Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Žagars: "Neviens negaidīja, ka viesos uzvarēsim "Real Madrid""

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Žagars: "Neviens negaidīja, ka viesos uzvarēsim "Real Madrid""
Artūrs Žagars Eirokausa spēlē pret "Andorra". Foto: EuroCup

"Badalonā esam trīs kombo aizsargi, kuri var spēlēt kā pirmie un otrie numuri. Strikta minūšu sadalījuma šobrīd nav. Treneris Karlešs Durans skatās, kurš labāk ieiet spēlē. Ja aiziet spēle, vairāk spēlēju es," Artūrs Žagars pēc pirmdienas rīta treniņa Latvijas valstsvienībā atskatījās uz sezonas pirmo pusi ACB līgas klubā "Joventut".

Mārtiņa Fomina un Raivo Otersona audzēknis uz Badalonu devās 2017. gada rudenī. Artūra gadījumā trenēšanās vienā no labākajām jauno spēlētāju kalvēm attaisnojās – 2018. gada augustā viņš Artūra Visocka-Rubeņa vadībā kļuva par Eiropas junioru vicečempionu.

Labas ražas iegūšana prasa laiku un pacietību. Pirmajās divās sezonās “Joventut” sistēmā Artūrs tika laukumā četrās ACB līgas cīņās, bet šosezon piedalījies jau 19 spēlēs (no 21 iespējamas). Cipari – vidēji 08:24 minūtēs gūti 1,9 punkti un izdarītas 1,2 piespēles – nav tik būtiski, kā treniņos un spēļu praksē iegūtais briedums.

“Pērn no līdzsvara izsita potīšu savainojumi (Artūrs iepriekšējā ziemā nespēlēja vairākus mēnešus). Tagad sāku lēnām pierast (pie ACB līgas). Šogad iet labāk katrā spēlē, katrā treniņā. Sāku iejusties – nāk ārā lietas, kuras gaidīju jau agrāk. Varu sākt parādīt savu sniegumu, savu spēli.

Sezonas pirmajā aplī – 17 spēlēs – jaunajam Artūram bija izcils paraugs. Trīsdesmit sešus gadus vecais grieķu aizsargs Nikoss Zisis ir viens no labākajiem aroda meistariem visā Eiropā. Eirolīgas čempions ar Maskavas CSKA, Eiropas čempions, pasaules vicečempions, Vasiļa Spanuļa draugs, Saloniku XAN un Bambergas “Brose” leģenda – pēdējie divi klubi iemūžināja viņa kreklu.

Zisis aizvadīja 189 spēles Grieķijas valstsvienībā, bet pērn parakstīja divu gadu līgumu ar “Joventut”. Sekoja negaidītais – Atēnu AEK 17. janvārī paziņoja par Ziša atgriešanos pēc 15 gadu pārtraukuma. Leģendārais spēlētājs nolēma pabeigt karjeru Konstantinopoles grieķu biedrībā (AEK 1924. gadā izveidoja grieķu bēgļi, kuri pēc turku-grieķu kara bija spiesti pamest Stambulu).

Komandai tas nāca kā pārsteigums,” neslēpa Žagars. “Zisim parādījās iespēja pabeigt karjeru Grieķijā. Aprunājās ar treneriem, klubu – viņu palaida mājās. Neviennozīmīga situācija. Mans spēles laiks gājis plašumā, lai gan savas minūtes laukumā būtu dabūjis – un dabūšu – tāpat. Mīnuss – pēc Ziša aizbraukšanas nevaru no viņa (klātienē) pamācīties līdera prasmes.”

Ko latvietis varēja mācīties no grieķa? “Viņa spēles stilu. Zisis ir stabils saspēles vadītājs. Līdzīgs (Jānim) Strēlniekam – maz riskē, reti kļūdās, precīzi met. Tagad laukumā mainos ar Ziemeļmaķedonijas kolēģi. Nenads Dimitrijevičs ir talantīgs saspēles vadītājs – viens otru padarām tikai labāku.”

Slodze ACB līgā un Eirokausā neļāva “Joventut” palikt ar diviem 19 un 21 gadu veciem saspēles vadītājiem. “Kā trešais saspēles vadītājs piesaistīts amerikānis Tonijs Routens (Wroten). Esam trīs kombo aizsargi, kuri var spēlēt kā pirmie un otrie numuri. Diezgan bieži laukumā esam kopā. Strikta minūšu sadalījuma šobrīd nav. Treneris skatās, kurš labāk ieiet spēlē. Ja aiziet spēle, vairāk spēlēju es. Vai otrādi.”

Ziemas sākumā “Joventut” nokļuva tuvu startēšanai Karaļa kausā (tajā spēlē astoņas labākās komandas pirmā apļa kopvērtējumā), taču beigās tomēr nekvalificējās prestižajam turnīram. “Zaudējām pirmās četras spēles. Turpinājumā komanda saprata, ka nedrīkst izturēties tik vienaldzīgi. Sekoja septiņas uzvaras pēc kārtas. Tagad sērijas beigušās – spēles beidzas ar dažādiem iznākumiem.”

Sezonas pagaidām lielākais panākums – “Joventut” 2. februārī viesos pārsteidza Madrides “Real”, apspēlējot “Los Blancos” ar 86:83. “Uzvara pār titulētāko Eirolīgas komandu bija vēsturisks notikums (kluba dzīvē). Neviens negaidīja, ka uzvarēsim “Real” viņu mājās. Paši bijām gatavi iet, spēlēt un uzvarēt. Ceturtajā ceturtdaļā parādījās iespējas un sajūta, ka varam uzvarēt.”

Kas patraucējis šosezon spēlēt vairāk? “Slimības. Četras reizes saaukstējos – tas nozīmē nedēļu ārā. Ja četras piecas dienas netrenējies, zaudē līdzsvaru, krītas fiziskā sagatavotība. Jāsāk viss no jauna. Ietekmi atstāja vitamīnu trūkums. Tagad vājie punkti atrasti – daru visu iespējamo.”

Spānija ir klimatiski daudzveidīga valsts. Ārzemju atpūtniekiem parasti paliek prātā vasaras svelme Madridē vai Vidusjūras piekrastes kūrortos, taču tas nav viss. Ziemeļrietumu stūrī esošā Galisija ir viena no mitrākajām vietām Eiropā, Leonas un Aragonas plakankalnes ziemā izpūš auksti vēji, bet Katalonijas piekrastē vakari ir daudz vēsāki nekā Valensijā vai Andalūzijā.

Vainīgi vēsie piejūras vakari? “Iespējams. Laiks nav tik silts, kā parasti Spānijā. Nesen plosījās vētra “Glorija”. Pats domāju, ka vitamīnu trūkums atstāja lielāku ietekmi nekā ziema un slodzes. Uztaisīju ķermeņa asins analīzes – dakteri pateica, ko un kad jādzer.

Badalonas nespēlēšana “Copa del Rey” deva brīdi atelpai. Artūrs mājās atbrauca piektdien, nedēļas nogali pavadot ar ģimeni un draugiem. Sestdienas vakarā apmeklēja VEF un Ventspils spēli. “Nācu skatīties uz Artūru (Kurucu). Esam viens otram kā brāļi. Spēlējām kopā jaunatnes izlasēs, strādājām treniņos. Prieks skatīties, kā viņš spēlē.

     [+] [-]

, 2020-02-17 20:43, pirms 4 gadiem
Kads no specukiem var mani apgaismot; Zagaram ir sanse, ka vinu draftees nakamaja nba drafta?

     [+] [-]

, 2020-02-17 20:54, pirms 4 gadiem
pepucis rakstīja: Kads no specukiem var mani apgaismot; Zagaram ir sanse, ka vinu draftees nakamaja nba drafta?
Dažādos mock draftos otrās kārtas vidus - beigas. Reāli izskatās ka draftēs, bet līdz spēlēšanai, ja vispār, vismaz pāris gadi vēl.

     [+] [-]

, 2020-02-17 22:51, pirms 4 gadiem
Nakamajaa vinu nedraftees, jo vins vienkarsi atsauks savu pieteikumu. Ir japagaida labaka sezona un tad jaiet uz draftu, lai tiktu 1.kartaa. Vinam aprilii paliek 20 gadi, tas nozimee, ka vinam ir laiks lidz 2022.gadam, kad vins automatiski bus drafta listaa (Manuprat, visticamakais variants ir tiesi shis), jo 2021. gada drafts solaas buut talantu pilns.

     [+] [-]

, 2020-02-18 06:23, pirms 4 gadiem
noladets rakstīja: Nakamajaa vinu nedraftees, jo vins vienkarsi atsauks savu pieteikumu. Ir japagaida labaka sezona un tad jaiet uz draftu, lai tiktu 1.kartaa. Vinam aprilii paliek 20 gadi, tas nozimee, ka vinam ir laiks lidz 2022.gadam, kad vins automatiski bus drafta listaa (Manuprat, visticamakais variants ir tiesi shis), jo 2021. gada drafts solaas buut talantu pilns.
neticu, ka atsauks ja bus reala iespeja tikt draftetam sogad. cerams agents zinas kas kaa. nav jau ta, ka nakotne butu ceribas but loterijas pickam ar labaku ligumu.

     [+] [-]

, 2020-02-19 20:31, pirms 4 gadiem
budamank rakstīja: neticu, ka atsauks ja bus reala iespeja tikt draftetam sogad. cerams agents zinas kas kaa. nav jau ta, ka nakotne butu ceribas but loterijas pickam ar labaku ligumu.
Tiesi taa arii ir, ka nakotnee Zagaram ir loti labas ceribas but drafta 1.kartas numuram. Tolks, ka tevi draftee 2. Raundaa, ja tas tapat neko negarantee.