Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Justovičs

PK kvalifikācija: Igaunija sagrauj Kosovu, Slovākija pārsteidz zviedrus, Albānija pabiedē Nīderlandi

PK kvalifikācija: Igaunija sagrauj Kosovu, Slovākija pārsteidz zviedrus, Albānija pabiedē Nīderlandi
Slovākijas izlase
Foto: FIBA

Šovakar 2019. gada Pasaules kausa basketbolā pirms-kvalifikācijas trešās kārtas spēlēs panākumus guva Igaunijas, Slovākijas, Baltkrievijas, Bosnijas un Hercegovinas un Nīderlandes izlases.

Tās Eiropas komandas, kas nav kvalificējušās šī gada Eiropas čempionāta finālturnīram (kā arī Armēnija, kas nepiedalījās "Eurobasket 2017" kvalifikācijā), ceļu uz Pasaules kausu sāk jau šonedēļ - pirms-kvalifikācijas turnīrā - 13 komandas sadalītas četrās grupās un pēc divu apļu turnīra labākās divas komandas no katras grupas kvalificēsies kvalifikācijas turnīra pirmajai kārtai, kas sāksies rudenī pēc Eiropas čempionāta un kurā startēs arī visas tās komandas, kas piedalās Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Uzvaras Latvijas kaimiņvalstīm, Slovākija pārsteidz Zviedriju

Trešās kārtas spēles sākās ar Igaunijas basketbolistu cīņu pret starptautiskajās spēlēs vēl nepieredzējušo, bet jau panākumus (pirmajā kārtā uzvara pret Maķedoniju (72:68)) gūstošo Kosovas izlasi. Šajā spēlē gan izpaudās Igaunijas pārākums. Spēli kosovieši iesāka ļoti labi (10:2), tomēr nespēja noturēt savu pārsvaru pat līdz pirmās ceturtdaļas beigām - 15:17. Atlikušajās 30 minūtēs igauņi spēja konsekventi palielināt pārsvaru, beigās izcīnot pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 76:50. 15 punkti igaunim Reināram Hallikam.

Latvijas dienvidaustrumu kaimiņi baltkrievi cīņā par otro vietu D grupā uzņēma Portugāli. Ja pēc pirmās ceturtdaļas, kuru Baltkrievija uzvarēja ar 26:10, varēja šķist, ka šī spēle baltkrieviem būs kā pastaiga, tad otrā ceturtdaļa (10:23) šīs iedomas izdzēsa. Abas komandas ļoti sīvi spēkojās līdz pat pašai mača galotnei, kurā veiksmīgāki izrādījās baltkrievi, izcīnot uzvaru ar 78:75. 16 punkti, kā arī deviņas atlēkušās bumbas labi pazīstamajam Baltkrievijas izlases un Kazaņas "UNICS" centra spēlētājam Arcjomam Parahauskim.

Šajā spēlē par favorīti viennozīmīgi varēja uzskatīt Zviedriju, kas pirmajā kārtā bija uzveikusi bosniešus. Slovākijai, turpretim, šis bija kā viens no pēdējiem salmiņiem, lai saglabātu cerības kvalificēties Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīram. Jau no sākuma slovāki pret uz papīra pārākajiem zviedriem rādīja līdzvērtīgu basketbolu, kas pēc 20 minūtēm sekmējās minimālā vadībā - 31:30. Tomēr izšķirošo triecienu Slovākija deva trešajā ceturksnī, kuru Tatru kalnu zemes pārstāvjiem izdevās uzvarēt ar 23:11, kas kopumā deva jau 13 punktu handikapu - 54:41. Pēdējā ceturtdaļā zviedri tuvāk par -3 (55:58) pietuvoties nespēja, beigās piedzīvojot zaudējumu ar 59:68, kā arī pirmo apli noslēdzot pēdējā - ceturtajā - vietā. Slovāku rindās visproduktīvākais bija Mihals Batka, kam 15 punkti un 11 atlēkušās bumbas.

Armēnija tomēr nesasniedz 3-0, Albānija sensacionāli uzvar pirmo puslaiku, taču salūst otrajā

Armēnijas izlase, kas pēc divām kārtām pārsteidzoši bija vienīgā A grupas komanda bez piedzīvotiem zaudējumiem, šovakar viesojās Bosnijā un Hercegovinā. Ja pirmajā ceturtdaļā komandas guva pa 23 punktiem, tad nākamajās divās bosnieši apliecināja savu favorītstatusu, kā arī daudz lielāko pieredzi šādos turnīros. Armēņi gan neatlaida Bosniju un Hercegovinu lielos izrāvienos, tomēr arī paši tā īsti nespēja pievilkt tuvāk, piedzīvojot pirmo zaudējumu (85:98) šajā turnīrā. Bosniešu nākotnes cerībai Džananam Musam 28 punkti, kamēr amerikāņu izcelsmes Armēnijas izlases saspēles vadītājam Raienam Boutraitam 30 punkti, astoņas rezultatīvās piespēles, kā arī septiņas atlēkušās bumbas.

B grupas favorīte Nīderlande pēc uzvaras viesos pret Austriju mājās uzņēma grupas absolūto pastarīti Albāniju. Tomēr teorētiski daudz vājākā Albānija lielāko daļu no spēles bija vadībā (pirmais puslaiks uzvarēts ar 53:51). Sev neizdevīgo spēles gaitu nīderlandiešiem izdevās lauzt trešās ceturtdaļas beigās un ceturtās sākumā, kad tika iegūts vairāk nekā desmit punktu pārsvars. Nīderlande vairs lielas vaļības priekš albāņiem neļāva, uzvarot spēlē ar 91:77 un turnīra tabulā panākot kāroto 2-0 bilanci. 20 punkti Džesija Vorma kontā.

FIBA Pasaules kausa pirms-kvalifikācija

A grupa

VKomandaSUZP
1.Bosnija un Hercegovina3215
2.Armēnija3215
3.Slovākija3124
4.Zviedrija3124

B grupa

VKomandaSUZP
1.Nīderlande2204
2.Austrija2113
3.Albānija2022

C grupa

VKomandaSUZP
1.Igaunija2204
2.Kosova2113
3.Maķedonija2022

D grupa

VKomandaSUZP
1.Bulgārija2204
2.Baltkrievija2113
3.Portugāle2022

PK 2019 kvalifikācija, 9. augusts

GrupaSpēleRezultāts
A grupaSlovākija - Zviedrija68:59
A grupaBosnija un Hercegovina - Armēnija98:85
B grupaNīderlande - Albānija91:77
C grupaIgaunija - Kosova76:50
D grupaBaltkrievija - Portugāle78:75

Izmantotie resursi:
FIBA Basketball World Cup 2019 European...


Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.