Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Slovēnija pieprasa atbildes, Krievija un Serbija sola diskvalificēt klubus

Slovēnija pieprasa atbildes, Krievija un Serbija sola diskvalificēt klubus
Slovēnijas Basketbola federācijas prezidents Matejs Erjavecs
Foto: Kzs.si

Kamēr vairāku valstu basketbola federācijas sliecas piekāpties FIBA ultimātam, Slovēnija sniegusi publisku atbildi, norādot uz FIBA darbību pretlikumību.

Slovēnija ir viena no astoņām šobrīd no „EuroBasket 2017” diskvalificētajām izlasēm un tā ir pirmā, kas oficiāli un publiski vērsusies pie FIBA pēc paskaidrojumiem par šāda lēmuma juridisko pamatojumu. Slovēnijas federācija (KZS) norāda, ka nav noslēgusi nekādu sadarbības līgumu ar ECA un neatbalsta tās darbību, turklāt neviens KZS pārziņā esošs klubs nav noslēdzis sadarbības līgumu ar ECA.

KZS savā publiskajā vēstulē, kas nosūtīta arī visām pārējām diskvalificētajām izlasēm, uzsver, ka Adrijas līga ir privāta organizācija, kas reģistrēta Zagrebā, Horvātijā, un kura pieder 12 klubu īpašniekiem, no kuriem divi ir no Slovēnijas. Līdz ar to KZS nesaprot, kādēļ tai tiek piespriestas sankcijas par neatkarīgas organizācijas noslēgtu līgumu ar citu neatkarīgu organizāciju.

KZS atgādina, ka tai nav ne mazāko balsstiesību Adrijas līgas lēmumu pieņemšanā un tā pie klubiem var vērsties tikai ar ieteikumiem. Slovēnijas puse ir gatava garantēt, ka tās klubi darbosies FIBA reglamenta ietvaros, taču uzskata, ka FIBA vispirms šis konflikts jāatrisina ar Adrijas līgu un ECA, nevis jāsāk diskvalificēt nacionālās izlases.

Savā vēstulē KZS prezidents Matejs Erjavecs arī pabrīnījās par FIBA lietu kārtošanu, jo tieši FIBA pirms pāris mēnešiem uzsāka sarunas ar Adrijas līgu par tās klubu dalību jaunizveidotajā Čempionu līgā. Tikai tad, kad šīs sarunas izgāzās, FIBA vērsās pie Slovēnijas un pārējām nacionālajām izlasēm. Erjavecs un citi FIBA Eiropas nodaļas kongresa dalībnieki šo procesu par dīvainu nosauca jau marta sākumā FIBA sapulcē.

Pēc savu paskaidrojumu sniegšanas Slovēnijas puse lūdz FIBA paskaidrot vairākas lietas selektīvi piespriesto diskvalifikāciju sakarā:

1) Vai FIBA Eiropas nodaļa par noteikumu pārkāpumu uzskata piedalīšanos visos ECA turnīros, piemēram, arī Eirolīgā, vai tikai dalību Eiropas kausā.
2) Vai FIBA ir kāds juridisks pamatojums, kas ļauj dažādi uzlūkot klubu dalību Eirolīgā un piedalīšanos Eirokausā?
3) Vai FIBA reglamentā ir likumīgi kritēriji, kas rada atšķirību piešķirtajās sankcijas nacionālajām federācijām, kuru klubi piedalās VTB Vienotajā līgā, Adrijas līgā, ACB līgā vai Nacionālajā basketbola asociācijā?

Lai arī Slovēnija ir ļoti neapmierināta ar FIBA rīcību un piešķirto diskvalifikāciju, tā cer, ka FIBA sniegtās atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs risināt konfliktu. Tāpat Slovēnijas puse pauž gatavību aizliegt saviem klubiem piedalīties Adrijas līgā, ja vien FIBA oficiāli nolems, ka šī līga vairs neatbilst FIBA reglamentam.

Adrijas līga savukārt publicējusi preses relīzi, kurā skaidri un gaiši norāda, ka aizstāvēs klubu intereses spēlēt spēcīgākajos Eiropas basketbola turnīros. Adrijas līga joprojām uzskata Eirolīgu un Eiropas kausu par prioritārajiem turnīriem Eiropā, ko pamato arī ar iepriekš noslēgto sadarbības līgumu.

Basketbola lielvalstis Spānija, Krievija un Serbija tikmēr sekojušas FIBA ultimātam. Spānijas federācija pieprasījusi, lai ACB līga lauž savu sadarbības līgumu ar Eirolīgu un šo sadarbības pārtraukšanu paziņo FIBA, tādējādi izpildot tās prasības. Savukārt Serbijas un Krievijas federācijas spērušas daudz konkrētākus soļus un paziņojušas, ka diskvalificēs jebkuru klubu, kas izlems piedalīties Eiropas kausā. Kā norādījis Krievijas Basketbola federācijas prezidents Andrejs Kiriļenko, šāds solis nepieciešams, jo federācijas prioritāte ir nacionālā izlase.

Serbijas gadījumā tas attiektos uz „Partizan”, kamēr Eirolīgā spēlējošā „Crvena Zvezda” brīva no šādām briesmām. Serbu mediju informācija gan liecina, ka „Partizan” gatava piedalīties Eiropas kausā par spīti draudošajai diskvalifikācijai un nepiekāpsies federācijas priekšā.

Bosnijas un Hercegovinas Basketbola federācija tikmēr nolēmusi diskvalificēt „Igokea” komandu, ja tā nākamsezon turpinās spēlēt Adrijas līgā. Arī „Igokea” gan ar šādu scenāriju ir apmierināta, tāpat arī jau ziņots, ka Itālijas „Sassari” nepauž ne mazāko vēlmi atkāpties no dalības Eiropas kausā un ir ar mieru riskēt ar diskvalifikāciju no Itālijas basketbola federācijas. Savukārt Polijas „Stelmet” savu kategorisko nostāju nedaudz mīkstinājis un apliecinājis vietējai federācijai, ka, ja Eiropas kausu atstās vairums klubu un Čempionu līgas sastāvs būs spēcīgāks, klubs principā neiebilst pret dalību FIBA turnīrā. Tiesa, šobrīd „Stelmet” saglabā savas iepriekšējās pozīcijas un atsakās aiziet no Eiropas kausa.

Paziņojumu sniegusi arī Grieķijas federācija, kas norādījusi, ka neatbalsta neviena savā pārziņā esoša kluba sadarbību ar ECA. Šeit gan uzreiz jāmin Grieķijas grandu „Panathinaikos” un „Olympiacos” dalība Eirolīgā, kas apstiprināta arī jau uz nākamo sezonu, kas atkārtoti raisa jautājumus par FIBA vēlmi nošķirt šos divus turnīrus kā atšķirīgus reglamenta priekšā. Jautājumu gan netrūkst arī par citām lietām, taču FIBA joprojām nav izvēlējusies darboties kā normāla demokrātiska organizācija un par piespriestajām diskvalifikācijām paziņot publiski, sniedzot paskaidrojumu par sankcijām, tā vietā liekot federācijām pašām nodot informāciju medijiem un plašākai sabiedrībai.

Izmantotie resursi:
kzs.si
Press release on current situation related to...
Sportando
Po rozmowach w PZKosz: Stelmet nie wyklucza gry...


Slēpts komentārs: Ich liebe Deutschland
, 2016-04-20 16:18, pirms 8 gadiem
Vienu valsti, kura visvairāk leksies, tad arī reāli diskvalificēs...slovēņi?
, 2016-04-20 16:18, pirms 8 gadiem
KOLHOZS!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-04-20 16:24, pirms 8 gadiem
tagad ir skaidrs kāpēc VEF ieturēja pauzi Eirokausos. lai gan par to viņus lamāja. manuprāt ļoti pareizs gājiens.
, 2016-04-20 16:28, pirms 8 gadiem
Redneck, bet neaizmirsti, ka basketbola likumus raksta Fiba...kas viņiem liedz ,piemēram, mainīt basketbola bumbu pret regbija bumbu? ...pieņems un visi basi spēlēs ar regbija bumbu...vienīgais ko var darīt - pārvēlēt jaunu FIBA...bet no tā nekas nemainīsies, jo arī jaunā būs ieinteresēta savā kārtībā..
, 2016-04-20 16:30, pirms 8 gadiem
FIBA ir lielās pretrunās, ok DQ izlasēm kuras spēlēs ULEB turnīros, bet Eirolīgā FIBA atļauj kapāt neskatoties ka tas ir ULEB turnīrs

Tai pat laikā man patīk FIBA piedāvātā CL izspēles kārtība, bez nebkādām licencēm kā tas tagad ir iekš Eirolīgas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-04-20 16:37, pirms 8 gadiem
Ich liebe Deutschland rakstīja: Latvidžu tas nepaglābs no soda mēras
ignore
Slēpts komentārs: arviic22
, 2016-04-20 17:00, pirms 8 gadiem
Nu redz, kā jau iepriekš teicu, nepagāja i nedēļa...jeb kā FIBA teiks, tā būs
federācijas visu izpildīs ko jumts liek darīt...leiši pat Lietuvos rytas izslēgs no čempja , ja vajadzēs lasīju kaut kur...neviena federācija neupurēs izlases kaut kādu klubu dēļ. Ja klubi grib lai rīko savu neatkarīgo čempi. Citas izvēles viņiem nav nevar sēdēt uz diviem zariem...vai nu, vai nu.
p.s. redneks un resnais putns var tālāk pļūtīt par uleb baigo varu un federāciju cīņu pret FIBA
, 2016-04-20 17:06, pirms 8 gadiem
Redneck, nu ko Tu lien visām pudelēm par korķi. Gribi visu laiku, kko gudru uzrakstīt, pateikt, bet lielākoties gvelz muļķības un padari sevi par nejēgu. Protams, ka FIBA diktēs noteikumus kā jau basketbola priekšnieki un nekas cits neatliks federācijām kā piekāpties.
, 2016-04-20 17:24, pirms 8 gadiem
arviic22 rakstīja: ignore
Okay
, 2016-04-20 23:09, pirms 8 gadiem
Lukstins88 rakstīja: FIBA ir lielās pretrunās, ok DQ izlasēm kuras spēlēs ULEB turnīros, bet Eirolīgā FIBA atļauj kapāt neskatoties ka tas ir ULEB turnīrs

Tai pat laikā man patīk FIBA piedāvātā CL izspēles kārtība, bez nebkādām licencēm kā tas tagad ir iekš Eirolīgas
Šī atļauja palikt Eirolīgai kā ULEB turnīram, manuprāt, ir tādēļ, ka FIBA nevēlas uzspiest vai panākt tīru monopolu Eiropas basketbolā. Varbūt tādi plāni ir nākotnē, bet ne uzreiz. Jo viņiem ir jāspēj ar savu ČL pārvilināt Eirolīgas sponsorus pie sevis (padarot ČL aizraujošāku un, kas zin skatītājiem tīkamāku un skatāmāku formātu un mačiem) un tad to bodīti aizvērt (Eirolīgu).
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.