Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Basketbola savienības prezidents Voins skaidro Kuruca iekļaušanu izlasē

Krišs Upenieks

Basketbola savienības prezidents Voins skaidro Kuruca iekļaušanu izlasē
Valdis Voins
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins sniedzis savu komentāru pirms gaidāmās Pasaules kausa kvalifikācijas.

Par FIBA un Eirolīgas konfliktu

Pirms četriem gadiem FIBA pieteica starptautisko sacensību kalendāra reformu, ko atbalstīja visu valstu nacionālās federācijas, akceptējot NBA spēlētāju līdzdalību tikai dažos spēļu posmos, bet paļaujoties, ka citu līgu dalībnieki nacionālajām izlasēm būs pieejami visu laiku. Praktiskie priekšdarbi tika uzticēti FIBA amatpersonām. Diemžēl šajā laikā FIBA un Eirolīgas rīkotājiem nav izdevies vienoties un saskaņot spēļu grafiku.

No savas puses esam izpildījuši visas FIBA rekomendācijas, ieskaitot Eirolīgas klubu spēlētāju reģistrēšanu un oficiālu uzaicināšanu uz valstsvienības spēlēm. LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps FIBA struktūrās aktīvi iestājas par konstruktīva risinājuma atrašanu. Par situāciju informēta gan par sportu atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija, kurai ir iespēja strādāt ar kolēģiem visā Eiropā un Latvijā ievēlētie Eiroparlamenta deputāti, jo konflikts jau pāraudzis sportisko ietvaru.

Zināms, ka FIBA iedarbinājusi juridiskos mehānismus, lai atjaunotu basketbola sistēmas vienotību. Nezaudējam cerību, ka situācija normalizēsies vismaz līdz februārī paredzētajam nākamajam sacensību posmam, tomēr mums jābūt gataviem strādāt jebkādos apstākļos.

Par Eirolīgas klubu spēlētāju nepiedalīšanos

Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Jānis Timma ne reizi jau praksē demonstrējuši savu patriotismu un gatavību pārstāvēt Latviju, par spīti savainojumiem un to radītajiem riskiem. Diemžēl ārēju apstākļu dēļ tagad spēlētāji absolūti nepelnīti nostādīti situācijā, kad visiem pieņemams risinājums nav iespējams. Konkrētajā situācijā LBS ar izpratni izturas pret spēlētāju pienākumiem pret saviem darbadevējiem klubos.

Saprotam, ka izvēle ir īpaši sāpīga arī tāpēc, ka paši spēlētāji visvairāk ir ieinteresēti valstsvienības veiksmīgā startā Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā. Iespēja piedalīties Pasaules kausa izcīņā, protams, ir svarīga no basketbola prestiža un popularitātes, kā arī sagādātu neaizmirstamas emocijas līdzjutējiem, bet lielākie ieguvēji būtu tieši paši dalībnieki – valstsvienības spēlētāji, kuriem tā būs unikāla iespēja sasniegt sportiskās karjeras augstākās virsotnes un nostiprināt starptautisko reputāciju. No savas puses LBS darīs visu, kas mūsu spēkos, lai turpmāk spēlētājiem nebūtu jāveic šāda izvēle. Un – gaidām talkā nākamajos kvalifikācijas posmos.

Par valstsvienības sastāvu

Galvenais treneris Arnis Vecvagars informēja valdi par sastāva izvēli, ko tradicionāli esam pilnībā uzticējuši valstsvienības vadītājam. Komandas kodolu veido pieredzējuši un meistarīgi spēlētāji ar augstākā līmeņa spēļu pieredzi. Gan EuroBasket2017 dalībnieki, gan basketbolisti, kuri dažādu iemeslu dēļ septembrī nebija valstsvienības ierindā, bet meistarības ziņā varēja tur būt. Mums ir laba komanda.

Par Rodionu Kurucu

Vienīgais valstsvienības debitants būs 19 gadus vecais Rodions Kurucs, par kura iekļaušanu sastāvā LBS valde lēma īpaši, kā to paredzēja iepriekš pieņemtais lēmums. Pērnsezon, aizbildinājies ar savainojumu, basketbols atteicās decembrī piedalīties Eiropas U18 čempionātā un vasarā nespēlēja arī U20 izlasē. Šis gadījums pievērsa pastiprinātu uzmanību jauno basketbolistu vēlmei spēlēt Latvijas izlasēs, izraisot diskusijas un dažādus viedokļus. Arī LBS valdes locekļu vidū nebija vienprātības, bet mūsu pienākums ir uzklausīt visus argumentus un nošķirt faktus no emocijām.

Saskaņā ar nesen pieņemtajiem noteikumiem, kas reglamentē spēlētāju līdzdalību izlasēs, katram basketbolam tiek dotas tiesības atteikties no uazicinājuma spēlēt pie gadu vecākajiem, tāpēc Rodiona līdzdalība U20 izlasē nebija obligāta. Par Kuruca nespēlēšanu U18 izlasē pērn bija gara komunikācija ar pašu spēlētāju un viņa pārstāvjiem, kuri atsaucās uz veselības problēmām – nepieciešamību rehabilitēties pēc traumas. Kritiķi piesauc Rodiona iziešanu laukumā Spānijas līgas spēlē Eiropas čempionāta laikā, kas apliecina, ka spēlētājs patiesībā bijis vesels. Tomēr situācija “aizbildinās ar traumu, bet spēlē kluba sastāvā”, nav viennozīmīga, jo būtiski atšķiras slodze – sešas spēles septiņās dienās Eiropas U18 čempionātā komandas līdera statusā (ar atbilstoši lielu spēles laiku) vai viena spēle nedēļā ar ierobežotu laiku laukumā. Līdzīgā situācijā 2011. gadā valstsvienībai atteica viens no pieredzējušajiem komandas līderiem, kura motivāciju toreiz saprata un atbalstīja gan līdzjutēji, gan klubs, gan LBS vadība.

Līdzdalība Latvijas izlasē ir katra basketbolista goda pienākums, un īpašas simpātijas – arī LBS apbalvojumus – izpelnās spēlētāji, kuri stājas ierindā, spītējot apstākļiem. Tie ir pozitīvi piemēri un orientieri, kam sekot. Taču nepiekrītu cilvēkiem, kuri gatavi patriotismu mācīt, vicinot diskvalifikācijas rungu. Profesionālā sportista lielākā vērtība ir viņa veselība – tikai pats sportists ir tiesīgs izlemt, kurā brīdī ar to riskēt.

Visā komunikācijas procesā Rodions Kurucs paudis gatavību pārstāvēt Latviju, tiklīdz to ļaus veselības stāvoklis un treneris viņu aicinās. Arnis Vecvagars uzskata, ka konkrētajā situācijā un konkrētajā pozīcijā Rodions Kurucs var palīdzēt valstsvienībai un LBS valde neierobežo trenera izvēli.

Par valstsvienības mērķiem

Situācijā, kad ārēju apstākļu dēļ nav pieejamas mūsu spožākās zvaigznes, būs iespēja novērtēt, cik produktīvi strādājusi visa Latvijas basketbola sistēma – jauniešu treneri sporta skolās un lielie klubi, arī basketbolistu vecāki un visi, kas pielikuši roku basketbolistu izaugsmei. Komandai jācīnās par uzvaru katrā spēlē un ceru, ka šajā ziņā mums palīdzēs arī “6.spēlētājs” – līdzjutēji. Paturot acu priekšā galveno mērķi – ceļazīmi uz FIBA Pasaules kausa izcīņu – kuras ieguvēji kļūs zināmi tikai pēc pusotra gada.

Izmantotie resursi:
V.Voins: Mums ir laba komanda – 26.novembrī...

  +8 [+] [-]

, 2017-11-16 16:30, pirms 6 gadiem
Tāpat Vecvagars vairāk par 5-10 min laukumā Kurucu nesūtīs

 +10 [+] [-]

, 2017-11-16 16:32, pirms 6 gadiem
Kurucs nav Lauvas klients, vai arī tur ir cits Mārtiņa aizvainojums.Lidz ar to viena neadekvāta ''opozicionāra'' dēļ visai sabiedrībai jābauda histēriski izteikumi soctīklos.Esmu jau teicis, ka īsti veči visu izrunā bez publiskas vārdu caurejas, bet M.L. ir savādāks.Reizēm mēs viļamies cilvēkos, neko darīt, dzīve turpinās.

  +6 [+] [-]

, 2017-11-16 16:32, pirms 6 gadiem
"A.Kalnītis piesolīja man labu naudas summu, ja iedos Kurucam iespēju un varēs atrādīties izlasē uz laukuma"

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 16:37, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Kurucs nav Lauvas klients, vai arī tur ir cits Mārtiņa aizvainojums.Lidz ar to viena neadekvāta ''opozicionāra'' dēļ visai sabiedrībai jābauda histēriski izteikumi soctīklos.Esmu jau teicis, ka īsti veči visu izrunā bez publiskas vārdu caurejas, bet M.L. ir savādāks.Reizēm mēs viļamies cilvēkos, neko darīt, dzīve turpinās.
Runa ir par to, ka Kurucs ir licis apzinātu mīksto uz visām izlasēm, kamēr skaitījās top prospekts,bet tiklīdz čalim karjera iet pakaļā un izaugsmes nav, uzreiz lec uz izlasi, kur sēž mīkstie, kuriem nav rakstura un sagaida vinu ar puķēm! Gribētu es redzēt, ko lietuvieši darītu ar tādu Kurucu. Un kāds tam visam sakars ar M.L?

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 16:41, pirms 6 gadiem
Jurchiks#2 rakstīja: Runa ir par to, ka Kurucs ir licis apzinātu mīksto uz visām izlasēm, kamēr skaitījās top prospekts,bet tiklīdz čalim karjera iet pakaļā un izaugsmes nav, uzreiz lec uz izlasi, kur sēž mīkstie, kuriem nav rakstura un sagaida vinu ar puķēm! Gribētu es redzēt, ko lietuvieši darītu ar tādu Kurucu. Un kāds tam visam sakars ar M.L?
Pie tam, citi ar nopietnākām traumām ir ieradušies un spēlējuši izlasē, tas pats Strautiņš utt.

  +5 [+] [-]

, 2017-11-16 16:43, pirms 6 gadiem
Jurchiks#2 rakstīja: Runa ir par to, ka Kurucs ir licis apzinātu mīksto uz visām izlasēm, kamēr skaitījās top prospekts,bet tiklīdz čalim karjera iet pakaļā un izaugsmes nav, uzreiz lec uz izlasi, kur sēž mīkstie, kuriem nav rakstura un sagaida vinu ar puķēm! Gribētu es redzēt, ko lietuvieši darītu ar tādu Kurucu. Un kāds tam visam sakars ar M.L?
Ko lietuvieši darītu? Lietuvieši nebūtu tādi pajoliņi, kā daži labi SC komentētāji un M. Lauva un ja spēlētājs (Kurucs) būtu ar atbilstošu un pietiekamu meistarību izlasei, aicinātu uz izlasi...
Kāda starpība, vai u-18 vai u-20 izlase ir 5. vai 12. vietā, kam tas pyš? Daudz svarīgāk, lai spēlētājs tiek labā līgā un labā klubā un it tur viens no līderiem, lai pēc tam būtu arī viens no lielās izlases līderiem...

  +5 [+] [-]

, 2017-11-16 16:46, pirms 6 gadiem
Jurchiks#2 rakstīja: Runa ir par to, ka Kurucs ir licis apzinātu mīksto uz visām izlasēm, kamēr skaitījās top prospekts,bet tiklīdz čalim karjera iet pakaļā un izaugsmes nav, uzreiz lec uz izlasi, kur sēž mīkstie, kuriem nav rakstura un sagaida vinu ar puķēm! Gribētu es redzēt, ko lietuvieši darītu ar tādu Kurucu. Un kāds tam visam sakars ar M.L?
M.L jau mēnesi psiho tviterī, baidos ka ar garīgo veselību šim kungam ir problēmas.Šodien jau atkal viņam ir lēkme.Kāpēc viņš tā ieēdies tieši uz Kurucu, atteica arī citi.Viņš varētu pacepties arī par I.Miglinieku un G.Vētru, Ādolfa izgājieniem, vai nu mazums grēcinieku.

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 16:47, pirms 6 gadiem
WKS rakstīja: Ko lietuvieši darītu? Lietuvieši nebūtu tādi pajoliņi, kā daži labi SC komentētāji un M. Lauva un ja spēlētājs (Kurucs) būtu ar atbilstošu un pietiekamu meistarību izlasei, aicinātu uz izlasi...
Kāda starpība, vai u-18 vai u-20 izlase ir 5. vai 12. vietā, kam tas pyš? Daudz svarīgāk, lai spēlētājs tiek labā līgā un labā klubā un it tur viens no līderiem, lai pēc tam būtu arī viens no lielās izlases līderiem...
Tu vispār rubī,ko raksti? Espat nezinu, vai komentēt tās muļķības.
Pirmkārt, kam ir atbilstoša un pietiekama meistarība? Kurucam? Kurā vietā tas ir parādījies? Otrkārt, ir ļoti liela nozīme 5 vai 12tā vieta, tu laikam ārpus istabas neesi bijis un nekad piedalījies. Un ja tev nepyš, tas nenozīmē, ka citiem nepyš.

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 16:47, pirms 6 gadiem
WKS rakstīja: Ko lietuvieši darītu? Lietuvieši nebūtu tādi pajoliņi, kā daži labi SC komentētāji un M. Lauva un ja spēlētājs (Kurucs) būtu ar atbilstošu un pietiekamu meistarību izlasei, aicinātu uz izlasi...
Kāda starpība, vai u-18 vai u-20 izlase ir 5. vai 12. vietā, kam tas pyš? Daudz svarīgāk, lai spēlētājs tiek labā līgā un labā klubā un it tur viens no līderiem, lai pēc tam būtu arī viens no lielās izlases līderiem...
Paseko LKL izmaiņām, tāpat ierobežos aģentu darbu, bet kā parasti LBL tālāk par vārdiem netika, tipiski mums ...viņi pašlaik iet uz to, ka tas jaunais līdz 18 gadiem netiks no Lietuvas prom un viņi sen Kurucu daudz vairāk nolamājuši būtu, mēs esam konservatīvāki

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 17:08, pirms 6 gadiem
Šmits+Žanis - šie abi taisīs rezultātu. Kopumā, šī komanda ir ļoti laba. Ticu, ka var aizķert arī turkus, ja tiesneši ļaus spēlēt. Priekā!

  +8 [+] [-]

, 2017-11-16 17:10, pirms 6 gadiem
Ko nu vairs te ņemties un cepties par Kurucu. Viņš ir iekļauts un miers! Tagad puikam ar savu spēli būs jāpierāda vai ir gatavs lielajam basketbolam vai nē. Mani vairāk interesē tas vai viņš un viņa aģents būs tikpat atsaucīgi nākamvasar, kad U20 būs jāizvelk no B divīzijas, jo pieļauju iespēju, ka U20 pamata spēlētāji - Zoriks,Blumbergs,Garoza arī Sīviņš, kuri spēlē un mācās ASV, - var netikt uz šo turnīru. Nav šaubu par Strautiņu - viņš kaut uz vienas kājas, bet būs klāt kā štiks. Ar 99gadiem vien var arī nepietikt.

  +6 [+] [-]

, 2017-11-16 17:35, pirms 6 gadiem
Man kaut kā liekas, ka te baigi pārmērīga tā cepšanās par KUrucu, viņš pat šobrīd nav visas šitās jezgas vērts, ne jau viņš ievilkts izlasē izmetot kādu, kurš tur tiešām būtu pelnījis atrasties. Nekā tāda nav. Izvēlējās Vecvagars viņu, lai tad arī tā ir, lai aposta gaisu.

  -2 [+] [-]

, 2017-11-16 17:53, pirms 6 gadiem
Real Rebel rakstīja: Paseko LKL izmaiņām, tāpat ierobežos aģentu darbu, bet kā parasti LBL tālāk par vārdiem netika, tipiski mums ...viņi pašlaik iet uz to, ka tas jaunais līdz 18 gadiem netiks no Lietuvas prom un viņi sen Kurucu daudz vairāk nolamājuši būtu, mēs esam konservatīvāki
Tev ir bērni?

  -1 [+] [-]

, 2017-11-16 17:54, pirms 6 gadiem
a tas Lauva vispār aģents skaitās? FIBA licencēto aģentu sarakstā šo kadru neatrodu LV aģentu sadaļā.

  +1 [+] [-]

, 2017-11-16 18:07, pirms 6 gadiem
Kapēc Kalējs nav iekļauts sastāvā? Voina k-gs nevarētu paskaidrot?

  +2 [+] [-]

, 2017-11-16 18:27, pirms 6 gadiem
Vecvagars kļūdījies ar Kurucu....Spānijā neko nerāda,uz laukuma nelaiž...
Tukša loze...un man liekas,ka vinš ir pārvētēts....
krievels kuram galvā sakāpis....

  +3 [+] [-]

, 2017-11-16 18:31, pirms 6 gadiem
Kaut kā...ļoti laucinieciski visas šīs diskusijas par Kurucu...Kungi, puiši - jums kauns nav?...Spēlētājs pārstāvēs Latvijas valsti...Sitīsies no visa spēka...Ne jau tikai spēlēs ar Turciju, ar Zviedriju, bet arī treniņdarbā...Kāpēc nolikt līdz ar zemi?...Pirms cilvēks ir parādījies laukumā...Ir gatavs sviedrus liet par Latviju...Nepaļaujaties uz dažu cilvēku teikto twitterī...Domājiet paši ar savu galvu, neskrieniet līdzi visam, ko populāri personāži raksta tur...Izlasē jābūt labākajiem un kā labākajiem jāpierāda sevi tur...

  +4 [+] [-]

, 2017-11-16 18:36, pirms 6 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kaut kā...ļoti laucinieciski visas šīs diskusijas par Kurucu...Kungi, puiši - jums kauns nav?...Spēlētājs pārstāvēs Latvijas valsti...Sitīsies no visa spēka...Ne jau tikai spēlēs ar Turciju, ar Zviedriju, bet arī treniņdarbā...Kāpēc nolikt līdz ar zemi?...Pirms cilvēks ir parādījies laukumā...Ir gatavs sviedrus liet par Latviju...Nepaļaujaties uz dažu cilvēku teikto twitterī...Domājiet paši ar savu galvu, neskrieniet līdzi visam, ko populāri personāži raksta tur...Izlasē jābūt labākajiem un kā labākajiem jāpierāda sevi tur...
Tagad saskati pretrunas savā teiktajā? Tu saki labākajiem, uz esošo brīdi Kuksiks spēlē labāk kā Kurucs barsas fārmklubā, tātad viņam bija tur jābūt, ne tā?

  +1 [+] [-]

, 2017-11-16 18:41, pirms 6 gadiem
Kalējs ir labāks par Kurucu, bet viņu neaicina pat uz treniņiem... mums daudz labu spēlētāju, bet te visi par Kurucu... galvenais ir rezultāts!

  +1 [+] [-]

, 2017-11-16 21:14, pirms 6 gadiem
Es nesaprotu par ko vajag cepties , mums nav tik lieli basketbolistu resursi , ka varam neņemt labus basketbolistus ar labu potenciālu kā Kurucu .

     [+] [-]

, 2017-11-16 22:13, pirms 6 gadiem
Ta pofig tas Kurucs, man vairāk interesē BK Jūrmala "dimantu raktuves"...

     [+] [-]

, 2017-11-16 22:16, pirms 6 gadiem
Jurchiks#2 rakstīja: Runa ir par to, ka Kurucs ir licis apzinātu mīksto uz visām izlasēm, kamēr skaitījās top prospekts,bet tiklīdz čalim karjera iet pakaļā un izaugsmes nav, uzreiz lec uz izlasi, kur sēž mīkstie, kuriem nav rakstura un sagaida vinu ar puķēm! Gribētu es redzēt, ko lietuvieši darītu ar tādu Kurucu. Un kāds tam visam sakars ar M.L?
Varē tu padomāt, ka tu esi ar to "apzināto mīksto" pa seju dabūjis... Nu, vismaz nosauc, kad un kur?

     [+] [-]

, 2017-11-17 02:47, pirms 6 gadiem
Kāda zirņa pēc federbosam vispār jākomentē trenera izvēle!?!?
Der 12niekam un ņemam.
Jauniešu izlases ir tikai piešaude.

Rodis pierādīja pirms 4 gadiem, kas par rutku ir, un man ar to pietiek!!!

  -2 [+] [-]

, 2017-11-17 03:35, pirms 6 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kaut kā...ļoti laucinieciski visas šīs diskusijas par Kurucu...Kungi, puiši - jums kauns nav?...Spēlētājs pārstāvēs Latvijas valsti...Sitīsies no visa spēka...Ne jau tikai spēlēs ar Turciju, ar Zviedriju, bet arī treniņdarbā...Kāpēc nolikt līdz ar zemi?...Pirms cilvēks ir parādījies laukumā...Ir gatavs sviedrus liet par Latviju...Nepaļaujaties uz dažu cilvēku teikto twitterī...Domājiet paši ar savu galvu, neskrieniet līdzi visam, ko populāri personāži raksta tur...Izlasē jābūt labākajiem un kā labākajiem jāpierāda sevi tur...
pilsētniek! cik tad pilsētnieku ir izlasē, kur bija Kurucs pirms līguma???? latvijā ir pilsētnieki????