Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Zozuļins: "Krievijā uzvarētāju psiholoģiju aizstājis dolārs"

Zozuļins: "Krievijā uzvarētāju psiholoģiju aizstājis dolārs"
Sergejs Zozuļins darbā
Foto: www.sports.ru

“Kad jūlijā biju Amerikā, braucu uz Orlando skatīties NBA vasaras līgas spēles. Par pieciem tūkstošiem dolāru tur varētu noslēgt līgumu ar spēlētāju, jaunu amerikāni, kurš Krievijā spēlētu ļoti pieklājīgi. Amerika sagatavo basketbolistus visai pasaulei, tur ir spēlētāju pārprodukcija. Orlando to redzēju: parādi jebkuru, atved viņu šeit – un viņš būs pārāks par jebkuru mūsu spēlētāju šajā līmenī,” uzskata Krievijas Superlīgas kluba “Samara SGEU” galvenais treneris Sergejs Zozuļins.

Pazīstamā basketbolista Alekseja Zozuļina tēvs plašāku atpazīstamību ieguva 2011. gadā, kad guva lielāko panākumu Armēnijas basketbola vēsturē. Trīs mēnešus pirms starta stājies Armēnijas U16 puišu izlases priekšgalā, Zozuļins ar komandu izcīnīja sesto vietu Eiropas čempionātā B divīzijā. Treneris saņēma piedāvājumus ārzemēs, tomēr izvēlējās turpināt strādāt Samarā un ieguva tiesības 2014. gada sezonā startēt Superlīgā (pēc spēka otrā līga valstī aiz VTB līgas).

Zozuļins uzskata, ka Krievijā mainījusies spēlētāju mentalitāte. “Basketbolisti, kuri dzima 1960-ajos gados, bija tuvi tautai, kura uzvarēja Otrajā Pasaules karā. Tie ir cilvēki, kuri fanātiski uzticīgi savai valstij, savai tautai un tiem, kuri viņus audzināja. Tagad tā nav: visu aizstājis dolārs. Tai skaitā uzvarētāju psiholoģiju. Tiek uzskatīts, ja būs nauda, būs uzvaras. Tā nenotiek. Daudzas reizes esmu bijis Amerikā un redzējis, kā spēlē tumšādainie basketbolisti. Uzvaras fakts – lūk, galvenā balva. Jā, viņi spēlē arī par naudu, taču viņiem dolārs ir tikai simbolisks stimuls.”

Treneris norāda uz citām atšķirībām. “Mums nebija informācijas, kāda ir pašreizējās spēlētāju paaudzes rīcībā. Taču viņi šo informāciju neanalizē un labumu neiegūst. Mēs centāmies izmantot vissīkāko informāciju, kuru ieguvām. Tagad informācija nāk straumē kā atkritumi, spēlētāji pat nezina, ko ar to darīt.”

Zozuļins pastāsta par Superlīgas īpatnībām. “Gandrīz visa līga aizbraukusi uz ārzemēm, jo Krievijā ir grūti atrast sparingpartnerus. Tādas komandas kā “Surgut”, Saratovas “Avtodor”, Jekaterinburgas “Ural”, finansiāli spēcīgā Saranska aizbraukušas trenēties uz Horvātiju, Serbiju, Latviju, Lietuvu. Tur gan apstākļi ir labāki, gan var atrast pretiniekus pārbaudes spēlēm. Piemēram, Latvijas komandas VEF un “Ventspils” vairāk nespēlē mājās, bet braukā pa valsti, spēlē pat ciemos. Tas tiek darīts Latvijas basketbola attīstībai.”

Samaras komandai pievienojies bijušais “Liepājas Lauvu” centra spēlētājs Aleksejs Adedirans. Treneris Zozuļins atgādina, ka Krievijā pastāv grūtības atrast labus vietējos basketbolistus. “Amerikā tādu problēmu nav. Atcerieties, kā savu ceļu Eiropas basketbolā sāka Džons Roberts Holdens: otrā līmeņa komandā par trīs tūkstošiem dolāru, bet karjeru pabeidza, būdams pasaulslavens, ar miljonu līgumu CSKA sastāvā. Nav jālec pāri galvai, kā pie mums futbolā izdarīja “Anži” vai Sanktpēterburgas “Spartak” basketbolā.”

Zozuļins domā, ka vietējā līmenī vairāk jāaudzina jaunos basketbolistus. “Mūsu spēlētājiem jāzina, ka viņi dzimuši Samaras zemē, ka tā daudz devusi un palīdzējusi nostāties uz kājām. Ja viņus audzināsim tādā garā, viņi šeit būs gatavi spēlēt par mazāku naudu nekā vienreiz doties projām par lielu naudu. Kāpēc lietuvieši tik ļoti turas pie savas zemes? Jā, tagad pastāv grūtības, taču, tiklīdz “Žalgirim” parādās noteikta naudas summa – spēlētāji tur brauc pat, ja citos klubos viņiem maksātu vairāk. Viņi uzticas savai dzimtenei, uzticas “Žalgirim”. Un mums cilvēkus jāaudzina tāpat. Nereti tiek uzskatīts, ka krievu treneri un krievu spēlētāji ir otršķirīgi. Tā ir maldīšanās, mūsu nācija uzskatāma par talantīgu. Taču, ja presē regulāri norādīs, ka esam cūkas – visi sāks rukšķēt. Uzskatu, ka leģionāru, spēlētāju vai treneri, jāņem pirmkārt, lai viņš attīstītu mūsu basketbolu.”

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...


, 2013-09-17 20:08, pirms 11 gadiem
Es paliidzeesu Serjoga neuztraucies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-09-17 21:35, pirms 11 gadiem
Pareizi jau visu stāsta. Bet Krievijā visos līmeņos ir viens liels bardaks. Kamēr Latvijas krievi slavē savu rašu un noliek ASV, tikmēr Krievijas krievs pie pirmā piķa pērk īpašumus ASV, rietumeiropā un skolo tur savus bērnus. Vienīgi mūsu krievi dzīvo kaut kādā mistiskā ilūzijā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-09-17 23:07, pirms 11 gadiem
hercog rakstīja: Pareizi jau visu stāsta. Bet Krievijā visos līmeņos ir viens liels bardaks. Kamēr Latvijas krievi slavē savu rašu un noliek ASV, tikmēr Krievijas krievs pie pirmā piķa pērk īpašumus ASV, rietumeiropā un skolo tur savus bērnus. Vienīgi mūsu krievi dzīvo kaut kādā mistiskā ilūzijā.
beidz to legālo vienreiz pīpēt.
, 2013-09-17 23:40, pirms 11 gadiem
asta rakstīja: beidz to legālo vienreiz pīpēt.
?
, 2013-09-18 10:12, pirms 11 gadiem
hercog rakstīja: Pareizi jau visu stāsta. Bet Krievijā visos līmeņos ir viens liels bardaks. Kamēr Latvijas krievi slavē savu rašu un noliek ASV, tikmēr Krievijas krievs pie pirmā piķa pērk īpašumus ASV, rietumeiropā un skolo tur savus bērnus. Vienīgi mūsu krievi dzīvo kaut kādā mistiskā ilūzijā.
tā arī ir, tās uzturēšanās atļaujas par nopirktajiem īpašumiem gan nevajag ne zviedram, ne īram........tikai bijušās ssr biedriem.
, 2013-09-18 11:19, pirms 11 gadiem
Tā ir, kad nav sistēmas! Vienīgais kas ir vajadzīgs panākumi un uzvaras! Bet to ir grūti izdarīt bez sistēmas!

Spāņi cik ilgi gāja pēc pirmā titula, bet aizgāja, jo viņiem ir sistēma. Spāņiem nespēlē vairāki vadošie spēlētāji, kāds vispār beidz spēlēt izlasē, tas nekas, viņiem ir vietā citi uz katru pozīciju. Krieviem izkrīt divi, trīs vadošie spēlētāji un komanda ir nulle. Jo jaunie nevelk, it kā spēlē labā klubā, bet tur viņš sēž uz soliņa, jo priekšā ir čupa ar ārzemniekiem.

Tie krievi, kuri aizbrauc un apskatās, kā ir citur, tie saprot, ka veļikaja Russia ir dziļā, dziļā pakaļā. Tai nauda ir, bet tā tiek nelietderīgi izmantota!
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.