
Viss kopā. Izlases menedžeris Emīls Toms paveica lielisku darbu – no pirmās dienas komunicēja ar ārzemju federācijām un komandām. Rezultātā izdevās iegūt ļoti kvalitatīvus pretiniekus. Iepriekšējā pieredze U16 līmenī deva apziņu, ka nevēlamies būt pārbaudes spēļu čempioni. Ja pārliecinoši uzvari – nevari saprast, vai esi tik labs, vai pretinieks švaks. Šoreiz nolēmām kalt dzelzi riktīgā karstumā un ar kārtīgiem sitieniem. Paldies Emīlam Tomam!

Tev ir komanda aiz komandas. Kāda viņa ir?
Tā tiešām ir komanda aiz komandas, lai gan visi esam viena liela Komanda. Iespējams, pārāk bieži lietots teiciens, taču esam kā viena ģimene. Treniņnometnes laikā pavadām kopā daudz vairāk laika nekā ar savām ģimenēm.

Mums ir izcila fizioterapeite Kristīne Plūme. Divus gadus strādāja Latvijas Universitātē, šogad palīdzēja BK “Ogre”. Viņa dod sievietes pieskārienu. Patīk, ka Kristīne ar spēlētājiem neauklējas – risina problēmas un liek puišiem par tām domāt.

Fiziskās sagatavotības treneris Ēriks Visockis ir mans brālis – viens no labākajiem savas jomas speciālistiem Latvijā. Mani tiešie palīgi ir Gatis Melderis, Gunārs Gailītis un Roberts Zeile. Nesen mums pievienojās arī Ainars Bagatskis – treneris ar savu viedokli un redzējumu.

Trenera Bagatska kalendārs neļāva viņam pievienoties tik ātri, kā gribējām. Tas radīja nelielu iekšēju stresu, taču laikā kopš viņa pievienošanās turpinām augt kā komanda. Arī treneris iejutās palīga-konsultanta lomā – tagad pieraduši visi.

Roberts Zeile spēlētājus pazīst vislabāk – viņš spēlēs atbild par maiņām. Jaunatnes līgā audzinājis puišus no mazām dienām, pret viņiem spēlējis. Gunārs Gailītis analizē aizsardzību. Gatis Melderis un Ainars Bagatskis nāk ar vispārējiem padomiem, idejām.

Eiropas U18 čempionātos redzams, ka spēlētāji kļūst arvien lielāki. Fiziskajā sagatavotībā jāiegulda arvien vairāk darba. Cik liela loma tam bija gatavošanās procesā?
Manuprāt, fiziskā sagatavotība – kura cieši savijas ar fizioterapiju – kļuvusi par būtisku Latvijas Basketbola savienības prioritāti. LBS piešķirtie līdzekļi ļauj algot augsta līmeņa speciālistus. Mums ir ierobežots spēlētāju resurss, tāpēc ļoti jārūpējas, lai labākie spēlētāji procesa laikā neizkristu ārā.

Darbs sākās ziemā, savukārt vasarā – divas nedēļas pirms treniņnometnes sākuma – spēlētāji varēja individuāli trenēties zālē pie Ērika Visocka. Sagatavot sevi, īpaši, ja nebija citu iespēju. Ļoti daudzi puiši to izmantoja, citi trenējās klubu sistēmās.

Ziemā runājām – vēlamies, lai puiši vasarā atnāk, gatavi darbam. Lai mazinātu laika periodu, kurā nepieciešama medicīniska iejaukšanās, atveseļošana. Lai varētu uzreiz trenēties. Puiši padomu ņēma vērā, tai skaitā savās sistēmās pie saviem treneriem. Lielākā daļa atnāca labā gatavībā, vismaz veseli. Varējām saplānot labas slodzes, nodrošināt labu sagatavotību un vienlaikus – saglabāt veselību. Nometnes laikā bijuši tikai spēlēs gūtie savainojumi – sitieni, kritieni, galvassāpes.

Tātad spēlētāju medicīniskās kartes vasarā, salīdzinājumā ar ziemu, kļuva labākas?
Tā tiešām ir – ieskaitot darbu savās basketbola organizācijās. Laicīgi sākām darīt preventīvās lietas.

Tu teici, ka LBS atbalsts palīdzējis noalgot augsta līmeņa speciālistus. Vai tas bija iespējams laikā, kad ar jaunatnes izlasēm strādāji pirmo reizi?
Laba treneru komanda bija arī U16 izlasē. Kāda bija situācija pirms 10 gadiem, nemācēšu pateikt. Zinu, ka toreiz fiziskajai sagatavotībai netika veltīta tāda loma. Akcenti mainījušies, treneru pienākums ir nodrošināt profesionālu treniņprocesu. Tādā veidā parādām spēlētājiem, ka viņi ir svarīgi Latvijas basketbolam. Par viņiem rūpējas, nodrošina apstākļus un parāda, ka tiekot līdz vīriešu vai sieviešu valstsvienībām, viņiem centīsies piedāvāt nodrošinājumu vēl augstākā līmenī.

Par darbu izlasēs neviens spēlētājs naudu nesaņem – te nāk brīvprātīgi. LBS pienākums ir atmaksāt, nodrošinot brīvprātīgajiem maksimāli profesionālu vidi.

Jaunākās tendences liecina, ka atlētisma un fiziskās sagatavotības nozīme basketbolā turpina pieaugt. Kādas šobrīd ir proporcijas starp fiziku, psiholoģiju, taktiku?
Basketbols kļūst fiziskāks, ķermeņi lielāki. Taču, runājot par garajiem spēlētājiem, atgādinu – ne jau centimetri izsaka visu. Izsaka tavas prasmes. Tās nosaka tavu pozīciju un izmantojamību laukumā. Latvijas izlase nav lielākā centimetros – mums ir spēlētāji, kuri uz citu komandu fona izskatās pat divus gadus jaunāki.

Mācām no pirmās dienas – spēlētāji to pieņēmuši un, ceru, noturēs līdz galam – ka raksturs un iekšējais spēks nosaka patieso spēku vairāk nekā muskuļu apkārtmērs. Atsevišķas pretinieku komandas ir izmēros lielākas par mums, taču mēs spējam likt pretī daudz citu lietu.

Kuri ir mūsu komandas spēka punkti?
Vidējais aritmētiskais summā, kuru varam kopā savākt. Visu pūļu summa – tas ir mūsu lielākais spēks gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ja viens otram palīdzam, ja plusojam klāt, ar to esam pārāki par citiem. Katrs atsevišķi tik daudz nevaram.

Zināms, ka Eiropas U18 čempionāta zaru pārdale notiks Liepājā un Ventspilī. Cik spēcīgs, tavuprāt, ir Ventspils zars?
Domāju, ka Ventspilī ļoti spēcīgas ir abas grupas. Savā ziņā katra spēle būs kā pēdējā. Var pienākt situācija, kurā būs jānospēlē ļoti gudri. Nevienā brīdī nevaram rēķināt, kurš pretinieks no otras grupas būtu ērtāks. Visās komandās ir talanti, savas tendences, daudz spēka. Ticam, ka viss ir atkarīgs no mums. Ja būsim vislabāk sagatavojušies un – gatavi spēlei – un cīnīsimies, tad varam uzvarēt jebkuru. Negaidot uz pretinieku savainojumiem vai astotdaļfināla pāru maiņām.

Īpašais piedāvājums “Seko Latvijas U18 izlasei”

Skatītājiem ir iespēja apmeklēt visas Latvijas spēles, Basket.lv un Bezrindas.lv izvēloties piedāvājumu “Seko Latvijas U18 izlasei”. Piedāvājuma cena – 15 eiro (+0,60 eiro komisija) par septiņām spēlēm. Pirmās četras spēles notiks 28., 29., 31. jūlijā, kā arī 1. augustā plkst. 18:30 Ventspils Olimpiskajā centrā, savukārt 3.-5. augustā Latvija spēlēs galvaspilsētā – “Arēnā Rīga” vai “Elektrum” Olimpiskajā centrā.

Dienas biļete Liepājā un Ventspilī maksā 3 eiro (+0,60 eiro komisija). Spēļu dienās no plkst. 13:00 biļetes varēs iegādāties Ventspils Olimpiskā centra foajē.

Par U18 čempionātu

Latvija trešo reizi rīko Eiropas U18 čempionātu basketbolā vīriešiem – tas ir prestižākais jaunatnes turnīrs. Sacensībās piedalās 2000. gadā dzimuši un jaunāki spēlētāji. Latvija 2007. un 2010. gadā izcīnīja bronzas medaļu, bet 2013. gadā Liepājā un Rīgā tika līdz ceturtajai vietai.

Eiropas U18 čempionāts tiek līdzfinansēts no valsts līdzekļiem. Turnīru atbalsta Liepājas, Ventspils un Rīgas pašvaldības. Visas spēles tiks pārraidītas FIBA kanālā YouTube. Latvijas spēles, kā arī pusfinālu un finālu translēs LTV7.

KALENDĀRS (Ventspils; Liepāja)

Sestdiena, 28. jūlijs
14:00 Turcija – Vācija; Lielbritānija – Melnkalne
16:15 Grieķija – Itālija; Lietuva – Serbija
18:30 Horvātija – Latvija; Spānija – Bosnija
20:45 Krievija – Francija; Ukraina – Somija

Svētdiena, 29. jūlijs
14:00 Itālija – Horvātija; Serbija – Lielbritānija
16:15 Francija – Turcija; Melnkalne – Lietuva
18:30 Latvija – Grieķija; Bosnija – Ukraina
20:45 Vācija – Krievija; Somija – Spānija

Otrdiena, 31. jūlijs
14:00 Horvātija – Grieķija; Melnkalne – Serbija
16:15 Turcija – Krievija; Somija – Bosnija
18:30 Itālija – Latvija; Lietuva – Lielbritānija
20:45 Francija – Vācija; Spānija – Ukraina

Seko Eiropas U18 čempionātam: #FIBAU18Europe #TrīsZvaigznes
https://www.facebook.com/basketbols
https://twitter.com/basketbols


, 2018-07-26 13:22, pirms 6 gadiem
Atceros, vienreiz biju aizbraucis uz Kāruma kausu un spēlēja DSN pret Cēsīm un Žagars tad uguņoja, Cēsīm arī bija viens līderis un tagad domājot tas bija Kurucs, bet jau tad varēja teikt, ka šiem puišiem ir talants.
, 2018-07-26 13:37, pirms 6 gadiem
roberts-LVA rakstīja: Atceros, vienreiz biju aizbraucis uz Kāruma kausu un spēlēja DSN pret Cēsīm un Žagars tad uguņoja, Cēsīm arī bija viens līderis un tagad domājot tas bija Kurucs, bet jau tad varēja teikt, ka šiem puišiem ir talants.
Pietiekami daudz šitie U-13 stāri ne vienmēr paliek stāri līdz U-18 vai U-20 vecumam. Dzīvosim, redzēsim.
, 2018-07-26 14:37, pirms 6 gadiem
Sastāvs ir labs, galvenais lai nevelk deķi katrs uz savu pusi un treneri nepārkombinējās
, 2018-07-26 17:51, pirms 6 gadiem
Уже на утро вы бросите курить, если сделаете одну простою хитрость - https://bit.ly/2uNRkTC И не важен Ваш стаж курения, эффект 100%! Вас будет тошнить только от мысли о сигаретах! Не доводите до проблем с легкими, сердцем и потенцией, завязывайте прямо сейчас!
, 2018-07-27 13:16, pirms 6 gadiem
Ir dīdžejs, kurš spēlē plates un ir kāds, kam naudiņas un kompleksu gana daudz, kurš to mūziku pasūta.... Gaidīsim rezultātus, tad varēs spriest, par patieso viedumu un profesionalitāti šīs izlases treneru korpusam, nevis skaisti teksti, bet darbi un rezultāti, par to cik objektīvi tiek komplektētas izlases...
p.s. tik lūdzu dārgie profesionāļi, ja arī kaut kas neizdodas, tad mākat paņemt sitienu uz sevi, nevis dzejot, kur augumi pārāki, kur džeki mentāli spēcīgi u.t.t., jo tādā manierē parasti šie "profesionāļi treneri" beigās noveļ atbildību uz saviem spēlētājiem, kurus paši vien kā labākos ir izvēlējušies. Man reāli mestos baisi, ar tādu ģenerāli doties kaujā....
, 2018-07-27 20:24, pirms 6 gadiem
varis_laikamasina_1837982986239790 rakstīja: Ir dīdžejs, kurš spēlē plates un ir kāds, kam naudiņas un kompleksu gana daudz, kurš to mūziku pasūta.... Gaidīsim rezultātus, tad varēs spriest, par patieso viedumu un profesionalitāti šīs izlases treneru korpusam, nevis skaisti teksti, bet darbi un rezultāti, par to cik objektīvi tiek komplektētas izlases...
p.s. tik lūdzu dārgie profesionāļi, ja arī kaut kas neizdodas, tad mākat paņemt sitienu uz sevi, nevis dzejot, kur augumi pārāki, kur džeki mentāli spēcīgi u.t.t., jo tādā manierē parasti šie "profesionāļi treneri" beigās noveļ atbildību uz saviem spēlētājiem, kurus paši vien kā labākos ir izvēlējušies. Man reāli mestos baisi, ar tādu ģenerāli doties kaujā....
Kāpēc jāraksta tik daudz sviests par neko?
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.