Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Visockis-Rubenis - no dāmu balles uz vīru spēlēm

Visockis-Rubenis - no dāmu balles uz vīru spēlēm
Artūrs Visockis-Rubenis Latvijas vīriešu izlases atklātā treniņa laikā.
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

31 gadu vecais Latvijas basketbola treneris Artūrs Visockis-Rubenis šovasar jau piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, kā viens no Mārtiņa Zībarta asistentiem palīdzot sieviešu valstsvienībai izcīnīt sesto vietu un kvalificēties Pasaules kausa izcīņai. Jau pēc nedēļas viņam tika piedāvāts kļūt par vīriešu izlases galvenā trenera Ainara Bagatska palīgu. Lai gan darbs ar dāmu valstsvienību bija paņēmis daudz spēka un miega stundu, Artūrs ar atbildi nekavējās, jo, paša vārdiem sakot, no tāda piedāvājuma neatsakās.

"Atbraucu no Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīra Čehijā un biju ieplānojis ar ģimeni uzreiz braukt atpūsties uz Pāvilostu. Tā arī notika. Domāju, ka tagad varēšu mazliet atslābināties, atpūtīšos ar ģimeni un varēšu sākt gatavoties LBL sezonai ar "Ogres/Kumho Tyre" komandu. Bet ceturtdienā zvanīja Guntis Šēnhofs un Edgars Šneps, aicinot uz tikšanos ar Ainaru Bagatski. Man jautāja, vai es esmu ieinteresēts, bet mana atbilde bija - no šādiem piedāvājumiem neatsakās," stāsta Visockis-Rubenis. "Man vēl bija jāvienojas ar klubu, kura vadība bija ļoti pretimnākoša. Arī pats darīju visu, lai sakārtotu lietas un varētu būt šeit."

Labi, ka arī pagājušā nedēļa bija brīva, tas trenerim ļāva atvaļinājumu nedaudz pagarināt, tādējādi atpūtinot galvu no basketbola. Tagad viņš jau ir saņēmis pirmos uzdevumus no Bagatska un ir atpakaļ darba ritmā. "Pats svarīgākais būs melnais darbs ar video. Ainars jau ir pastāstījis par principiem, kurus vēlas, lai parādu spēlētājiem. Tāpat viņš parādīs, kā šis darbs noticis iepriekšējos ciklos, kā arī uzklausīs manu pieredzi ar sieviešu izlasi. Nākamie uzdevumi būs pretinieku spēļu analizēšana kopā ar Ainaru un Arni [Vecvagaru], bet tad salikšu kopā gala materiālu, ko rādīsim spēlētājiem. Tie būs galvenie pienākumi. Otrkārt, mēģināšu palīdzēt ar saviem padomiem spēļu laikā, bet, treškārt, palīdzēšu organizēt individuālo darbu ar spēlētājiem. Ir atsevišķi spēlētāji, kuri vēlas pastrādāt pirms vai pēc treniņa. Tāpat ir grupu darbs ar mazajiem vai lielajiem spēlētājiem."

Visockis-Rubenis atzīst, ka šie pienākumi praktiski neatšķiras no tiem, kas viņam bija uzticēti dāmu valstsvienībā. "Ar Ainaru man šī ir pirmā sadarbības reize, bet ar Mārtiņu [Zībartu] biju pazīstams jau ilgāku laiku. Sieviešu izlasē labi bija tas, ka izgājām kopā kvalifikācijas ciklu pusotra gada garumā. Tajā laikā mēs viens pie otra pieslīpējāmies, tāpat kā Ainars iepriekš bija pieslīpējies pie [Artūra] Štālberga. Tāpēc es gribētu jau pirmajās nedēļās saprast, kā domā Ainars, un spēt viņam dot to informāciju, kādu viņš vēlas. Kopējās tendences sieviešu un vīriešu izlasē paliek nemainīgas, nedaudz atšķiras tikai treneru prasības."

"Kā īsā laikā pieslīpēties? Vienkārši ir daudz jārunā. Savstarpējā komunikācija ir pats svarīgākais. Ainars stāsta savu filozofiju, bet es sākotnēji treniņos iesaistos mazāk. Tomēr es redzu, kādus uzsvarus viņš saliek un kāds ir viņa domu gājiens spēles situāciju simulēšanas laikā. Tas palīdz saprast, ko Ainars grib redzēt no manis pretinieku analizēšanā, kam jāpievērš lielāka uzmanība. Domāju, ka pirmās pārbaudes spēles pret Somiju būs pieslīpēšanās arī treneriem. Tas ir process. Sagatavošanās cikls ir diezgan garš, tādēļ domāju, ka viss būs kārtībā," skaidro Visockis-Rubenis.

"Pirmajā nedēļā, kā jau ierasts sagaidāmi bezkontakta treniņi, kuros spēlētāji tiek ievesti spēļu ritmā. No rītiem darbs vairāk ir orientēts uz fizisko sagatavotību un individuālajām lietām, bet vakara treniņos tiek simulētas dažādas spēļu situācijas aizsardzībā vai uzbrukumā. Taču tas notiek bez dzīvā kontakta, spēlējam šahu basketbola laukumā," stāsta Artūrs. "Pirmajā nedēļā informācijas apjoms varētu būt liels, bet ar laiku tai jānosēžas apziņā. Vēlāk klāt nāks jauni spēlētāji, vajadzēs tikai mazliet atkārtot, jo lielākajai daļai nepieciešamā informācija jau būs zināma. Iespējams, līdz tam no kaut kā jau būsim atteikušies vai kaut ko pielikuši klāt, bet paši pamati, ideja, kādai jāizskatās aizsardzībai un uzbrukumam, tiks ielikti jau tagad."

Par spīti darbam valstsvienībā, Visockis-Rubenis negrasās pamest novārtā vasaras darbu arī "Ogres/Kumho Tyre" komandā. "Augustā mums ir pateicīgs grafiks, jo izlase daudz laika pavadīs Latvijā. Redzēsim, cik daudz darba Ainars man būs uzdevis, bet nedēļā vienu vai divus treniņus Ogrē varētu apmeklēt. Vienlaikus man jau ir labas iestrādes ar manu asistentu Uldi Švēdi, kurš jau no pagājušā gada zina manas idejas. Bet līdz gatavošanās posma sākumam pats svarīgākais ir komandas komplektācija. Kā teicis Žeļko Obradovičs, 60% no panākuma ir tieši komplektācija. Tādēļ šajā un nākamajā nedēļā galvenais uzdevums ir pabeigt komplektāciju un ideju, par to, kādu mēs gribam redzēt komandu jaunajā sezonā. Ar pārējo nebūs problēmu, jo man ir labs asistents un labs fiziskās sagatavotības treneris Dāvis Feikners. Kad pievienošos komandai, atliks tikai pieslīpēt nianses."


, 2017-07-20 12:53, pirms 7 gadiem
Kāds tad šobrīd izskatās Ogres sastāvs gaidāmajai LBL sezonai?
, 2017-07-20 13:09, pirms 7 gadiem
Ja ''Jēkabpils'' tomēr nespēlēs LBL, tad gan jau daži spēlētāji parādīsies Ogrē.
Vakar jau it kā noslēdzās pieteikšanās termiņš, taču oficiālās informācijas nav.
, 2017-07-20 13:45, pirms 7 gadiem
Visockis-Rubenis ļoti simpatiže kā treneris, novēlu viņam tikai visu to labāko
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.