Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

ASV izlases vadīšanu Amerikas čempionāta kvalifikācijā uztic Fratello

Andrejs Siliņš

ASV izlases vadīšanu Amerikas čempionāta kvalifikācijā uztic Fratello
Maiks Fratello. Foto: AP / Scanpix

Par ASV vīru basketbola izlases galveno treneri FIBA Amerikas čempionāta kvalifikācijā iecelts 72 gadus vecais Maiks Fratello, kurš pēdējo reizi kādu komandu vadīja pirms pieciem gadiem, strādājot ar Ukrainas izlasi.

Fratello trenera gaitas sāka pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, sākotnēji ilgu laiku esot asistents dažādu ASV universitāšu komandās. 1978. gadā Fratello kļuva par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Atlantas "Hawks" asistentu, bet vēlāk šos pienākumus veica arī Ņujorkas "Knicks". Par galveno treneri Fratello pirmo reizi kļuva 1983. gadā, saņemot "Hawks" vadības uzticību. Trīs gadus vēlāk Fratello tika nosaukts par sezonas labāko NBA treneri.

Vēlāk Fratello bija arī Klīvlendas "Cavaliers" galvenais treneris, bet šajā tūkstošgadē no klubiem strādājis tikai ar Memfisas "Grizzlies" (2004-2006). Spēļu komentēšanu televīzijā Fratello sāka jau deviņdesmito gadu sākumā brīžos, kad bija bez darba kā treneris. Pēc darba Memfisā speciālists atgriezās televīzijā, bet 2011. gada sākumā piekrita Ukrainas federācijas piedāvājumam kļūt par vīriešu izlases galveno treneri.

Pirmajā Eiropas čempionāta finālturnīŗā 2011. gada rudenī Ukraina palika 17. vietā, bet divus gadus vēlāk izcīnīja labāko vietu vēsturē - sešas uzvaras 11 mačos un sestā pozīcija. 2014. gadā Fratello vadībā Ukraina debitēja Pasaules kausā, kur izcīnīja divas uzvaras piecos mačos un palika 18. vietā. Ukrainā gan tobrīd jau bija sākusies krīze, un pēc Pasaules kausa Ukraina nevarēja turpināt atļauties algot Fratello.

2021. gada Amerikas čempionāta jeb "AmeriCup" kvalifikācijā ASV izlasei būs jāspēlē pret Puertoriko, Meksiku un Bahamu salām. Lai iekļūtu finālturnīrā, jāiekļūst grupas trīs labāko komandu skaitā. Pirmais mačs paredzēts 20. februārī izbraukumā pret Puertoriko.