Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

LBS atlaiž finanšu direktoru, Šneps drošs par savu taisnību

Krišs Upenieks

LBS atlaiž finanšu direktoru, Šneps drošs par savu taisnību
Edgars Šneps un Valdis Voins
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins pēc 14. marta valdes sēdes sarunā ar žurnālistiem paziņoja, ka no amata atbrīvots ir finanšu direktors Arvīds Grigaļāvičs, savukārt jautājums par Edgara Šnepa un Māra Jučmaņa saraksti WhatsApp pārcelts uz 19. marta sēdi.

''Šodien bija ārkārtas valdes sēde. Izskatījām jautājumu par budžeta izlietojumu, kas radās izlases sagatavošanās posmā un Eiropas čempionātā. Valde pēc divu stundu diskusijām pieņēma lēmumu veikt rēķinu auditu, kas ir iesniegti pēc noteiktā laika posma, izvērtēt, kā tas radās un kas par to ir atbildīgs, pārskatīt atsevišķu LBS amatpersonu darba pienākumus attiecībā uz finanšu līdzekļu izlietojuma kontroli. Nolēmām sasaukt vēl vienu valdes sēdi 19. martā,'' žurnālistiem sacīja LBL prezidents Valdis Voins.

''Uz 19. marta sēdi esam izsūtījuši uzaicinājumu ierasties arī Jučmaņa kungam, lai varam pieņemt galīgu lēmumu par līdzekļu izlietojumu. Uz to brīdi mums šī situācija jau būs izskatīta. Valde atkal pilnā apjomā strādās šeit. Esam pieņēmuši lēmumu pārtraukt darba attiecības ar finanšu direktoru [Arvīdu Grigaļāviču]. Tas ir saistīts ar šo finanšu jautājumu. Valdei bija nopietnas pretenzijas,'' turpināja Voins.

''Jūs noteikti gaidāt šo otro jautājumu. Šajā ziņā ir juridiskā sadaļa, vai ir kaut kas noticis vai nav, to vērtē tiesībaizsardzības iestādēs. Mēs neesam oficiāli informēti ne par pretenzijas apjomu, ne kaut kādām paskaidrojumu sniegšanām no mums. Ētiskā puse...Valde, protams, lēma, ka nav pieļaujama šāda komunikācija, ja tas tiks apstiprināts. Šis jautājums ir darba kārtībā 19. martā. Pagaidām tas tika skatīts tikai vispārējā formā. Pārējais tiks lemts 19. martā. Esmu redzējis tikai to, ko jūs esat publicējuši. Mums nav nekāda juridiska pamata apgalvot, vai tā ir vai nav bijis. Pašlaik jūs gaidāt no manis komentāru par to, ko visi draudzīgi esat nopublicējuši. Viena puse uzskata, ka taisnība ir viņiem, otra - gluži pretēji. Īsziņas, komunikācija...Gaidām, ka to visu izvērtēs cilvēki, kam tas ir uzticēts, lai tad valde var lemt.

Vai Šneps atbildēja uz to, vai šādas īsziņas ir bijušas? Mēs atbildes vēl neesam saņēmuši. Šādu jautājumu mēs vēl Šnepam neuzdevām, jo tad jau būtu jāpieņem lēmums. Sākumā jautājums bija par finanšu līdzekļiem, ar kuriem bija jātiek skaidrībā. Īsziņas nav sekundārs jautājums, pretējā gadījumā to atbīdītu vēl tālāk. No sākuma ir jātiek galā ar vienu situāciju. Netaisāmies neko vilkt garumā. Uz šo valdes sēdi Jučmani neaicinājām, jo valdei bija jāsaprot informācija, kas šobrīd ir publiskajā telpā, lai saprastu situācijas problēmu un kā to varam atrisināt.''

Edgars Šneps, LBS ģenerālsekretārs: ''Esmu vairākas reizes runājis un sarakstījies ar Jučmani. Tās īsziņas, kas ir pieejamas sociālajos tīklos, protams, ir manis rakstīts, bet tām nav nekāda sakara ar draudiem vai šantāžu. Šobrīd par šo jautājumu ir iesniegums. Lai cilvēki strādā, izmeklē šo lietu, un es līdz tam vairs neko nekomentēšu. Lai iestādes strādā. Izlašu direktors ir atbildīgs par vairākiem pasākumiem, un viņš vairākos veidos var mēģināt to kompensēt. Vairāk neko neteikšu.''

''Māris [Jučmanis] pēdējo algu saņēma janvārī, jo tie bija daži simti eiro. Viņš nebija nokārtojis visus dokumentus grāmatvedībā. Kad jutām, ka tas viss var iegriezties citādāk, mēs viņa to naudu pārskaitījām, bet dokumentus neesam saņēmuši līdz šim brīdim. Lietas LBS daru pēc labākās sirdsapziņas, ar visām savām zināšanām un enerģiju. Ja basketbola sabiedrībai neesmu vajadzīgs, ir kāds labāks, skaistāks, gudrāks, zinošāks, uz priekšu! Man nav kauns ne par vienu savu lēmumu. Visu darīšu basketbola interesēs. Un tā arī turpināšu dzīvot.

''Vai būs iesniegums pret Jučmani par cieņas aizskaršanu, ja šantāža netiks apstiprināta? Tā noteikti netiks apstiprināta. Par to, ko es darīšu, nezinu. Tas ir filozofiskas dabas jautājums. Jā, uz emocijām liekas, ka jādara tā vai šitā, bet tas ir filozofisks jautājums. Šobrīd ir iesniegums tiesībsargājošās iestādēs, tāpēc neko vairāk nevaru komentēt. Katrs vārds var tikt pavērsts pret mani. Varbūt nonāksim līdz plašākiem komentāriem. Darīju savu darbu ar prieku un Latvijas basketbola interesēs,'' piebilst Šneps.

Atgādinām, ka Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot Latvijas Basketbola savienību (LBS) ar tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu priekšgalā šantāžā un mēģinājumos izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā.

Jučmanis pagājušā gada izskaņā saņēma Ministru kabineta piešķirto prēmiju 5524,79 eiro apmērā par izciliem sasniegumiem sportā. Prēmija viņam kā Latvijas izlases direktoram pienācās par valstsvienības izcīnīto 2017.gada Eiropas čempionu titulu 3x3 basketbolā. Taču Jučmanis apgalvoja, ka decembrī vēl pirms prēmijas saņemšanas Šneps viņu esot informējis, ka tā būs jāziedo LBS, pašam Jučmanim paturot vien 3% summas, kas esot ierastā kārtība, un janvārī ar WhatsApp starpniecību lūdzis ieskaitīt ziedojumu savienības kontā. Gan Šneps, gan savienības prezidents Valdis Voins vēlāk pārmetumus kategoriski noraidīja.

1 2 3 4 132 komentāri

 +12 [+] [-]

, 2018-03-14 12:52, pirms 6 gadiem
Visus tur vajag atlaist...ar Voinu priekšgalā...vispār nesaprotu kālab kautkāds izbijis policistiņš ir iecelts par LBS vadītāju...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2018-03-14 12:52, pirms 6 gadiem
Nabaga Grigaļāvičs, pats noteikti nesaprata, kur savulaik parakstu uzlicis

 +11 [+] [-]

, 2018-03-14 12:53, pirms 6 gadiem
Nožēlojami, ieņem tādus amatus ,bet nevar godīgi kā vīri atbildēt uz konkrētu jautājumu.Tad kad bija LFF vēlēšanas ,redz Kļaviņš nevarēja būt prezidents ,jo neesot bijis nekāds sakars ar futbolu.Tad kāds sakars Voinam ir bijis ar basketbolu ,pirms viņu iecēla par galveno?

  +5 [+] [-]

, 2018-03-14 12:54, pirms 6 gadiem
ballbreaker rakstīja: Visus tur vajag atlaist...ar Voinu priekšgalā...vispār nesaprotu kālab kautkāds izbijis policistiņš ir iecelts par LBS vadītāju...
Vienmēr pēc viņa balss/intonācijas šķitis pavisam parasts, garlaicīgs vecītis, kurš visam nepieiet pavisam nopietni, varbūt tas no malas tā tikai man, bet atgādina tāpat kā bijušo valsts prezidentu Bērziņu, runā kaut ko, bet īsti ne par tēmu un neizklausās īpaši zinošs un ieinteresēts par ko runā.
Gaidam 19.martu un gaidam virsrakstu, ka Šneps ir prom

 +24 [+] [-]

, 2018-03-14 12:54, pirms 6 gadiem
Sēž 2h vienā telpā un neviens Šnepam neuzdrošinās pajautāt, kas bija domāts ar whatsapp īsziņām.
Šneps nekomentē, ko ar tām bija domājis.
Tagad vēl nedēļa laiks izdomāt atrunas!!! Nu cirks. Visus atlaist.

  +7 [+] [-]

, 2018-03-14 12:57, pirms 6 gadiem
Jūs man "idiotam" varat kāds izskaidrot...(dziļi retorisks jautājums),kā var būt tā,ka LBS vada izbijis valsts policijas šefs..?Marazma augstākā pakāpe...Pašā saknē absolūts debīlisms..Jebkādas nozares organizācijas ir jāvada attiecīgās sfēras profesionālim,be tnu ne jau izbijušam policistam...Zeme atveries...Ko tad mēs varam gaidīt no šādas organizācijas,kuru vada cilvēks,kuram ar basketbolu nav bijis nekāda sakara pēc definīcjas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2018-03-14 13:01, pirms 6 gadiem
Zini, laiž kā Zviedri. Uzrīkos spuluci, lai vienotos, ka jāuzrīko vēlviena sapucle, kurā apspriest tematu, dēļ, kura uzrīkoja sapulci...

  +1 [+] [-]

, 2018-03-14 13:01, pirms 6 gadiem
Kas tas par murgu?Tas viss neizraisa nekādu cieņu pret šiem cilvēkiem,Şnepam jau sen paśam vajadzēja atkāpties.

 +10 [+] [-]

, 2018-03-14 13:01, pirms 6 gadiem
Vai Šneps atbildēja uz to, vai šādas īsziņas ir bijušas? Mēs atbildes vēl neesam saņēmuši. Šādu jautājumu mēs vēl Šnepam neuzdevām, jo tad jau būtu jāpieņem lēmums.

trololol, vai tad tāds nav mērķis?

  +6 [+] [-]

, 2018-03-14 13:04, pirms 6 gadiem
Atrada ķipa vainīgo un šneps neko, mauc tālāk.

  +1 [+] [-]

, 2018-03-14 13:05, pirms 6 gadiem
Voins vispār izskatījās, izklausījās , ka neko īsti nezin, par neko nav pārliecināts, ta jau redzēs, to velāk skatīs domās utt.

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:05, pirms 6 gadiem
Voins visu grib novilcināt un domā ar advokātiem kā no sūdiem izbraukt, ticu, ka ne viens tur Šneps melnais un ticu, ka Voins to zināja, kas notiek, kauns! Un atrada grēkāzi, finanšu direktoru (gan jau viņam samaksāja labi, par to, ka būs vainīgais). Zivs pūst no Galvas!!!!

  +5 [+] [-]

, 2018-03-14 13:05, pirms 6 gadiem
marciss77 rakstīja: Jūs man "idiotam" varat kāds izskaidrot...(dziļi retorisks jautājums),kā var būt tā,ka LBS vada izbijis valsts policijas šefs..?Marazma augstākā pakāpe...Pašā saknē absolūts debīlisms..Jebkādas nozares organizācijas ir jāvada attiecīgās sfēras profesionālim,be tnu ne jau izbijušam policistam...Zeme atveries...Ko tad mēs varam gaidīt no šādas organizācijas,kuru vada cilvēks,kuram ar basketbolu nav bijis nekāda sakara pēc definīcjas...
Un kāds sakars organizētai "uzņēmuma" vadībai ar basketbolu?
Vai kravu pārvadājuma uzņēmuma šefam ir jāzina, kā izjaukt un saskrūvēt atpakaļ smago mašīnu? NĒ!. Viņam ir jāvada organizācija.

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:05, pirms 6 gadiem
Šnepelis gan tāds satirpis , sabijies izskatijās, bikses trīc

  +6 [+] [-]

, 2018-03-14 13:06, pirms 6 gadiem
Pa lielam no šīs ķipa ārkārtas sēdēs jēga nekāda...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:11, pirms 6 gadiem
Raitcha rakstīja: Un kāds sakars organizētai "uzņēmuma" vadībai ar basketbolu?
Vai kravu pārvadājuma uzņēmuma šefam ir jāzina, kā izjaukt un saskrūvēt atpakaļ smago mašīnu? NĒ!. Viņam ir jāvada organizācija.
Un lai vadītu organizāciju nav jabūt attiecīgās nozares profesionālim?Loģiski,ka ir! Kā var vadīt dajebkādu organizāciju,ja nav sapratnes/izpratnes par attiecīgās nozares specifiku!? Nē nu "vadīt" jau var un tālāk kas..?Nu mēs uzskatāmi ,visā krāšņumā , redzam šī izbijušā policista vadītās organizācijas "sakārtotību"..Strīdēties negrasos..Cik cilvēku,tik viedokļu..Bet arī no savas līdzšinējās pieredzes varu droši teikt,ka da jebkurā sfērā-cilvēkam ir jāparzin sfēra,kurā viņš darbojās - tas ir loģiski...

  +1 [+] [-]

, 2018-03-14 13:12, pirms 6 gadiem
finanšu direktors, grāmatvede ..tiem skaitļotājiem gan traka dzīve

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:14, pirms 6 gadiem
marciss77 rakstīja: Jūs man "idiotam" varat kāds izskaidrot...(dziļi retorisks jautājums),kā var būt tā,ka LBS vada izbijis valsts policijas šefs..?Marazma augstākā pakāpe...Pašā saknē absolūts debīlisms..Jebkādas nozares organizācijas ir jāvada attiecīgās sfēras profesionālim,be tnu ne jau izbijušam policistam...Zeme atveries...Ko tad mēs varam gaidīt no šādas organizācijas,kuru vada cilvēks,kuram ar basketbolu nav bijis nekāda sakara pēc definīcjas...
Hokejā Koziols+Kalvītis,tenisā Savickis,futbolā Indriksons utt.,es domāju ,ka laikam Latvijā federāciju vadībā liek vīrus kuri māk šeptēt ar naudām(neaizmirstot sevi) un kuriem ir visur savi gali ,lai piesaistītu sponsorus un naudas no Valsts ,kur bez pazīšanās noteikti sava sporta veida profesionālim nemaz tik viegli nenāktos piekļūt,tapēc arī radās šī ideja par šeptmaņu ielikšanu lielos amatos..

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:14, pirms 6 gadiem
ballbreaker rakstīja: Visus tur vajag atlaist...ar Voinu priekšgalā...vispār nesaprotu kālab kautkāds izbijis policistiņš ir iecelts par LBS vadītāju...
Tu jau būtu īstais! To varētu saprast!

  +8 [+] [-]

, 2018-03-14 13:14, pirms 6 gadiem
Voina kungam patiesībā būtu jāatkāpjas!!!
Pirmkārt, tieši viņa organizācijā ir īzveidota šī sistēma "prēmiju atgriešana" un ar viņa tiešu saskaņojumu šis process notiek.
Otrkārt, Voins ir iekšlietu struktūru darbinieks, kurp itkā KNABs nosūtija dokumentus un kur tie dokumenti joprojām neesot saņemti...
Piedodiet, taču šis ir visskaidrākais korupcijas un varas izmatošanas piemērs! Un prēmiju izkrāpšana no valsts ir vistiešākā naudas zagšana no manas nodokļu maksātāja kabatas!!!

  -1 [+] [-]

, 2018-03-14 13:15, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Pa lielam no šīs ķipa ārkārtas sēdēs jēga nekāda...
Vispār jau šī sēde bija par finanšu jomu, tā kā....bet kopumā arī nesaprotu, kāpēc no LBS prasa policijas darbu, jo nu viņi to neveic, ja Valsts policija konstatēs noziedzīgas darbības, tad būs oficiāla izmeklēšana, tas pats, kad iekšējais audits tiks pabeigts. Ja būs iemesls, tik iesniegums rakstīts...Pašlaik vienīgais, ko var lemt valde ir parr Šnepa atlaišanu dēļ neslavas celšanas LBS un prasīt paskaidrojumu par ziedošanu

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:17, pirms 6 gadiem
Heilijs rakstīja: Voina kungam patiesībā būtu jāatkāpjas!!!
Pirmkārt, tieši viņa organizācijā ir īzveidota šī sistēma "prēmiju atgriešana" un ar viņa tiešu saskaņojumu šis process notiek.
Otrkārt, Voins ir iekšlietu struktūru darbinieks, kurp itkā KNABs nosūtija dokumentus un kur tie dokumenti joprojām neesot saņemti...
Piedodiet, taču šis ir visskaidrākais korupcijas un varas izmatošanas piemērs! Un prēmiju izkrāpšana no valsts ir vistiešākā naudas zagšana no manas nodokļu maksātāja kabatas!!!
Knab lietu ir policijai nodevis...kur ir teikts, ka prēmiju atgriešana ir ikdienas nodarbe tur, tikpat labi Šneps viens to var vadīt...LBS valde ikdienā nevada, bet gan uzklausa atskaites, lemj lēmumus, kad tas vajadzīga utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-14 13:17, pirms 6 gadiem
oo, nepaspēja sagatavot dokumentus? Kamõn, veči, 5 dienās var paspēt memuārus uzrakstīt, esmu vīlies!

  +2 [+] [-]

, 2018-03-14 13:18, pirms 6 gadiem
vispār jau ir savādi ka ierēdnis par savu ikdienas darbu saņēma tik lielu prēmiju. Gan jau darba laikā ar darba datoru....

Tad jau latloto kasieriem arī ir jāsaņem daļa no laimestiem - par papīru formēšanu.

  +8 [+] [-]

, 2018-03-14 13:18, pirms 6 gadiem
Man ļoti žēl to cilvēku, kas ticēja un ar putām uz lūpām apgalvoja, ka kaut kas būs, bet kā redzam nekādu rezultātu jau nebūs. Ar juristu starpniecību viss tiks nogludināts.

  +2 [+] [-]

, 2018-03-14 13:19, pirms 6 gadiem
Diemžēl tie wapp screen pilnīgi neko neizsaka. Ja nav cita veida "taustāmi" pierādījumu par izspiešanu (ņemot vērā KNAB zibenīgo reakciju, kad lieta tālāk tika nodota VP, tādu nav), balle beigta. Bet skaidrs ir viens, ka shēmas ir oi oi oi, 3% atrunāti kā bankā, jo tak ne pirmo reizi "pa skuju" taku.

Diemžēl arī grāmatvede iesaistīta, jo kā gan citādāk uz konta pārskaitītā summa zem sadaļas "ziedojumi", pēcāk shēmas veidā tiks legalizēti un izņemti no kontiem. Nevar jau zināt, cik tā afēra ir liela (cik saprotams, prēmijas tika izvilktas politiskajos gaiteņos, pilnīgi noteikti ar mums jau skaidro gala rezultātu), cik ilgi praktizēta, cik personas iesaistītas..bet šmuce ir iznākusi uz āru, LBS tas vilksies vēl ilgi līdzi, par to paldies ex direktoram #snowdenLV

  +3 [+] [-]

, 2018-03-14 13:20, pirms 6 gadiem
marciss77 rakstīja: Un lai vadītu organizāciju nav jabūt attiecīgās nozares profesionālim?Loģiski,ka ir! Kā var vadīt dajebkādu organizāciju,ja nav sapratnes/izpratnes par attiecīgās nozares specifiku!? Nē nu "vadīt" jau var un tālāk kas..?Nu mēs uzskatāmi ,visā krāšņumā , redzam šī izbijušā policista vadītās organizācijas "sakārtotību"..Strīdēties negrasos..Cik cilvēku,tik viedokļu..Bet arī no savas līdzšinējās pieredzes varu droši teikt,ka da jebkurā sfērā-cilvēkam ir jāparzin sfēra,kurā viņš darbojās - tas ir loģiski...
Nu visai vienkārši - Manā skatījumā vadītājs ir persona ar vīziju, kurš māk aizstāvēt savu viedokli, spēj pieņemt lēmumus, uzmemties atbildību. Motivēt savus padotos, atrast mehānismu, kā viņa organizācija spēj pastāvēt, pelnīt, radīt interesi, kāds nu kurai organizācijai ir mēŗkis.
Ja vadītājam ir padziļinātas zināšanas attiecīgajā jomā, tas ir labs bonuss, un ietaupīs laiku, bet tā nav primārā nepieciešamība. Tapēc ir amatu lomas, kas šos jautājumus risina. Un ja tu nevari uzticēties saviem padotajiem, tad kā tu vari prasīt, lai tic tev, lai neveido shēmas, neveido darbības tev aiz muguras? Runa jau nav par trīs darbinikeu organizāciju, bet pilnvērtīgi funkcionējošu aparātu, kurā katrai sautājumu risināšanai ir attiecīgi izveidota amata loma.
Vadītājam ir jāvada organizācija, jābūt vadītāja, līderim, biznesmienim vispirms, pēc tam tikai basketbolistam un ne obligāti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-03-14 13:22, pirms 6 gadiem
marciss77 rakstīja: Un lai vadītu organizāciju nav jabūt attiecīgās nozares profesionālim?Loģiski,ka ir! Kā var vadīt dajebkādu organizāciju,ja nav sapratnes/izpratnes par attiecīgās nozares specifiku!? Nē nu "vadīt" jau var un tālāk kas..?Nu mēs uzskatāmi ,visā krāšņumā , redzam šī izbijušā policista vadītās organizācijas "sakārtotību"..Strīdēties negrasos..Cik cilvēku,tik viedokļu..Bet arī no savas līdzšinējās pieredzes varu droši teikt,ka da jebkurā sfērā-cilvēkam ir jāparzin sfēra,kurā viņš darbojās - tas ir loģiski...
Vadītājam nav, ir jāsaprot tā shēma, ka ir dažāda līmeņa vadītāji, kas veic savu funkciju, taču pašam galvenajam nebūs jāpārzin tā joma

  -2 [+] [-]

, 2018-03-14 13:24, pirms 6 gadiem
Sējēja Kungs rakstīja: Latvijas tiesu sistēma ir galīgi garām. Tā spēj tikai nabagiem atņemt pēdējo un notiesāt parasto pilsoni, savukārt oligarhi un ierēdņi zog no cilvēku makiem atklātā veidā, bet savus sodus nesaņem.

Latvijā parasti ir tā, kad kāds tiek pieķerts, viņš uzreiz saslimst un par neko nav spējīgs atbildēt
Pietiks tev muldēt, visur pamatā ir pierādījumi, nav to, tad esi brīvs...ne velti to pašu lembergu cik ilgi tvarsta arī Anglijas tiesa, bet bez nopietnām sekmēm
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 132 komentāri