Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas basketbolistes karstajās Atēnās

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas basketbolistes karstajās Atēnās
Anete Šteinberga
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 5. jūlijā, izlidoja no Rīgas uz Atēnām, lai aizvadītu 2013. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas atbildes spēli pret Grieķijas izlasi. Turpinājumā ieskats, kā pagāja pirmā diena demokrātijas dzimtenē.

09:30 Rīgas lidostā pirmās ierodas Zane Tamane, Liene Priede un Anete Šteinberga. Pārējās spēlētājas, treneri, fizioterapeiti un izlases direktors Māris Jučmanis atbrauc pēc dažām minūtēm taisnā ceļā no Olimpiskā sporta centra. Šoreiz komanda pulcējusies baltos polo kreklos. Reģistrācija “Air Baltic” lidojumam noris raiti un drīz visi dodas uz drošības pārbaudi.

10:40 Amerikā studējošās Liene Priede un Anete Šteinberga ir vienisprātis – meitenēm visvairāk nepatīk Čikāgas lidosta. Liela, skaļa, cilvēku un drošības pārbaužu pārpildīta. Neskaitot Londonas un Ņujorkas lidostu grupas, no Čikāgas gadā lido visvairāk cilvēku, taču mājīgi tur nav. Daudz labākas atsauksmes ir par nesen apmeklētajiem Helsinku gaisa vārtiem – Vantas lidostu.

10:45 Kamēr runājos ar Lieni un Aneti, blakus cītīgi mācās Ieva Krastiņa. Latvijas valstsvienības snaipere sportu apvieno ar studijām Latvijas sporta pedagoģijas akadēmijā. LSBL fināli, pārbaudes spēles un Eiropas čempionāta kvalifikācija – nekas nav apturējis Ievu.

10:50 “Air Baltic” lidojuma pavadonis pie ieejas lidmašīnā apsveic ar jaunāko uzvaru un interesējas par nākamo spēli pret Grieķiju. Trīsarpus stundas vēlāk viņš lidmašīnas skaļrunī novēl izlasei veiksmi un daudz uzvaru.

11:05 Lidmašīna braucienam uz demokrātijas dzimteni tiek piepildīta līdz malām. Spēlētājas izklaidus sēž visā gaisa kuģī. Zane Tamane atrod vietu avārijas izejas rindā, kur ir vairāk vietas kājām. Nav noslēpums, ka lielākajai daļai sportistu biežie lidojumi nepatīk, taču tā ir viena no darba sastāvdaļām.

14:20 Lidmašīna piecpadsmit minūtes pirms grafikā paredzētā laika tuvojas Elefteriosa Venizela lidostai Atēnās. Debesīs mākoņu nav, gaisa temperatūra sasniedz 33 grādus un pūš knapi pamanāms ziemeļu vējš.

15:00 Bagāžas piegāde notiek operatīvi. Spēlētājas, apkrāvušās ar somām, dodas uz autobusu stāvvietu, kur gaida omulīgs grieķu šoferis. Vēl dažas minūtes un var sākties pārbrauciens uz viesnīcu.

15:20 Brauciens pa maksas šoseju apliec tuvējo kalnu grēdu un nogriežas Leofora Kifisa avēnijā. Atēnu ziemeļu priekšpilsēta Marusi izvietojusies pie pilsētas apvedceļa. Te atrodas pilsētas darījumu rajons, pāris lepni iepirkšanās centri un 28. Olimpiādes spēlēm izbūvētais sporta komplekss. Komandas viesnīca atrodas puskilometra attālumā no Olimpiskā stadiona. Tam blakus slejas OAKA arēna - “Panathinaikos” mājvieta un 2004. gada Olimpisko spēļu basketbola turnīra epicentrs.

Vēsturiskā Akropole iespaidīgi paceļas pār Atēnu vecpilsētu. Īpaši majestātiska un izgaismota tā izskatās pēc tumsas iestāšanās. Foto: AFP/Scanpix

Četru miljonu pilsētā Atēnās dominē mierīga, Vidusjūras piekrastei atbilstoša ikdienas dzīve. Protesti un demonstrācijas pārsvarā norit Parlamenta laukumā, vai, kā šodien, Nīkajā, kur Āzijas imigranti protestē pret labējo radikāļu aktivitātēm Grieķijas parlamentā. Foto: AFP/Scanpix

17:30 Pusdienām un elpas atvilkšanai pēc ceļa ir tikai pāris stundas laika. Jādodas uz pirmo treniņu “Maroussi” zālē – vismaz pāris gadu desmitus vecā celtnē, par kuras piederību pagājušajam gadsimtam liecina gan kondicionēšanas iekārtu trūkums, gan sanitārās telpas. Tur solās būt karsti. Ir arī plusi – viesnīca no zāles atrodas viena kilometra attālumā un var iztikt bez nogurdinošiem pārbraucieniem.

20:30 Komanda treniņu beidz īsi pirms astoņiem, bet treneri jau ķeras pie Somijas un Grieķijas trešdienas spēles analīzes. Pēc vakariņām paredzēta video skatīšanās un tad jau ir laiks atjaunot zaudētās miega rezerves.

21:30 Krēslo. Pāri šosejai pie tirdzniecības centra ieejas izvietojies atpūtas laukums ar muzikālajām strūklakām. Klasikas skaņdarbu pavadībā notiek krāsu un gaismas spēles. Ir silts jūlija vakars. Dienas karstums atkāpies un ūdens tuvumā ir tiešām patīkami. Līdz Egejas jūrai ir kilometri piecpadsmit, līdz pilsētas centram savi desmit kilometri, tāpēc jāizmanto to, kas atrodas tuvumā.

     [+] [-]

, 2012-07-06 00:56, pirms 12 gadiem
Tādu rakstu var ielikt tikai Noviks...

  +3 [+] [-]

, 2012-07-06 09:04, pirms 12 gadiem
Kas tad ir ka autors ir Noviks?!? Labs un interesants raksts.

     [+] [-]

, 2012-07-06 09:08, pirms 12 gadiem
Jopčik, es saprotu, ka OAKA nav pašā centrā un Marusi rajons nav gluži Vecrīga, bet saukt to par piepilsētu... Tās tāpat ir Atēnas.
Vēl tik rakstā pietrūkst, kad ar labo, kad ar kreiso roku

     [+] [-]

, 2012-07-06 11:28, pirms 12 gadiem
jbk rakstīja: Jopčik, es saprotu, ka OAKA nav pašā centrā un Marusi rajons nav gluži Vecrīga, bet saukt to par piepilsētu... Tās tāpat ir Atēnas.
Vēl tik rakstā pietrūkst, kad ar labo, kad ar kreiso roku
ir tāpat skaisdrs, ka pārmaiņus ar abām.

P.S. Esi ko redzējis no U17? AUS ir labāki par ARG?

     [+] [-]

, 2012-07-06 12:51, pirms 12 gadiem
Jāīegulda visas iespējas un rezerves lai uzvarētu šo maču.Aktīvi jāiet zem groza, tālie metieni, pozicionāla - gudra saspēle, visa veida trumpji dqaudzveidīgam uzbrukumam - un uzvara būs. Jāizmanto viss sastāvs un jānokausē Grieķija jau sākumā. Ja ir iegūts pārsvars, var spēlēt ilgi pozicionāli ... Cerms, ka treneris būs vēl gudrāks, jo uzvaru vajag - vienalga kādā veidā - kaut pagarinājumā ... Lai veicas !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja