Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PK kvalifikācija: Latvija bez Porziņģa un NBA spēlētājiem?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

PK kvalifikācija: Latvija bez Porziņģa un NBA spēlētājiem?
Stefans Karijs 2014. gada Pasaules kausa izcīņas spēlē pret Turciju
Foto: AP/Scanpix

ASV vīriešu basketbola izlasi nākamās Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlēs varētu veidot NBA attīstības līgas spēlētāji, pieļauj FIBA un ASV Basketbola federācijas pārstāvji. Jaunās sistēmas ietvaros arī eiropiešiem var nākties iztikt bez palīgspēkiem no Atlantijas okeāna otras puses.

Starptautiskā Basketbola federācija 15. septembrī preses konferencē Lillē publiskoja valstsvienību “logus” 2017.-2021. gadā paredzētajiem turnīriem. Pasaules kausa kvalifikācijas spēles notiks sešos “logos” no 2017. gada novembra līdz 2019. gada februārim.

1) 2017. gada 20.-28. novembris;
2) 2018. gada 19.-27. februāris, 25. jūnijs-3. jūlijs, 10.-18. septembris, 26. novembris-4.decembris;
3) 2019. gada 18.-26. februāris;
4) 2019. gada septembris – Pasaules kausa izcīņa Ķīnā (maksimums 28 dienas treniņiem un divas dienas ceļošanai).

Katra "loga" garums būs deviņas dienas, no pirmdienas līdz nākamajai otrdienai. Šajā laikā paredzēts aizvadīt 1-2 spēles. Pirmā spēle paredzēta ceturtdien vai piektdien, otrā spēle svētdien vai pirmdien. “Logā” ierēķināts arī ceļošanai paredzētais laiks.

Eiropas 32 labākās komandas tiks sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām vienībām katrā (A, B, C, D, E, F, G, H). Trīs labākās izlases no katras apakšgrupas iekļūs otrajā kārtā, kur 24 komandas tiks sadalītas četrās grupās pa sešām izlasēm katrā (I, J, K, L). Katras grupas trīs spēcīgākās komandas kvalificēsies finālturnīram. Olimpiskajām spēlēm varēs kvalificēties tikai PK dalībnieces.

Četri no sešiem “logiem” pārklāsies ar NBA sezonu. Vienīgie izņēmumi paredzēti 2018. gada jūnijā un septembrī. Profesionālo līgu spēles “logu” laikā tiks pārtrauktas, taču NBA īpašnieki tādu iespēju vienprātīgi noraidījuši. Īsu brīdi pastāvēja iecere atbrīvot spēlētājus NBA Zvaigžņu spēles nedēļas nogalē, taču vēlāk tā tika izņemta no dienas kārtības.

Ņemot vērā, ka ASV izlasei “logu” laikā nebūs pieejami NBA spēlētāji, tika apspriestas trīs alternatīvas:

1) veidot valstsvienību no NCAA studentiem, kuru sezona risinās no novembra vidus līdz aprīļa sākumam;
2) pulcēt izlasi no ārzemēs maizi pelnošajiem ASV basketbolistiem, kuri izmētāti pa visu pasauli;
3) izveidot komandu no D-līgas spēlētājiem.

Trešais variants pagaidām tiek uzskatīts par perspektīvāko.

“Visa koncepcija tika attīstīta ļoti ciešā sadarbībā ar NBA un ASV Basketbola federāciju,” FIBA sporta direktors Predrags Bogosavļevs pastāstīja ESPN.com. “Viņiem ir grūtības dabūt NBA spēlētājus kvalifikācijas spēlēm, taču viena no rezerves iespējām ir iesaistīt D-līgas spēlētājus.”

FIBA un NBA turpina meklēt kompromisu. Ženēvas mērķis ir nodrošināt NBA spēlētāju līdzdalību Pasaules kausa izcīņā un Olimpiskajās spēlēs. “Mainot sistēmu, mums jāizvēlas starp labāko NBA spēlētāju klātbūtni vai prombūtni finālturnīros,” piezīmē Bogosavļevs.

“NBA bija tuvu tam, lai aizliegtu savu spēlētāju piedalīšanos FIBA turnīros. Atradām risinājumu, iesaistot NBA komisāra vietnieku un vienlaikus FIBA valdes locekli Marku Teitumu. Ceram, ka tāda sadarbība turpināsies.”

Pārmaiņas var ietekmēt arī ASV izlases treneru korpusu. Maika Kžiževska iespējas februārī vadīt valstsvienību būtu tuvu nullei, jo “Marta trakums” (NCAA pirmās divizijas čempionāts) atrastos tikai dažu nedēļu attālumā.

Spānijas valstsvienības galvenais treneris Serdžo Skariolo domā, ka jaunā sistēma dod papildus iespējas jaunajiem spēlētājiem. “Viņiem būs iespēja sākt ātrāk spēlēt izlasē. Neatkarīgi no talanta, nepieciešama izaugsme un šīs spēles palīdzēs to panākt.”

FIBA noraida iespēju pārvērst Olimpiskās spēles par U22 turnīru.

“Notikušas dažādas sarunas,” saka FIBA pārstāvis Patriks Kollers. “Šodienas realitāte – ja pajautāsiet Lionelam Mesi, ko viņš vēlētos izcīnīt ar Argentīnas valstsvienības, viņš nosauks Pasaules kausu. Ja pajautāsiet Lebronam Džeimsam, kurā turnīrā vēlas uzvarēt, viņš nosauks Olimpiskās spēles. Tā ir realitāte.”

“Ideja ir pacelt Pasaules kausu nākamajā līmenī. Esam daudz runājuši, ko darīt ar Olimpiskajām spēlēm, taču joprojām ticam, ka tām ir pozitīva ietekme uz basketbolu, tāpēc būtu nepareizi samazināt to nozīmi. Tāpēc atstāsim Olimpiskās spēles, kādas tās ir.”

Lai kvalificētos Pasaules kausa izcīņai, ASV izlasei 2019. gadā jāfinišē starp septiņām vadošajām Amerikas komandām. Amerikāņu “dziļums” ļaus to paveikt, taču virknei citu izlašu, piemēram, Kanādai un Francijai, NBA spēlētāju nepieejamība var iecirst lielāku robu. Arī Latvijai jārēķinās, ka Pasaules kausa kvalifikācijā nāksies iztikt bez NBA basketbolistiem.

Izmantotie resursi:
U.S. men's national team could use D-League...

  +8 [+] [-]

, 2015-09-24 23:00, pirms 9 gadiem
Ja nebuus NBA speletaju, tad interesanti buus paskatities uz Italijas izlasi, kura vareetu buut krietni novajinata, jo nebuus briinums, ja tajaa laikaa arii Dzentile speelees NBA.
Slēpts komentārs: SportaFansNR1

 +11 [+] [-]

, 2015-09-24 23:14, pirms 9 gadiem
Latvija tas iecērt tādu robu sastāvā, ka varbūt labāk nemaz nepiedalīties? Esam iztikuši bez NBA spēlētājiem jau pāris gadus. Iztiksim arī turpmāk

  +1 [+] [-]

, 2015-09-24 23:17, pirms 9 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Ja nebuus NBA speletaju, tad interesanti buus paskatities uz Italijas izlasi, kura vareetu buut krietni novajinata, jo nebuus briinums, ja tajaa laikaa arii Dzentile speelees NBA.
vēl interesantāk būtu pavērot tādu Spāniju bez Gazola un citas izlases kā Lietuvu un Franciju bez lielajiem čaļiem

     [+] [-]

, 2015-09-24 23:22, pirms 9 gadiem
Ziemeļamerikā visas sporta organizācijas ir tendētas uz naudas pelnīšanu. Viņiem patriotisms ir tik vien kā Tuvajos ausrumos pakarot par naftu. Tādām pārējo valstu nācijām viņīem nospļauties, jo ja kāds dabū traumu, tad ta apdrošināšana ir tīrais nieks no potenciālās peļņas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2015-09-24 23:37, pirms 9 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Porziņģim jau vienalga izlase, galvenais, ka var satikt krāsainos un repu paklausīties, un uz valodu ar viņam nospļauties, redz, kāds vīrs izaudzis! galvā skaidu KALNS!
un kas tu buutu lai vareetu spriest par Kristapu???

     [+] [-]

, 2015-09-24 23:44, pirms 9 gadiem
haincs haralds grafs rakstīja: fiba lohi,nav ko ticu teikt ,viiss ka tagad bija zajebiso ,ne lohiem jaizdoma kaut kada huina ,ne?
bomār, kas tev noticis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-25 00:02, pirms 9 gadiem
Nezinu gan vai es īpaši sekošu līdz un lepošos ar latviešiem NBA, ja nebūs iespējams tos ieraudzīt izlases sastāvā. Sviests.

     [+] [-]

, 2015-09-25 00:09, pirms 9 gadiem
Atkal sākās ar ZA līgām mēsli, kaitina !

 +10 [+] [-]

, 2015-09-25 03:57, pirms 9 gadiem
Ko juus cepaties? tas jau LV tikai ieguvums! Padomaajiet kaa piemeers shogad ja 4/1 finalaa muuseejie speletu ar Franciju bez visiem Parkeriem,Batumiem utt. Mosh buutu uzvara!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-09-25 06:41, pirms 9 gadiem
Nesaprotu kā fibas mērķis var būt pasaules kausu pacelt nākamajā līmenī, ja viņi rada situāciju kurā var gadīties ka pasaules kausā nespēlēs daudzi labākie spēlētāji, no izlasēm kuras balstās tikai uz saviem nba spēkiem.

Piemāram Itālija, Francija - šīs komandas bez nba spēlētājiem netuvu vairs nebūs tada līmenī kā iepriekš, būtībā tās būs vājākas par Latviju, kas tad francija vispār paliek bez nba čaļiem?

Latvijai gan ši ir ārkārtīgi laba ziņa, jo mēs esam gandrīz vienīgie kas nezaudē neko(Tā ķā porziņģis vēl nav spēlējis izlasē un viņa pienesums tai nav redzēts), Uz eiropas komandu fona mēs gandrīz vai par favorītiem paliekam
Slēpts komentārs: Lin#7
Slēpts komentārs: aichels

  +1 [+] [-]

, 2015-09-25 09:06, pirms 9 gadiem
Lin#7 rakstīja: Būsim realisti bez Porziņģa , D.Bērtāna, un Siliņa nevaram tikt ne OS ne pasaules kausā....
Piedošanu, bet šis apgalvojums ir stipri vien atkarīgs no tā kāds sastāvs ir citām valstīm, ja frančiem ir jāiztiek bez Tonija, Rūdija un citiem NBA spīdekļiem tad es teiktu, ka viņi ir aptuveni vienā katlā liekami ar mums.

     [+] [-]

, 2015-09-25 11:01, pirms 9 gadiem
Edgars rakstīja: Piedošanu, bet šis apgalvojums ir stipri vien atkarīgs no tā kāds sastāvs ir citām valstīm, ja frančiem ir jāiztiek bez Tonija, Rūdija un citiem NBA spīdekļiem tad es teiktu, ka viņi ir aptuveni vienā katlā liekami ar mums.
Da tadam basketa lielvalstis var savakt pat 3 lidzvertigus sastavus musu izlasei... vienkarshi tie uzvardi mums nebus tik pazistami.... mes priecajamies par daziem eiroligas speletajiem kamer shiem vinju pa pilno...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-09-25 13:56, pirms 9 gadiem
AlanRich rakstīja: Latvija tas iecērt tādu robu sastāvā, ka varbūt labāk nemaz nepiedalīties? Esam iztikuši bez NBA spēlētājiem jau pāris gadus. Iztiksim arī turpmāk
Un cik bieži esam tikuši uz PK?

     [+] [-]

, 2015-09-25 14:17, pirms 9 gadiem
DŽEKS pamatīgi pārspīlē. OS zelts un NBA gredzens, par šo varētu pastrīdēties, kurš vērtīgāks. Par futbolu gan šaubu nav, jo tur izlasē visiem spēlē labākie kaut uz špricēm!

     [+] [-]

, 2015-09-25 14:20, pirms 9 gadiem
Lin#7 rakstīja: Būsim realisti bez Porziņģa , D.Bērtāna, un Siliņa nevaram tikt ne OS ne pasaules kausā....
Bez Biedriņa

     [+] [-]

, 2015-09-25 14:22, pirms 9 gadiem
jaaniits rakstīja: Ko juus cepaties? tas jau LV tikai ieguvums! Padomaajiet kaa piemeers shogad ja 4/1 finalaa muuseejie speletu ar Franciju bez visiem Parkeriem,Batumiem utt. Mosh buutu uzvara!
Ja zaudētu būtu liels kauns, bet ja uzvarētu nebūtu gandarijuma, jo viņiem nespēlēja labākie. Tad vispār lai netaisa turnīru, ja nebrauc labākie!

     [+] [-]

, 2015-09-25 14:44, pirms 9 gadiem
jaaniits rakstīja: Ko juus cepaties? tas jau LV tikai ieguvums! Padomaajiet kaa piemeers shogad ja 4/1 finalaa muuseejie speletu ar Franciju bez visiem Parkeriem,Batumiem utt. Mosh buutu uzvara!
Ko Tu zīlē kafijas biezumos, dzīvo realitātē, ak šie bērni!

     [+] [-]

, 2015-09-25 15:36, pirms 9 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Atkal sākās ar ZA līgām mēsli, kaitina !
Ko tad viņi nodarīja tagad? Loģiski, ja ieliek spēles sezonas laikā, tad nevienam brīvdienas pa godu netaisīs.