Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

"Žalgiris" neļaus saviem spēlētājiem pārstāvēt izlasi sezonas laikā

"Žalgiris" neļaus saviem spēlētājiem pārstāvēt izlasi sezonas laikā
Foto: Kauņas Žalgiris

Lietuvas basketbola kluba Kauņas „Žalgiris” ģenerālmenedžeris Pauļus Motejūns savas valsts medijiem apstiprinājis, ka neļaus uz izlasēm izsauktajiem spēlētājiem atstāt klubu sezonas laikā. Savukārt Spānijas Basketbola federācija paziņojusi, ka par spīti Eirolīgas klubu nostājai tāpat izsauks spēlētājus uz izlasi.

„Situācija sanāk šāda: kāds strādā pie tevis un saņem algu, bet tu kā darbadevējs pēkšņi viņam paziņo, ka tagad vari nestrādāt, ej savās darīšanās uz divām nedēļām, bet mēs tikmēr uzspēlēsim Eirolīgā,” Lietuvas medijam „15min” izteicās Pauļus Motejūns, skaidrojot savu nostāju nelaist spēlētājus uz izlases spēlēm FIBA jaunajā skandalozajā kalendārā, kas paredz kvalifikācijas spēles klubu sezonas gaitā.

„Kā gan mēs Eirolīgā izskatītos ar sešiem leģionāriem un dublieriem?” retoriski vaicāja Motejūns. „Šeit pat nav, par ko runāt. Ja mēs laistu spēlētājus uz izlasēm, tad paliktu ar mazāk nekā pusi komandas, bet mums taču jāspēlē ar Eirolīgas grandiem.”

„Žalgira” lēmums iespaidos ne tikai Lietuvas izlasi, kurai būs jāiztiek bez Artūra Milakņa, Pauļus Jankūna, Antana Kavaļauska un Edgara Ulanova, bet arī Serbiju (Vasilje Mičičs) un Franciju (Aksels Tupāns).

Motejūns turklāt piesauca arī savu līdzšinējo pieredzi spēlētāju nonākšanā konfliktsituācijā starp izlasi un klubu, minot Mičiču kā piemēru.

„Klubs maksā spēlētājam algu desmit mēnešus, sākot ar septembri. Taču Eiropas čempionāta dēļ Mičičs joprojām nav Kauņā, jo tika līdz EČ finālam un tagad palūdzis pāris brīvas dienas,” sacīja Motejūns. „Mēs maksājam naudu, un viņš spēlē Serbijas izlasē. Tā ir bezjēdzība. Mēs esam kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, un gaidām te vienu spēlētāju, te otru. Mums ir paredzēti treniņi, taču normāla pirmssezonas darba nav. Nevaram to atļauties, jo mums ir savi pienākumi pret sponsoriem un līdzjutējiem.”

Spānijas Basketbola federācijas vadītājs Horhe Garbahosa tikmēr publiski izteicies, ka uz Spānijas izlasi tāpat kā iepriekš tiks izsaukti arī Eirolīgas klubu spēlētāji, un viņš cer, ka klubi ļaus tiem piedalīties izlases spēlēs. Spānijas klubu pozitīva atbilde gan ir mazticama pat Spānijas izlases spēlētāju gadījumā (par leģionāriem, Jāni Timmu „Baskonia” sastāvā ieskaitot, nemaz nerunājot), tiesa, Spānijas basketbolistiem šeit var rasties legālas problēmas, jo Spānijas likumi paredz, ka spēlētājam jāierodas izlasē, ja viņš oficiāli tiek izsaukts uz to.

Spānijas grands "Barcelona" savu nostāju jau paudis publiski, aicinot federāciju neizvēlēties šādu soli, kas funkcionāru strīdu padarītu basketbolistiem vēl smagāku, liekot viņiem izjust sekas. "Mēs uz Eirolīgas spēlēm vēlamies visu savu spēlētāju klātbūtni," pavēstīja "Barcelona" ģenerāldirektors Alberts Solers. "Esam teikuši federācijai, lai neizsauc mūsu spēlētājus, kuri par nedošanos uz izlasi var saņemt sankcijas. Tas nebūs godīgi pret viņiem. Ja šādi izsaukumi netiek doti NBA spēlētājiem, tad arī Eirolīgas spēlētājiem tos nevajadzētu saņemt."

Itālijas basketbola vadība savukārt ir pozitīvi noskaņota par vienošanās panākšanu ar Milānas „Olimpia”, taču jau atkal – Eirolīgas klubs, ja arī atlaidīs savus spēlētājus, tad tikai uz Itālijas izlasi, kamēr Dairis Bertāns un lietuvieši Mants Kalnietis un Artūrs Gudaitis šādu iespēju diez vai sagaidīs, vēsta Itālijas un Lietuvas mediji. Cita situācija Krievijā, kur šādi lēmumi ir krietni politiskāki, un tiek paredzēts, ka klubi būs spiesti vismaz daļēji piekāpties federācijas prezidenta Andreja Kiriļenko prasībām par spēlētāju palaišanu uz izlasi.

Šajā juceklī Motejūns nepārprotami vaino FIBA: „Viņi ņirgājas par līdzjutējiem. Vispirms viņi paņirgājās par līdzjutējiem, kad uz Eiropas čempionātu neaicināja mūsu tiesnešus. Turklāt vēl viens svarīgs punkts ir tas, ka NBA spēlētāji arī nevarēs spēlēt izlasē.” Ja Eirolīgas klubu sakarā FIBA bijusi ļoti aktīva, cenšoties panākt savu, tad Ziemeļamerikas basketbola giganta sakarā nekas tāds nav novērojams, proti, neviens pat neiztēlojas, ka NBA varētu atbrīvot savus spēlētājus sezonas gaitā FIBA spēļu dēļ.

„Beigu beigās FIBA rada zaudējums pati sev, jo rada zaudējumus skatītājam, kurš nāk uz basketbolu un maksā par biļetēm,” sacīja Motejūns. Motejūns uzskata, ka šādi tiek mākslīgi palielināta konkurence, jo mazākajām basketbola valstīm, kurām spēlētāju Eirolīgā un NBA tāpat nav, tagad būs lielākas iespējas pieveikt lielvalstis. „Mazās valstis tāpēc varbūt arī atbalsta FIBA lēmumus, jo redz, ka lielās valstis tiek pagrūstas zem tanka. Savukārt Eirolīgā mēs visi esam kopā un paliksim kopā ar skaidru vīziju par savu nākotni.”

2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas pirmās kārtas spēles, kurās 32 komandas sadalītas astoņās grupās, notiks šī gada novembrī, nākamā gada februārī, jūnijā un jūlijā. Latviju 23. novembrī sagaida spēle ar Turciju un 26. novembrī ar Zviedriju (vēl Latvijas grupā ir arī Ukraina). Savukārt Lietuva spēlēs vienā grupā ar Kosovu, Poliju un Ungāriju.

Lai iekļūtu nākamajā kārtā, jābūt starp trim labākajām savā grupā, un pēc tam spēles tiks aizvadītas 2018. gada septembrī un novembrī, kā arī 2019. gada februārī.

Izmantotie resursi:
https://www.15min.lt/24sek/naujiena...
https://as.com/baloncesto/2017/09/2...


, 2017-09-22 01:16, pirms 7 gadiem
FIBĀ strādā kaut kādi pamuļķi.
, 2017-09-22 02:06, pirms 7 gadiem
Nu tas jau būtu vēl lielāks sviests, ja dažus laistu, citus nē. Ja visus, tad visus, ja nevienu, tad nevienu.
, 2017-09-22 03:27, pirms 7 gadiem
Ir jāatrod kompromiss, pretējā gadījumā cietīs visi. Ar pieri sienā skrienot, tālu neaizskriesi.
, 2017-09-22 04:54, pirms 7 gadiem
Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
, 2017-09-22 05:47, pirms 7 gadiem
Rīgas Basis rakstīja: Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
Daži leiši vienmēr izcēlušies ar "gudrību"!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-09-22 07:25, pirms 7 gadiem
Rīgas Basis rakstīja: Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
Būtībā pēc šī čempionāta mana interese par basketbolu ir zudusi, tiesāšana katastrofāla, tātad, kāpēc man jālaiž spēlētājs uz sētas mačiem, kur ir iespēja satraumēties, pie tam, spēlētājs netrenējas kopā ar komandu.
, 2017-09-22 07:34, pirms 7 gadiem
katrs velk segu uz savu pusi.... janičenoks būs jāņem atpakaļ...citadi būs jaspēlē ar kaufmaņiem, bērziņiem,meieriem utt
, 2017-09-22 07:41, pirms 7 gadiem
Tātad futbolā miljonus vērtos Messi, Ronaldu utt. nav problēmu sezonas laikā uz izlasi palaist, bet basketbolā tā ir traģēdīja!!!
, 2017-09-22 08:05, pirms 7 gadiem
Pauļus, ja runā tādās kategorijās - tad darba ņēmējam ir tiesības jebkurā laikā uz atvaļinājumu
, 2017-09-22 08:09, pirms 7 gadiem
shumo rakstīja: Tātad futbolā miljonus vērtos Messi, Ronaldu utt. nav problēmu sezonas laikā uz izlasi palaist, bet basketbolā tā ir traģēdīja!!!
Pie tam vairums aizmirsuši ,ka arī basketbola bija tāda pat izlases logu sistēma vēl nesen.Tikai pēc tam atlases turnīrus pārcēla uz vasaru un sākās spēlētāju atteikumi.
, 2017-09-22 08:14, pirms 7 gadiem
Bardaks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-09-22 08:40, pirms 7 gadiem
Kads sakars ar futbolu? Tur ir partraukumi, kad ir izlases maci, viss ieklauts kalendara!
Turpinas kars starp Eiroligu un Fiba.Speles ar to, kas bus pieejams....
, 2017-09-22 08:44, pirms 7 gadiem
coffijs rakstīja: Pie tam vairums aizmirsuši ,ka arī basketbola bija tāda pat izlases logu sistēma vēl nesen.Tikai pēc tam atlases turnīrus pārcēla uz vasaru un sākās spēlētāju atteikumi.
Un esi aizmirsis, ka pie tās sistēmas arī problēmas bija, lūdzu nevajadzētu to aizmirst
, 2017-09-22 08:45, pirms 7 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Interesanti, uz ko diez būs LV pērtiķbolisti spējīgi bez Fakinga, Bertāniem un vēl dažiem līderiem?
Sastāvu tāpat var novākt pieklājīgu.
, 2017-09-22 08:58, pirms 7 gadiem
Rīgas Basis rakstīja: Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
Pilnībā piekrītu Motejūnam. Klubam nav jācieš no tā un te nav runa tikai par naudu. Žalgira gadījumā liela daļa līderu būtu prom, līdz ar to gandrīz garantēti zaudētas spēles, kas var dārgi maksāt pat visas sezonas kontekstā.
Vainīga ir tikai un vienīgi FIBA. Viss tomēr balstās uz klubu basketbolu (grib to atzīt vai nē), tikai nez kāpēc FIBA iedomājusies, ka stāv pāri visam.
, 2017-09-22 09:04, pirms 7 gadiem
coffijs rakstīja: Pie tam vairums aizmirsuši ,ka arī basketbola bija tāda pat izlases logu sistēma vēl nesen.Tikai pēc tam atlases turnīrus pārcēla uz vasaru un sākās spēlētāju atteikumi.
Tikai šai logu sistēmai nav nekāda sakara ar ārpasauli (lasi citām organizācijām un to kalendāriem) un FIBA ir pārāk pretīgi, lai piekāptos. FIFA logu sistēmu tomēr nevar salīdzināt ar FIBA, jo FIBA ir maza nīkuļu organizācija, kurai ir jāstrādā kopsakarībā ar NBA/ULEB, kamēr FIFA ir viennozīmīgi dominējošā organizācija pasaulē. Divi/trīs no četriem FIBA logiem ir sezonu mēnešos (Novembris, Februāris un Jūnijs). Jautāsi, kāpēc gan FIBA nevarētu kļūt par FIFA laika gaitā un arī visi būt piesaistīti tās iegribām - nekad mūžā NBA nepielāgosies kaut kādam FIBA kalendāram, tie ir vismaz miljards $$ zaudējumi līgai un klubiem, tāpat piekrītu Montejūnam, ka arī Eiropas klubiem nav absolūti nekāda ekonomiskā interese darboties pēc FIBA kalendāra, jo klubi ir darba devēji.
Kāds ir rezultāts? - FIBA kvalifikācija vispār neparādīs spēku samēru un komandās spēlēs rezervistu rezervisti, uz pasaules kausu būs iespēja tikt Ungārijai vai Čehijai vai vēl kādai komandai, kura savu nacionālo čempionātu pielāgos FIBA kalendāram. Neuzskatu, ka Timmam, Strēlniekam uc. ir jābojā sava klubu sezona, attiecības ar klubu vadību, treniņu grafiki (treniņu plāns), lai izpildītu debīlās FIBA iegribas. Visa šī murga rezultātā FIBA ir radījusi kvalifikāciju, kura nevienam loģiski domājošam neko nenozīmē un pasaules kausā būs 60% labāko komandu
, 2017-09-22 09:05, pirms 7 gadiem
shumo rakstīja: Tātad futbolā miljonus vērtos Messi, Ronaldu utt. nav problēmu sezonas laikā uz izlasi palaist, bet basketbolā tā ir traģēdīja!!!
futbolu nevajadzētu piesaukt, jo tomēr diva dažādas situācijas, lai gan ir arī tur neapmierinātie, ka spēlētāji atgriežas ar traumām utt. bet pat pie pauzes viņi nopelna naudu, kamēr basketbolā tas īsti nav reāli
, 2017-09-22 09:14, pirms 7 gadiem
Nu var jau saprast darba devēju! Iemesli labi,kāpēc maksāt,ja spēlētājs nemaz netrenējas un nespēlē! Un otrs,nepiesaucot nelaimi, ir tomēr tās traumas! Pēc tam maksāt brangu naudu spēlētājam,kurš notraumëjies izlasē! Koks ar diviem galiem,piekrītu,ka varēja tomēr atrast kaut kādu kompromisu! Bet nu jāsaprot arī Montejūns-uz LT izlasi tiktu izsaukti pilnīgi visi savējie,plus daži ārzemnieni uz savām izlasēm! Un tur zāği garantēti LKL, nerunājot vispār par EL,kur ierītu ar 30 kā minimums!
, 2017-09-22 09:20, pirms 7 gadiem
Domāju, ka Novembrī aizvadīs spēles. Tad FIBA mainīs formātu vai panāks vienošanos ar ULEB un viss nokārtosies. Vienīgi tas tā arī neko reāli neatrisinās. FIBA ar drastiskām metodēm grib palielināt ietekmi Eiropas basketbola saimniecībā.
, 2017-09-22 09:46, pirms 7 gadiem
Auzas būs..
Un nevar baskrtbolu salīdzināt ar futbolu. Fifai logi ir vienlaicīgi visā pasaulē, fifa no iegutajiem līdzekļiem reālu piķi atskaita federācijām.. futenē nav tādas līgas ka nba.. basi var salīdzināt ar hoķi, jo tur ir nhl.. un kas notiek turnīros, kuri ir nhl laikā? Spēlē citi.. un uz olimpiādi ar vairs nhl džeki netiks laisti.. jo piķis nosaka visu!! Un es, kā skatītājs, gribu basī redzēt nba un eirolīgas džekus.. un sponsori arī..
Tā kā auzas būs..
, 2017-09-22 09:47, pirms 7 gadiem
Futbolā nav tādas struktūras kā NBA vai NHL, kur spēlē pasaules spēcīgākie spēlētāji, un kuriem prioritāte ir savs turnīrs, nevis k-kādas izlases, kur pat algu nemaksā
, 2017-09-22 10:12, pirms 7 gadiem
Vajag arī pieminēt to ka visi rezultāti no 1 kārtas kvalifikācijas tiks ņemti līdz uz 2 kārtas kvalifikāciju un tas nav tāds sīkums.
, 2017-09-22 11:10, pirms 7 gadiem
Rīgas Basis rakstīja: Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
Tāpēc, ka futenē FIFA klubam maksā kompensāciju par to, ka spēlētājs spēlē izlasē, ne velti, Latvijas izlasi pārsvarā pārstāv piektā spēcīgākā komanda Latvijas virslīgā.
, 2017-09-22 11:24, pirms 7 gadiem
DainisU rakstīja: Tikai šai logu sistēmai nav nekāda sakara ar ārpasauli (lasi citām organizācijām un to kalendāriem) un FIBA ir pārāk pretīgi, lai piekāptos. FIFA logu sistēmu tomēr nevar salīdzināt ar FIBA, jo FIBA ir maza nīkuļu organizācija, kurai ir jāstrādā kopsakarībā ar NBA/ULEB, kamēr FIFA ir viennozīmīgi dominējošā organizācija pasaulē. Divi/trīs no četriem FIBA logiem ir sezonu mēnešos (Novembris, Februāris un Jūnijs). Jautāsi, kāpēc gan FIBA nevarētu kļūt par FIFA laika gaitā un arī visi būt piesaistīti tās iegribām - nekad mūžā NBA nepielāgosies kaut kādam FIBA kalendāram, tie ir vismaz miljards $$ zaudējumi līgai un klubiem, tāpat piekrītu Montejūnam, ka arī Eiropas klubiem nav absolūti nekāda ekonomiskā interese darboties pēc FIBA kalendāra, jo klubi ir darba devēji.
Kāds ir rezultāts? - FIBA kvalifikācija vispār neparādīs spēku samēru un komandās spēlēs rezervistu rezervisti, uz pasaules kausu būs iespēja tikt Ungārijai vai Čehijai vai vēl kādai komandai, kura savu nacionālo čempionātu pielāgos FIBA kalendāram. Neuzskatu, ka Timmam, Strēlniekam uc. ir jābojā sava klubu sezona, attiecības ar klubu vadību, treniņu grafiki (treniņu plāns), lai izpildītu debīlās FIBA iegribas. Visa šī murga rezultātā FIBA ir radījusi kvalifikāciju, kura nevienam loģiski domājošam neko nenozīmē un pasaules kausā būs 60% labāko komandu
Un kā jau teica, tur nebūs nekāds sagatavošanās periods! Visi sabrauc, daži treniņi un spēlē. Ja izlasei ir savs kodols, tad jau ok, bet ja kaut kāda paaudžu maiņa, tad kādi var būt rezultāti!!!
Variants ir boikotēt un viss. Pateikt izlases, ka nespēlēs, jo nav kas spēlē un viss!
, 2017-09-22 12:58, pirms 7 gadiem
Rīgas Basis rakstīja: Motejūns kaut kāds antiņš ne menedžeris . Ieliec līgumā punktu, ka nemaksā nedēļu piķi, ja šamais brauc uz izlasi. Nav uzreiz tik smagi jākviec. Futenē neviens nekviec par izsaukumiem uz izlasi.
Futbolā neviens klubs nespēlē, kad izlasēm notiek spēles!!!
, 2017-09-22 12:59, pirms 7 gadiem
Lietuviešu basītis pagrimuma priekšā ...
, 2017-09-22 14:53, pirms 7 gadiem
huters rakstīja: Lietuviešu basītis pagrimuma priekšā ...
Kāda pagrimuma, U16, 18, 20 katru gadu vismaz viena izlase izšauj medaļniekos.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.