Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Eirolīgas rekordists Larkins tuvu tam, lai spēlētu Turcijas izlasē

Andrejs Siliņš

Eirolīgas rekordists Larkins tuvu tam, lai spēlētu Turcijas izlasē
Šeins Larkins. Foto: Zumapress.com / Scanpix

Turcijas Basketbola federācijas vadība ir tuvu tam, lai vienotos ar Stambulas "Anadolu Efes" spēlējošo amerikāņu aizsargu Šeinu Larkinu par Turcijas pilsonības pieņemšanu un spēlēšanu Turcijas valstsvienībā.

27 gadus vecais Larkins otro sezonu spēlē Turcijā, pārstāvot "Efes" vienību, ar ko pērn tika līdz Eirolīgas finālam un triumfēja Turcijas līgā (klubam pirmais valsts čempiontituls desmit gadu laikā), kā arī pats saņēma Turcijas fināla vērtīgākā spēlētāja balvu.

Šosezon 180 centimetrus garais aizsargs laboja gan savu iepriekšējo punktu rekordu (37) Eirolīgā, gan Eirolīgas punktu rekordu vispār - spēlē pret Minhenes "Bayern" 29. novembra vakarā Larkins trāpīja desmit no 12 izmestajiem trīspunktniekiem, bet visā mačā savāca 49 punktus. Iepriekšējo rekordu, kas dalīti piederēja Alfonso Fordam, Karltonam Majersam, Kasparam Kambalam, Bobijam Braunam un Tairīsam Raisam, Larkins laboja par astoņiem punktiem.

Jau pirms rekorda uzstādīšanas tika runāts par Larkina iespējamo naturalizēšanu, jo turkus bija apbūrusi augumā mazā spēlētāja regulārā rezultativitāte. Tagad Turcijas federācijas vadītājs Hedo Turkolu atklājis, ka šajā nedēļas nogalē varētu tikt saņemts izšķirošais jāvārds, lai procesu virzītu formālai apstiprināšanai. "Mēs ar komandu strādājam, lai Larkins kļūtu par Turcijas pilsoni. Šodien Turcijā ieradās Larkina pārstāvis, ar kuru tiksimies. Ja tikšanās noritēs pozitīvi, redzēsim Larkinu nacionālajā izlasē," citēts Turkolu.

Šosezon Larkins Eirolīgā vidēji guvis 20,2 punktus, realizējot 50% trīspunktnieku, kā arī atdevis 3,8 rezultatīvas piespēles un izcīnījis 3,2 atlēkušās bumbas. Tāpat Larkins vidēji 28 ar pusi nospēlētājs minūtēs pārtvēris 1,1 bumbu, izprovocējis 5,3 piezīmes, pats saņēmis tikai 1,3 piezīmes un vien divreiz kļūdījies, kas uzskatāms par lielisku rādītāju spēlētājam, kurš tik daudz ir ar bumbu.

Pirms nonākšanas "Efes" rindās Larkinam ar Turciju vienīgā pazīšanās bija viesošanās Vitorijas "Baskonia" sastāvā 2016./2017. gada sezonā. Pārējā profesionāļa karjeras laikā Larkins spēlējis Ziemeļamerikā, pārstāvot NBA klubus Dalasas "Mavericks", Ņujorkas "Knicks", Bruklinas "Nets" un Bostonas "Celtics". 2013. gada draftā Larkinu ar 18. numuru pirmajā kārtā draftēja Atlantas "Hawks". NBA karjeras laikā Larkins vidēji 19 minūtēs guva 5,5 punktus un atdeva 2,9 piespēles.

Ja Larkins saņems Turcijas pasi, viņš kļūs jau par trešo amerikāņu basketbolistu pēdējo piecu gadu laikā, kurš pie tās ticis. 2015. gadā pasi saņēma tobrīd trīs sezonas "Pinar Karsiyaka" klubā aizvadījušais spīdeklis Bobijs Diksons, kurš kopš tā laika pārstāv "Fenerbahce", bet izlasē spēlējis "EuroBasket 2015" finālturnīrā, 2016. gada vasarā notikušajā olimpisko spēļu kvalifikācijā un 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijā (piedalījās arī mačā Rīgā pret Latviju).

Jau 2018. gada vasarā Turcijas pase tika piešķirta arī tobrīd trīs sezonas "Darussafaka" pavadījušajam Skotijam Vilbekinam, bet viņa debija valstsvienībā notika tikai gadu vēlāk, 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijā pret Ukrainu. Septembrī Vilbekins pārstāvēja Turciju arī Pasaules kausa izcīņā, vidēji gūstot 11,2 punktus un atdodot 3,8 piespēles. Kopš pagājušā gada rudens Vilbekins pārstāv Izraēlas superklubu Telavivas "Maccabi".

Turcijas izlasei "EuroBasket 2021" kvalifikācijā jāspēlē D grupā pret Nīderlandi, Zviedriju un Horvātiju (finālturnīram kvalificēsies trīs no četrām komandām). Tiesa, jādomā, ka kvalifikācijas turnīrā Larkins vēl varētu nedebitēt Turcijas sastāvā, jo spēles paredzētas klubu sezonas laikā, un Eirolīgas klubi nelabprāt laiž savus basketbolistus uz izlasēm.

     [+] [-]

, 2020-01-04 18:25, pirms 4 gadiem
Jau 3 naturalizētie bet spēlēt varēs tikai viens no viņiem.Varbūt LV vajag īstermiņā apsvērt kādu PG dabūt?