Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Roberts Štelmahers: "Nemotivēti spēlētāji manā vadībā nespēlēs"

Roberts Štelmahers: "Nemotivēti spēlētāji manā vadībā nespēlēs"
Latvijas U20 valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Ceturtdien, 12. jūlijā, Slovēnijas pilsētās Ļubļanā, Domžalē un Kraņska Gorā sāksies piecpadsmitās Eiropas meistarsacīkstes basketbolā jauniešiem (U20 European Championship Men 2012), kurās var piedalīties 1992. gadā un vēlāk dzimuši spēlētāji. Latvijas izlase C grupā spēlēs pret Gruziju (12. jūlijā plkst. 17:15), Spāniju (13. jūlijā plkst. 19:30) un Turciju (14. jūlijā plkst. 15:00).

Trīs labākās komandas iekļūs otrajā posmā, kurā 16. - 18. jūlijā Domžalē spēlēs pret D grupas vadošo trijnieku (Zviedrija, Itālija, Slovēnija, Lietuva). Cīņas par medaļām notiks 20. - 22. jūlijā Ļubļanā. Nākamajā gadā finālturnīrā spēlēs 20 izlases, tāpēc neviena komanda nezaudēs vietu labāko sabiedrībā.

Roberts Štelmahers, Latvijas U20 valstsvienības galvenais treneris:
“Saspēles vadītāju Kasparu Vecvagaru uz lielo izlasi izsauca pēc Armanda Šķēles saslimšanas. Viss ir pakārtots valstsvienībai. Ja viņiem ir nepieciešami spēlētāji, mēs tos dodam. Kaspars ir viens no mūsu vadošajiem spēlētājiem – emocionāli un uz laukuma. Viņa prombūtne ir liels sitiens mūsu spēles zīmējumam. Pirms čempionāta palicis viens treniņš, tāpēc mēģināsim pārkārtoties spēļu gaitā.

Uz Slovēniju braucam uzvarēt spēles, nevis domāt par faktu, ka esam saglabājuši vietu A divīzijā. Pēdējās pārbaudes spēles bija pret lietuviešiem, kuri ir ļoti labi sagatavoti. Divas reizes vairāk trenējušies un vairāk gadus bijuši kopā. Vēl spēlējām pret baltkrieviem, kuri sacenšas B divīzijā. Sanāca tā, ka pret stiprāko komandu spēlējām beigās, bet sākumā pretinieki bija vājāki. Būtu vēlējies, lai būtu otrādi. Stipri pretinieki uzrāda mūsu vājās vietas. Uzzinām, pie kā vairāk jāstrādā.

Lietuvieši vienmēr cer uz pirmajām vietām. Viņiem nav citu variantu. Tā ir uzbūvēta Lietuvas basketbola sistēma. Lietuvā ir daudz nopietnāka attieksme pret basketbolu – ne tikai no treneru un federācijas puses. Viņi nedomā, ka var izkrist ārā, ka trāpījies caurejošs gads. Viņi mēģina iet pēc medaļām.

Mūsu rīcībā ir informācija par pirmajiem pretiniekiem grupā. Analizēsim viņu aizsardzību un uzbrukumu. Par kopējo spēku samēru pilnvērtīgu viedokli varēsim iegūt čempionāta gaitā. Manuprāt, braucam daļējā neziņā, taču tas nemazina vēlmi parādīt savu labāko sniegumu ar resursiem, kas ir mūsu rīcībā.

Puišu veselības stāvoklis ir apmierinošs. Fiziskā sagatavotība – laba. Visi ir gatavi cīnīties. Neredzu iemeslu, kāpēc motivācijai nebūtu jābūt augstākajā līmenī, ja komanda brauc uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Ja manā komandā ierastos nemotivēti spēlētāji, viņi netiktu izlasē. Mums ir basketbolisti, kuri ir aktīvi laukumā un ārpus tā. Komanda ir nobalsojusi par kapteini. No vairākiem kandidātiem izvēlēsimies spēlētāju, kurš spēj būt līderis ne tikai laukumā.”

Latvijas U20 valstsvienība 2012

SpēlētājsSporta skolaGads/AugumsKlubsDzimš.v.
Dāvis ČodersVentspils13.03.1992/188Ventspils/JūrmalaVentspils
Andris MistersZemgale08.04.1992/194Rumba (DAL)Dobele
Mārcis VītolsValmiera02.05.1992/183Latvijas UniversitāteLimbaži
Artūrs BrēmersRīdzene30.04.1992/190Westwind AcademySigulda
Artūrs BricisDSN25.11.1992/196Liepājas LauvasRīga
Klāvs StrazdiņšDSN01.01.1993/194DSNRīga
Jānis BērziņšValmiera04.05.1993/202VEF RīgaLimbaži
Jānis TimmaKrāslava/BS Rīga02.07.1992/201Liepājas LauvasKrāslava
Ojārs SiliņšDSN20.07.1993/202Reggio Emilia (Itālija)Rīga
Arnolds HelmanisLiepāja08.02.1992/200Liepājas LauvasLiepāja
Artūrs VītiņšDSN17.09.1992/198Westwind AcademyTalsi
Elvis SaulītisBS Rīga/Cēsis/Valmiera16.03.1993/206ValmieraCēsis

Labākie starti jaunatnes izlasēs

Seši spēlētāji – Dāvis Čoders, Artūrs Brēmers, Jānis Timma, Ojārs Siliņš, Arnolds Helmanis, Artūrs Vītiņš – 2011. gada vasarā Valmierā un Rīgā treneru Ziedoņa Jansona, Daiņa Bertāna un Mārtiņa Zībarta vadībā izcīnīja desmito vietu FIBA U19 Pasaules čempionātā. Dāvis Bertāns un Kaspars Vecvagars izsaukti uz pieaugušo valstsvienību. Edmunds Dukulis un Aleksejs Rostovs atrodas ASV, kur gatavojas debijas sezonai NCAA pirmās divīzijas komandās.

Čoders, Brēmers, Timma, Vītiņš, Helmanis un Andris Misters 2010. gada augustā Viļņā nopelnīja bronzas medaļas Eiropas U18 čempionātā. Toreizējais izlases kapteinis Misters nākamajā gadā nevarēja palīdzēt komandai savainojuma dēļ.

Četri LBL medaļnieki, pieci pusfinālisti

Latvijas Basketbola līgā 2012. gada sezonā spēlēja 14 jaunatnes izlases kandidāti. Uzbrucējs Jānis Bērziņš “VEF Rīga” sastāvā kļuva par Latvijas čempionu. Pie bronzas medaļām tika trīs “Liepājas Lauvu” basketbolisti – Artūrs Bricis, Jānis Timma un Arnolds Helmanis. Pusfinālistu parādi noslēdz “Latvijas Universitātes” aizsargs Mārcis Vītols.

BK “Ventspils” izīrēja saspēles vadītāju Dāvi Čoderu, kurš sezonu aizvadīja “Jūrmalas” komandā. Centra spēlētājs Elvis Saulītis treniņu praksi krāja basketbola klubā “Valmiera”.

Itālijas un ASV pieredze

Ārzemēs spēlēja un trenējās trīs puiši. Sezonas beigās trīs gadu vienošanos ar Itālijas virslīgas komandu “Reggio Emilia” panāca uzbrucējs Ojārs Siliņš. Artūrs Vītiņš un Artūrs Brēmers pabeidza “Westwind Prep” skolu Arizonā. Pirms gada ASV vidusskolā mācījās Andris Misters.

Plašākā pārstāvniecība - DSN

Jānis Bērziņš un Klāvs Strazdiņš bija Swedbank LJBL U19 čempionāta finālu trīs rezultatīvāko spēlētāju vidū, turklāt sasniedza labākos rādītājus atlēkušo bumbu vākšanā.

Četri spēlētāji – Bricis, Strazdiņš, Siliņš un Vītiņš – basketbola gudrības apguvuši, pārstāvot DSN sporta skolu. Vītols, Bērziņš un Saulītis jaunatnes vecākājā grupā spēlēja Valmierā. Arnolds Helmanis pārstāv Liepāju, Jānis Timma nāk no Krāslavas, bet vecākajās grupās spēlējis BS “Rīga” sastāvā.


, 2012-07-10 14:56, pirms 12 gadiem
Dāvis Čoders Ventspils 13.03.1992/188 Ventspils/Jūrmala Ventspils.

Kas tas par veidojumu Ventspils/Jūrmala?
, 2012-07-10 19:53, pirms 12 gadiem
Dāvis Čoders Ventspils 13.03.1992/188 Ventspils/Jūrmala Ventspils.


Kas tas par veidojumu Ventspils/Jūrmala?
[/quote]
BK “Ventspils” izīrēja saspēles vadītāju Dāvi Čoderu, kurš sezonu aizvadīja “Jūrmalas” komandā.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.