Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Ciprusa programma: LBS darbs ar plus zīmi, bet nepieciešams restarts

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ciprusa programma: LBS darbs ar plus zīmi, bet nepieciešams restarts
Kaspars Cipruss. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, f64

Sportacentrs.com piedāvā alfabētiskā secībā iepazīties ar Latvijas Basketbola savienības prezidenta amata kandidātu programmām. Tekstā saglabātas programmā pamanītās gramatikas un stila kļūdas.

Kaspara Ciprusa rīcības programma (2020-2024)

21 (3x7) princips, kas veicinās Latvijas basketbola attīstību

Pēdējos 10 gados LBS darbs vērtējams ar plus zīmi
+Labi rezultāti starptautiskajās sacensībās.

+Jaunatnes sacensībās iesaistīto bērnu un jauniešu skaits pieaudzis, kaut arī kopumā valstī demogrāfiskā tendence bijusi krasi negatīva.

+Latvijā ir labi, pat izcili spēlētāji, kā arī labi treneri.

+Nav pamata krasi lauzt desmit gados veidoto, tomēr sistēmai ir nepieciešams restarts.

+Lai to veiktu, jāsaprot, kā tā darbojas un, pateicoties pieredzei Latvijas Jaunatnes basketbola līgas direktora amatā, esmu informēts arī par neizmantotajām rezervēm un kļūdām.

+Paldies LBS biedriem, kuri man izvirzīja. Ievēlēšanas gadījumā savā darbībā izvirzīšu mērķus un sekošu principiem, kurus tagad nododu apspriešanai.

Kvalitatīvi organizētas sacensības

1) LBS rīkoto sacensību prioritāte pār citu organizāciju rīkotajiem turnīriem. Stingrāka kārtība sacensību grafika saskaņošanā, LBS kontrole pār licencēto personu (spēlētāju, treneru, tiesnešu) līdzdalību citu organizāciju rīkotajās sacensībās.

2) Stingru noteikumu ievērošanu, kas regulē spēlētāju pārejas starp komandām, tai skaitā jauniešu vecumā.

3) Laikus sastādīt un stingri ievērot sacensību kalendārus visos LBS rīkotajos turnīros, lai atvieglotu iespēju dalībniekiem plānot finansējumu, treniņu procesu un līdzjutējiem sekot līdzi basketbola norisēm.

4) LJBL sacensību sistēmas izvērtēšana un korekcija, izvērtējot konkrēta vecuma grupu lietderību. Nodrošināt noteikumu ievērošanu, kas regulē spēlētāju pārejas starp komandām, tai skaitā jauniešu vecumā. Jaunatnes sacensību sistēma jāorientē uz to, lai sagatavotu jauniešus basketbola spēlēšanai profesionāli vai amatieru līmenī, nevis jāpārslogo jauniešus. Sadarbojoties ar IZM, risināt jautājumu par treneru atalgojuma principu pārskatīšanu.

5) Turpināt sadarbību ar kaimiņvalstīm, organizējot augstākā līmeņa klubu turnīrus (LBL, LSBL), paplašināt iesaistīto valstu skaitu.

6) Palielināt mārketinga un, iespēju robežās, finansiālo palīdzību LBL2 sacensību dalībniekiem, palīdzot nostiprināties reģionālajiem basketbola klubiem, kā arī iesaistīt LBL2 un LBL3 komandu spēlētājus regulārās 3x3 basketbola sacensībās.

7) Rīkot basketbola popularizēšanas pasākumus reģionos (Zvaigžņu spēles, reģionālo izlašu sacensības, meistarības konkursi utt.).

Attīstību sekmējoša vide

8) Uzlabot savstarpējo attiecību kultūru. Sākot ar LJBL, kur treneri, arī vecāki, bieži aizmirst, ka spēlētāji un arī lielākā daļa tiesnešu ir bērni, kuri vēl tikai mācās spēlēt un tiesāt.

9) Sporta skolās jāmāca ne tikai basketbola tehnika un taktika. Sportiskais rezultāts nav vienīgais treneru darba kvalitātes kritērijs – trenerim jābūt arī paraugam un audzinātājam. Pārmaiņas var panākt pacietīgā ilgtermiņa darbā, gan popularizējot labākos paraugus, gan stingrāk vēršoties pret dažādiem pārkāpumiem.

10) Ar komunikācijas stilu rādīt piemēru, ka diskusija klātienē ir lietderīgāka par ierakstu sociālajos tīklos.

11) Perspektīvo basketbolistu mērķtiecīga meklēšana un iesaiste treniņos, apzinot situāciju visos Latvijas reģionos.

12) Treneru tālākizglītības veicināšana – seminārus un pieredzējušo treneru meistarklašu organizēšana ne tikai Rīgā, maksimāli atbalstot reģionālos basketbola centrus.

13) Pienācīgi novērtēt “mazo” sporta skolu un treneru paveikto darbu, perspektīvajiem basketbolistiem no 15-16 gadu vecuma nodrošinot iespēju kvalitatīvi trenēties un mācīties Latvijā, tā konkurējot ar ārzemju piedāvājumiem.

14) Nostiprināt basketbola sporta veida pozīcijas augstskolās, sabalansējot kvalitatīvus treniņus svarīgajā pārejas posmā 18-22 gadu vecumā ar iespēju jaunajiem basketbolistiem iegūt izglītību.

Latvijas vizītkarte – panākumi starptautiskajās sacensībās

15) Atjaunot “Basketbola akadēmiju”, nodrošinot iespēju izlašu treneriem sezonas laikā regulāri strādāt ar U16 un U18 izlašu kandidātiem.

16) Nodrošināt pēctecību izlašu darbā, izveidot centralizētu datu bāzi par spēlētājiem, viņu izaugsmes un veselības stāvokļa rādītājiem.

17) Morāli un materiāli atalgot jauniešu trenerus, kuru audzēkņi valstsvienību sastāvā piedalās augstākā līmeņa starptautiskajās sacensībās pieaugušo konkurencē.

18) Izstrādāt programmu un panākt finansējumu to klubu atbalstam, kuru sastāvos valsts izlašu kandidāti regulāri piedalās starptautiskajos turnīros.

19) Nodrošināt regulāru otrās izlases darbu, studentu izlašu līdzdalību Universiādēs.

20) Izmantot labās starta pozīcijas 3x3 basketbolā, lai Latvijā attīstītu 3x3 sacensību sistēmu gan jauniešu, gan pieaugušo līmenī, kā arī izstrādātu un pilnveidotu specifisku treniņu metodiku.

21) Nodrošināt profesionālus darba apstākļus valstsvienībās (ieskaitot apdrošināšanu) ar visu labāko spēlētāju līdzdalību.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-22 15:03, pirms 4 gadiem
Bija slinks basketbolists, kaapeec, lai tagad buutu savaadaak?

  +1 [+] [-]

, 2019-12-22 15:47, pirms 4 gadiem
Izskatās, ka abi ar Aneti kopā rakstijuši

     [+] [-]

, 2019-12-22 16:24, pirms 4 gadiem
Manuprāt, tieši K. Ciprusa laikā LJBL finālos puišu kādā no vecuma grupām sacensību kalendārs, maigi sakot, tika pieskaņots vienas komandas interesēm (DSN). Tā ka solītais īsti nesaskan ar līdz šim darīto.

     [+] [-]

, 2019-12-22 17:43, pirms 4 gadiem
Galvenais, lai cilvēki saprot, ka netiks balsots ne par šiem kandidātiem, ne par viņu plāniem, bet gan par poitiskajiem spēkiem kas aiz viņiem stāv!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-12-22 20:53, pirms 4 gadiem
Laba ideja par Basketbola akadēmijas atjaunošanu, bet par finansēm gandrīz nekā. Jāni Ozol, beidz spamot. Basketbols partijām nav interesants, jo tur naudu prasa, nevis dod. Protams, LBS prezidentam ir jābūt politiskai aizmugurei un kontaktiem varas gaiteņos, lai varētu izsist naudu no valsts budžeta.

     [+] [-]

, 2019-12-22 20:55, pirms 4 gadiem
Izlasīju visas 3 programmas. Vējonim ir vislabākā, Anetei un Ciprusam dalīta 2.-3.vieta.

     [+] [-]

, 2019-12-22 21:37, pirms 4 gadiem
otins rakstīja: Laba ideja par Basketbola akadēmijas atjaunošanu, bet par finansēm gandrīz nekā. Jāni Ozol, beidz spamot. Basketbols partijām nav interesants, jo tur naudu prasa, nevis dod. Protams, LBS prezidentam ir jābūt politiskai aizmugurei un kontaktiem varas gaiteņos, lai varētu izsist naudu no valsts budžeta.
Tu no Teletubija Šū domā, ka kaut centu izsist varētu? Tā maita visu sportam nogriezīs.

     [+] [-]

, 2019-12-22 22:13, pirms 4 gadiem
eevelee rakstīja: Tu no Teletubija Šū domā, ka kaut centu izsist varētu? Tā maita visu sportam nogriezīs.
Domā Šuplinsku? Viņa taču solīja atrast finansējumu sporta būvju pabeigšanai.

  -1 [+] [-]

, 2019-12-23 13:54, pirms 4 gadiem
izskatas pec zabaka-liela,netira un novalkata...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja