Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Voins: "Latvija "EuroBasket 2021" rīkošanai nepieteiksies, Igaunija mēģinās"

Voins: "Latvija "EuroBasket 2021" rīkošanai nepieteiksies, Igaunija mēģinās"
Valdis Voins. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins portālam Sportacentrs.com pastāstīja, ka Latvija nav starp 13 valstīm, kuras pieteikušās „EuroBasket 2021” rīkošanai. Starp tām toties ir Igaunija, kuras kandidatūra bija viens no iemesliem, kādēļ LBS nepieteicās finālturnīra uzņemšanai.

Vakar Vācijā norisinājās FIBA Eiropas daļas valdes sēde, pēc kuras tika paziņots, ka 13 valstis ir izrādījušas interesi par „EuroBasket 2021” vīriešu finālturnīra rīkošanu, bet astoņas valstis paudušas interesi par sieviešu finālturnīra sarīkošanu 2021. gadā. Konkrētas valstis FIBA paziņojumā nav minētas, bet LBS vadība apliecina, ka Latvija šoreiz to vidū nav.

„Neesam pieteikušies ne vīriešu, ne, protams, arī sieviešu turnīra rīkošanai 2021. gadā,” izteicās Valdis Voins, kura vadītā LBS kopā ar Serbiju šovasar jau rīkos Eiropas čempionātu sievietēm. „Arī citas valstis, kuras pieteikušas kandidatūru, konkrēti izziņotas nav, taču neoficiāli varu atklāt, ka pieteikumu vīriešu finālturnīra rīkošanai iesniegusi mūsu kaimiņvalsts Igaunija.”

„Diskusiju līmenī Basketbola savienībā doma par pieteikšanos vīriešu turnīra rīkošanai tika apsvērta, jā,” teica Voins. „Taču tad tapa zināms, ka arī Igaunija gatavo kandidatūru, un tas palīdzēja nonākt pie lēmuma nekonkurēt, jo Igaunijai tomēr būtu labākas izredzes – mēs finālturnīra rīkošanā tomēr salīdzinoši nesen (2015. gadā) jau piedalījāmies. Tik bieži tomēr nevaram uzņemties šādas saistības.”

Jāatgādina, ka šogad Eiropas čempionāts vīriešiem netiks rīkots mainītā nacionālo izlašu kalendāra dēļ un nākamais „EuroBasket” norisināsies minētajā 2021. gadā. Tajā piedalīsies 24 komandas. Iepriekšējie divi „EuroBasket” turnīri norisinājās četrās valstīs, bet par 2021. gada turnīru konkrēts formāts vēl nav apstiprināts. Kā citas valstis, kuras ieinteresētas pieteikt savu kandidatūru, iepriekš ārzemju medijos minētas Spānija un Itālijas, kuras gatavas turnīru rīkot kopā, kā arī Čehija, Polija, Vācija un Zviedrija.

FIBA paziņojumā arī minēts, ka valdes sēdē apspriesta „EuroBasket 2021” kvalifikācijas kārtība. Voins paskaidroja, ka tikusi apsvērta iespēja atlases turnīra spēles aizvadīt sešos, nevis trīs izlašu logos, proti, katrā sasaukumā izlasei aizvadot tikai vienu spēli, taču šāds variants tika raksturots kā pārāk neracionāls.

Attiecīgi 32 komandas (24 izlases no FIBA PK atlases otrās kārtas, ieskaitot Latviju, un astoņas pirmās „EuroBasket 2021” atlases kārtas uzvarētājas) tiks sadalītas astoņās apakšgrupās, no katras grupas četrām izlasēm finālturnīram kvalificēsies trīs. Kvalifikācijas spēles norisināsies 2019. gada novembrī, 2020. gada februārī un novembrī, pastāstīja Voins, apliecinot, ka šoreiz visas atlases spēles, visticamāk, notiks klubu regulārās sezonas laikā.

Voins arī norādīja, ka FIBA sliecas par labu tam, lai kvalifikācijas turnīrā piedalītos arī finālturnīra rīkotājas, taču tās tik un tā spēlēšot ārpus konkurences, proti, ar jau garantētu vietu finālturnīrā. Piemēram, ja Igaunija būs viena no finālturnīra rīkotājām un atlases grupā paliks pēdējā vietā, tās pārstāvētajā apakšgrupā „EuroBasket 2021” ceļazīmi neiegūs trešās vietas īpašniece.

Par Latvijas izlases vasaras plāniem (iespējamajām pārbaudes spēlēm) un gatavošanos „EuroBasket 2021” atlases spēlēm Voins norādīja, ka tas lielā mērā būs atkarīgs no izlases galvenā trenera uzskatiem, kā arī nedaudz no Pasaules kausa dalībnieču gatavošanās plāniem.

„Par izlases galveno treneri – šobrīd tiek apzināts kandidātu loks, uzklausām viedokļus no Treneru komisijas un citiem,” teica Voins. „Šobrīd ir laiks, lai neko nesasteigtu.”

Ar Arni Vecvagaru LBS līgums ir beidzies, taču Voins norādīja, ka Vecvagara vārds kandidātu sarakstā varētu parādīties, vismaz pirmajā atlases kārtā: „Kandidātu sarakstā jau īpaši pieteikumi nav jāiesniedz, izveidosim sarakstu ar potenciālajiem kandidātiem un tad arī tālāk apzināsim viņu vēlmes un iespējas. Ar Vecvagaru kopš Melnkalnes tā konkrēti neesmu runājis, tāpēc arī par viņa plāniem un vēlmēm nevaru izteikties. Taču konkrēti teicis, ka viņš vēlas vai nevēlas turpināt darbu izlasē un noslēgt jaunu līgumu, Vecvagars man nav.”

Iepriekš paziņojumā LBS Voins tika citēts, norādot, ka nevajadzētu „ievilkt neizdzēšamas sarkanās līnijas” galvenā trenera un citu izlases jautājumu sakarā. Nākamā LBS valdes sēde paredzēta marta beigās, kad tiek sagaidīti priekšlikumi par izlases nākotni, un tad aprīlī plānota šo priekšlikumu un trenera kandidatūru izskatīšana.


, 2019-03-07 20:01, pirms 5 gadiem
Aizsēdējies čali Tu esi, tā pat kā šnepelis. Sāk smirdēt pēc puvuma tā Jūsu organizācija. Un kas iepuvis, tas jāizmet...
, 2019-03-07 20:01, pirms 5 gadiem
Izskatās, ka LBS neko nevajag...
, 2019-03-07 20:09, pirms 5 gadiem
Kas ta mīkstmiesību? Kāds mums sakars ar to ko dara Igaunija? Tev maksā lai tu darītu savu darbu!!! Ai, es arī rīt neiešu uz darbu, jo viens tur čalis pieteicās uz manu vietu, negribu viņu apbēdināt
, 2019-03-07 20:12, pirms 5 gadiem
"Igaunijai būtu labākas izredzes" nē nu skaisti laba Jums tā motivācija LBS kungi un tas, ka līdz pat šai dienai nav LBS nekādu ziņu no Vecvagara par to vai viņš grib vai negrib vēlreiz trenēt izlasi ir pizd..., kaut gan te viss ir tā sadir***, ka vairs nav par ko brīnīties.
, 2019-03-07 20:18, pirms 5 gadiem
Šitas caurkritušais ments ar Šnepeli vēl ir amatos?
, 2019-03-07 20:23, pirms 5 gadiem
Basketbolā viss ir pat ļoti labi, izņemot atsevišķais personas, kas trennē un vada valstvienību!!! Skaidrs, ka atrast jaunu tik pat siltu vietu puvekļiem būtu diezgan problemātiski. Tāpēc turēs buru līdz galam kā Ušakovs!!
, 2019-03-07 20:25, pirms 5 gadiem
Eiropas basketbolā un NBA tagad Latvijas vārds ir ar kvalitātes zīmi kā nopietns spēks. Kapēc nepieteikties...? Nesaprotu.
, 2019-03-07 20:30, pirms 5 gadiem
Avs rakstīja: Eiropas basketbolā un NBA tagad Latvijas vārds ir ar kvalitātes zīmi kā nopietns spēks. Kapēc nepieteikties...? Nesaprotu.
Aizvainos savu Urmasu dibendraugu !!!
, 2019-03-07 20:36, pirms 5 gadiem
DisCo rakstīja: Basketbolā viss ir pat ļoti labi, izņemot atsevišķais personas, kas trennē un vada valstvienību!!! Skaidrs, ka atrast jaunu tik pat siltu vietu puvekļiem būtu diezgan problemātiski. Tāpēc turēs buru līdz galam kā Ušakovs!!
Tas ir jebkura LV sporta veida, kur ielīduši cilvēki, kam vispār nav saistība ar sportu. Ja sportu vadītu reālas personas, kas ar to nodarbojušies, tad mums gan līmenis, gan infrastuktūras ziņa augtu, jo šie cilvēki ciena sportu.
, 2019-03-07 20:37, pirms 5 gadiem
Nez ko LBS varētu igauņiem likt pretī???
NEVIENU arēnu, kur noteicējs ir LBS!? Vismaz kaut kādiem standartiem līdzīgu!
, 2019-03-07 20:38, pirms 5 gadiem
Avs rakstīja: Eiropas basketbolā un NBA tagad Latvijas vārds ir ar kvalitātes zīmi kā nopietns spēks. Kapēc nepieteikties...? Nesaprotu.
ko???
3,7 spēlētāji ir tā kvalitāte???
10gadus no vietas mēs varēsim lepoties kaut ar 2-3 NBA spēlējošiem, 4-8 Eirolīgā... spēlējošiem! Izlase regulāri būs top6 EČ... tiks uz OS, PK... tad parunāsim!
Šobrīd viss LV basketbols ir KP varējums...
, 2019-03-07 20:46, pirms 5 gadiem
Es šo gājienu no LBS nesaprotu! p.s. cerams, ka vismaz beidzot sakarīgs treneris būs, jo nevar tik potenciāli labu izlasi trenēt zema līmeņa speciālists.
, 2019-03-07 20:59, pirms 5 gadiem
ko viņš atkal melo, neviena valsts vairs vienatnē nerīko. Igaunija būtu priecīga, ja varētu kopā ar kaimiņiem, izdevīgāk.
, 2019-03-07 21:15, pirms 5 gadiem
Par ko jūs te peraties? Latvija uzņēma daļu no iepriekšējā turnīra (2015).

Piedodiet, nav bijis gadījums Eurobasket vēsturē, kad viena valsts uzņem divus no pēdējiem trim turnīriem. Pieteikšanās būtu vienkārša resursu šķērdēšana projektam, kura rezultāts ir paredzams jau iepriekš.
, 2019-03-07 21:21, pirms 5 gadiem
dīvāna ekspertiem nesaprast LBS pozīciju - es domāju, ka tā ar bija jādara, ja grib, lai citreiz igauņi atbalstītu mūsu kandidatūru
, 2019-03-07 21:38, pirms 5 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Tas ir jebkura LV sporta veida, kur ielīduši cilvēki, kam vispār nav saistība ar sportu. Ja sportu vadītu reālas personas, kas ar to nodarbojušies, tad mums gan līmenis, gan infrastuktūras ziņa augtu, jo šie cilvēki ciena sportu.
Šneps tā kā ir bijušais basketbolists, bet vai tas ko dod?
Tāpat arī bijušais sportists kā federācijas vadītājs automātiski negarantē izaugsmi - jā viņs iespējams būs savas jomas patriots, bet būt sportistam nenozīmē būt labam funkcionāram.
, 2019-03-07 21:44, pirms 5 gadiem
Pirmkārt, ir tikai loģiski, ka Latvija nekonkurēs ar Igauniju, kaut vai tā iemesla pēc, ka LBS uzreiz jādomā par zāli, kas nozīmē, ka būs izdevumi, kurus būš grūtības segt....

Bet nu par treneri ir vienkārsi fantastika, neesiet runājuši utt. Tas ir amatierisms....Voinam ar mazo princi, ir jādodas prom.
, 2019-03-07 21:46, pirms 5 gadiem
kāpēc vispār kaut kas ir jāliek pretī? kas mēs kādi ienaidnieki? un tik ātri nākamo čempi. kā te jau minēja neviens nedos

viedoklis rakstīja: Nez ko LBS varētu igauņiem likt pretī???
NEVIENU arēnu, kur noteicējs ir LBS!? Vismaz kaut kādiem standartiem līdzīgu!
, 2019-03-07 21:57, pirms 5 gadiem
Nesaprotu, kāpēc atlases grupu turnīrus jādēvē par finālturnīriem! Kaut kāds sviests! Nevienā citā sporta spēlē tādas muļķības netiražē!
, 2019-03-07 22:01, pirms 5 gadiem
balkons rakstīja: Nesaprotu, kāpēc atlases grupu turnīrus jādēvē par finālturnīriem! Kaut kāds sviests! Nevienā citā sporta spēlē tādas muļķības netiražē!
To dara visos komandas sporta veidos, bet tas tā...
, 2019-03-07 22:17, pirms 5 gadiem
Elementāri - skaļāks nosaukums un vairāk dalībnieku ir biznesa pamats.
, 2019-03-07 23:19, pirms 5 gadiem
Mums jau 2021 būs hoķis,biški jau pa traku mūsu nabagmājai 2 pasākumus pavilkt.Loģiski ,ka basis nebūs.
, 2019-03-07 23:41, pirms 5 gadiem
Bļāviens,viņi neesot pēc Melnkalnes fiasko ar treneri pat runājuši... Kas tas par absurdu un mīkstčaulību?! Paši tak tādi paši klauni,abi divi - Voins un Šneps,kuri atbildību par saviem lēmumiem nav spējīgi normāli argumentēt. Visi trīs kopā ar Vecvagaru varēja pazust no basketbola skatuves:2 stagnējoši pašapmierināti birokrāti un 1 klauns. Pretīgi no tā visa.
, 2019-03-08 12:33, pirms 5 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Tas ir jebkura LV sporta veida, kur ielīduši cilvēki, kam vispār nav saistība ar sportu. Ja sportu vadītu reālas personas, kas ar to nodarbojušies, tad mums gan līmenis, gan infrastuktūras ziņa augtu, jo šie cilvēki ciena sportu.
Naivs un ideālistisks uzskats. Lai attīstītu sportu, tā infrastruktūru, vajag naudu, un ne mazu. Naudu var dabūt vai nu no sponsoriem, vai no valsts budžeta. Tāpēc federāciju vadībā liek cilvēkus, kas ir politiķi vai biznesmeņi, vai tādus, kam ir sakari ar politiķiem un biznesmeņiem.
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.