Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Čehija piesakās Rio kvalifikācijas turnīra rīkošanai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Čehija piesakās Rio kvalifikācijas turnīra rīkošanai
Čehija: septītā vieta Eiropas čempionātā un ceļazīme uz Rio kvalifikāciju
Foto: AFP/Scanpix

"Prāgas USK sieviešu komanda mājās uzvarēja Eirolīgā un nolēmām, ka vīriešiem arī jāpamēģina," Čehijas basketbola federācijas ģenerālsekretārs Mihals Konečnijs pirmdien, 12. oktobrī, informēja par ČBF pieteikumu rīkot vienu no trijiem Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem.

Čehijas valstsvienība Eiropas čempionātā Rīgā un Lillē sasniedza labākos rezultātus pēc Čehoslovākijas sadalīšanās 1993. gadā. Ronena Ginzburga trenētā komanda izcīnīja septīto vietu un nopelnīja ceļazīmi uz Rio kvalifikācijas turnīru, kurā piedalīsies 18 izlases.

2015. gada augustā FIBA paziņoja par Olimpiskās kvalifikācijas formāta maiņu, palielinot dalībnieču skaitu no 12 līdz 18 komandām. Viena atlases turnīra vietā nolemts rīkot trīs, turklāt pieteikties rīkošanai var jebkura kontinentālo finālturnīru dalībniece.

Konečnija rīcībā esošā informācija liecina, ka Eiropā varētu notikt divi no trijiem kvalifikācijas turnīriem. “Eiropā mums ir divas konkurentes. Zinām, ka viena ir Vācija, jo čempionāta laikā runāju ar Vācijas federācijas ģenerālsekretāru. Domāju, ka otra kandidāte būs Turcija. Par pārējām nezinu.”

Ģenerālsekretārs pastāstīja par Čehijas lēmuma iemesliem. “Pirmkārt un galvenokārt, interesi izrādīja Čehijas Olimpiskā komiteja. Basketbolista valstsvienība ir vienīgā Čehijas sporta spēļu komanda, kura turpina cīņu par Rio. Otrkārt, “USK Praha” basketbolistes mājās uzvarēja FIBA Eirolīgā, tāpēc nolēmām, ka jāpamēģina arī vīriešiem.”

Konečnijs atgādināja, ka kvalifikācijas turnīra rīkošana ir ļoti dārgs prieks. “Izredzes? Viens pret trīs. Mums ir sekmīga starptautisko turnīru rīkošanas pieredze. Kopā ar Turciju esam to valstu vidū, kuras var nodrošināt visus nepieciešamos apstākļus. Tiesa, daudz noteiks konkurentu finanšu iespējas. Tāda turnīra izmaksas ir ļoti lielas.”

Čehijas pārstāvis uzskata, ka sešu komandu turnīrs jārīko Prāgas O2 arēnā. “Tā ir viena no modernākajām arēnām, turklāt mums jāņem vērā fanu intereses. Prāga viņus pievelk visvairāk un ir vislabāk atpazīstama.”

Konečnijs turpina. “Kā teica treneris Ginzburgs, mēs vēlamies spēlēt Olimpiskajās spēlēs. Kvalificēšanās būtu vīriešu basketbola lielākais sasniegums. Vēlamies uzsēsties uz viļņa, kuru izraisījis valstsvienības sekmīgais starts. Sievietēm neizdevās tikt uz Rio, jo izlasē notiek paaudžu maiņa. Tagad vēlamies atbalstīt vīriešu valstsvienību, sarīkojot atlases turnīru mājās.”

Kvalifikācijas turnīri notiks 2015. gada 5.-10. jūlijā. Katrā no turnīriem sešas komandas tiks sadalītas divās apakšgrupās. Katras grupas divas labākās komandas kvalificēsies pusfināliem, bet ceļazīmi uz Rio nopelnīs tikai turnīra uzvarētāji. Turnīru rīkotājus plānots nosaukt novembra beigās.

Ja Francija, Serbija, Grieķija, Itālija vai Čehija iegūs tiesības rīkot kvalifikācijas turnīru, atlasē varēs piedalīties arī Latvijas valstsvienība.

Rio spēļu dalībnieki

1) ASV – Pasaules kausa ieguvēji.
2) Brazīlija – rīkotāji (FIBA apstiprinājums 2015. gada 9. augustā Tokijā).
3) Austrālija – Okeānijas čempione.
4) Venecuēla – Amerikas čempione.
5) Argentīna – Amerikas vicečempione.
6) Nigērija – Āfrikas čempione.
7) Spānija – Eiropas čempione.
8) Lietuva – Eiropas vicečempione.
9) Ķīna – Āzijas čempione.
10-12) Kvalifikācijas turnīru uzvarētāji 2016. gada 5.-10. jūlijā.

Rio kvalifikācijas turnīru dalībnieki

TurnīrsNorises laiksVietaKvalifikācijas dalībnieki
FIBA Oceania15.-18.08.2015Austrālija/JaunzēlandeJaunzēlande
AfroBasket19.-30.08.2015TunisijaAngola/Tunisija/Senegāla
FIBA Americas31.08.-12.09.2015MeksikaKanāda/Meksika/Puertoriko
EuroBasket05.-20.09.2015FrancijaFrancija/Serbija/Grieķija/Itālija/Čehija
AsiaBasket23.09.-03.10.2015ĶīnaFilipīnas/Irāna/Japāna
Wild-cardNovembris 2015ŽenēvaTrīs rīkotāji

Izmantotie resursi:
ČBF -

  +4 [+] [-]

, 2015-10-12 22:28, pirms 9 gadiem
Šitais der. Bet vajadzēja jau nospēlēt tā lai par šito būtu pilnīgi vienalga

  +4 [+] [-]

, 2015-10-12 22:32, pirms 9 gadiem
No Cehu puses veejaa izmesta nauda, bet no otras - labak mums. Kaut gan stipri apsaubu iespeju, ka viniem turniirs tiesam tiks pieskirts.

     [+] [-]

, 2015-10-12 23:36, pirms 9 gadiem
Nedomāju, ka čehi dabūs, tomēr nevar izslēgt iespēju, ka itāļi dabū iespēju rīkot kvali, tas ar mums der

  -1 [+] [-]

, 2015-10-12 23:51, pirms 9 gadiem
Es tikai nesaprotu vienu,kpc 2016 gada wikipēdija par olimpisko kvalifikācijas turnīram ir noteiktas rīkotājas trīs Itālija, Turcija,Meksika

     [+] [-]

, 2015-10-13 12:08, pirms 9 gadiem
Ja ir pieteikušies visi 3 lielie Looseri, Ger, Tur , Rus nedomāju, ka Ita, Ser vai cez ir cerības

FIBA has given member associations to express interest in bidding to host one of the Olympic qualifying tournaments until 28 September 2015. Formal bids will have to be submitted by November 11 and the hosts of the three qualifying tournaments shall be announced on a yet to be determined date on the last week of November. Mexico,[1] Canada,[2] Italy, Turkey,Russia,Germany and Serbia are countries that are considering to bid for the hosting rights to the qualifiers.

     [+] [-]

, 2015-10-13 14:55, pirms 9 gadiem
Krievi pateica, ka nerīkos. KBF jau ta ir pamatīgos mīnusos.
Turcija un Vacija gan ir samēra reali varianti.
Govermenc rakstīja: Ja ir pieteikušies visi 3 lielie Looseri, Ger, Tur , Rus nedomāju, ka Ita, Ser vai cez ir cerības

FIBA has given member associations to express interest in bidding to host one of the Olympic qualifying tournaments until 28 September 2015. Formal bids will have to be submitted by November 11 and the hosts of the three qualifying tournaments shall be announced on a yet to be determined date on the last week of November. Mexico,[1] Canada,[2] Italy, Turkey,Russia,Germany and Serbia are countries that are considering to bid for the hosting rights to the qualifiers.