Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Artūrs Štālbergs: "Bez Bagatska nebūtu ticis, kur esmu tagad"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Artūrs Štālbergs: "Bez Bagatska nebūtu ticis, kur esmu tagad"
Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs pēc iekļūšanas Eiropas čempionāta nākamajā kārtā
Foto: Vladislavs Proškins, f64

"Mērķis ir attīstīt pilnvērtīgu spēlētāju, kurš būtu gatavs spēlēt katrā pozīcijā. Jo vairāk Latvijas klubi un sporta skolas savstarpēji sadarbosies, jo kvalitātīvākus spēlētājus varēsim attīstīt," stāsta programmas "Triple double" dibinātājs un basketbola kluba "Nizhny Novgorod" galvenais treneris Artūrs Štālbergs.

Latvijas basketbolisti un treneri 2016. gada vasarā aizsākuši vairākas iniciatīvas, kuru mērķis ir došana atpakaļ sabiedrībai. Porziņģu ģimenes fonda izveide, ikgadējā krūts veselības kampaņa un “Rozā lentītes” spēle, kā arī treneru un spēlētāju meistarklases ir daži no redzamākajiem piemēriem.

Artūra Štālberga izveidotā programma "Triple double" uzskatāma par nākamo soli. Nekomerciālā un inovatīvā programma tapusi nolūkā veicināt jauno spēlētāju individuālo attīstību ar Latvijā līdz šim maz izmantotām apmācību metodēm. Trenera redzējums un rīcība ir iedvesmojoša.

Artūrs Štālbergs, "Nizhny Novgorod" galvenais treneris

Programma sākās pirms trīs gadiem. Saņēmu vairākus zvanus no ieinteresētiem vecākiem, kuri vēlējās, lai ar viņu bērniem vasarā pastrādātu individuāli. Apsēdos un pierakstīju idejas. Programma veidota spēlētāju individuālo iemaņu un prasmju attīstībai. Tā iedalīta divos posmos:

1) individuālā sagatavotība, iemācoties basketbola tehniskos elementus – metienu, driblu u.c.;
2) apgūtās iemaņas tiek izmantotas treniņos 1-pret-1 un 2-pret-2.

Kāpēc šāda izvēle? Uzskatu, ka spēlēšana 1-pret-1 un 2-pret-2 ir pamatu pamats attīstībai un izaugsmei. Līdz 14 gadu vecumam galvenā uzmanība jāvelta iemaņu apgūšanai, jāspēlē 1-pret-1 un 2-pret-2. Ja spēlētājs nespēj apspēlēt no perimetra vai ar muguru pret grozu, viņam pie tā jāstrādā.

Garš vai mazs spēlētājs – mūsu programmā tam nav nozīmes. Arī spēlētājiem, kuri 10-11 gadu vecumā izauguši garāki par vienaudžiem, liekam spēlēt perimetrā. Nezinām, kā spēlētājs attīstīsies, cik garš izaugs. Bieži redzam, ka garākie spēlētāji agrā vecumā tiek ielikti groza apakšā, lai spēlētu ar muguru pret grozi. Vēlāk izrādās, ka 16-17 gadu vecumā viņi neizstiepjas vairāk par 190-195 centimetriem, bet iemaņu spēlēt citās pozīcijās nav.

Šogad esmu patīkami pārsteigts par spēlētāju individuālo sagatavotību. Arī garie spēlētāji māk apspēlēt no perimetra, bet vismazākie māk spēlēt ar muguru pret grozu. Tāds ir mūsu mērķis – attīstīt pilnvērtīgu spēlētāju, kurš būtu gatavs spēlēt jebkurā pozīcijā. Latvijas izlasēs tādu spēlētāju ir pietiekami daudz, domāju, ka nākotnē būs vēl vairāk.

Vecāku interese šogad bija ļoti liela. Viņi saprot, ka piedāvātā programma jau šobrīd ir ļoti kvalitatīva un nākotnē tiks vēl vairāk uzlabota. Vienlaikus spējām savākt ļoti spēcīgu treneru sastāvu, ieskaitot Robertu Štelmaheru, Ainaru Bagatski, Raimondu Feldmani, Oskaru Ernšteinu.

Viens no nākotnes plāniem – strādāt gan vasarā, gan sezonas laikā. Strādājot ārzemēs, ziemā fiziski nevaru būt klāt, taču Latvijā ir augstas klases speciālisti, piemēram, Raimonds Feldmanis, kurš to ikdienā jau dara. Nākotnē viņš turpinās strādāt šīs programmas ietvaros.

Pateicamies “Pro Basketball” par interesi attīstīt iniciatīvu tālāk. Laba sadarbība izveidojusies ar Latvijas Basketbola savienību, kura palīdzēja piesaistīt Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) trenerus. Viņi palīdz un mācās no pieredzējušiem treneriem. Strādā ar atdevi, saprot lietas un labi plāno darbu. Paldies sponsoriem SKLZ, “TruFit” un “Lielbātas ūdens”!

Kur redzi programmu pēc pieciem gadiem?
Nākamajos gados mēģināsim piesaistīt ārzemju trenerus, kā arī pa kādam talantīgam spēlētājam no kaimiņvalstīm. Popularizēsim programmu Latvijā un tuvākajās kaimiņvalstīs. Ja interesentu ir vairāk nekā pieejamo vietu, priekšroka tiek dota tiem, kuri piesakās ātrāk.

Iespējams, ka nākamajās vasarās rīkosim vairākas nometnes. Interese par treniņiem ir gan puišiem, gan meitenēm, tātad nākotnē varētu būt arī nometne meitenēm. Pagaidām mums nav partneru sporta skolu vidū, taču programma ir atvērta sarunām un piedāvājumiem. Uzskatu, jo vairāk Latvijas klubi un sporta skolas savstarpēji sadarbosies, jo kvalitātīvākus spēlētājus varēsim attīstīt.

Piedāvājumam jākļūst tādam, ka vecāki zinās – ja bērns piedalīsies mūsu nometnē, viņš noteikti progresēs. Vēlamies, lai jaunie spēlētāji progresētu, labākajiem nokļūstot labākajās Latvijas un Eiropas līgās, arī Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Pirmajā dienā apmeklējot treniņu, ievēroju nodarbību intensitāti un lielo treneru skaitu. Tas palielina iespējas strādāt individuāli. Viens no uzdevumiem bija: tava komanda ir iedzinējos ar -1, tev ir divas sekundes uzbrukuma noslēgumam, rīkojies! Kādi iespaidi par spēlētāju veikumu?
Basketbolā jāpieņem labākais lēmums ierobežotā laikā un telpā. Jo ātrāk vari pieņemt lēmumu, jo labāks spēlētājs esi. Strādājot pie jebkura tehnikas elementa – dribla, metiena – spiežam spēlētājus to darīt arvien ātrāk un ātrāk. Jā, līdz kustības apgūšanai jāstrādā lēni, taču turpinājumā tempam jākļūst arvien ātrākam.

Pieprasījums bija lielāks par pieejamo vietu skaitu. Daļu interesentu nācās atstāt ārpusē viena iemesla dēļ – lai nodrošinātu individuālajai apmācībai nepieciešamo kvalitāti. Gadās, ka nometnes tiek rīkotas skaita dēļ. Mūsu mērķis ir nodrošināt kvalitāti, nevis savākt 100 bērnus. Maksimālais skaits, kurus varam kvalitātīvi trenēt, ir 40 bērni. Uz 6-7 bērniem jābūt vismaz vienam trenerim.

Dalības maksa – 90 eiro par piecām dienām. Nodrošinām ūdeni, pusdienas, inventāru. Treniņi notiek no 11:00-17:00, summā 30 stundas. Mūsu mērķis nav nopelnīt – 80% dalības maksas tiek samaksāti par zāles īri un dalībnieku ēdināšanu. Ieguldu savu individuālo darbu Latvijas jaunatnē. Gan es, gan mani kolēģi – mēs nopelnīsim citur.

Salvis Mētra, "Pro Basketball" pārstāvis

Artūru pazīstu no bērna kājas, kad spēlējām sporta skolā. Zinu viņa pieķeršanos basketbolam, tāpēc “Triple double” programmā biju ieinteresēts no paša sākuma. “Pro Basketball” vēlas attīstīt programmu starptautiski, lai mūsu talanti, aizbraucot uz ārzemju nometnēm, jau būtu tām gatavi.

Otrais mērķis – nodrošinot tiešo saikni ar mūsu klientiem, kuru lokā ir jaunie talanti. Radīt viņiem iespēju trenēties pie Latvijas labākajiem treneriem. Iedot informāciju par pareizu uzturu, pareizu apavu un inventāra izvēli. Vasaras jāvelta kvalitātīvam darbam.

Raimonds Feldmanis, basketbola treneris

Ļoti patīk programmas inovatīvais treniņprocess. Uzslavēšu Artūru par uzdrīkstēšanos veikt nākamo soli. Savādāku nekā citās nometnēs. Ja spēlētājs attīsta labu individuālo tehniku, arī viņa reaģēšanas ātrums spēles situācijās būs labāks. Izmantojot 2 sekunžu principu, trenējam reaģēšanas spējas.

Par Artūra Štālberga darbu Ņižņijnovgorodā

Izmaiņas klubā brieda vairākus mēnešus. Kā notika galvenā trenera maiņa?
Ainars Bagatskis vēl ziemā paziņoja kluba vadībai, ka trešo gadu klubā nepaliks. Jau iepriekš bija zināms, ka gaidāms budžeta samazinājums un klubs nevarēja trenerim piedāvāt atbilstošus finanšu nosacījumus. Kluba vadība, saņēmusi galvenā trenera piekrišanu, piedāvāja darbu man. Pateicu, ka sarunas jāatliek līdz sezonas beigām. Pēc pēdējās spēles sēdāmies pie galda un pieņēmām lēmumu.

Liels paldies Ainaram par kopā nostrādātajiem gadiem! Bez viņa nebūtu ticis, kur tagad esmu. Katram pienāk brīdis, kad jāpieņem nākamais lēmums. Piedāvājums no VTB līgas komandas Krievijā – nav daudz treneru Latvijā, kuri tādu saņem. Uzskatu, ka tā ir karjeras iespēja.

Kā tiek veidots komandas sastāvs?
Tāpat kā iepriekšējā sezonā mēģināsim komandu maksimāli nokomplektēt no krievu spēlētājiem. Būs divi, maksimums, trīs leģionāri. Iepriekšējo kodolu nevaram noturēt. Dmitrijs Hvostovs parakstīja līgumu ar “Lokomotiv”, lielie klubi gatavi izpirkt vēl dažus spēlētājus.

Sastāvs būs jaunāks. Kluba vadītāja Sergeja Panova mērķis ir attīstīt jaunos spēlētājus. Viņš mani redz kā treneri, kurš spēj strādāt un attīstīt jaunos spēlētājus. Skaidrs, ka iespēlējot jaunu sastāvu, rezultātu sasniegšanai vajag vairāk laika, nekā piesaistot pieredzējušus spēlētājus un ārzemniekus.

Jūnija pirmajā pusē iepērkas bagātākie klubi. Vai šobrīd varat būt aktīvi tirgū?
Krievijā notiek liels gadatirgus, kurā bagātākie klubi cenšas pārpirkt labākos spēlētājus. Tas mums nav traucējis izteikt piedāvājumus vairākiem spēlētājiem. Process notiek. Interešu lokā ir Latvijas spēlētāji, taču pagaidām ārzemniekus vēl neizskatām.

Kā notika Edmunda Valeiko piesaiste?
Sergejs Panovs piedāvāja krievu asistentu. Teicu, ka man vajadzīgs Latvijas speciālists – cilvēks, kuru pazīstu kā spēlētāju un basketbola zinātāju. Izvēle palika manā ziņā un priecājos, ka Edmunds mums pievienojās. Par viņu saņēmu ļoti labas atsauksmes no treneriem, kuri strādāja ar viņu kopā. Tāda pati reakcija bija no klubu vadībām. Jārēķinās, ka Latvijā ne visi treneri ir gatavi pārcelties uz dzīvi ārzemēs, savukārt Edmundam tādu ierobežojumu nav.

Kluba prezidents teica, ka pārliecinājies par tavu varēšanu pirms sezonas, kad vadīji komandu trenera Bagatska prombūtnē.
Komandu sagatavoju sezonai divas vasaras pēc kārtas. Otrajā piegājienā, kamēr Ainars bija izlasē, vadīju komandu arī pārbaudes spēlēs. Izņēmums bija tikai viena vai divas spēles. Tā nebija pirmā pieredze galvenā trenera lomā – pirms tam vadīju Latvijas U20 izlasi. Profesionālais klubu basketbols ir cits līmenis, taču bail nav.

Vai iespējams, ka komanda piedalīsies Eirokausos?
Konflikts starp FIBA un ULEB nav beidzies, tāpēc tālākos soļus nezinām. Jūnija beigās Kazaņā notiks VTB līgas pārstāvju sanāksme, kurā uzzināsim, kurš klubs kurā turnīrā spēlēs. Gribam spēlēt kādā no Eiropas turnīriem.

Darbs klubā nekavēs pievienošanos valstsvienībai Belgradā?
Svētdien būšu kopā ar izlasi. Viss izrunāts, ierobežojumu darbam nav.

Sportacentrs.com apsveic Artūru Štālbergu ar ģimenes pieaugumu!

  +3 [+] [-]

, 2016-06-11 17:44, pirms 8 gadiem
Malacis,Lai Veicas!!Super Cilveks!!

  +2 [+] [-]

, 2016-06-11 18:22, pirms 8 gadiem
Ļoti labs cilvēks, arī galva uz pleciem, štatos augstāko izglītību dabuja un arī panākumi jau ir savos 32 gados!

  +5 [+] [-]

, 2016-06-11 19:21, pirms 8 gadiem
viena no lieliskākajām lietām ir ka priekš daudzām Latvijas basketbõla persõnībām līdz ar spēlētāja karjeras beigām īstenībā nekas vēl nebeidzas -priekš daudziem īstenībā viss tikai sākas
un man ir milzīgs prieks ka starp Latvijas jaunā viļņa basketbõla pamatlicējiem ir tāds cilvēks kā Artūrs Štālbergs
paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-06-13 10:43, pirms 8 gadiem
Super! Prieks, ka mums ir tādi speciālisti.
90 eiro par šādu 5 dienu nometni arī ir smieklīga nauda. Respect, ka ir cilvēki, kas kaut ko tādu dara bez mērķa nopelnīt, ar skatu nākotnē.
Basketbola sabiedrība vispār šķiet sakārtotāka un vienotāka par citu komandas sportu sabiedrībām Latvijā.