Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Viedoklis: 2012. gada vasara: jaunie pārspēj gaidīto

Viedoklis: 2012. gada vasara: jaunie pārspēj gaidīto
Foto: Mārtiņš Sīlis, FIBA Europe

Šī vasara Latvijas vīriešu basketbolam ir bijusi saulaina gandrīz visā tās garumā. Nezinu, kā citiem un varbūt vienkārši esmu kļuvis pesimistiskāks, bet šķiet, ka puišu izlases šogad ir paveikušas vairāk nekā no tām tika gaidīts.

Pirms U16 izlases starta čempionātā Ventspilī bija pietiekami daudz skeptiski noskaņotu cilvēku, tostarp treneru vidū, par šī gada gājuma zēnu spējām uz citu Eiropas valstu jauno basketbolistu fona. Tomēr komanda cīnījās godam un iekļuva kontinenta labāko desmitniekā. Atcerēsimies – arī 92. gadā dzimušie U16 čempionātā bija desmitie, bet vēlākajos gados droši aplieicnāja piederību medaļnieku šnitei.

Turpinot par 92. gadā dzimušajiem... Ap U20 izlasi vispār valdīja epopeja – treneru nomaiņa dažas dienas pirms treniņnometnes, treniņnometne līdzekļu trūkuma dēļ saīsināta līdz trim nedēļām, komandā nespēlēja trīs iepriekšējo gadu izteikti līderi Dāvis Bertāns, Edmunds Dukulis un Kaspars Vecvagars. Pēdējais no trijnieka atņemts burtiski pēdējā brīdī lielās izlases caurumu aizlāpīšanas dēļ. Gala rezultāts – visu laiku augstākais sasniegums šī vecuma Latvijas izlasei (6. vieta Eiropā).

U18 izlase vēl turpina cīņas čempionātā Liepājā. Pagājušā gada rudenī bija maz tādu, kuri uzskatīja, ka U18 izlases iemešana LBL elitē ir tā vērta. Komanda pirms diviem gadiem 16 gadīgo zēnu vidū cīnījās par palikšanu A divīzijā. Gandrīz visu sezonu savainojuma dēļ no malas bija spiests lūkoties, nevis treniņdarbā piedalīties, viens no potenciālajiem līderiem Česlavs Mateikovičs, kurš šobrīd veic kapteiņa pienākumus. Komanda spēlē bez vairāk nekā pārliecinoši labākā 1994. gadā dzimušā spēlētāja Oskara Reinfelda. Gala rezultāts - iekļūšana ceturtdaļfinālā!

Vīru izlasei, kas vairāk atgādina Deivida Sterna ideju par olimpisko basketbola izlasi jeb U23 ar izņēmumiem, jāiztiek bez virknes potenciāli vadošo spēlētāju, jau sagatavošanās ceļa sākumposmā potenciālais šī gada modeļa līderis Armands Šķēle izkrita veselības likstu dēļ. Pieskaitām zaudējumu virknes pārbaudes mačos un izteikumus par līdera trūkumu, un skats nezīmējās neko spožs. Pirmā spēle piekarsētā Sarajevas zālē pret bosniešiem radīja ticību, ka kvalificēties nākamā gada Eiropas finālturnīram ir nevis sapnis, bet konkrēts un kārtīgs mērķis!

Tas viss laikā, kad Basketbola savienība, tāpat kā viss basketbols kopumā, pārdzīvo ne tos labākos laikus. Neatminos, kuri tieši, bet cilvēki ir teikuši – latvieši vislabāk izdara darbu tad, kad apstākļi/nodrošinājums nav labākais. Nē, tas nekādā ziņā nav aicinājums savienībai netiekties pēc labāku apstākļu nodrošinājuma, bet šajā vasarā šis teiciens attaisnojas par visiem 100, vismaz attiecībā uz puišu izlasēm (līdzīgs stāsts noteikti arī par dāmu valstsvienību).

Kura puišu izlase tevi šovasar pārsteigusi visvairāk?

  • 10

  • 40

  • 65



, 2012-08-16 11:10, pirms 12 gadiem
U20 viennozīmīgi ,jo ne ar stiprāko sastāvu aizbrauca!
, 2012-08-16 11:17, pirms 12 gadiem
Kapēc tad nespēlē Oskars Reinfelds? Trauma?
, 2012-08-16 20:54, pirms 12 gadiem
ha-ha U-16 ar ir vairāki "labi kadri'" , kas tusē uz nebēdu un tēlo "sliktu dūšu" lai nebūtu jāspēlē , tur vēl redzēsim brīnumus no jauniešiem
, 2012-08-17 21:13, pirms 12 gadiem
cik zinu vinš pārcēlās dzīvot uz USA
kasselis rakstīja: Kapēc tad nespēlē Oskars Reinfelds? Trauma?
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.