Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Spānija vēlreiz pret Franciju, Brazīlija atkal cīņā ar serbiem

Spānija vēlreiz pret Franciju, Brazīlija atkal cīņā ar serbiem
Pau Gazols bloķē Antuāna Dio metienu
Foto:CIAMBELLI/SIPA/Scanpix

Pasaules kausā basketbolā Spānijā šodien tiks noskaidrotas otra pusfināla dalībnieces, turklāt jau tagad pilnīgi skaidrs, ka tās būs tikai A apakšgrupas dalībnieces. Agrajā spēlē tiksies Serbija un Brazīlija, savukārt vēlajā - Francija un Spānija.

"Ceru, ka būs iespēja vēlreiz spēlēt pret Spānijas izlasi. Tad jau tā būs pavisam cita spēle," sacīja Francijas izlases galvenais treneris Vensāns Kolē pēc sakāves grupu turnīrā ar 64:88. Neitrālie basketbola līdzjutēji par šādiem vārdiem vien pasmaidīja, kamēr spāņi nez vai cerēja uz pretējo. Lai nu kā, bet Kolē ir savu panācis un ceturtdaļfinālā cīnīsies ar Spāniju.

Abu kaimiņvalstu tikšanās grupu turnīrā nemaz nebija tik vienpusīga kā vēsta spēles rezultāts. Francijai bija vairākas iespējas pietuvoties, taču te nesagaidīta tiesneša svilpe, te garām aizmests brīvs metiens, un brāļi Gazoli ar draugiem nekavējoties sodīja ar kārtējo izrāvienu. Spānija ļoti precīzi uzbruka grozam trāpot, trāpot 65% divpunktu metienu, turklāt ļāva Francijai izdarīt tikai astoņus soda metienus.

Kolē gan ir taisnība, ka šodienas mačs būs pavisam cits (vai citāds, tas būs redzams tikai vakarā), turklāt Francijai ir labā atmiņā, ka pēdējā savstarpējā izslēgšanas mačā tieši spāņi bija spiesti pamest laukumu nokārtām galvām. Eiropas čempionāta pusfinālā Francija uzvarēja dramatiskā pagarinājumā, tiesa, šodien viņiem nebūs Tonija Pārkera, bet spāņiem būs iespaidīgs tribīņu atbalsts.

Pau Gazols ir turnīra ceturtais rezultatīvākais spēlētājs (20,5 punkti) un labākais no tiem, kuri vēl turpina cīnīties par zeltu. Francijas labākais punktu guvējs Žofrijs Loverņs ar 10,3 punktiem ir tikai 46. vietā, un, lai arī komandā ir universālie Nikolā Batums un Boriss Diavs, Francijai trūkst izteikta uzbrukuma līdera. Ar to gan netiek domāts, ka Spānija ir atkarīga tikai Gazola, jo zem groza kārtību droši ievieš arī viņa brālis Marks un Serdžs Ibaka, kamēr Francijas NBA zvaigzne Žoakims Noā šajā turnīrā nepiedalās.

Spānijai arī bagāžā daudz vieglāks astotdaļfināls, kurā Senegāla tika sakauta ar 33 punktu pārsvaru, bet Francijai bija pamatīgi jāpiepūlas, lai noturētu aiz sevis horvātus (69:64). Spānija vēl nevienā PK spēlē nav ļāvusi pretiniekiem sagaidīt mača beigas ar mazāku mājinieku pārsvaru nekā 15 punkti. Pietiks gan ar vienu neizdevušos spēli, lai visu iepriekšējo dominēšanu sagrautu.

A apakšgrupas attiecību skaidrošana turpināsies arī otrā ceturtdaļfinālā, kur sacentīsies Brazīlija un Serbija. Savstarpējā mačā ar 81:73 uzvarēja dienvidamerikāņi, kuri turklāt astotdaļfinālā iespaidīgi izslēdza Argentīnu. Serbi, kuri grupā palika tikai ceturtie un saņēma pretim B grupas uzvarētāju, nebija daudz kautrīgāki un parūpējās par Grieķijas izlases došanos mājup.

Serbija astotdaļfinālā nospēlēja ne tikai rezultatīvi, bet arī skaisti un izcēlās ar vairākiem iespaidīgiem "dankiem". Turnīrā kopumā serbi gan ir vieni no sliktākajiem cīnītājiem par atlēkušajām bumbām (32,0 vidēji spēlē, dalīta 19. vieta), kas varētu kļūt īpaši draudīgs faktors, ņemot vērā Brazīlijas garos vīrus - Nene, Andersonu Varežau un Tjagu Spliteru.

Lielisku čempionātu aizvada arī Leandro Barbosa, kurš vidēji mačā guvis 13 punktus un arī 31 gada vecumā atgādina, ka pasaulē nav daudz ātrāku spēlētāju nekā viņš. Serbija savukārt var lepoties ar 38.0% realizētu tālmetienu (4. vieta turnīrā), turklāt tā noteikti alkst revanšēties par tikai septīto vietu pagājušā gada EČ.

Jāpiemin, ka Brazīlija ir divkārtēja pasaules čempione, taču pirmajā četriniekā nav iekļuvusi jau 28 gadus, kamēr Serbija to paveikusi trīs reizes no pēdējām četrām, turklāt 1998. un 2002. gadā kļuva par čempioni.

PK basketbolā izšķirošās spēles

DatumsLaiksSpēleIzlases
10.0919:001/4finālsSerbija-Brazīlija
10.0923:001/4finālsSpānija-Francija
11.09.22:00pusfinālsLietuva-ASV
12.0923:00pusfināls?
13.0919:00par 3. vietu?
14.0922:00fināls?

Izmantotie resursi:
The Official website of the 2014 FIBA...


, 2014-09-10 10:32, pirms 10 gadiem
Tie spāņi izspēles sistēmu pilnībā sačakarējuši dēļ tā, lai tikai finālā būtu iespēja ar ASV tikties, turklāt paši jau 2 spēles Madridē būs nospēlējuši, kamēr ASV izlasei Madridē fināls būs pirmā spēle. Nu kā tā var būt, ka 1/4finālā savā starpā jātiekas visām A grupas komandām?
Parasti taču pat noteikumos rakstīts, ka nedrīkst būt kādai komandai priekšrocības attiecībā uz zāli, kurā tiek aizvadīta spēle, tāpēc jau 1.kārtas spēles neļauj kādai grupai uzreiz aizvadīt tajā hallē, kurā paredzēti izslēgšanas mači.
, 2014-09-10 10:33, pirms 10 gadiem
Par Franciju un Brazīliju!
, 2014-09-10 10:59, pirms 10 gadiem
Oļegs Latiševs tiesāja šo grandu spēli grupā, arī šo play off spēli tiesās Latiševs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-10 11:14, pirms 10 gadiem
Zheel, ka FRA nav Parkera, Noaa un De Kolo, tad FRA buutu 1 no favoriitiem uz finaalu, tachu, manuprat, shaadaa sastaavaa maz izredzu vinjiem pret ESP. Tachu domaju, ka nospeles labaak kaa grupu turniiraa.
, 2014-09-10 11:20, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Tie spāņi izspēles sistēmu pilnībā sačakarējuši dēļ tā, lai tikai finālā būtu iespēja ar ASV tikties, turklāt paši jau 2 spēles Madridē būs nospēlējuši, kamēr ASV izlasei Madridē fināls būs pirmā spēle. Nu kā tā var būt, ka 1/4finālā savā starpā jātiekas visām A grupas komandām?
Parasti taču pat noteikumos rakstīts, ka nedrīkst būt kādai komandai priekšrocības attiecībā uz zāli, kurā tiek aizvadīta spēle, tāpēc jau 1.kārtas spēles neļauj kādai grupai uzreiz aizvadīt tajā hallē, kurā paredzēti izslēgšanas mači.
Pasaules kausa izspēles kārtība paredz, ka pirmo divu vietu īpašnieces FIBA rangā – ASV un Spānija – tiks ielozētas dažādos zaros, lai savstarpēji netiktos turnīra pirmajās fāzēs. Spānija spēlēs A grupā, savukārt amerikāņi cīņas sāks C grupā. Argentīna un Lietuva tiks ielozētas B vai D grupās.
Ne jau spāņi to izdomāja!
, 2014-09-10 11:33, pirms 10 gadiem
emilito rakstīja: Pasaules kausa izspēles kārtība paredz, ka pirmo divu vietu īpašnieces FIBA rangā – ASV un Spānija – tiks ielozētas dažādos zaros, lai savstarpēji netiktos turnīra pirmajās fāzēs. Spānija spēlēs A grupā, savukārt amerikāņi cīņas sāks C grupā. Argentīna un Lietuva tiks ielozētas B vai D grupās.
Ne jau spāņi to izdomāja!
Kā tad! Turcijā nekas tāds nebija, tas tika pieņemts uz šo čempionātu.
, 2014-09-10 11:37, pirms 10 gadiem
Turklāt ok, tas varbūt arī ir ok, nekādu pretenziju, bet kāpēc Spānijai ir arēnas priekšrocības? Tas šķiet pavisam negodīgi!
, 2014-09-10 16:10, pirms 10 gadiem
Brauc mājās Padomju okupācijas reklāmist!
, 2014-09-10 17:13, pirms 10 gadiem
Par Franciju un Brazīliju
, 2014-09-10 19:47, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Turklāt ok, tas varbūt arī ir ok, nekādu pretenziju, bet kāpēc Spānijai ir arēnas priekšrocības? Tas šķiet pavisam negodīgi!
Ka tik atrast kautko negodīgu, tapēc tā ir rīkotājvalsts un viņai attiecīgi velkās līdzi dažas ekstras, tai skaitā kalendāra noteikšana un arēnu izvēle. Šaubos, ka ja čempis būtu USA, tad būtu savādāk.
, 2014-09-10 19:50, pirms 10 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Turklāt ok, tas varbūt arī ir ok, nekādu pretenziju, bet kāpēc Spānijai ir arēnas priekšrocības? Tas šķiet pavisam negodīgi!

+ Spēlē Madridē, Barselonā vai Kanārijās tev zālē tur tpt būs 95% spāņi. Groziem cik es pēdējo reizi čekoju fiba zālēs ir noteikts augstums, laukumam izmērs, un līnijām attālums.
, 2014-09-10 20:15, pirms 10 gadiem
Te nu bija Brazīlija ar saviem 3 NBA centriem... Vai nu treneris neprot izmantot, vai pārvērtēti.

Spēlē kā kkāda āfrikas komanda, bez nekāda plāna, 1 v 1.
, 2014-09-10 20:31, pirms 10 gadiem
lielais eksperts rakstīja: Ka tik atrast kautko negodīgu, tapēc tā ir rīkotājvalsts un viņai attiecīgi velkās līdzi dažas ekstras, tai skaitā kalendāra noteikšana un arēnu izvēle. Šaubos, ka ja čempis būtu USA, tad būtu savādāk.
Neticu, ka rīkotājvalsts gudro kalendāru. Tad varbūt teiksi, ka LV arī būs tādas tiesības (kaut vai par apakšgrupu?) :p
, 2014-09-10 20:33, pirms 10 gadiem
Onslovs rakstīja: Te nu bija Brazīlija ar saviem 3 NBA centriem... Vai nu treneris neprot izmantot, vai pārvērtēti.

Spēlē kā kkāda āfrikas komanda, bez nekāda plāna, 1 v 1.
Par to jau sen domāju. Lai jau ir tie garie. Bet ja nav mazie, kas viņiem var sadot piespēles, tad nekas nevar sanākt. Dragičs par SLO garos padarīja labākus par BRA garajiem ar saviem caurgājieniem.

Un vispār jau tie BRA garie jau NBA jau vairāk ir aizsardzības balsti un 4-5. opcijas uzbrukumā un paši sev neko neizkārto (may be Nene).
, 2014-09-10 20:36, pirms 10 gadiem
Luk ari braziilji brauc majaas
, 2014-09-10 21:05, pirms 10 gadiem
sēee
70% kanāli rāda agresoru koheja ligu, bet basi nav kur redzēat
, 2014-09-11 00:44, pirms 10 gadiem
Priekšnojauta realizējās un fraņči revanšējas, par ko milzīgs prieks. Totalizatoru pesimisms par franču izredzēm iespārda, tāpat kā spāņu precizitāte no 3-p. līnijas. Heurtels monstrs!
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.