Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Marčuļonis un Sterns tiks uzņemti NBA Slavas zālē

Marčuļonis un Sterns tiks uzņemti NBA Slavas zālē
Šarūns Marčuļonis
Foto: www.lytas.lt

Tikai divas nedēļas pēc 30 gadus ilgušās valdīšanas NBA, bijušais līgas komisārs Dāvids Sterns ir izvirzīts iekļaušanai Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā Basketbola Slavas zālē (Basketball Hall of Fame). Līdzīgu atzinību nopelnījis leģendārais lietuviešu basketbolists Šarūns Marčuļonis, piektdien, 14. februārī, vēsta Ziemeļamerikas mediji.

2014. gadā Slavas zālē tiešā ceļā tika ievēlēti pieci cilvēki – Marčuļonis, Sterns, bijušais NBA treneris Bobijs Leonards (Bobby “Slick” Leonard), kā arī pēc nāves godinātie Gajs Rodžerss (Guy Rodgers) un Nets Kliftons (Nat “Sweetwater” Clifton).

Vēl desmit kandidāti, kādreizējās “Miami Heat” zvaigznes Alonso Moningu un Timu Hārdaveju ieskaitot, tika izvirzīti Ziemeļamerikas komitejas finālam. Viņi savu likteni uzzinās NCAA čempionāta “Četru Fināla” laikā 7. aprīlī. Uzņemšanas ceremonija notiks 7. un 8. augustā Springfīldā, Masačūsetsā.

Šarūns Marčuļonis, kuram 3. jūnijā apritēs 50 gadu jubileja, karjeras laikā izcīnīja trīs medaļas Olimpiskajās spēlēs. Vispirms viņš PSRS izlases sastāvā izcīnīja zelta medaļu 24. Olimpiādes spēlēs Seulā, savukārt 1992. gadā Barselonā un 1996. gadā Atlantā nopelnīja bronzu, pārstāvot Lietuvas valstsvienību.

Lietuvietis trīs reizes kāpa uz Eiropas čempionāta pjedestāla. Marčuļoņa rēķinā ir sudrabs un bronza PSRS izlases rindās, kā arī sudrabs 1995. gada finālturnīrā. Interesanti, ka abas sudraba godalgas viņš ieguva Grieķijā, turklāt Lietuvas valstsvienības sastāvā kļuva par turnīra vērtīgāko spēlētāju.

Deivids Sterns 1983. gadā, neilgi pirms kļūšanas par NBA komisāru. Foto: AFP/Scanpix

”Boston Celtics” līderis Lerijs Bērds un Sterns 1984. gadā

”Chicago Bulls” līderis Maikls Džordans un Sterns 1996. gadā

”Los Angeles Lakers” līderis Kobe Braients un Sterns 2010. gada NBA zvaigžņu spēlē

Astoņus gadus pārstāvējis Viļņas “Statyba” vienību, uzbrūkošais aizsargs 1989. gadā kļuva par vienu no pirmajiem eiropiešiem Nacionālajā Basketbola asociācijā. Pasaules stiprākajā līgā viņš aizvadīja astoņas sezonas, pārstāvot “Golden State Warriors” (1989-1994), “Seattle SuperSonics” (1994-1995), “Sacramento Kings” (1995-1996) un “Denver Nuggets” (1996-1997) vienības.

NBA karjeras laikā Marčuļonis sameta 4 631 punktu, vidēji spēlē atzīmējoties ar 12,8 punktiem. Kājas savainojuma dēļ viņš bija spiests pusotru sezonu izlaist, taču tas netraucēja lietuvietim tikt pie solīda spēles laika un nostiprināt eiropiešu spēlētāju reputāciju.

Pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas Marčuļonim bija galvenā loma nacionālās valstsvienības atjaunošanā. Viņš iedrošināja vairākus basketbolistus pievienoties komandai, izvēlējās formas kreklus, sarunāja apavu piegādi un piesaistīja sponsorus.

1989. gada 17. oktobrī Sanfrancisko notika zemestrīce, kurā bojā gāja 63 cilvēki, gandrīz 4000 tika ievainoti, bet vairāki tūkstoši zaudēja mājas. Marčuļonis, tērpies “Warriors” treniņtērpā, ieradās vilciena negadījuma norises vietā, palīdzot atbrīvot iesprostotos pasažierus un sniedzot pirmo palīdzību.

Spēlētāja sieva Inga iestājās vietējā NJCAA koledžā (Merritt College), kļūstot par vienu no 147 spēlētājām, kura vienā spēlē guvusi 50 vai vairāk punktus, savukārt vēlāk kļuva par komandas galveno treneri.

Dzimtenē spēlētājs izveidoja Šarūna Marčuļona basketbola skolu, kuras absolventi ir daudzi Lietuvas valstsvienības basketbolisti. Jau 1993. gadā Marčuļonis dibināja Lietuvas Basketbola līgu (LKL), kļūstot par tās prezidentu, savukārt 1999. gadā izveidoja Ziemeļeiropas Basketbola līgu (NEBL).

Arvīds Sabonis NBA Slavas zālē tika uzņemts 2011. gadā. Latvijas basketboliste Uļjana Semjonova šādu godu nopelnīja 1993. gadā, turklāt kļuva par pirmo sievieti ārpus Ziemeļamerikas, kurai izdevies saņemt augsto atzinību.

Izmantotie resursi:
lrytas.lt / Naujienos


Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.