Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Basketbola pučs Minhenē. FIBA Europe atlaiž ģenerālsekretāru Naru Zanolinu

Basketbola pučs Minhenē. FIBA Europe atlaiž ģenerālsekretāru Naru Zanolinu
FIBA Europe prezidents Olafurs Rafnsons (otrais no kreisās) un ģenerālsekretārs Nars Zanolins (pirmais no labās) ar Slovēnijas pārstāvjiem
Foto: www.rtvslo.si

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA Europe) izpildkomiteja pirmdien, 7. maijā, ārkārtas balsojumā no darba pienākumiem atbrīvojusi ilggadējo organizācijas ģenerālsekretāru Naru Zanolinu.

Maija vidū FIBA Europe ģenerālajā asamblejā (kopsapulcē) bija paredzēts balsojums par atdalīšanos no mātes organizācijas – FIBA.

Neilgi pirms tam FIBA Europe prezidents Olafurs Rafnsons izziņoja izpildkomitejas ārkārtas sēdi, nolemjot uzteikt darbu faktiskajam organizācijas līderim.

Izpildkomiteju veido astoņi cilvēki –
prezidents Rafnsons (Islande),
trīs viceprezidenti Ingo Vaiss (Vācija), Sirils Kūmans (Beļģija), Džons Gonsalvess (Gibraltārs),
mantzinis Jans Bertelings (Nīderlande),
divi valdes norīkoti locekļi Dino Menehins (Itālija) un Romāns Ludvičuks (Polija),
ģenerālsekretārs Nars Zanolins (Kanāda, bez balsošanas tiesībām).

Vecākais viceprezidents balsošanā var aizvietot prezidentu.

Rafnsons un Zanolins kopā ar valdes locekļiem – Spānijas Basketbola federācijas prezidentu Hosē Luisu Saesu un Zviedrijas pārstāvi Lēnu Valinu – pārstāvēja Minhenē bāzēto organizāciju FIBA Centrālajā valdē.

Pirms nedēļas FIBA Centrālā valde sanāksmē Riodežaneiro, Brazīlijā, paziņoja, ka līdz 2012. gada novembrim turpinās diskusiju par iecerēto starptautisko sacensību reformu. Tā paredz mazināt kontinentālo čempionātu nozīmi, lielāku uzmanību veltot FIBA rīkotajam Pasaules kausam.

Atbilstoši iecerei, sākot no 2019. gada ceļazīmes uz Olimpiskajām spēlēm plānots dalīt Pasaules kausa izcīņā, nevis kontinentālajos čempionātos. Šobrīd ceļazīmi uz nākamajām Olimpiskajām spēlēm iegūst tikai Pasaules čempionāta uzvarētāji un uzvarētājas.

Asi iebildumi pret reformu izskanēja Vecajā Pasaulē, jo izmaiņas samazinās FIBA Europe ienākumus no Eiropas čempionātu rīkošanas. Piemēram, EuroBasket rīkošanas tiesību iegūšanai pretendentiem Minhenes kasē jāiemaksā līdz pat astoņiem miljoniem eiro. Jāatzīmē, ka 2010. gada septembrī FIBA Europe negaidīti deva “zaļo gaismu” finālturnīra dalībnieku skaita palielināšanai no 16 līdz 24 komandām jau 2011. gada čempionātā Lietuvā. Sākuma pāreja tika plānota 2013. gadā.

Sekojot ziņām par Zanolina atlaišanu, FIBA Europe vadība pirmdienas vakarā uzaicināja dalībvalstu pārstāvjus uz ārkārtas sanāksmi.

“Vakarā saņēmām paziņojumu, ka nakts laikā jāatrod biļete uz Vāciju. Ne visi var ierasties, tāpēc viņiem jāsazinās ar tiem, kuri jau ieradušies. Sarunas notiek neformāli, tāpēc ierašanās nav piespiedu kārtā,” otrdienas pēcpusdienā notikumus laikraksta “Lietuvos rytas” žurnālistam komentē Lietuvas Basketbola federācijas ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns.

“Mēs vēlējāmies vienot organizāciju, taču izpildkomitejas lēmums radījis sajukumu,” straujo notikumu attīstību raksturo Balčūns. “Par Zanolina atlaišanu nobalsoja prezidents, viceprezidenti un FIBA Europe mantzinis, kopā seši cilvēki. Nevēlos komentēt balsojuma motīvus, taču viena lieta ir skaidra. Nākamnedēļ bija paredzēts ģenerālās asamblejas balsojums par atdalīšanos no FIBA. Tagad nepieciešams pārdomāt notikušo un nolemt par turpmāko rīcību.”

Lietuvas basketbolu notikušais īstermiņā neapdraud. “Svarīgi ir sekmīgi strādāt pašu mājās. Ja viss veicas labi, esam stipri un novērtēti starptautiskajā arēnā. Jā, Zanolins bija mūsu draugs, jo palīdzēja mums sarīkot virkni Eiropas čempionātu. Viņa lēmumi bija mums labvēlīgi – ja radās domstarpības starp FIBA Europe un Lietuvu, Nars Zanolins palīdzēja tās atrisināt mūsu labā.”

“Spriedums par Zanolinu nav galīgs,” noslēgumā saka Balčūns. “Jāskatās, vai izpildkomitejas lēmumu atbilstoši organizācijas statūtiem var pārsūdzēt tiesā un, vai tiešām izpildkomiteja var atlaist ģenerālsekretāru. Ir daudz neatbildētu jautājumu.”

FIBA Europe pašreizējās valdes darbības termiņš beigsies 2014. gadā.

Izmantotie resursi:
lrytas.lt / Naujienos


, 2012-05-08 17:58, pirms 12 gadiem
LBL ir pārņēmuši leiši vai arī mūsu iestādei viedokļu nav?
, 2012-05-08 18:45, pirms 12 gadiem
Neviens jau nav paprasījis
lacom rakstīja: LBL ir pārņēmuši leiši vai arī mūsu iestādei viedokļu nav?
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.