Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vēlreiz par Bertānu, Porziņģi un Latvijas valstsvienību

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Vēlreiz par Bertānu, Porziņģi un Latvijas valstsvienību
Vīriešu valstsvienības spēlētāji Belgradā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Nav jāžēlojas priecīgos laikos un nav jākrīt izmisumā grūtos laikos." -Mateja Nenadovičs, serbu valstsvīrs 18. un 19. gadsimtā.

Sākot no "tagad vai nekad" paaudzes (20. gadsimta 70. gadu beigās un 80. gadu sākumā dzimušie spēlētāji) laikiem, Latvijā tiek kaismīgi runāts un diskutēts par ideālo valstsvienības sastāvu. Visbiežāk dzirdētā frāze: “ja izlasē spēlētu tas un tas spēlētājs, mums būtu labākā iespējamā komanda”.

Vēlmju domāšana par valstsvienības sastāva aprisēm sākas pirms turnīra, turpinās turnīra laikā un pēc tā. Laba iztēle ir vajadzīga, taču kāds tai sakars ar spēlētājiem, kuri ziedo atvaļinājumu un aizstāv savu valsti, sacenšoties pret labākajiem?

Tā vietā, lai atbalstītu izlases divpadsmitnieku, notiek nebeidzamas runas par spēlētājiem, kuri negrib, nevar vai neder. Būsim reālisti – labākā iespējamā komanda ir tā, kura attiecīgajā brīdī vēlas un var spēlēt par savu valsti, nevis tā, kuru iespējams sarakstīt uz papīra.

2016. gada kampaņā viss kļuva skaidrs pietiekami ātri. Kristaps Porziņģis par lēmumu paziņoja 2. maijā. “Apspriežoties ar ģimeni, komandas un kluba vadību, izlēmu, ka Latvijas izlasē šovasar nespēlēšu. Izsverot visus par un pret, domāju, ka valstsvienībai ilgtermiņā tas nāks par labu. Šajā vasarā labākais risinājums ir parūpēties par savu ķermeni un sagatavoties nākamajai NBA sezonai, taču nākotnē gribu palīdzēt Latvijas izlasei.”

Vēl viens spēlētājs, kurš stāv uz NBA sliekšņa – Dāvis Bertāns – par vasaras plāniem informēja 14. maijā, Eirolīgas “Četru fināla” norises laikā Berlīnē. Formāli pastāvēja iespēja, ka “Baskonia” uzbrucējs pievienosies valstsvienībai, taču tikai gadījumā, ja Vitorijas klubs ACB līgas pusfinālā neaizvadītu vairāk par trīs spēlēm.

Neraugoties uz to, abu censoņu vārdi izlases kontekstā tika locīti gan jūnijā, gan jūlijā, lai gan izlases treneriem un LBS vadībai viss bija skaidrs jau agrāk. Patiesību sakot, Porziņģa pievienošanās kļuva mazticama jau 2015. gada nogalē, kad liepājnieks nostiprinājās “New York Knicks” pamata rotācijā. Zinot ģimenes ilgtermiņa domāšanu – un tā ir paraugs ne tikai Latvijas basketbolā vien – kļuva skaidrs, ka izlasei 2016. gadā jāgatavojas iztikt bez Porziņģa palīdzības.

Laika gaitā nostiprinājusies pārliecība, ka valstsvienībā jāspēlē spēlētājiem, kuri grib to darīt – spēlēšanai izlasē ir jābūt brīvprātīgai. Kā jebkurā nozarē, cilvēki ar spēcīgu personīgo motivāciju būs vairāk noderīgi kopējai lietai, nekā talanti, kuri meklēs dažādus aizbildinājumus.

Valstsvienība ir vieta, kur “es” tiek pakārtots “mēs”. Izlasē nepelna naudu, nebūvē visu ap vienu cilvēku un nerada personības kultu. Valstsvienībā spēlē par vārdu, kurš rakstīts formas priekšā, nevis uz muguras. Tā ir vieta, kur labākie spēlē pret labākajiem, neaprobežojoties ar personīgajām, kluba vai pilsētas interesēm.

Laiku pa laikam pasaulē izveidojas komandas, kurās kopības un vienotības gars ir tik spēcīgs, ka basketbolisti spēlēšanu valstsvienībā uztver kā prestiža un luksusa lietu. Kā 1992. gada ASV “sapņu komanda”, kā 2004. gada Argentīnas komanda, kā 2006. gada Spānijas komanda, kā 2008. gada ASV “Redeem team”, kā vairākas Lietuvas komandas.

Iespējams, visnesavtīgākā attieksme vērojama ASV sieviešu valstsvienībā – komandā, kura izcīnījusi piecas Olimpiskās zelta medaļas pēc kārtas. Šķiet, ka šajā komandā lielāka iespēja ir atskaitīt kādu superzvaigzni – kā 2016. gada pavasarī negaidīti un pārsteidzoši notika ar Kendisu Pārkeri – nekā pirmā lieluma zvaigznei negribēt spēlēt savā izlasē.

Taisnību sakot, ASV sieviešu izlase ir izņēmums. Olimpiskās spēles vienmēr notiek WNBA sezonas vidū un līga reizi četros gados paredz vienu mēnesi garu pauzi, kuras laikā labākās spēlētājas var pievienoties izlasei. Neraugoties uz to, viņu atsaucība un apņēmība ir apbrīnojama, ņemot vērā, ka vairākumam sezona turpinās 10-11 mēnešus gadā, spēlēšanu WNBA apvienojot ar profesionālajām saistībām Eiropā un Āzijā.

NBA līdzīgu nostāju iedomāties ir daudz grūtāk. Kur runā nauda – un tagad vēl lielāka nauda – valsts intereses arvien biežāk tiek pakārtotas personīgajām interesēm. Līgā izveidojušies tik lieli ego, ka notiek virzīšanās no “mēs” uz “es”, komandas daļēji upurējot superzvaigžņu pielūgšanai.

Cits nenovērtēts aspekts ir atbildīga rīcība par savu veselību. Grūti iztēloties, taču NBA ir un paliek nežēlīga gaļasmašīna ar 170-230 darba dienām pēc kārtas. Cilvēki pārāk nevērīgi izturas pret to, kas viņiem ir, kamēr tas tiek zaudēts. Vai ir daudz situāciju, kurās vērts upurēt veselību, īpaši darot to gadu pēc gada?

Saskaitot visu kopā, cilvēki, kuri vēlas brīvajā laikā pārstāvēt savu valsti, dara to atbildīgi un no sirds, pelnījuši cieņu un atbalstu. Vai jūs vēlētos saņemt nepamatotu kritiku par brīvprātīgu darbu valsts labā? Kritiskā domāšana jāsaglabā jebkurā situācijā, taču, vai, nogānot brīvprātīgos – lai arī profesionāļus, mēs neejam par tālu? Vai neprasām pārāk daudz no citiem par darbu, kuru paši neizvēlētos?

Tas, ko varam pieprasīt, ir – profesionāla rīcība, atbildīga attieksme, cieņa vienam pret otru, disciplīna, godīgums un ticība kopīgai lietai. Sportiskās ambīcijas un augsti mērķi šķiet pašsaprotami, taču bez augstākminētā nez vai būs īstenojami.

Nenosodu Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu par nespēlēšanu Latvijas valstsvienībā 2016. gada vasarā. Viņu lēmumi bija savlaicīgi, viņu motivācija – skaidra. Var patikt vai nepatikt viņu nostāja, taču tā jāpieņem, kāda ir. Ar vēlējumu gan viņiem, gan visiem jaunajiem spēlētājiem un spēlētājām, lai nākotnē motivācija spēlēt par “Trīs zvaigznēm” būtu spēcīgāka par personīgajām interesēm.

1 2 3 4 5 6 7 8 266 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: taspatspuisis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-07-11 20:09, pirms 8 gadiem
Man liekas, ka Porziņģi daļa līdzjutēju ķengā viena vienīga iemesla dēļ. Angļu valodu profesionālajai karjerai iemācījās, runāt ar medijiem trenējās, bet vienu lietu neievēroja vai aizmirsa - latviešiem noniecināt savu valsti ārvalstu medijos, kaut pa jokam, ir milzīgs tabu. Tā arī sanāca puisim muļķīgi pajokot (kas to interviju un visu kontekstu ir redzējis, tam ir skaidrs, ka ne jau viņa personīgās domas par dzimteni kāds tur prasīja), bet šaipus okeānam sākās teju vai histērija. Attiecīgā sabiedrības daļa tagad klusībā tic, ka šāds kauns ir jānomazgā tikai ar 101% patriotismu, proti, spēlēšanu izlasē no zvana līdz zvanam. Ak vienu reizi atteicās? Divdesmitgadīgam puisim diagnoze un zīmogs uzlikts - nodevējs, materiālists, divdesmit pirmā gadsimta Vētra un Miglinieks. Stulbi, bet tāda tā sabiedrība ir.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:10, pirms 8 gadiem
Cik var jēgties,nu nespēlēja un viss!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2016-07-11 20:15, pirms 8 gadiem
Lai spēlē tie kuri grib/tiek. Tie kas negrib lai nespēlē. Pietiek čīkstet.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-11 20:18, pirms 8 gadiem
Hokejā veseli divi piecinieki nespēlēja, te basī 3 spēlētāji un baigā vaina tagad viņiem jāuzņemas? Kā ir tā ir Bertānam nu nav laika šogad spēlēt, ja viņš atrodas spurs, kur viņam ir dzīves viens no svarīgākajiem līgumiem, lai nodrošinātu dzīvi sev. KP nebija atpūties, jo bija drafti un paraugspēles treniņi u.t.t Šķēle varbūt varēja spēlēt, bet viņš sevi atdeva LBL visus spēkus un nav vairs tas.

     [+] [-]

, 2016-07-11 20:21, pirms 8 gadiem
Būsim godīgi,pat ar KP un DB un KJ sastāvā no Serbiem dabūtu -20, jo viņi bija sagatavojušies ne pa jokam. Arī viņiem salinieki iemocīja 77punktus bet serbi parādīja kā ir labi spēlēt uzbrukumā.Ir kur mums vēl augt...

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:22, pirms 8 gadiem
taspatspuisis, vai tik vecais Šķēle ir tīrs?...varbūt negribēja iegàzt izlasi med.pārbaudē? ..kā izlases dalībnieku viņu regulāri var pārbaudīt pirms olimpiskās kvalifikācijas

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:26, pirms 8 gadiem
Ko var izdomāt te visādus murgus, tak sen jau rakstīts, ka Armands finālu uz špricēm mauca, ar traumu. Gribēdams nevarētu palīdzēt.

  +5 [+] [-]

, 2016-07-11 20:28, pirms 8 gadiem
Viss skaidri un saprotami - katrs rīkojas kā pašam izdevīgāk, pārmetumu nav.

Cilvēkus parasti vērtē pēc darbiem nevis vārdiem. Ja regulāri atkārto "esmu patriots / gribu spēlēt valsts izlasē" un tikpat regulāri to nedara, tad nav jābrīnās par zināmu kritiku. Nerunā. Kad izdarīsi, tad varēsi runāt.

  +4 [+] [-]

, 2016-07-11 20:30, pirms 8 gadiem
Mums to augstas klases (ja tā var teikt) spēlētāju ir tieši tik cik ir. Un pilnīgi saprotams, ka tie pāris, kas cenšas (jauni tak) nostiprināties NBA, nedabūt traumas, sakārtot nākotni utt. ir loģiski un saprotami. Bertāns vispār nevar riskēt, Porziņģim jācenšas neriskēt. Drīzāk vēlme nesavainoties, ne kā nevēlēšanās. Ko tad darīsim ar tiem garajiem, ja šiem būs traumas? Ne viņiem maize, ne Latvijas izlasei palīgi... Būs laiks, viss notiks. Drīzāk KP jaunais laukums paspēs vairāk dot, nekā KP trauma izlases sakarā. Par traumām - šie jaunieši vēl nostiprinās, galvenais, ka ļoti labu speciālistu uzmanībā. Šaubos, vai Latvijā tādi ir, kas ar viņiem individuāli strādātu....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-11 20:44, pirms 8 gadiem
Ak, Dievs, kādi nodevēji ne? Tikko sāk veidot savas karjeras NBA un uzdrošinās neuzspēlēt KVALIFIKĀCIJAS turnīrā. Tas, ka daudzi saoda, ka šī ir reāla iespēja tikt uz Rio neko nenozīmē. Ja KP turpinās tikpat spoži, Dāvis iefiltrēsies NBA un Pasečniks turpinās progresēt, tad mums izlase vēl ne uz to vien būs spējīga

  +2 [+] [-]

, 2016-07-11 20:45, pirms 8 gadiem
cultivate rakstīja: Izlaisei mīksto var uzlikt tikai atsaldētie un mīkstie =))))
jaunatnei ir problēmas ar patriotismu.. ceru, ka visi šitie klauni aizvāksies no mūsu zemītes =))) na hj tādus pilsoņus, pasakiet man?
Nācija katram ir sava un tikai viena. Ja tev viņa nerūp, tad Tu neesi tur vajadzīgs.
Tu gan izklausies pēc riktīga patriota, NA HJ!

 +15 [+] [-]

, 2016-07-11 20:47, pirms 8 gadiem
Tie visi ir attaisnojumi. Pats kādreiz ar rozā brillēm sliecos aizstāvēt gan KP, gan Dāvi un visus, kas atsaka, bet ja tā padomā un paklausās, tad ir skaidrs, ka KP izlasē nespēlēs, iespējams, nekad, tāpēc zūd cieņa, jo ir zināms, ka bračkas super menedžeri čalim skalos smadzenes tik ilgi, kamēr redzēs naudas maisu sev priekšā. Pēc viņa retorikas medijos var saprast, ka viņš nespēlēs tuvākos gadus 100% un pat nekaunās no tā. Dāvim arī nav attaisnojumu. Timma arī varētu censties tikt Orlando sastāvā spēlējot vasaras līgā, jo ir ļoti progresējis Zenitā, bet skaidri un gaiši pateica, ka viņam prioritāte dzīvē ir izlase un NBA pagaidīs. Lūk tas ir īsts patriots, ar darbiem, nevis vārdiem un punkts. Tas pats Anžejs varēja pateikt, ka nafig tā izlase, tāpat jau gan jau baigi necerēja tikt 12niekā, varēja iet un kapāt tāpat kā Gromovs vasaras līgā, pieteikties draftam utt, bet nē, viņš gāja sitās un pierādīja vietu izlasē un ir skaidrs, ka viņš ar saviem 12 pt un 9 bumbām pret Puerto riko ir vairāk uzmanības pievērsis sev kā tāds gromovs deldējot soliņu vasaras līgā un cerot uz brīnumiem.

  +8 [+] [-]

, 2016-07-11 20:50, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Man liekas, ka Porziņģi daļa līdzjutēju ķengā viena vienīga iemesla dēļ. Angļu valodu profesionālajai karjerai iemācījās, runāt ar medijiem trenējās, bet vienu lietu neievēroja vai aizmirsa - latviešiem noniecināt savu valsti ārvalstu medijos, kaut pa jokam, ir milzīgs tabu. Tā arī sanāca puisim muļķīgi pajokot (kas to interviju un visu kontekstu ir redzējis, tam ir skaidrs, ka ne jau viņa personīgās domas par dzimteni kāds tur prasīja), bet šaipus okeānam sākās teju vai histērija. Attiecīgā sabiedrības daļa tagad klusībā tic, ka šāds kauns ir jānomazgā tikai ar 101% patriotismu, proti, spēlēšanu izlasē no zvana līdz zvanam. Ak vienu reizi atteicās? Divdesmitgadīgam puisim diagnoze un zīmogs uzlikts - nodevējs, materiālists, divdesmit pirmā gadsimta Vētra un Miglinieks. Stulbi, bet tāda tā sabiedrība ir.
Viņš ir atteicies jau 3 vasaras pēc kārtas Pēc u -18 viņu aicināja, tāpat pērn pirm Rīgas čempja, un tagad. Uzmetis ir visu laiku, kāpēc lai būtu citādi vēlāk ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:53, pirms 8 gadiem
KP next intervijā pateiks i dont like to live in latvia un sāksies te haoss un atkal KP iedos piķīti un muļķiem mutes būs atkal ciet
Mīkstais negribi būt sporto, bet te tizleņu pilna jūra, kuru vienīgais sports bija skolā sporta stundas un jūtas baigi varenie aiz monitora ekrāna sēdēdami un blatodami

 +10 [+] [-]

, 2016-07-11 20:54, pirms 8 gadiem
Profesionals sportists vienmer atradis attaisnojumu nespelet izlase, lielakas vai mazaks traumas un nogurum ir jebkuram, jebkura sporta veida. Neatbalstu tadas galejibas ka spelesana uz spricem, tacus si ir tiri patriotisma jautajums. 82 speles sezona var nospelet, tagad 3 speles par valsti nevar ? Lai nespele, bet taisit kaut kadu berniskigu aizstavibas kampanu ir nedaudz smiekligi, var saprast Bertanu, 2x smaga trauma, un iespeja tikt tur kur bija jabut jau sen-NBA. Tie kas fano par Porzinga spelesanu pec ntajiem gadiem, labak padomajiet, kurs bus tas, kurs apdrosinas 100+ miljonu jauno kontraktu ?

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:56, pirms 8 gadiem
rediss77 rakstīja: Profesionals sportists vienmer atradis attaisnojumu nespelet izlase, lielakas vai mazaks traumas un nogurum ir jebkuram, jebkura sporta veida. Neatbalstu tadas galejibas ka spelesana uz spricem, tacus si ir tiri patriotisma jautajums. 82 speles sezona var nospelet, tagad 3 speles par valsti nevar ? Lai nespele, bet taisit kaut kadu berniskigu aizstavibas kampanu ir nedaudz smiekligi, var saprast Bertanu, 2x smaga trauma, un iespeja tikt tur kur bija jabut jau sen-NBA. Tie kas fano par Porzinga spelesanu pec ntajiem gadiem, labak padomajiet, kurs bus tas, kurs apdrosinas 100+ miljonu jauno kontraktu ?
Ņemot vērā, ka visa LBS gada budžets ir 500 tk eiro

  -1 [+] [-]

, 2016-07-11 20:58, pirms 8 gadiem
Visi taču grib lai mūsējie spēlē pēc iespējas augstākā līmenī. Klubos Eiropā vai NBA. Un ir jāsaprot, jo vairāk čaļi šo līmeni sasniegs, jo izlasē viņus būs grūtāk redzēt, jo reti kurš virsotnes no Latvijas čaļiem sasniedz ar izteiktu talantu un vieglu ceļu. Visa pamatā tomēr ir riktīgs melnais darbs. Un to darbu viņu dara cauru sezonu un arī vasarā. Ne visu var apvienot un reizēm gribas arī atpūsties...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2016-07-11 21:03, pirms 8 gadiem
stodar rakstīja: Visi taču grib lai mūsējie spēlē pēc iespējas augstākā līmenī. Klubos Eiropā vai NBA. Un ir jāsaprot, jo vairāk čaļi šo līmeni sasniegs, jo izlasē viņus būs grūtāk redzēt, jo reti kurš virsotnes no Latvijas čaļiem sasniedz ar izteiktu talantu un vieglu ceļu. Visa pamatā tomēr ir riktīgs melnais darbs. Un to darbu viņu dara cauru sezonu un arī vasarā. Ne visu var apvienot un reizēm gribas arī atpūsties...
Mulkibas, izlase spele tikai profesionali un katrs no viniem trenejas smagi, tas ja netiek sasniegts NBA nav raditajs, vai kadam no viniem negribejas atpusties? Un Porzinga gadijuma vispar varetu saprast nespelesanu EC, OS kvalis prieks LV izlases bija ka spelesana PC.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-07-11 21:14, pirms 8 gadiem
Šoreiz Novikam prātīgs gabals sanācis. Turklāt Latvijai spēlēt olimpiādē arī ir mazliet par agru, tur varētu ar kādu paspēkoties, augstākais, pāris spēlēs. Uz Rio tika tieši tie, kas visvairāk to bija pelnījuši, viss notika likumsakarīgi. Jo tie paši serbi veiksmes gadījumā var uzkapāt pat par medaļām, mūsējiem tas ir ļoti tāls sapnītis. Esiet objektīvi!
1 2 3 4 5 6 7 8 266 komentāri