Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Krievija pēdējos gados bijusi milzis uz māla kājām"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Krievija pēdējos gados bijusi milzis uz māla kājām"
Aivars Vīnbergs sarunā ar bijušo valstsvienības spēlētāju Ilzi Osi-Hlebovicku
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Pirmie iespaidi ir ļoti labi. Ja man liktu izvēlēties, maz ticams, ka izdarītu labāk, kā sakritis. Laba izloze!" sarunā ar Sportacentrs.com iespaidos par "EuroBasket Women 2017" izlozi dalījās Rīgas Stradiņa Universitātes galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

Pieredzējušais treneris 1999. gadā vadīja Latvijas valstsvienību tās pirmajā finālturnīrā Polijā. Vīnberga darbības laikā izlasē debitēja vai pirmo nopietno pieredzi ieguva daudzas spēlētājas, kuras vēlāk tika līdz Olimpiskajām spēlēm, trenera audzēkni Guntu Baško-Melnbārdi ieskaitot.

Aivars Vīnbergs

"Krieviju pēdējos ciklos var raksturot kā milzi uz māla kājām. Lieli spēlētāju resursi, daudz iekšēju nesaskaņu un problēmu. Skatoties uz sastāviem, Krievija savstarpējā spēlē būtu favorīte, taču savā maksimālismā un lielummānijā (var palaist savu iespēju garām).

Piemēram, 2015. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Krievija zaudēja Zviedrijai (52:57 izbraukumā Sēderteljē – Sportacentrs.com). Krieviju nevar atskaitīt no grandu loka, taču, salīdzinot ar citiem grandiem – Franciju un Spāniju, labi, ka jāspēlē pret to.

Ar Beļģiju un Melnkalni mums ir senas attiecības. Pirmajai aizšķērsojām ceļu divus gadus pēc kārtas, otrajai 2011. gadā uzskrējām virsū paši (Latvija otrā grupas turnīra pēdējā dienā zaudēja pretiniecēm cīņā par pirmo vietu F grupā un ceturtdaļfinālā spēlēja pret nākamo čempioni Krieviju, nevis Turciju – Sportacentrs.com). Tik un tā labāk spēlēt pret Melnkalni, nevis Itāliju no cita groza.

Nejaušu dalībnieku Eiropas čempionātā vairāk nav. Basketbols un labi spēlētāji ir visur. Melnkalne un Slovēnija tam ir labs apliecinājums Piemērs, 2011. un 2013. gadā melnkalnietes ar labu kodolu, spēlējot gandrīz bez maiņām, izcīnīja daudz uzvaru. Slovēnietes kvalifikācijā pierādīja to pašu. Piecas labas spēlētājas ir faktiski katrā komandā. Basketbolā nav jāspēlē 12 pret 12.

C grupa – iedomājies, Francija un Serbija vienā grupā! Francija, neskatoties uz dažādiem misēkļiem, ir neapšaubāma Eiropas basketbola favorīte – kopā ar Spāniju, savukārt Serbija ir pašreizējā Eiropas čempione.

Jo vairāk spēļu būs, jo labāk – tas nozīmēs, ka esam tikuši tālāk. Domāju, ka Latvijas izejas pozīcijas D grupā ir labas. Pat neuzvarot Beļģiju vai Melnkalni, ir labas iespējas, kā saka krievi, iekļūt “krutkā” (trīs komandas finišē ar vienādu bilanci – Sportacentrs.com) un dabūt otro vietu pat ar vienu uzvaru.

Tādā izvietojumā spēlēt ar Krieviju ir pateicīgākais variants. Treneris Mārtiņš Zībarts – lai nu kurš, bet krievu basketbolu un spēlētājas labāk pašreiz nezina neviens. Jācenšas grupā izcīnīt pirmo vai otro vietu, citādi izslēgšanas spēļu pirmajā un otrajā kārtā pretinieki varētu būt pasmagi, tai skaitā Serbija. Iespējams, ka 2015. gadā viņām pareizi sastājās zvaigznes, taču panākums noteikti devis uzrāvienu, īpaši pārliecības ziņā.

Anetes Jēkabsones-Žogotas klātbūtne būtu ieteicama, pat izlaižot daļu sezonas. Viņas augstā metienu realizācija liecina, ka Aneti brīvu atstāt nevar – iemetīs, pat sēžot uz zemes. Viņa piesaistītu pretinieku uzmanību un padarītu brīvākas rokas pārējām. Pakārusi kedas uz vadža vai nepakārusi – pie ne pārāk garajiem izlases resursiem Anete varētu izteikt tādu vēlmi arī pēc gada pauzes. Ņemot vērā, ka Eiropas čempionātam varēs ilgāk gatavoties, viņas ierašanās būtu noderīga."

     [+] [-]

, 2016-12-10 15:45, pirms 7 gadiem
Vīnberga kunga minējums par izlases resursiem nav pamatots. Ja ierindā būtu Zane, kā arī, uzaicinājumam atsauktos, Sabīne un Amerikā spēlējošās basketbolistes, varētu izveidot pat divas LV izlases. Treneru kungiem jābeidz savu nevarēšanu (negribēšanu) attaisnot ar “īso soliņu”.