Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

FIBA Eiropas nodaļa apsver iespēju atdalīties no FIBA pēc UEFA parauga

FIBA Eiropas nodaļa apsver iespēju atdalīties no FIBA pēc UEFA parauga
ASV izlases uzvara 2010. gada Pasaules čempionātā Turcijā
Foto: Scanpix

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) izteikusi priekšlikumu, sākot no 2017. gada, mainīt Pasaules un Eiropas čempionātu kvalifikācijas kārtību, norises laiku un atlases secību. Ierosinājums paredz lielāku nozīmi piešķirt FIBA Pasaules kausam (FIBA World Cup), atstājot ēnā Eiropas čempionātu. Tas radījis neapmierinātību FIBA Eiropas nodaļā, kas apsver iespēju atdalīties un izveidot neatkarīgu organizāciju pēc futbola un handbola paraugiem.

FIBA vēlas izveidot jaunu starptautisko sacensību kalendāru.

Piedāvātās izmaiņas paredz
1) rīkot Eiropas čempionāta finālturnīrus reizi četros gados pašreizējā divu gadu cikla vietā,
2) kontinentālos čempionātus rīkot gadu pēc Olimpiskajām spēlēm, savukārt Pasaules kausa sacensības gadu pirms Olimpiskajām spēlēm,
3) komandu atlasi Olimpiskajām spēlēm veikt tikai Pasaules kausa sacensību ietvaros, atņemot šīs tiesības kontinentālajiem čempionātiem.

Jauno kalendāru paredzēts izmantot no 2017. gada. Atbilstoši tam, jaunā kārtība izskatās sekojoši
2017. gads Eiropas čempionāts
2018. gads Pasaules čempionāta kvalifikācija
2019. gads Pasaules kauss basketbolā
2020. gads Olimpiskās spēles, EuroBasket 2021 kvalifikācija

FIBA Eiropas nodaļa ar mītni Vācijas pilsētā Minhenē tika izveidota 2002. gadā un šogad atzīmēs desmit gadu jubileju. Eiropas čempionāta rīkotāji daļu turnīra ienākumu pārskaita globālajai organizācijai.

2011. gadā FIBA ierobežoja Eiropas nodaļas autonomiju, bloķējot Minhenes ideju pieteikt 14 spēlētājus Eiropas čemponātiem. Lēmums tika pieņemts pirms Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm, taču pēc tā norises cīņa par atļauju pieteikt vairāk spēlētāju turpinājās.

Ženēva uzsvēra, ka izmaiņas izjauks spēku līdzsvaru, dodot vairāk priekšrocību bagātajām un stiprajām komandām. Minhene atsaucās, ka saņēmusi nacionālo federāciju atbalsta vēstules. Tad FIBA līderi atteicās no diplomātijas, piedraudot, ka komandas, kuras pieteiks vairāk nekā 12 spēlētājus, nevarēs piedalīties 30. Olimpiādes spēlēs Londonā. FIBA Europe lēmumu atlika uz vēlāku laiku.

Eļļa ugunī tika pielieta decembrī, kad FIBA centrālā valde nolēma Olimpiskā kvalifikācijas turnīra rīkošanas tiesības piešķirt Venecuēlai. Tās konkurentes bija Krievija, Maķedonija, Lietuva un Grieķija. Krievi un grieķi atsauca savas kandidatūras, bet Maķedonija izstājās no sacensības, dodot priekšroku Lietuvai, kura saņēma lielāku nacionālo federāciju atbalstu. Izredzes šķita labas, jo Olimpiskās spēles notiks Eiropā.

FIBA viedoklis atšķīrās. Neoficiāli izskanēja ziņas, ka Venecuēlas Basketbola federācija bijusi gatava maksāt vairāk nekā Lietuva, turklāt dienvidamerikāņu pārstāvji neveica publisku kampaņu savas kandidatūras atbalstam. Venecuēlu atbalstīja FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans no Šveices. Tas bija kārtējais plānotais FIBA trieciens pret Eiropas nodaļu, raksta Lietuvas Basketbola federācijas žurnāls “Mūsu Basketbols” (Mūsu Krepšinis).

FIBA prezidents ir ilggadējais Francijas Basketbola federācijas vadītājs Ivans Mainīni. Francija vēlējās rīkot 2015. gada Eiropas čempionātu vīriešiem kopā ar Vāciju, Itāliju un Horvātiju, finālspēles rīkojot Parīzē. Pēc Olimpiskā turnīra uzticēšanas Venecuēlai, FIBA Eiropas nodaļa novērsās no Francijas, atbalstot Ukrainas kandidatūru.

Vēl pirms balsojuma, Francijas un Vācijas federācijas atsauca pieteikumu. Vēstulē federāciju vadītāji kritizēja FIBA Eiropas nodaļas prasības veikt agrās dalības iemaksas, lēmumu nepārskatāmību, profesionālisma trūkumu un līderu nevēlēšanos meklēt kompromisus.

“FIBA Eiropas sanāksmē atsaucēji nebalstījās uz argumentiem, izmantojot tikai tukšas emocijas,” stāsta Lietuvas Basketbola federācijas ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns. “Savukārt ukraiņi sevi prezentēja lieliski. Viņi iesaistīja Olimpisko čempionu Sergeju Bubku, vienu no brāļiem Kļičko un valdības pārstāvjus. Visi saprot, ka Olimpiskās kvalifikācijas norises vietas izvēli noteica Francija. Minhenē sekoja FIBA Eiropas nodaļas atbildes gājiens.”

FIBA jau agrāk piedāvāja četrus variantus starptautiskā sacensību kalendāra maiņai. Lielāko atbalstu guvis priekšlikums par jauna četru gadu cikla izveidi, Pasaules kausu rīkojot gadu pirms Olimpiskajām spēlēm. Paredzēts, ka kvalifikācijas spēles varētu notikt 2018. gada vasarā un klubu sezonas pārtraukumos. FIBA vēlas, lai Pasaules kausa finālturnīrā spēlētu 32 komandas pašreizējo 24 valstsvienību vietā.

Ženēva uzskata, ka reforma sekmēs basketbola popularitāti, piemēram, Pasaules kauss vairāk nenotiks vienā gadā ar FIBA Pasaules kausu futbolā. Pārējie ieguvumi ir apšaubāmi. Eiropas čempionāti agrāk notika klubu sezonas starplaikos, taču tāda sistēma izrādījās neefektīva.

FIBA plāns piešķirs lielāku nozīmi Pasaules kausam, jo tajā tiks izspēlēts lielāks skaits Olimpisko ceļazīmju. Agrāk automātisku ceļazīmi nopelnīja tikai Pasaules čempionātu uzvarētāji, pārējās ceļazīmes izspēlējot kontinentālajos kvalifikācijas turnīros. Šī iemesla dēļ Eiropas čempionātā Lietuvā spēlēja vairāk NBA zvaigžņu nekā 2010. gada Pasaules čempionātā Turcijā.

“Oriģinālie FIBA priekšlikumi stipri atšķīrās no gala versijas,” teica Balčūns. “Ja federācijas iegūs televīzijas un mārketinga tiesības, tas būs ievērojams finansiāls ieguvums. Taču jautājums ir, vai pārējā notikumu attīstība būs labvēlīga basketbolam? Paliks tikai viens Eiropas čempionāts ar krietni samazinātu vērtību. Turnīra likme būs mazāka, vadošajiem spēlētājiem būs mazāka motivācija piedalīties Eiropas čempionātā.”

FIBA priekšlikums ir atraktīvi iesaiņots, taču lielākā daļa Eiropas federāciju nav ar to apmierinātas, uzskata LKF ģenerālsekretārs. Eiropieši nevēlas zaudēt savu labāko mārketinga projektu – Eiropas čempionātu, kurā notiek galvenā cīņa par Olimpiskajām ceļazīmēm.

“Eiropa aktīvi analizē situāciju futbolā un handbolā. Šajos komandu sporta veidos globālās un kontinentālās organizācijas ir patstāvīgas un neatkarīgas. Viņu pieredze rāda, ka tas nav slikts modelis,” norāda Balčūns.

FIBA par jauno kalendāru lems 2012. gadā.

Izmantotie resursi:
Lietuvos Krepšinio Federacija

Eiropas čempionātam jānotiek reizi

  • 71

  • 16



, 2012-02-20 17:54, pirms 12 gadiem
Njā, dīvains iestādījums tā starptautiskā basketbola federācija.
, 2012-02-20 18:05, pirms 12 gadiem
Sviests.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-02-20 19:13, pirms 12 gadiem
Raksts labs! Ja kāds nespēj izsekot, kas ir FIBA ar mītni Ženēvā, un kas ir FIBA Eiropas organizācija ar mītni Minhenē, un kādas ir atšķirībās to nostādnēs, tad lai vienkārši pārlasa un iedziļinās.
Latvijai noteikti ir izdevīgāk, lai Eiropas čempionāts ir biežāk un lai tas ir ar lielāku prestižu!
Vismaz joprojām būs iemesls atgādināt, ka Latvija ir pirmā Eiropas čempione!
[un būtu arī trešā, ja leišu tiesneši būtu godīgi fiksējuši spēles beigas 1939. gada čempionātā Kauņā]
Arī izredzes Eiropas čempionātos ir nesalīdzināmi lielākas, nekā Pasaules kausā. Nemaz nerunājot par finansiālo aspektu (izdevumiem).
, 2012-02-20 19:13, pirms 12 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Novikovs, pats saprot, kādu šmurgumu uzrakstījis? izskatās, ka Pērļu Zvejnieks Andrejs, būtu šo skriceli uzrakstījis 5 cos teikumos un skaidri, nevis vārds vārdā tulkots teksts

ārprāc, tiešām skolā, nav mācīts rakstīt? atlaist no darba!!!
Zini, viņš vismaz prot komatus lietot, tā kā tev nav tiesību kaut ko pārmest par rakstītprasmi.
, 2012-02-21 01:17, pirms 12 gadiem
Novik, tu pats saproti, ko tu tur esi sarakstījis, tew piemēri nesakrīt ar aprakstiem, ko tu piipee?
, 2012-02-21 15:48, pirms 12 gadiem
Kādā sakarā Eiropai ir jāatdalās no pārējās pasaules?
Tas ir nesaprotami.
, 2012-02-21 16:18, pirms 12 gadiem
raksts ne par ko
, 2012-02-22 13:33, pirms 12 gadiem
baraviks rakstīja: Njā, dīvains iestādījums tā starptautiskā basketbola federācija.
tāpēc tagad domā par sadalīšanos
, 2012-02-22 13:35, pirms 12 gadiem
ARNIX rakstīja: Novik, tu pats saproti, ko tu tur esi sarakstījis, tew piemēri nesakrīt ar aprakstiem, ko tu piipee?
neaiztiec Māri!
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.