Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Štālbergs par jaunatnes izlašu neveiksmēm šovasar un plānotajiem darbiem

Štālbergs par jaunatnes izlašu neveiksmēm šovasar un plānotajiem darbiem
Artūrs Štālbergs. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības ģenerālmenedžeris un LBS Treneru komisijas pārstāvis Artūrs Štālbergs citēts portālā basket.lv, norādot uz vairākām problēmām Latvijas jaunatnes basketbolā, kas arī atspoguļojās šīs vasaras turnīru rezultātos. Štālbergs arī centās pieklusināt pārāk lielos kritiķus, argumentējot, ka, skatoties ilgākā laika posmā, Latvijas jaunatnes basketbols pēdējos desmit gados sasniedzis vērā ņemamus panākumus.

„Šovasar jaunatnes basketbola sistēma ir saņēmusi kārtīgu, boksa terminoloģijā runājot, "knockout" – U20 un U18 vīriešu izlases Eiropas čempionātu A divīzijas turnīros zaudēja visās spēlēs un palika pēdējā vietā, U19 izlases Pasaules kausa izcīņā uzvarēja tikai vienā spēlē, bet U16 puiši no izkrišanas izglābās pēdējā brīdī. Cik spēcīga ir izveidotā sistēma, to parādīs tas, vai spēsim izdarīt pareizus secinājumus – atrast iemeslus neveiksmēm, piecelties un ar jaunām idejām virzīties uz priekšu,” saka Artūrs Štālbergs, kurš par Latvijas izlases ģenerālmenedžeri tika apstiprināts šovasar. „Pirmie soļi šai ceļā tika sperti LBS Treneru komisijā, kas uzklausīja jaunatnes izlašu treneru Kristapa Zeida, Artūra Visocka-Rubeņa, Raimonda Feldmaņa un Agra Galvanovska pārskatus.”

Štālbergs vēlējās nomierināt tos, kuri šīs vasaras vājo rezultātu dēļ satraucas par talantu izsīkumu Latvijas basketbolā: „Gadu no gada talantu skaits un līmenis atšķiras, tomēr arī starp U18-U20 izlašu dalībniekiem ir vairāki basketbolisti, kuriem ir potenciāls izaugt līdz valstsvienības līmenim. Viens ne visai veiksmīgi aizvadīts vai dažādu iemeslu dēļ izlaists turnīrs nepārsvītro izredzes izaugt līdz augstākajam starptautiskajam līmenim.”

„Šovasar sportiskos rezultātus ietekmēja ne tikai dažu spēlētāju savainojumi. 1999.gada paaudze arī iepriekš nav bijusi konkurētspējīga Eiropas līmenī (pirms četriem gadiem U16 čempionātā izdevās noturēties A divīzijā, pirms diviem gadiem U18 čempionātā jau bija pēdējā vieta. Turklāt izcīnītās tiesības startēt U19 Pasaules kausā ietekmēja arī U20 un U18 izlašu komplektēšanu un rezultātus,” paskaidroja Štālbergs. „Ņemot vērā ierobežotos spēlētāju resursus, manuprāt, LBS ir jānosaka prioritārās izlases – U16, U18 un U20. Savukārt U17 un U19 izlasēs jāspēlē tikai konkrētā vecuma spēlētājiem ar iespēju viņus piesaistīt gadu vecākai izlasei. Nedrīkst atkārtoties situācija, ka gadu jaunāki spēlētāji tiek iesaistīti U17 vai U19 komandā, bet U16 vai U18 izlase nevar pilnvērtīgi sagatavoties Eiropas čempionātam un startēt labākajā sastāvā. Ja ierindā būtu visi labākie spēlētāji, izlašu rezultāti, visticamāk, būtu labāki. Tomēr individuālajā sagatavotībā fiksētie trūkumi būtu tikpat aktuāli.”

Štālbergs norādīja, ka LBS sadarbībā ar fiziskās sagatavotības speciālistiem veidos digitālo rokasgrāmatu treneriem par jauniešu vispārējās fiziskās attīstības mūsdienu principiem, vingrinājumiem, tendencēm un traumu profilaksi. „Visi jaunatnes izlašu treneri savos pārskatos runāja par to, ka daudzi pretinieki bijuši ātrāki, agresīvāki un fiziski spēcīgāki par mūsu spēlētājiem. Tā ir problēma, ko nevar atrisināt mēnesi ilgajā izlases darba posmā,” sacīja Štālbergs. Šajā sakarā viņš norādīja, ka dažu sporta skolu komandās zonas aizsardzība ir galvenā taktika, un ar aicinājumiem veikt pārmaiņas nepietiek, tāpēc tiek apsvērtas iespējas veikt labojumus Jaunatnes līgas nolikumā, piemēram, ieviest noteikumu, ka U14-U16 grupās vienā ceturtdaļā obligāti jāsedz pretiniekus pa visu laukumu.

Štālbergs arī atklāja, ka ir izstrādāts rīcības plāns, lai motivētu jaunatnes trenerus sagatavot augsta līmeņa spēlētājus, un šī plāna pirmais punkts būtu LBS Treneru skolas izveide. Programmas īstenošanu plānots sākt 2019. gadā rudenī, treneru pamatizglītību jau ieguvušiem speciālistiem sniedzot papildus zināšanas spēlētāju individuālās tehniskās un taktiskās sagatavošanas niansēs, psiholoģijā, video analīzē, treniņu plānošanā, traumu profilaksē. Treneru skolas absolventam, kurš sagatavojis spēlētājus izlasēm un sasniedzis augstus rezultātus LJBL sacensībās būtu garantēts darbs jaunatnes izlasēs.

„2012. gadā, kad tika izveidota Basketbola akadēmija, visi U18 izlases kandidāti spēlēja Latvijā, Šogad U19 izlasē puse spēlētāji sezonu bija pavadījuši ārzemēs, U18 izlasē bija četri, U16 izlasē – trīs. “ārzemnieki”. Katram aizbraukušajam ir savs stāsts, bet pēdējos gados redzam, ka daudzi “ārzemnieki” atgriežas mājās, kā Sprīdīši pēc laimes meklējumiem tālās zemēs. Te vietā ir jautājums: vai par aizbraukšanu lika izšķirties sliktie treniņapstākļi Latvijā, vai vieglas “laimes” meklējumi un dažādu labvēļu popularizētās ilūzijas, ka tur, plašajā pasaulē, visu varēs sasniegt vieglāk, bez smaga darba ikdienā? Realitāte gan skarbi izgaisinājusi daudzus nepamatotus sapņus.

Prakse jau pierādījusi, ka Latvijas basketbola sistēma spēj sagatavot jaunos talantus līdz Eiropas un pasaules līmenim. Lai minam piemērus – Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Mārtiņš Meiers, Žanis Peiners, Jānis Timma, Rihards Lomažs. Šie spēlētāji – Latvijas basketbola “produkti” – attīstījušies soli pa solim, rūdoties valsts čempionātā, kā arī Čempionu līga un VTB līgā, kas nodrošina izaugsmi veicinošus apstākļus.”

“Visbeidzot, manuprāt, būtiski jāpalielina Treneru komisijas loma,” norādīja Štālbergs. „Dalībnieka statuss ir ne tikai gods – arī atbildība par konkrētu lēmuma pieņemšanu. Pašiem jāizrāda iniciatīva jaunu ideju ģenerēšanā un pats galvenais – īstenošanā. Treneru komisijas tuvākajā darba kārtībā ir izstrādāt sešus (pa 3 uzbrukumam un aizsardzības) pamatprincipus, kuri būtu vienoti visām Latvijas jaunatnes izlasēm, ieviest to apmācību no pirmajiem U14 izlases kandidātu sabraukumiem, ar tiem iepazīstinot arī LJBL trenerus. Šāda sistēma labi darbojas Spānijā un Francijā, Lietuvā un Somijā, dodot iespēju potenciāliem izlašu kandidātiem veiksmīgi apgūt basketbola pamatprincipus un iekļauties komandās.”

“Pēdējo 10 gadu laikā sasniegto panākumu – jaunatnes izlašu labo rezultātu un pasaules līmeņa spēlētāju izaugsmes – pamatā bija smags darbs visos basketbola saimniecības līmeņos. Šovasar piedzīvotās neveiksmes norāda uz neizmantotajām rezervēm, un tas ir signāls, kas palīdzēs kļūt stiprākiem,” apgalvoja Štālbergs.

Izmantotie resursi:
Artūrs Štālbergs: Basketbola sistēmas skautings...


, 2019-08-21 17:32, pirms 5 gadiem
Nu nezinu, ja kādreiz basketbola kuluāros pirms mūs izlašu turnīriem runāja par 10-nieku, 5-nieku vai medaļām, tad šogad visi runāja par palikšanu A grupā. Neesmu baigais sekotājs līdzi, bet sākumā domāju, ka atkal latvieši pārspīlē ar kritiku jau pirms spēlēm, tad tomēr izrādījās, ka tā ir skarbā patiesība.

Mani novērojumi par izlasēm(vīriešu):
1. Fiziski vāji
2. Nav izteiktu līderu (metēju).
3. Vispār neizmanto presingu, laikam mūsu treneri vispār nezin ko tas nozīmē, attiecīgi ja pret mums ir presings, tad džeki šokā, kas tas, vai tad tā drīkst spēlēt basketbolā???
4. Gan jau tā nebija, bet izskatījās, ka nezin nekādas kombinācijas, mūsējie tikai saspēlējas gar perimetru un tad žvidzina, varbūt iekritīs.
5. U-16 nosargāšanu A divīzijā svinēja, it kā būtu iekļuvuši nākamajā kārtā. Kauna vietā prieki, skarbi!!!
, 2019-08-21 17:34, pirms 5 gadiem
Pirmkārt problēma bija tāda,ka šogad vairāki vadošie spēlētāji,kuri ir līderi atteicās spēlēt tādēļ iespējams sanāca izkrist.
, 2019-08-21 17:50, pirms 5 gadiem
No malas paskatoties, tieši uz U16 izlasi, tad mazais Bagatskis bija ļoti lielu avansu saņēmis, lai spēlētu tik lielas minūtes. Ir neizpratne par sastāva izvēli, bet tas paliks uz treneru sirdsapziņas. Okay, ja spēlē un labi, tad viss kārtībā, bet ja vienīgā opcija ir uzmest un neko vairāk, piemēram, kapāties aizsardzībā, tad šo lēmumu nesaprotu. Dēļ uzvārda spēlēja, to redzēja daudzi, bet lai izdodas!

U-19 jau bija skaidrs, ka izteikts līderis bija Žagars, kas pavilktu komandu. Šoreiz tāds nebija , šajā turnīrā.

U-20 bija vāja, nedaudz tukšais gads, bet nu rezultātu varēja izspiest labāku, Zeids nebija labākais variantus, kuru likt tik atbildīgā amatā. Vai kādreiz strādājis ar jauniešiem??? - Neesmu dzirdējis.

Lielākā problēma ir tāda, ka ne tikai izlasēs jāveido viena sistēma, bet gan visās sporta skolās, lai daudz maz pēc sistēmas treneri strādātu, tad arī būs rezultāts.

Visām izlasēm bija problēma pret presingu, tad lūk, strādājam lai to risinātu. Un pašiem mums arī jāiemacās spēlēt agresīvāk, segt.
Ir jāpieņem lēmumi un jācenšas atgūties, viss ir izdarāms. No LBS puses, tur daži labi ir jāpamaina, gan viņi paši apzinās, bet dūšas Jums nav! Diemžēl.
, 2019-08-21 17:56, pirms 5 gadiem
Štālberg, kāpēc ne vārda par to, ka attiecīgā gada izlasē uz galvenā trenera vietu PIRMĀ ROKA ir attiecīgā vecuma tā gada LJBL čempionu trenerim? Tas ir ļoti būtiski, iespējams, daudz svarīgāk par digitālām rokasgrāmatām un unificētu kombināciju sistēmu. Kas derīgs Zeidam, tas neder izlases puikām!
, 2019-08-21 18:04, pirms 5 gadiem
Prieks par Štārlbergu, beidzot gudrs un entuziastisks speciālists pie stūres.
Runājot par nākotni, basītim jāmēģina aizvilināt prom bērnus no nejēdzīgiem sporta veidiem kā florbols utt.
Otrkārt, jādod iespējas talantīgiem ex.spēlētājiem trenēt. Treškārt, nenorakstīt jauniešus, kuri nav tik talantīgi jaunībā, bieži prakse pierāda, ka daudzi sasniedz lietas ar smagu darbu nevis talantu. Ceturtkārt, īpašu uzmanību pievērst rekrutējot garos spēlētājus un individuāli strādājot ar viņiem, tikai vajag speciālistus, kuri kko jēdz no garo trenēšanas, jo katrā veiksmīgā izlasē vislielāko lomu spēlē tieši talantīgi garie spēlētāji.
Un visbeidzot jāiemāca džekiem disciplīna un smags darbs, nevis jāauklējās
, 2019-08-21 18:40, pirms 5 gadiem
U-19 vispār neredzu jēgu te pieminēt, uz U-19 tiek tikai 5 izlases no eiropas, tas ir bonuss, tur jāpriecājas ka vispār esi ticis.
Ok nebija moš tas ko gaidīja, bet tur nav ko iedziļināties vairāk.
, 2019-08-21 18:57, pirms 5 gadiem
Pats labākais piemērs ir Kaufmanis, lielisks spēlētājs, visu mūžu nospēlēja Latvijā, un tikai ap 30 viņu pamanīja Latvijas "grandi" labāk tomēr ir atrasties un attīstīties acb komandu akadēmijās
, 2019-08-21 19:41, pirms 5 gadiem
Es vairákus gadus lasu Wolmar tavus komentárus un nekádi nevaru saprast,no kurienes tevî tik daudz žults,ka liekas pat no komentáriem smird.Izlasi interviju kurá konkrèti norádîts-jaunatnes treneris iziet apmácîbu,sagatavo izlases spèlétáju vai komanda spèlè LJBL attiecîga vecuma finálá un viñš tiek virzîts strádát ar attiecîga vecuma jauniešu izlasi.
, 2019-08-21 20:23, pirms 5 gadiem
Robis87 rakstīja: Pats labākais piemērs ir Kaufmanis, lielisks spēlētājs, visu mūžu nospēlēja Latvijā, un tikai ap 30 viņu pamanīja Latvijas "grandi" labāk tomēr ir atrasties un attīstīties acb komandu akadēmijās
Strīdīgi. Gribu redzēt, kā Kurucs jaunākais izskatīsies mūsu pīļu dīķī...
, 2019-08-21 21:45, pirms 5 gadiem
Gunča rakstīja: Es vairákus gadus lasu Wolmar tavus komentárus un nekádi nevaru saprast,no kurienes tevî tik daudz žults,ka liekas pat no komentáriem smird.Izlasi interviju kurá konkrèti norádîts-jaunatnes treneris iziet apmácîbu,sagatavo izlases spèlétáju vai komanda spèlè LJBL attiecîga vecuma finálá un viñš tiek virzîts strádát ar attiecîga vecuma jauniešu izlasi.
Par ko tāds naids? Vai tad te kādam vairs publiski nedrīkst pajautāt? Nesatraucies, ar manu (intervijas) lasītprasmi viss kārtībā, mans suns saka, ka tā esot krietni labāka par tavām iegūtajām prasmēm latviešu valodas gramatikā... Atvaino par atklātību! Tad nu par tevis pieminēto interviju. Tur, protams, viss šokolādē, taču, ja tas vēl man tiek atļauts, tad es tomėr cāļus gribu paskaitīt rudenī. Un, protams, ne jau šajā... Tā kā, advokāta kungs, bruņosimies ar pacietību! Laiks rādīs, kura sistēma nes augļus - vecā, pārbaudītā, vai jaunā - skaisti sasolītā.
, 2019-08-21 23:11, pirms 5 gadiem
wolmar rakstīja: Štālberg, kāpēc ne vārda par to, ka attiecīgā gada izlasē uz galvenā trenera vietu PIRMĀ ROKA ir attiecīgā vecuma tā gada LJBL čempionu trenerim? Tas ir ļoti būtiski, iespējams, daudz svarīgāk par digitālām rokasgrāmatām un unificētu kombināciju sistēmu. Kas derīgs Zeidam, tas neder izlases puikām!
Pilnībā piekrītu, izlasi jātrenē čempionu komandas trenerim, nevis blatņikam.
, 2019-08-21 23:40, pirms 5 gadiem
cobham rakstīja: Prieks par Štārlbergu, beidzot gudrs un entuziastisks speciālists pie stūres.
Runājot par nākotni, basītim jāmēģina aizvilināt prom bērnus no nejēdzīgiem sporta veidiem kā florbols utt.
Otrkārt, jādod iespējas talantīgiem ex.spēlētājiem trenēt. Treškārt, nenorakstīt jauniešus, kuri nav tik talantīgi jaunībā, bieži prakse pierāda, ka daudzi sasniedz lietas ar smagu darbu nevis talantu. Ceturtkārt, īpašu uzmanību pievērst rekrutējot garos spēlētājus un individuāli strādājot ar viņiem, tikai vajag speciālistus, kuri kko jēdz no garo trenēšanas, jo katrā veiksmīgā izlasē vislielāko lomu spēlē tieši talantīgi garie spēlētāji.
Un visbeidzot jāiemāca džekiem disciplīna un smags darbs, nevis jāauklējās
Vari argumentēti paskaidrot, kāpēc florbols ir nejēdzīgs sporta veids?
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.