Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Ainars Zvirgzdiņš: "Paaudžu maiņa valstsvienībā jau notikusi"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ainars Zvirgzdiņš: "Paaudžu maiņa valstsvienībā jau notikusi"
Ainars Zvirgzdiņš 2016. gada 7. jūlijā Rio kvalifikācijas turnīrā Belgradā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Nav svarīgi – sākumā vai beigās spēlēt pret stiprākajiem pretiniekiem. Ja ejam uz mērķi, komandai jābūt gatavai no pirmās dienas," vērtējot "EuroBasket Women 2017" izlozes rezultātus, teica basketbola kluba "Jūrmala/Fēnikss" treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Jūrmalnieks vadīja Latvijas valstsvienību 2007., 2009. un 2015. gada Eiropas čempionātos, kā arī Olimpiskajā kvalifikācijā Madridē un 2008. gada Olimpiskajās spēlēs Pekinā. Pērn un šovasar viņš strādāja arī vīriešu valstsvienībā, palīdzot galvenajam trenerim Ainaram Bagatskim.

Zvirgzdiņš ļoti labi pazīst divas no trim Latvijas pretiniecēm. Viņa vadītā Maskavas “Dynamo” komanda 2007. gadā uzvarēja FIBA Eiropas kausa izcīņā un kvalificējās Eirolīgai. Astoņus gadus vēlāk Zvirgzdiņš līdz turnīra finālam aizveda Beļģijas čempiones “Royal Castors Braine”. Viņa darbs tika novērtēts – 2012. gada Londonas spēlēs Zvirgzdiņš bija Krievijas izlases konsultants.

Ainars Zvirgzdiņš

"Pozitīvi, ka šoreiz grupā spēlēs četras komandas un trīs tiks trijniekā. Tātad iekļūšanai izslēgšanas spēlēs var pietikt ar vienu uzvaru. Ja gribam tikt tālāk, trijniekā jātiek noteikti. Pret grupā ielozētajām komandām varam spēlēt. Runājot par mūsu grupu, svarīgas ir divas lietas. Pirmkārt, kas spēlēs Latvijas valstsvienībā, otrkārt, kādus sastāvus pulcēs pretinieki.

Krievijai nācis “jaunais vilnis”, viņas spēlē savādāku basketbolu. Beļģija ir ļoti labi nokomplektēta komanda ar spēcīgām basketbolistēm. Melnkalnei ir individuāli spēcīgas spēlētājas, kuras līdz šim sekmīgi spēlējušas Eiropas čempionātos. Viņām daudz var izšķirt amerikāņu viesspēlētāja. Domāju, ka Latvija tiks trijniekā.

Patīk jaunā izspēles kārtība – uzreiz pēc grupas turnīra sākas izslēgšanas spēles. “Play-off” kļuvis vienkāršāk kvalificēties, jo pirms diviem gadiem tālāk tika trīs no piecām komandām. Tagad trijniekā jātiek no grupas ar četrām komandām. Tas ir vieglāk.

No otras puses, spēles var kļūt saspringtākas. Katrai spēlei būs ārkārtīgi liela nozīme un visu izšķirs, kādā gatavībā katra komanda aizbrauks uz čempionātu. Nav svarīgi – sākumā vai beigās spēlēt pret stiprākajiem pretiniekiem. Ja ejam uz mērķi, komandai jābūt gatavai no pirmās dienas.

Par spēlētājām jālemj pašreizējiem izlases treneriem. Mainās paaudzes, mainās sastāvi. Beļģija ir labs piemērs, izveidojot sakausējumu no pieredzējušām un jaunām spēlētājām. Viņu jaunā paaudze ir ļoti talantīga. Piemēram, mana spēlētāja no “Castors Braine” laikiem Kima Mestdaga kļuvusi par izlases galveno snaiperi.

Latvijas valstsvienībā paaudžu maiņa faktiski jau notikusi un tuvojas beigām. Tālāko noteiks nacionālo izlašu treneru redzējums uz basketbolu – vai viņi seko līdzi jaunākajām tendencēm. Otrkārt, kādas spēlētājas viņiem ir pieejamas, lai izpildītu izvirzītos uzdevumus. Manuprāt, Eiropas čempionāta līmenis ir tradicionāli augsts. Neviens nebrauc atpūsties."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-12-11 13:56, pirms 7 gadiem
Šis cilvēks ir atnesis vienīgi vilšanos Latvijas (un ne tikai) sieviešu basketbolam. Pats atzinis, ka augstākais sasniegums- 4. vieta EČ, arī ir vilšanās, vajadzēja būt bronzai. Tātad, domas ir ļoti “vērtīgas".

  +1 [+] [-]

, 2016-12-11 23:22, pirms 7 gadiem
sjenna, negribu daudz iebilst, bet pie Zvirgzda tomēr ir sasniegti lielàkie panākumi un dalība Pekinas olimpiādē...kurš treneris te būtu labāks? ...Zībarts?...nu, vēl jāpierāda viņam... Vetrovs? .. kamēr Sporta Studijā nemetīsies ceļos un neatvainosies faniem par 1992.gadu - tikmēr lai iet di*st