Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Šķēle: "Tik daudz zilumu, cik piecās spēlēs Francijā, nav bijis visas karjeras laikā"

Andrejs Siliņš

Šķēle: "Tik daudz zilumu, cik piecās spēlēs Francijā, nav bijis visas karjeras laikā"
Aigars Šķēle
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Sastāvs slovēņiem ir ļoti pavājināts, ko parāda arī bilance (2-4) pirmajā grupu turnīrā. Jāņem obligāti! Turklāt pirmā spēle mums savās mājās. Tā būs ļoti svarīga. Spānija ir Spānija - viņi droši vien varētu atvest piecas līdzvērtīgas izlases," pirms Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm sarunā ar Sportacentrs.com sacīja Latvijas čempions un finālsērijas MVP Aigars Šķēle, kurš jaunajā sezonā pārstāvēs Francijas klubu "Antibes Sharks".

Esi aizvadījis pirmos treniņus ar valstsvienību. Kādi tie bija?
- Atbraucu otrdien, trešdien jau biju pirmajā treniņā ar komandu. Uzspēlējām, atkārtojām sadarbības, kas bija jau iepriekšējos sabraukumos. Cik dzirdēju, iepriekš nebija treniņos pat desmit cilvēku sastāvs, tā kā beidzot varējām uzspēlēt pieci pret pieci. Šodien [ceturtdien] tas pats, bet klāt bija arī abi Jāņi [Strēlnieks un Timma], izgājām cauri visām sadarbībām un uzspēlējām.

Ir arī jaunas lietas, kas iepriekš netika spēlētas?
- Ir kaut kas jauns, jā, bet, protams, daudz arī no iepriekšējā.

Sezonas laikā izlasē spēlēji arī saspēles vadītāja pozīcijā. Jādomā, ka līdz ar Jāņa [Strēlnieka] pievienošanos minūtes šajā pozīcijā būs ievērojami mazāk.
- Tad jau redzēs, kā mani izmantos. Varu spēlēt gan pirmā, gan otrā numura pozīcijās - man nav lielas problēmas spēlēt ne vienā, ne otrā. Līdz šim treniņos spēlēju pieciniekā ar Kasparu Vecvagaru. Treneris grib, lai mēs abi būtu gatavi spēlēt gan kā saspēles vadītāji, gan kā otrie numuri - vienreiz viens, citreiz otrs. Tā nav problēma. Pēdējos gados esmu pieradis tā spēlēt arī klubos.

Kā jaunajā klubā ar šo jautājumu?
- Arī tāpat. Mums komandā ir viens izteikts saspēles vadītājs un pārbaudes spēlēs esmu spēlējis gan vienā, gan otrā pozīcijā. Tāpat kā visās komandās pēdējos gados.

Un kādi pirmie iespaidi par Franciju un jauno komandu kopumā?
- Baigi forši! Laba pilsēta, visi apstākļi nodrošināti ļoti labi. Iepriekš domāju, ka varbūt pat būs nedaudz sliktāk, bet esmu ļoti apmierināts ar to, kur esmu nonācis. Treneris labs, komandas biedri forši, treniņi labi - daudz un smagi strādājam. Domāju, ka tas nesīs augļus. Varbūt klubam nav tas lielākais budžets, bet visi džeki ir strādāt griboši, treneris neļauj atslābt. Pagaidām man viss ļoti patīk.

Treneris ir vietējais speciālists?
- Jā. Diezgan jauns, 35 gadi. Labs cilvēks, arī ārpus treniņiem var brīvā gaisotnē parunāt. Nav tā, ka jāraustās. Tas ir ļoti labi.

Minēji, ka gaidīji kaut ko ne tik labu, kā izrādījās patiesībā. Biji dzirdējis kaut ko sliktu?
- Nezināju, ko gaidīt. Kad nezini, ko gaidīt, tu domā pašu sliktāko. Tāpēc ir prieks, ka viss apmierina un ir ļoti labi.

Esat aizvadījuši vairākas pārbaudes spēles. Kādas atziņas tās devušas?
- Bijušas piecas pārbaudes spēles. Pirmā komandai neizdevās, pieļāvām daudz kļūdas, varēja just, ka neesam saspēlējušies, spēlējām ļoti nerezultatīvi. Pats gan aizvadīju spēli tīri normāli. Otrajā sasitu muskuli un otrajā ceturtdaļā treneris vairs negribēja, lai spēlēju. Pārējās spēles bija diezgan labas.

Sasitums vairs netraucē?
- Nē. Tas bija uz pāris dienām. Būtu varējis turpināt spēli, bet, tā kā tā bija tikai pārbaudes spēle, tas nebija vajadzīgs, un treneris negribēja riskēt. Ja būtu regulārās sezonas spēle, mierīgi varētu turpināt. Tik daudz zilumu visā karjerā nav bijis, cik tagad piecās pārbaudes spēlēs Francijā. Basketbols ir ļoti agresīvs. Ja tam izej cauri, domāju, vari spēlēt jebkurā līgā.

Treniņos intensitāte mazinās?
- Nē, tieši tas pats. Visi cīnās par savu vietu, visi grib sevi pierādīt un tikt spēlēt.

Kādi mērķi komandai šosezon?
- Pirmais mērķis - tikt izslēgšanas turnīrā. Tas ir grūts uzdevums 18 komandu konkurencē, bet tas noteikti būs pirmais mērķis. Domāju, ka tas ir reālistisks mērķis. Uzspēlējām pārbaudes spēli pret "Monaco" - uzskatu, ka viņi varētu spēlēt pat Eirolīgā. Nospēlējām labi, bijām gatavi. Mums ir diezgan labs sastāvs.

Dienvidu un rietumu valstu čempionātos ļoti izteikts ir mājas faktors un labāk klājas tām komandām, kas spēj izcīnīt uzvaras arī izbraukumos. Cik esmu sekojis Francijas čempionātam, šķiet, tur šī tendence ir īpaši izteikta.
- Jā, pagājušajā sezonā tieši tā arī notika. Mājās komanda izcīnīja gandrīz visās spēlēs, bet izbraukumos uzvaras nāca ļoti smagi. Sezonas beigās komanda palika 16. vietā, bet līdz "play-off" bija tikai dažas uzvaras. Izbraukuma spēles ir svarīgākās - katra uzvara nozīmē soli tuvāk "play-off".

No kluba esat trīs spēlētāji, kas aizbraukuši uz izlasēm - tu, Makss Kugērs (Dienvidāfrika) un Viktors Gadefošs (Zviedrija). Pēdējais spēlēja arī pret Latviju pirmajā turnīra fāzē. Klubs neiebilda?
- Zviedriem ir citādāk, jo viņiem sāksies jau kvalifikācija uz nākamo Eiropas čempionātu, līdz ar to Viktors brauks uz izlasi vēlāk - Zviedrijai vajadzētu uzvarēt Dāniju un viņiem nav paredzēta tik ilga gatavošanās. Kugērs arī aizbrauca jau tagad, lai gan klubs negribēja viņu laist tik ātri. Tā kā viņš ir kapteinis, viņam atļāva aizbraukt ātrāk. Man arī nebija iespēju ātrāk atbraukt - izlase sāka darbu 27. augustā, bet klubā bijām aizvadījuši tikai divas pārbaudes spēles, un viņi gribēja, lai palieku ilgāk. Sarunājām, ka palaidīs nedēļu vēlāk.

Ar Gadefošu neatcerējāties spēles pret Latviju?
- Jā, nedaudz pastāstīja. Teica, ka Strēlnieks jūnijā viņus iznīcināja vienatnē (smejas).

Vispirms pārbaudes mačs ar Somiju, pēc tam ar Lietuvu. It kā tikai pārbaudes spēles, bet uzvarēt noteikti gribēsies par visiem simts?
- Arēnā uzspēlēt vienmēr ir forši un, ja vēl ir pilns ar cilvēkiem - domāju, ka tas dos papildu motivāciju. Protams, spēle pret Lietuvu - tas ir cits stāsts, tur nav jāmeklē nekādas papildus motivācijas. Pārbaudes spēles ir vajadzīgas. Šobrīd klubos rit pirmssezona, daudziem tiek likta fiziskā bāze, tāpēc pārbaudes spēles ir vajadzīgas. Tāpat kā Francijā - pirmā spēle bija drausmīga, pēc tam jau pamazām pierodi pie spēļu ritma. Tas ir noderīgi.

Pēc tam oficiālie mači pret Slovēniju un Spāniju. Cik daudz esi dzirdējis par pretiniekiem?
- Jau Eiropas čempionātā varēja ļoti labi redzēt, ka Slovēnijai spēle balstījās uz trim līderiem - Dončiču, Dragiču un Prepeliču. Šoreiz nebūs neviens no viņiem. Sastāvs slovēņiem ir ļoti pavājināts, ko parāda arī bilance (2-4) pirmajā grupu turnīrā. Jāņem obligāti! Turklāt pirmā spēle mums savās mājās. Tā būs ļoti svarīga. Spānija ir Spānija - viņi droši vien varētu atvest piecas līdzvērtīgas izlases. No otras puses - nav arī nekas tāds! Viņiem nebūs NBA spēlētāju, pārsvarā visi no vietējās līgas. Domāju, ka arī ar viņiem jācīnās. Jāiet un jāspēlē!

Starp citu, starpsezonā bija kaut kādas runas, ka Šķēle varētu doties uz Spāniju. Biji sakrājis labu statistiku Latvijas čempionātā un Čempionu līgā. Piedāvājumu netrūka?
- Īstenībā ļoti ilgi gaidīju kaut ko tādu, uz ko būtu vērts braukt. Ne tikai Spāniju, bet vispār. Laikam no Latvijas tikt tādā līmenī ir grūti. Biju labi nospēlējis gan Latvijā, gan Čempionu līgā, arī izlasē esmu jau pāris gadus, tāpēc domāju, ka būs vieglāk. Bet esmu apmierināts, ka esmu nokļuvis Francijā, varbūt tā tam bija jānotiek. Domāju, ka no Francijas tālāk tikt kaut kur būs vieglāk, tā tomēr ir lielāka skatuve. Latvijā vidējais līmenis krities tik ļoti, ka varbūt vairs tavu sniegumu tur neņem vērā.

     [+] [-]

, 2018-09-07 10:25, pirms 6 gadiem
Slovēnja tomēr kā ievainots zvērs tagad ir ļoti neparedzams.Līderi viņiem būs Vidmārs un Čančars.

     [+] [-]

, 2018-09-07 10:28, pirms 6 gadiem
Tomēr ne Spānija, bet Francija.

     [+] [-]

, 2018-09-07 10:36, pirms 6 gadiem
Nevajag nenovērtēt Slovēniju , tas ka nespēlēs trīs līderi būs iespēja citiem , un jūs domājat ka citi negribēs sevi apliecināt !!!
Nedomāju , ka viņi izies uz spēli ar Latviju nokārtām galvām padevušies !!!

     [+] [-]

, 2018-09-07 11:53, pirms 6 gadiem
Interesanti, Francijā, reizē ar Šķēli, vēl virkne baltiešu sākuši spēlēt... Nez, lielākas naudas tur sākušas apgrozīties?

  -1 [+] [-]

, 2018-09-07 12:18, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Interesanti, Francijā, reizē ar Šķēli, vēl virkne baltiešu sākuši spēlēt... Nez, lielākas naudas tur sākušas apgrozīties?
Nauda jau vienmēr tur bijusi, tik tas līmenis bija tāds nekāds....Mana teorija ir tāda, ka tur viss sāk iet uz augšu ar Pārkera kluba vēlmi spēlēt Eirolīgā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-09-07 12:25, pirms 6 gadiem
Real Rebel rakstīja: Nauda jau vienmēr tur bijusi, tik tas līmenis bija tāds nekāds....Mana teorija ir tāda, ka tur viss sāk iet uz augšu ar Pārkera kluba vēlmi spēlēt Eirolīgā
Līmenis "nekāds" jau nu nē... 90. gados franču klubu baskets viennozīmīgi bija Top5 Eiropā, ar Limoges, ASVEL u.c., bet tad sekoja kritums uz daudziem gadiem...

     [+] [-]

, 2018-09-07 12:32, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Līmenis "nekāds" jau nu nē... 90. gados franču klubu baskets viennozīmīgi bija Top5 Eiropā, ar Limoges, ASVEL u.c., bet tad sekoja kritums uz daudziem gadiem...
par to laiku jau es arī runāju

     [+] [-]

, 2018-09-07 12:58, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Interesanti, Francijā, reizē ar Šķēli, vēl virkne baltiešu sākuši spēlēt... Nez, lielākas naudas tur sākušas apgrozīties?
Pārsteidza Kalnieša pāreja uz ASVEL
Slēpts komentārs: Matīss2014

     [+] [-]

, 2018-09-08 05:12, pirms 6 gadiem
lai izdodas!

     [+] [-]

, 2018-09-19 23:12, pirms 6 gadiem
dobrecovs rakstīja: Līmenis "nekāds" jau nu nē... 90. gados franču klubu baskets viennozīmīgi bija Top5 Eiropā, ar Limoges, ASVEL u.c., bet tad sekoja kritums uz daudziem gadiem...
PAU Orthez!