Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Latvijas basketbola izlase - kā kurš nospēlēja?

Viedoklis: Latvijas basketbola izlase - kā kurš nospēlēja?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Latvijas basketbola izlase paveikusi šīs vasaras galveno darbu un ieguvusi vietu Eiropas čempionātā. Ieskatīsimies tajā, kā mūsu spēlētājiem veicies šajā atlases ciklā, kā arī apskatīsim to, kas valstsvienības spēlētājiem būtu izdarāms tuvākā gada laikā.

Aizsargi
Pārliecinošs pirmais saspēles vadītājs bija Jānis Strēlnieks, kurš nospēlēja apmierinoši, taču ne perfekti. Iespējams, labāko sportisko formu uzņemt patraucēja veselības problēmas, kas radās pagājušās sezonas beigās. Savas kvalitātes parādīja, bet Jānim ir jādod vēl vairāk, lai izlase paceltos nākamajā līmenī.

Otrais saspēles vadītājs Edgars Jeromanovs ar savu atdevi un attieksmi kalpoja kā paraugs pārējiem, kas ietilpst kapteiņa pienākumos. Tomēr lielāks pienesums vajadzīgs laukumā. Centīgi un veiksmīgi darbojās aizsardzībā, bet nebija stabila opcija uzbrukumā. Diez vai nākotnē Latvijas izlasē viņam saglabāsies tāda pati loma - kā otrajam saspēles vadītājam, kas spēlē ap 18 minūtēm mačā. 26 gadu vecumā būs grūti kardināli pilnveidot savas basketbolista prasmes, bet Edgaram ir visas iespējas pierādīt pretējo. Nākotnē kā piektais aizsargs komandas rotācijā gan noderētu, kur lielāko labumu dotu ārpus laukuma ar mikroklimata uzlabošanu.

Pārejot pie uzbrūkošā aizsarga pozīcijas, jāizceļ patīkamākais pārsteigums, kas bija Dairis Bertāns. Nebija skaidrības, kādā līmenī pēc vairāku mēnešu izlaišanas viņš atgriezīsies, taču beigās viss izvērtās lieliski, Dairim kļūstot par rezultatīvāko komandas spēlētāju. Ja Bertāns neitralizēs savus trūkumus, vēl vairāk pratīs izmantot savas priekšrocības un lasīs spēli, tad varēs pretendēt uz Eiropas basketbola eliti. Pagaidām viņš tādā līmenī vēl nav, tāpēc ir, uz ko tiekties.

Epizodiski laukumā devās 19 gadus vecais Kaspars Vecvagars, bet viņa vietā komandā ir saprotama – ar domu par nākotni. Kādam tāpat ir jābūt 11. vai 12. spēlētājam, tāpēc labāk, lai šo vietu aizņem kāds jaunais basketbolists, kam būšana izlasē dos pozitīvu impulsu karjeras veidošanā. Vecvagaram priekšā svarīga sezona, kurā jāsper nākamais solis. Vide tam būs piemērota, jo Paņevežas komandā Vecvagaram apkārt būs gan pieredzējušie spēlētāji, gan pietiekami daudz vietas, lai izvērstos pats un pieteiktos par vienu no līderiem.

Uzbrucēji
Trešais rezultatīvākais spēlētājs šovasar bija Rihards Kuksiks, kurš pēc tukšās sezonas Spānijā beidzot tika pie normāla spēles laika. Iespējams, visvairāk cieta no tā, ka izlasē neuzspēlēja Armands Šķēle, kurš ik spēli Kuksikam būtu radījis par dažiem brīviem trīspunktniekiem vairāk. Labākās spēles Rihardam bija pret vājākajiem pretiniekiem, kas liek vilkt paralēles ar mazo spēles laiku Spānijā. Mīnusi saglabājušies tie paši (vairāk par tiem šeit), kas traucēja izkarot spēles laiku Valensijā, bet ar lielo lomu izlasē izcēlās jauni, piemēram, apšaubāmā bumbas pārvaldīšana, dodoties caurgājienos (Valensijā ilgāk par dažām sekundēm ar bumbu viņš netika). Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk šos trūkumus novērst, kam varētu veltīt tuvākās nedēļas, jo līgums Kuksikam vēl nav.

Ja aģents ir pietiekami nasks, tad Kuksikam nenāktu par sliktu iekārtoties kāda NBA kluba treniņnometnē. Skaidrs, ka par reālu iekļūšanu uz regulāro sezonu kādā komandā nebūtu runas, bet galvenais būtu trenēšanās kopā ar pasaules labākajiem spēlētājiem kaut uz pāris nedēļām. Pēc tam, kad tuvotos oktobra beigas, varētu skatīties uz variantiem Eiropā, kur no NBA treniņnometnēm atbrīvotajiem spēlētājiem vienmēr ir piekrišana. Otra opcija, ja nav saņemts kāds kārdinošs piedāvājums, ir pievienoties tādai komandai kā Ventspils ar nosacījumu, ka labāka varianta gadījumā visi ceļi ir brīvi. Protams, visi šie minējumi atkritīs, ja Kuksiks tuvāko dienu vai nedēļu laikā būs atradis sev piemērotu komandu.

Viens no daudzpusīgākajiem spēlētājiem šajā izlases modelī bija Mareks Mejeris, kurš izmantojams vismaz trīs dažādās pozīcijās. Vēl pirms diviem gadiem izbrīnu raisīja viņa pievienošanās uz izlases treniņiem, bet tagad tam izrādījusies jēga, jo Mejeris veidojas par noderīgu lomas spēlētāju, pateicoties savai daudzpusībai. Jāspēlē stabilāk, jāturpina lauzt raksturs, kļūstot sportiski nekaunīgākam. Pagājušā sezona Spānijā nebija pati labākā, bet šim gadam jābūt labākam un uz to ir jāiet. Tikai tad būs varianti sasniegt ko vērā ņemamu.

Otrs jaunākais spēlētājs šajā izlases modelī bija nepilnus 20 gadus vecais Dāvis Bertāns, kurš kopumā iepriecināja, bet arī viņam jākļūst stabilākam. Jāattīsta spēle ar muguru pret grozu un caurgājiens, lai uzbrukumā kļūtu par ko vairāk kā viendimensionālu spēlētāju. Lai to paveiktu, nepieciešams uzlabot kāju darbību un bumbas pārvaldīšanu. Bez individuālā darba gaidāmajā sezonā Serbijā klāt nāks iespēja spēlēt pie tāda trenera kā Duško "Dules" Vujoševiča, kas būs laba pārbaude raksturam.

Nepatīkamākais pārsteigums bija Rolanda Freimaņa (ne)spēle, kura ķermeņa valoda šajā kvalifikācijas turnīrā nebija no tām labākajām. Pietrūka gatavība no pirmās treniņu dienas – gan sportiskā, gan psiholoģiskā. Jācer, ka šis būs tas gadījums, kad viens solis atpakaļ ļaus paspert trīs uz priekšu. Lai spēlētu mūsdienu ceturtajam numuram atbilstīgu basketbolu, nepieciešams ne tikai sakārtot galvu, bet pilnveidot savu atlētisma līmeni. Labā ziņa ir tāda, ka Freimanim ir tikai 24 gadi, tāpēc atliek vien labi nospēlēt šo sezonu, lai būtu stabila izlases vērtība.

Maz spēlēja Artūrs Bērziņš, taču tāda bija viņa loma, ko viņš godam pildīja. Pagaidām izlases līmenī redzams tikai kā enerģijas spēlētājs, jo viņa arsenāls ir diezgan ierobežots. Jācer, ka pašam Artūram ir ambīcijas un apņēmība būt par ko vairāk izlases līmenī. Lai to paveiktu, vispirms jāsāk ar dominēšanu sava kluba sastāvā.

Centri
Cits Ventspils kluba spēlētājs Mārtiņš Meiers uz pēdējām spēlēm kļuva par vienu no patīkamajiem pārsteigumiem. Lielā mērā tāpēc, ka spēja būt produktīvs ierobežotā spēles laikā. Demonstrēja fantastisku dzirkstelīti un degsmi pārstāvēt savu valsti. Stabilais pustālais metiens ir ierocis, kas paver ļoti plašas iespējas uzbrukumā (arī kļūšanu par pilna laiku ceturto numuru, kur Meieram būtu lielākas izredzes plašākos ūdeņos). Noderētu iestrādāt pāris firmas kustības ar muguru pret grozu, uzlabot situāciju lasīšanu aizsardzībā un sākt spēlēt augstāk par stīpu – tad pavērsies varianti Eiropā.

Neapšaubāmi spēcīgākais spēlētājs izlasē ir Andrejs Šeļakovs, taču šajā ciklā nebija pilnvērtīgs palīgs negatavās potītes dēļ. Ar saviem parametriem noderīgs laikā, kad izlasē pietrūkst centru. Joprojām diezgan ierobežots savā meistarībā un brīžiem pietrūkst pārliecības, kas izpaužas soda metienos, kur viņa metiena uzbūve nav nemaz tik slikta. Ir bijušas reizes, kad pierādījis, ka spēj realizēt savas iespējas uzbrukumā, bet kāpēc tas nenotiek biežāk? Tagad vajadzētu savest kārtībā veselību, bet tikai tad atgriezties laukumā – Liepājā, Ventspilī vai varbūt kaut kur ārzemēs.

Visbeidzot esam sagaidījuši to brīdi, kad Kaspars Bērziņš ir nobriedis un sāk attaisnot uz sevi liktās cerības. Lielākajā daļā šīs vasaras spēļu Bērziņš bija uzdevumu augstumos un kļuva par balstu zem groziem. Jā, viņa spēlē joprojām ir pāris plaisas, piemēram, pārāk bieži dzīvo ārpus soda laukuma vai spēle ar muguru pret grozu tā arī nav apgūta (cik daudziem latviešu garajiem tā vispār bijusi labā līmenī?), bet pārējos savus talantus izmantoja diezgan prasmīgi. Šajā modelī bieži izmantots kā centrs, bet derīgs arī kā spēka uzbrucējs, paturot prātā potenciāli draudīgo tandēmu ar Andri Biedriņu, kas vēl nav sevi pieteicis ar darbībām laukumā. Jācer, ka gadu vēlāk Slovēnijā tas beidzot notiks.

Treneri
Galvenā mēraukla, ar kādu vērtējams treneru darbs, ir rezultāts. Šajā gadījumā uzdevums tika paveikts, jo vieta Eiropas čempionātā ir izcīnīta. Kā jau visi cilvēki, arī treneri pieļāva kļūdas, bet šajā gadījumā beigas bija laimīgas. Jā, tās spēles, kuras izšķīrās galotnē, varbūt vajadzēja nospēlēt taktiski citādāk, bet sava daļa jāuzņemas arī spēlētājiem, jo izpildītāju lomās bija viņi. Kopējā taktika lielā mērā balstījās uz trīspunktniekiem, kas gan nav ilgtermiņa variants. Kvalitatīvi bija paveikts darbs pretinieku izpētē, kur uzslavējams Ainara Bagatska palīgs Artūrs Štālbergs, kurš veidojas par perspektīvu treneri.

Arī pats Bagatskis vēl veidojas kā treneris, tāpēc daudz ko parādīs sezona Ukrainā. Ar klubu Bagatskim būs iespēja strādāt no paša sezonas sākuma, bet pats galvenais - atzīstamā līmenī (Ukrainas līga + ULEB Eiropas kauss). Pagaidām Bagatska klubā nav neviena latviešu spēlētāja - vai tas pateiktu zelta rokas patiesās domas par šīs izlases materiālu? Drīzāk nē, jo pieejami bija tikai daži no spēlētājiem, bet katrai komandai komplektācijā ir savas vajadzības. Tādas būs arī Latvijas izlasei, kam nākamais atskaites punkts būs jau pēc gada Eiropas čempionātā.

  +5 [+] [-]

, 2012-09-14 10:34, pirms 12 gadiem
Visā visumā var piekrist vērtējumam. Pats galvenais jau, lai visi izlases spēlētāji spēlētu pēc iespējas labākos klubos, pēc iespējas ilgāku spēles laiku. Tas arī viss. Biedriņš izlasē? Manuprāt, par to būtu jāaizmirst.

  +5 [+] [-]

, 2012-09-14 11:30, pirms 12 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Visā visumā var piekrist vērtējumam. Pats galvenais jau, lai visi izlases spēlētāji spēlētu pēc iespējas labākos klubos, pēc iespējas ilgāku spēles laiku. Tas arī viss. Biedriņš izlasē? Manuprāt, par to būtu jāaizmirst.
Tieši tā, es nezinu, ko viņš dara treniņos gsw, varbūt pielieto uzbrukt grozam ar muguru, bet uzbrukumā spēlēs viņš ir impotents jau vairāk kā 2 gadus.

  +8 [+] [-]

, 2012-09-14 11:48, pirms 12 gadiem
Izlasei jaaizmirst,ka ir taads biedrs!

  +3 [+] [-]

, 2012-09-14 11:48, pirms 12 gadiem
Nepiekrītu par Biedriņu izlasē ja mēs gribam kaut ko sasniegt tad viņam ir jābūt.
Mēs ļoti SLIKTI spēlējam aizsardzībā un viņš ir tāds spēlētājs, kas var aizlāpīt mūsu nevarēšnu. Viņam nav jāmet punkti bet rebi un defs viņam joprojām ir labā līmenī.GSW vispār ir murgu komanda ar tādu spēles stilu centram nekad nekas labs tur nebūs, un kopā ar saviem Latviešu puik;am noķerot emociju viss var sanākt
Vajadzīgs ir Šķēle vēlams vesels un labā formā vienīgais kas var aiziet garām nu šad tad Dairis var + Jničenoks.
Jeromanovs uz redzēšanos un viņa vietā Blūmu.
Nezinu ko darīt ar Kuksiku, ja nespēlē aizsardzībā tad komandā kā 12 spēlētājs viņa vietā(Meijeris,Porziņģis,Kalve) kurš labāks tajā brīdī.
Freimanim atkal putni galvā un ja grib spēlēt svaru zālē jāpadzīvo

     [+] [-]

, 2012-09-14 12:02, pirms 12 gadiem
[quote kudra]
Nepiekrītu par Biedriņu izlasē ja mēs gribam kaut ko sasniegt tad viņam ir jābūt.
Mēs ļoti SLIKTI spēlējam aizsardzībā un viņš ir tāds spēlētājs, kas var aizlāpīt mūsu nevarēšnu. Viņam nav jāmet punkti bet rebi un defs viņam joprojām ir labā līmenī.GSW vispār ir murgu komanda ar tādu spēles stilu centram nekad nekas labs tur nebūs, un kopā ar saviem Latviešu puik;am noķerot emociju viss var sanākt

Daleeji tev piekritiisu,par Biedru,ka nav ticis tajaa labaakajaa vieta ieks NBA,bet vienalga,ja speeleetaajam ir kaada interesee,tad kliedz publiski,ka veelies tikt prom vai vienalga kaadas aktivitaates izraadi par to,ka tev patiik tas ko tu dari,bet sajaa gadiijumaa, diemzeel to mees nesaskatam un taapeec taada neticiiba!
Slēpts komentārs: superatlets

     [+] [-]

, 2012-09-14 12:47, pirms 12 gadiem
Kuksikam tika dots pamatīgs uzticības kredīts, pamatīgs. Autors raksta, lai aiziet pie TĀDAS Ventspils patrenējas, kamēr atradīs ko sev piemērotu - kas tad Ventspils kaut kāds tur klubs kur patrenēties???? Jautājums ir vai viņš vispār tiktu pamatsastāvā Ventspilī. Manuprāt Kuksiks ir nedaudz pārvērtēts, var viņš iemest jā, bet ar to vien nepietiek. Kad bija +20 pret Rumāniju, tad viņš iznāca un iemeta 5/5, bet tad kad vajadzēja pret Gruziju, tad..... Talants viņam ir, bet daudz vēl jātrenējas, nav mums tik laba aizsardzība, ka var Kuksiks neko nedarīt un pārējie piesegs. Bagatskis bija līdzīgs spēlētājs uzbrukumā varēja iemest, aizsardzībā 0. Var būt pārāk bargi, bet tās manas domas. Uzskatu, ka Bertānu, Mejeri par maz izmantoja, vēl ir arī Kalve, kas izskatās progresējis un Timma, tākā Kuksikam krietni jāpastrādā.

  +1 [+] [-]

, 2012-09-14 13:54, pirms 12 gadiem
protams, Bērzs un Biedrs zem groza divatā būtu fantastika, bet tādu lietu jāaizmirst zinot AB attieksmi pret basketbolu.

  +1 [+] [-]

, 2012-09-14 14:16, pirms 12 gadiem
Juri$$$ rakstīja: protams, Bērzs un Biedrs zem groza divatā būtu fantastika, bet tādu lietu jāaizmirst zinot AB attieksmi pret basketbolu.
Kā tu zini viņa attieksmi? Pirms 2 gadiem visi zināja arī BĒRZA attieksmi pats redzi kas no tā visa sanāk turnīra MVP
viņi viens otru papildinātu un labām emocijām viņi ir reals spēks

     [+] [-]

, 2012-09-14 14:17, pirms 12 gadiem
vai kāds nopietni vēlas piesaistīt Čeisu Badingeru?

     [+] [-]

, 2012-09-14 14:25, pirms 12 gadiem
KobeB24 rakstīja: Kuksikam tika dots pamatīgs uzticības kredīts, pamatīgs. Autors raksta, lai aiziet pie TĀDAS Ventspils patrenējas, kamēr atradīs ko sev piemērotu - kas tad Ventspils kaut kāds tur klubs kur patrenēties???? Jautājums ir vai viņš vispār tiktu pamatsastāvā Ventspilī. Manuprāt Kuksiks ir nedaudz pārvērtēts, var viņš iemest jā, bet ar to vien nepietiek. Kad bija +20 pret Rumāniju, tad viņš iznāca un iemeta 5/5, bet tad kad vajadzēja pret Gruziju, tad..... Talants viņam ir, bet daudz vēl jātrenējas, nav mums tik laba aizsardzība, ka var Kuksiks neko nedarīt un pārējie piesegs. Bagatskis bija līdzīgs spēlētājs uzbrukumā varēja iemest, aizsardzībā 0. Var būt pārāk bargi, bet tās manas domas. Uzskatu, ka Bertānu, Mejeri par maz izmantoja, vēl ir arī Kalve, kas izskatās progresējis un Timma, tākā Kuksikam krietni jāpastrādā.
BEIDZOT vēl kāds redz Kuksika bezspēcību aizsardzībā ,plus curgājiens veterāna+45cienīgā ātrumā

     [+] [-]

, 2012-09-14 14:27, pirms 12 gadiem
76 rakstīja: vai kāds nopietni vēlas piesaistīt Čeisu Badingeru?
Domāju ka nē un negribēs, būtu mums ļoti noderīgs spēlētājs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-09-14 17:17, pirms 12 gadiem
Visai virspusējs "līdzjutēja" raksts...
Varēja jau paanalizēt katra spējas aizsardzībā 1:1, zonā, uzbrukuma arsenālu, spēles stilu un progresu salīdzinot ar Lietuvas čempi. Ja jau pieskārās treneriem, tad arī te bija plašs lauciņš, kur izteikties. Kā tad izdevies izveidot komandas ķīmiju. UTT.
Godīgi sakot, nav pat materiāls īstai diskusijai...

     [+] [-]

, 2012-09-15 11:34, pirms 12 gadiem
Heilijs rakstīja: Visai virspusējs "līdzjutēja" raksts...
Varēja jau paanalizēt katra spējas aizsardzībā 1:1, zonā, uzbrukuma arsenālu, spēles stilu un progresu salīdzinot ar Lietuvas čempi. Ja jau pieskārās treneriem, tad arī te bija plašs lauciņš, kur izteikties. Kā tad izdevies izveidot komandas ķīmiju. UTT.
Godīgi sakot, nav pat materiāls īstai diskusijai...
Normals raksts, ko jus te idat. Uzraksti pats un aizsuti autoram ka piemeru, lai pamacas ja esi tik gudrs. Un pat ja tiktu uzrakstits raksts kadu tu mineji, vienalga kaut kas nebutu labi.

     [+] [-]

, 2012-09-15 11:37, pirms 12 gadiem
Tripla rakstīja: tāda sajūta ka šito rakstijis pilnīgs mudaks
Mudaks ir rakstijis so komentaru, bet rakst ir normals. Autors var uzrakstit tikai subjektivu rakstu un ar savu skatijumu, taka ar visu domam viedoklis nesakritis. Katram savs viedoklis, butu labak komentos padalijies ar savam domam un viedokli, nebutu tevi jasauc par mudaku