Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Sabonis: "Lietuvas basketbolisti ir pusfabrikāti"

Sabonis: "Lietuvas basketbolisti ir pusfabrikāti"
Eiropas vicečempioni Mindaugs Kuzminsks un Pauļus Jankūns
Foto: AP/Scanpix

"Nav normāli, ja bērni uz basketbola treniņu iet bēdīgā, nevis priecīgā noskaņojumā. Dažreiz viņiem ir pat četras spēles nedēļā," Lietuvas Basketbola federācijas prezidents Arvīds Sabonis otrdien, 6. oktobrī, kritizēja jauno spēlētāju sagatavošanas sistēmu.

Lietuvas Olimpiskā komiteja otrdien atklāja “Perlas” Studentu basketbola līgas (MKL) jauno sezonu. Sabonis kopā ar SIA “Olifeja” – uzņēmumam pieder “Perlas” zīmols – vadītāju Antanu Murašku parakstīja sadarbības līgumu.

Basketbola leģenda norādīja, ka Studentu basketbola līga ir viena no svarīgākajām Lietuvas basketbola sastāvdaļām. “Manuprāt, MKL ir lieli nopelni faktā, ka Lietuvas basketbolisti Eiropas jaunatnes rangā ieņem otro vietu aiz Turcijas, savukārt valstsvienība ir FIBA ranga trešajā vietā aiz ASV un Spānijas. Esam priecīgi, ka nacionālais zīmols “Perlas” sniedz palīdzīgu roku.”

Sabonis slavēja studentu basketbolu, taču veltīju asu kritiku Lietuvas jaunatnes basketbola sistēmai, nosaucot tās absolventus krievu vārdā – par pusfabrikātiem. “Mums netrūkst bērnu, kuri spēlē basketbolu, taču prasības ir milzīgas, treneri izmisīgi tiecas pēc rezultātiem un spēļu ir par daudz.”

Prezidents ir sarūgtināts. “Iznākumā iegūstam puspabeigtus produktus – pusfabrikātus. Nav normāli, ka bērni treniņu neuztver kā priecīgu notikumu un dodas uz to bēdīgā noskaņojumā. Tas ir neprāts. Prasības ir pārāk augstas. Treniņus nomaina pat četras spēles nedēļā. Par ko mēs runājam... Jāuzlabo prasmes un individuālā meistarība, taču tas nenotiek.”

Viņš turpināja. “Kur paliek jaunatnes attīstība? Visi spēlēt netiek. Trenējas starp spēlēm un sēž uz soliņa. Jauniešiem jāsamazina slodzes un jāpadomā par savu prasmju izkopšanu. Mums jākļūst meistarīgākiem, savādāk rodas “pusfabrikāti”, kuriem nav laika kvalitatīviem treniņiem.”

Izmantotie resursi:
A. Sabonis apie Lietuvos krepšininkus: „Jie –...


, 2015-10-07 17:31, pirms 8 gadiem
Pareizi vysu soka Sabonis, puorok lela slūdze deļ jaunīsim var vāluok nagatīvi acasaceit jūs nuokūtnes karjera...

Myusu pošu baša federacejai šū tū byutu nu Saboņa saceito, juopaņem i juoiznamtuoj pošu sistemā...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-10-07 19:01, pirms 8 gadiem
Ja arī pēdējosgados mums ir mazliet labāki rezultāti, kā leišiem, tas nenozīmē, ka mums nav tāda problēma, kā leišiem. Mums tieši tāpat, beidzot sporta skolas jaunie nāk negatavi, psiholoģiski, individuālā tehnika. Un vēl ir ko padomāt, kāpēc visi mūsu perspektīvākie un talantīgi jau ir nodzīti un traumatiski?
, 2015-10-07 19:15, pirms 8 gadiem
Jā, atceros kad jaunatnes līgā katru spēli nevarēju sagaidīt, jo tās notikās 6 un 7dienās, i to ne katru nedēļu..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-10-07 19:44, pirms 8 gadiem
Mums tāds Bertāns, Vecvagars, Strautiņš u.c. jaunie kapāja 4 spēles vienā dienā nedēļas nogalēs, tāpēc jau saites nenostiprinās un traumējas.
, 2015-10-07 23:11, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Ja arī pēdējosgados mums ir mazliet labāki rezultāti, kā leišiem, tas nenozīmē, ka mums nav tāda problēma, kā leišiem. Mums tieši tāpat, beidzot sporta skolas jaunie nāk negatavi, psiholoģiski, individuālā tehnika. Un vēl ir ko padomāt, kāpēc visi mūsu perspektīvākie un talantīgi jau ir nodzīti un traumatiski?
Nu, īsti nav labāki. Salīdzini šogad, kā startēja leiši un mūsējie...
, 2015-10-08 02:29, pirms 8 gadiem
Bet liela taisnība Sabonim. Un ne tikai uz leišu basketbolu, bet uz visu jauniešu sporta attīstību Baltijā. Izšauj visu pulveri agrā jaunībā, un tad paliek pāri ļoti maz tādu, kas spēj visu turpināt tālāk augstā līmenī... Kuram traumas, kuram apriebies, kuram kāds cits koks spieķos. Nedrīkst bērnus un pusaudžus par katru cenu dzīt uz uzvarām par katru cenu, vai tas basketbols, hokejs, futbols vai kas cits. Diemžēl bērnu vecāki bieži vien ir tie lielākie savu talantu kaprači. Ar attiecīgu treneru atbalstu...
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.