Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Luīze Šepte un Edgars Kaufmanis ieguvuši Valdemāra Baumaņa kausu

Ints Megnis
Ints Megnis

Luīze Šepte un Edgars Kaufmanis ieguvuši Valdemāra Baumaņa kausu
Edgars Kaufmanis un Luīze Šepte
Foto: Latvijas Basketbola savienība

Par 2018. gada labākajiem Latvijas Jaunatnes basketbola līgas absolventiem atzīti Ventspils "Spars" audzēkne Luīze Šepte un Valmieras sporta skolas audzēknis Edgars Kaufmanis, kuri līdz ar to saņems Valdemāra Baumaņa kausus.

Luīze Šepte dzimusi Ventspilī. Pirmajos skolas gados sportojusi dažādos pulciņos. Kad mācījusies 4. klasē, gandrīz vienlaikus sākusi trenēties basketbolā un tenisā, bet dažus gadus vēlāk izšķīrusies par labu basketbolam. “Man ir sportiski vecāki, kas paši spēlējuši basketbolu savam priekam. Arī pašai patika kustēties. Treneriem Dacei un Jānim Ļaksām iekritu acīs jau pirmajā nodarbībā. Dažus gadus centos savienot basketbolu un tenisu, bet basketbols piesaistīja vairāk. Tenisā vienai jātiek galā ar saviem pārdzīvojumiem, bet basketbolā ir komanda – ja kādā brīdī spēle neiet, partneres var atbalstīt. Pēdējos gados Ventspilī mūsu komandu trenēja Vents Kārkliņš. Sākumā bija grūti pierast pie citām prasībām, bet kopumā daudz iemācījos. Tāpat, kā no izlašu trenera Aināra Čukstes.”

Ventspils komandā Luīze bijusi izteikta līdere, bet titulus izcīnīt nav izdevies – Rīgas, arī Liepājas un Daugavpils komandas parasti bijušas pārākas. Izņemot 2016. gadu, kad U17 grupas turnīra ceturtdaļfinālā izdevies uzvarēt favorītes “Rīdzenes” basketbolistes un izcīnīt bronzas medaļas. “Tad bija lieli prieki – medaļa ar savējām! Pēdējos divus gadus mācījos Rīgā, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, trenējos “TTT Juniorēs”, bet, cik vien varēju, Jaunatnes līgas spēlēs pārstāvēju Ventspili.” Medaļa iegūta arī šogad – pat divas. Latvijas – Igaunijas līgā un Latvijas sieviešu čempionātā “TTT Juniores” izcīnīja 3. vietu. Luīze bija vienīgā, kas piedalījās visās 39 spēlēs, vidēji katrā nospēlējot gandrīz 30 minūtes un gūstot 10,3 punktus.

18 gadu vecumā Luīzei Šeptei aiz muguras jau divi Pasaules kausa izcīņas turnīri un četri Eiropas čempionāti Latvijas jaunatnes izlašu sastāvā un divas spēles sieviešu valstsvienībā, bet jūlijā gaida Eiropas U20 čempionāts. Vasaras slodze izlasēs – apgrūtinājums vai iespēja? “Iespēja! Luīze nešaubās. “Divi lielie čempionāti vasarā – tas nav viegli, bet nezinu, ko darītu, ja tā nebūtu. Garlaikotos... Katru vasaru esmu gaidījusi ar nepacietību. Arī pagājušo, kad vairāk nekā pusi sezonas izlaidu smaga savainojuma dēļ. Uztraucos vai pagūšu atgūt sportisko formu, bet viss izdevās. U19 Pasaules kausa izcīņas laikā vēl nebiju īsti pārliecināta par sevi, bet Eiropas čempionāta laikā jau biju aizmirsusi, ka iepriekš kaut kas sāpēja.”

Līdz šim izlasēs bijušas 4. un 5. vietas Eiropas čempionātos, bet pietrūkst medaļas. “Spēlējot kopā ar 1998. gadā dzimušajām meitenēm U16 čempionātā bijām piektās, U18 – ceturtās, tagad priekšā U20. Protams, centīsimies spert solīti uz augšu.” Nākamsezon Luīzi gaida debija ASV studentu basketbolā – “University of South Florida” komandā, kuras līdere ir Kitija Laksa. “Ilgi domāju, apsvēru arī iespēju mācīties Latvijā un spēlēt “TTT Rīga”, tomēr izšķīros braukt Ameriku. Labi, ka Kitija izstāstīja visu, kā notiek reālajā dzīvē, nevis solījumos vai cerībās. Nebūs viegli, bet ļoti interesanti.”

Edgars Kaufmanis dzimis Valmierā. “Tikai basketbols – citu variantu nebija,” Edgars atzīst, ka piederība basketbolistu dinastijai kopš četru gadu vecuma nav atstājusi iespēju izvēlēties citu ceļu sportā. Pirmie treneri bijuši vecāki – Eva un Alvils Kaufmaņi. Latvijas Jaunatnes basketbola līgā Valmieras komandas sastāvā kļuvis par četrkārtēju Latvijas čempionu, tradicionāli būdams viens no komandas līderiem. Pēdējos gados Valmieras kluba sastāvā trenējies un spēlējis Gata Meldera, Sanda Amoliņa, arī Roberta Štelmahera un Uvja Helmaņa vadībā. U16 un U18 izlašu sastāvā trīs reizes piedalījies Eiropas čempionātos.

2018. gada sezonas nogalē Edgars palīdzēja Valmieras komandai uzvarēt LJBL U19 grupas čempionātā un tika atzīts par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju. Iepriekš sezonas lielāko daļu pavadīja ASV, mācoties vidusskolā un spēlējot basketbolu. “Gan treniņos, gan spēlēs iznāca spēlēt ar atlētiskiem puišiem, kas bija ātri kā Useins Bolts. Ticu, ka arī pats kļuvu ātrāks un spēcīgāks. Savukārt amerikāņi slavēja manu metienu un katrā mačā mudināja daudz uzbrukt, ko arī centos darīt. Domāju, ka esmu progresējis. Arī kļuvis pārliecinātāks par sevi.”

Patlaban Edgars U20 izlases sastāvā gatavojas Eiropas čempionātam, bet nākamsezon spēlēs ASV studentu līgā. “Ir daži piedāvājumi. Ceru, ka drīz būs konkrēta ziņa.”

Valdemārs Baumanis (1905-1992) bija Latvijas vīriešu valstsvienības pirmās spēles dalībnieks 1924. gadā, divkārtējs Latvijas čempions. Trīsdesmitajos gados vadījis ASK basketbola un futbola komandu. Latvijas basketbola valstsvienības sastādītājs un treneris pirmajā Eiropas čempionātā 1935.gadā Ženēvā, kur latvieši izcīnīja pirmo vietu un 1939.gadā Kauņā, kur Latvijas komanda finišēja otrā. Pēc Otrā pasaules kara dzīvojis Francijā un ASV, piedaloties trimdas latviešu sporta dzīvē.

Valdemāra Baumaņa vārdā nosauktos kausus Latvijas labākajiem jaunajiem basketbolistiem pasniedz kopš 1994.gada.

Ar Latvijas Basketbola savienības un Rīgas domas atbalstu skvērā pie "Daugavas" sporta nama top unikāls vides objekts - piemineklis Valdemāram Baumanim un Latvijas basketbola Slavas grozs.

Valdemāra Baumaņa balvas ieguvēji

GadsMeitenesPuiši
2018Luīze ŠepteEdgars Kaufmanis
2017Digna StrautmaneArtūrs Strautiņš
2016Paula StrautmaneZigmārs Raimo
2015Kate KrēsliņaRauls Avenītis
2014Sigita DžarcāneAnžejs Pasečņiks
2013Renāte ReineČeslavs Mateikovičs
2012Guna LagzdiņaKaspars Vecvagars
2011Anete KiršteineDāvis Bertāns
2010Sabīne NiedolaArtjoms Butjankovs
2008Baiba EglīteJānis Strēlnieks un Dairis Bertāns
2006Anete HorelikaKrists Pīternieks
2003Elīna ZīkeRinalds Sirsniņš
2002Zane EglīteGatis Jahovičs
2001Anete JēkabsoneKristaps Janičenoks
2000Dace CinīteKaspars Cipruss
1999Dace BrumermaneRaitis Grafs
1998Anita MikāleRaimonds Jumiķis
1997Anita MikāleRaimonds Vaikulis
1996Gunta BaškoAndris Umbraško
1995Linda EglīteKaspars Kambala
1994Kristiāna KandereKristaps Purnis

Izmantotie resursi:
Valdemāra Baumaņa kausi Luīzei Šeptei un...

     [+] [-]

, 2018-06-15 13:25, pirms 6 gadiem
Prieks par Kaufmani!!

     [+] [-]

, 2018-06-15 19:38, pirms 6 gadiem
народ, недавно нашел уникальный способ как быстро накачать пресс (и другие мышцы) без физических усилий, диет и прочей лабуды. После двух недель использования миостимулятора убрал пивное пузу и начали проступать кубики, подкачал бицепс и ноги, а жена убрала в талии пару сантиметров и сделала красивый живот. Дa и прикoл что нe надo ничeгo дeлать прocтo надeл и включил, этo рeальнo cамый лeнивый и быcтрый cпocоб похудеть и подкaчатьcя, да и стоит копейки. Вот здесь я о нем и вычитал--- Блог Домашнего качка